The Enigma J Paul Getty, de rijkste man ter wereld

Als je Al het geld in de wereld hebt gezien, kom je misschien op het idee dat het onderwerp van de film, miljardair Jean Paul Getty, een gierige, door geld geobsedeerde man was zonder andere belangen dan contant geld. In de film ziet Getty van Christopher Plummer zelfs de ontvoering van zijn kleinzoon in puur financiële termen – maar is dit een realistisch beeld van de man die bekend staat als ‘s werelds eerste miljardair?

j paul getty citeert, koop wanneer iedereen verkoopt

Een deel van Getty’s fortuin kwam van zijn familie; zijn vader had het geluk om olie op een perceel te slaan toen Getty een tiener was. Maar hoewel dit genoeg was om de familie miljonair te maken, was Getty’s status als miljardair grotendeels te danken aan tientallen jaren doorgebracht als een verstandige investeerder, die slim op de aandelenmarkt speelde. Als jonge man kreeg hij van zijn vader $ 10.000 om te beginnen met investeren – en binnen 18 maanden had hij een miljoen verdiend. Op 24-jarige leeftijd was hij rijk genoeg om met pensioen te gaan, maar twee jaar later keerde hij terug aan het werk, omdat hij zich verveeld en rusteloos voelde.

Gelukkig schreef hij ook jarenlang columns met beleggingstips voor het tijdschrift Playboy, dat hij in 1965 veranderde in een boek, How To Be Rich. Dat betekent dat we tegenwoordig een hulpmiddel hebben om de geheimen van Getty’s succes te leren kennen.

Misschien vind je dit ook leuk: Irrationele uitbundigheid: deze onschatbare klassieker is net zo relevant als altijd

Getty’s eerste idee was om je houding te veranderen. Zijn boek heette How To Be Rich, niet Hoe rijk te worden, voor een reden. Hij geloofde dat rijke mensen op een bepaalde manier denken en dat de eerste stap om je bij hen aan te sluiten is om je manier van denken te veranderen. Getty was een voorzichtige man die geloofde in het zorgen voor de centen en in zijn dagelijks leven extreem zuinig was – zelfs de telefoon die hij in zijn luxe residentie in Surrey, Sutton Place, had geïnstalleerd, had een muntsleuf om te voorkomen dat mensen er misbruik van maakten..

Vind het op Amazon >> hoe rijk te worden door j paul getty

In zijn boek schetste Getty zijn gouden regel: geen paniek. Hij begreep dat paniek een deel van de menselijke natuur was en dat het iets was waar een verstandige investeerder zijn voordeel mee zou kunnen doen: als je het hoofd koel houdt terwijl iedereen om je heen de hunne verliest, kun je er bovenop komen. Getty had dit gezien op Black Monday, 28 mei 1962: toen de aandelenmarkten crashten en massale paniek veroorzaakte, bleef hij kalm en bracht hij de hele dag door met het kopen van de plotseling lager geprijsde aandelen..

Getty geloofde in de lange termijn, niet de korte. Hij was volledig tegen het idee van "snel rijk worden" schema’s. Zijn investeringen op Black Monday hebben misschien niet meteen hun vruchten afgeworpen, maar in de loop van de tijd wel. Dit was een filosofie die hij tijdens zijn carrière vaak toepaste. Hij geloofde in het kopen van aandelen als de prijzen laag waren, maar als er potentieel was voor waardestijging.

Mensen lezen ook: Tips van experts: hoe u slim kunt investeren van £ 50 tot £ 50K

Getty geloofde fundamenteel in intelligente investeringen, en wij ook Handelseducatie volg vandaag nog steeds zijn advies. Hij moedigde beleggers aan om hun onderzoek te doen, op zoek naar aandelen die ondergewaardeerd waren maar die in de toekomst waarschijnlijk zullen stijgen. Hij was hier natuurlijk voorzichtig mee en stond erop dat investeerders zoveel mogelijk moesten leren over een bedrijf voordat ze de sprong wagen. Een van zijn grootste tips was dat niemand ooit aandelen in een bedrijf zou moeten kopen zonder het van binnen en van buiten te weten.

Hij was een voorstander van het spelen van het lange spel: hij zag het nut niet in van paniekaankopen als de prijs van een aandeel begon te stijgen, en evenmin reageerde hij op plotselinge, kleine prijsdalingen door snel te verkopen. In plaats daarvan reed hij de ups en downs af, wachtend op het verstandigste moment voordat hij een zet deed.

alternatieve oplossing

In moeilijke omstandigheden zocht Getty vaak alternatieve oplossingen. Hij had bijvoorbeeld geïnvesteerd in een oliemaatschappij, Honolulu Oil, die werd ontbonden. Destijds werden de aandelen van het bedrijf gewaardeerd op $ 30 per stuk, maar toen het werd ontbonden, was de waarde van de activa veel hoger: ongeveer $ 100 per aandeel. Dit was weer een voorbeeld van Getty’s wijsheid als het ging om investeringen. Door een bedrijf te kiezen met materiële activa die bij ontbinding waarde zouden kunnen hebben, had hij in wezen een vangnet voor zichzelf gekocht.

Getty’s voorzichtigheid strekte zich ook uit tot de beurzen waarin hij handelde. Hij geloofde alleen in het kopen van aandelen die genoteerd waren aan grote beurzen, en verwierp elke beurs die niet volledig transparant en betrouwbaar was – een tip die altijd gevolgd werd door Handelseducatie.

Bekijk dit artikel: Leer hoe u inkomen kunt genereren door met pensioen te gaan

Buiten de aandelenwereld investeerde Getty ook in onroerend goed en kunst. Hij was zo’n fervent kunstverzamelaar dat het Getty Museum in Los Angeles vandaag de dag nog steeds de thuisbasis is van zijn mooiste stukken. Maar nogmaals, hij hield altijd zijn gedachten bij financiële zaken en hij adviseerde kunstliefhebbers om slimme investeringen te doen. Koop geen stuk dat je actief niet leuk vindt – misschien moet je er tenslotte mee leven – maar verspil je geld niet aan een stuk waar je van houdt dat weinig inruilwaarde heeft.

De tijden zijn misschien veranderd, maar veel van Getty’s advies is vandaag nog net zo relevant als toen hij zijn Playboy-columns schreef. Om te investeren zoals Getty, is het belangrijk om naar alle kleine dingen te kijken – deze voorzichtigheid en aandacht voor detail was dat de sleutel tot zijn succes. Hij definieerde zijn "miljonair mentaliteit" als zijnde "altijd en vooral kostenbewust en winstgevend." Hij hield zijn oog nooit van de bal af en zijn investeringen waren slim en goed gepland. U hoeft geen muntsleuf op uw thuistelefoon te plaatsen om als Getty te zijn, maar met een beetje onderzoek en wijsheid, zoals geoefend door Handelseducatie, ook u kunt investeringen doen zoals de grote meester zelf.

Mis het niet: 20 krankzinnige Bitcoin-feiten die u moet weten

Als je het leuk vond om dit artikel van Trading Education te lezen, geef het dan een like en deel het met iemand anders waarvan je denkt dat het ook interessant kan zijn.

Bron: www.telegraaf.co.uk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me