Seth Klarman: The Legend of Value Investing

Hvis du ikke har hørt om Seth Klarman før, ville du være i godt selskap. Denne giganten i investeringsindustrien har lenge fløyet under reklamens radar, men er en av de sanne hedgefondlegendene i moderne tid. Slik er hans framsynthet og investeringstalent at de kaller ham ‘oraklet i Boston’.

Når du bare tenker på det Warren Buffett har en lignende tittel innen investeringskretser, kan du se hvorfor Seth Klarman er verdt å vite om.

Hvem er Seth Klarman?

Seth Klarman

Dette er det store spørsmålet for mange mennesker som kanskje ikke har kommet over ham før. Enkelt sagt er han en Amerikansk hedgefondforvalter med milliardærstatus på grunn av de mange vellykkede investeringene han har gjort gjennom årene.

For tiden er Klarman sjef for den berømte Baupost-gruppen, som han har ledet til enorm suksess i løpet av sin tretti år lange karriere. Fortsatt involvert i Baupost Group, ser hans distinkte investeringsstil bare ut til å tjene mer penger for investorene i hedgefondet i fremtiden.

Fra små eikenøtter vokser det store trær

fra litt eikenøtter vokser det store trær, investere i verdi

Da det ble satt opp første gang, var Baupost Group relativt ydmyk. Det ble dannet i 1982 av medstifterne William Poorvu, Howard Stevenson, Jordan Baruch og Isaac Auerbach, og startet livet med et startkapital på 27 millioner dollar. Etter å ha dannet gruppen var de fire medstifterne på jakt etter en smart, innovativ pengesjef for å få suksess. Det er her Seth Klarman kom inn i bildet.

Etter å ha studert tidligere ved Cornell og deretter Harvard Business School, hadde han møtt William Poorvu da han var student. Hans interesse for å investere var ikke en overraskelse da han hadde kjøpt sine første aksjer i Johnson & Johnson bare 8 år gammel!

Etter å ha fått sin MBA fra Harvard, gikk Klarman på jobb som praktikant for gjensidige aksjer før han søkte om Baupost-rollen. Selv om han ikke hadde stor erfaring innen profesjonell investering, så Baupost-medstifterne mye mer i Klarman. Hans energi, ideer og lidenskap vant dem, og han la rollen i Baupost.

Det viste seg å være en flott beslutning hele veien. Klarman kunne bare vise hvilke eksepsjonelle investeringskunnskaper han hadde og hans arbeidsgivere gikk fra styrke til styrke. Tallene rundt selskapet støtter dette – under Klarmans veiledning har de i gjennomsnitt hatt en enorm 16,4% avkastning over 33 år. For å sette det i perspektiv, ville en innledende investering på $ 10.000 nå ha vokst til $ 1.5 millioner!

Du vil kanskje også like: Ta en tilfeldig spasertur nedover Wall Street

Seth Klarman og verdiinvestering

hva er verdiinvestering

Hvis du vil oppsummere denne investeringslegendens filosofi og investeringsstil, vil det være med to ord – verdiinvestering.

Men hva er verdiinvestering? Det er faktisk et veldig greit prinsipp og måte å investere pengene dine i aksjer. Det henger på å finne selskaper hvis aksjer handler til en pris som er lavere enn den reelle verdien. Dette betyr at du kan kjøpe dem billig og selge dem for mer når de stiger til sin virkelige verdi over tid.

Denne måten å investere gir en balanse i din favør og gir deg den aller viktigste kanten i forhold til andre handelsmenn. Selv om det er et enkelt konsept, trenger det hardt arbeid og tålmodighet for å trekke frem.

Verdiinvestering – de grunnleggende tingene du må se opp for

Som nevnt ovenfor er Seth Klarman en verdifull investor. Han ser etter aksjer som er lavere i pris enn de burde være, og det er det som gir verdien når du handler. På en måte er han personen som går til rabattgangen i den lokale butikken for å hente noe til halve prisen det vanligvis er. Dette hverdagseksemplet viser hvordan verdihandel fungerer i det vesentlige.

Se også: 5 Golden Forex-tips for nybegynnere

Men hva som ligger bak dette når det gjelder å plukke ut selskapene som gir verdi?

hvordan du kan plukke aksjer

Feilpris – Dette gjør bare din forskning på selskaper for å finne ut aksjer som er priset lavere enn de burde være. En flott nisje å gjøre dette i er selskaper som er i midlertidige problemer, men du tror vil komme seg over tid. Klarman bruker denne strategien med stor effekt og ser også på selskaper som går i konkurs for sine valg.

Opprett en sikkerhetsmargin – Dette er akkurat som å bygge et sikkerhetsnett for å beskytte pengene dine når du ser på å gå inn i en handel. Når du har undersøkt et bestemt selskap, kan du beregne hvor mye du mener aksjene bør være verdt, og hvor prisen kan gå inn i fremtiden. Når dette er gjort, kan du finne ut hvor mye sikkerhetsmargin du har hvis du kjøper aksjer til gjeldende pris. Unødvendig å si, jo større sikkerhetsnett du kan etablere, jo bedre.

Ikke vær redd for at det er komplekst – et annet prinsipp innen verdiinvestering som Klarman bruker, er å ikke stikke av fra mer komplekse investeringer. Disse komplekse investeringene er de som de fleste handelsmenn vil unngå, som umiddelbart gir deg kanten over dem. Bedrifter med nødlidende eller avledende selskaper er et flott alternativ her – de krever mer arbeid å se nærmere på, men kan virkelig betale seg.

Folk leser også: De fleste har ingen idé om hva investering er, gjør du?

Vil du vite mer om verdiinvestering?

Ovennevnte skraper bare overflaten av verdiinvestering og hvordan Seth Klarman har brukt den til å gjøre mange vellykkede handler gjennom årene. For en mer inngående forklaring er hans klassiske klassiske bok ‘Margin of Safety’ vel verdt å lese. Det er hvis du finner det!

Finn den på Amazon >> margin of safety bok av Seth Klarman

Denne boken er så populær og kraftig at den er ute av trykk, og det er vanskelig å finne en å hente brukt. Problemet er at det er så bra at ingen vil dele med det! Hvis du finner en brukt kopi på nettet, så vær forberedt på å betale en heftig pris for det. Det har vært kjent for nå en pris på $ 3000 på Amazon alene. Dette skyldes hovedsakelig den tilgjengelige stilen den er skrevet i og veiledningen fra Klarman selv om hvordan man kan bruke verdiinvestering for å tjene noen seriøse penger..

Hvis du likte å lese denne artikkelen fra Trading Education, kan du gi den en like og dele den med alle andre du tror det kan være av interesse også.

Kilder:

[1] valuestockguide.com

[2] time.com/penger

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me