Mt. Gox: het verhaal van de grootste Bitcoin-hack ooit

Mt. Gox was de eerste grote Bitcoin-uitwisseling die ooit heeft bestaan ​​en was immens populair terwijl het online was.

Het domineerde lange tijd de cryptocurrency-markt en was de enige echt geloofwaardige plek waar mensen naartoe konden gaan om de handen uit de mouwen te steken Bitcoin.

Helaas, zoals je misschien al weet, Mt. Gox crashte en brandde, en was in 2015 failliet en verloor veel mensen tijdens het proces.

Door te begrijpen wat er gebeurde op Mt. Gox, cryptohandelaren kunnen voorzichtiger zijn met hun kapitaal en voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat ze niet ‘goxed’ worden.

In dit artikel zullen we kijken naar de opkomst en ondergang van Mt. Gox en de lessen die cryptohandelaren kunnen trekken uit de ineenstorting.

Wilt u leren hoe u als een professional in cryptocurrencies kunt handelen? Neem onze cryptocurrency-cursus!

Hoe heeft Mt. Gox start?

start van Mt Gox, bitcoin-uitwisseling

Mt. Gox is gemaakt door Jed McCaleb (die ook Ripple en Stellar heeft opgericht) in 2011 uit frustratie over hoe moeilijk het was om Bitcoin in handen te krijgen.

De naam is gebaseerd op het ruilkaartspel Magic the Gathering en staat voor ‘Magic The Gathering Online Exchange’ en was oorspronkelijk een site om kaarten te kopen en verkopen..

2011, Mt. Gox werd de eerste geloofwaardige site die Amerikaanse dollars omzet in Bitcoins. Er was toen geen echt alternatief, zogezegd tot 98% van het wereldmarktaandeel van Bitcoin.

Het bedrijf groeide enorm snel. Naarmate Bitcoin populairder werd, Mt. Gox ging van 3.000 naar 60.000 klanten in een paar weken tijd.

Dit viel samen met de prijsstijging van Bitcoin van minder dan $ 1 begin 2011 tot $ 30 in juni 2011.

Op dat moment had McCaleb het grootste deel van het bedrijf echter al verkocht aan Mark Karpelès, een Fransman die in Japan woonde..

Dit is waar de problemen begonnen.

Indirecte associatie met Silk Road

Zonder Mt. Gox, is Silk Road misschien niet gestegen tot wat het is geworden.

Veel gebruikers van Mt. Gox gebruikte het om Bitcoin te kopen, die ze vervolgens op Silk Road zouden gebruiken om illegale drugs te kopen.

Een derde tot de helft van alle transacties op Mt. Gox waren gekoppeld aan Silk Road. Het is mogelijk dat Mt. Gox wist hiervan en profiteerde er misschien indirect van.

Het succes van Silk Road bracht meer ogen naar Mt. Gox en zou al snel een groot probleem voor hen worden.

Wie is Mark Karpelès?

Mark Karpeles, CEO van Mt Gox

Mark Karpelès was de meerderheidsaandeelhouder en CEO van Mt. Gox van 2011 tot 2015.

Hij hield toezicht op het enorme succes van Mt. Gox en zijn rampzalige ondergang, waar veel mensen hem de schuld van geven.

Twee jaar na zijn run als eigenaar van Mt. Gox, het bedrijf had meer dan 1 miljoen gebruikers en het bedrijf groeide in hoog tempo.

Karpelès was een ongewone kerel en hield ervan zijn geld uit te geven van Mt. Gox.

Echter, hij was niet erg professioneel in zijn omgang Mt. Gox en zijn slechte leiderschap leidde tot de ineenstorting van het bedrijf. Hij had geen ervaring met het runnen van zo’n groot bedrijf.

Karpelès dacht vermoedelijk dat, omdat Bitcoin geen ‘echte’ valuta was, geen van de regels van toepassing was en dat hij dus kon doen wat hij wilde.

Mt. Gox was buitengewoon ongeorganiseerd. Er was geen CTO en geen COO.

Mensen noemden het de ‘breedste en kortste piramidestructuur’ van een bedrijf; er was Karpelès bovenaan en dan alle anderen onderaan.

Het kantoor was erg dramatisch vanwege het gebrek aan orde, wat mogelijk ook heeft bijgedragen aan de ondergang van het bedrijf.

Mt. Gox maakt turbulente tijden door

Mt. Gox viel stuk voor stuk uit elkaar.

De eerste grote stap tegen Mt. Gox kwam toen de Amerikaanse regering heeft wetten geïmplementeerd over hoe Bitcoin zou kunnen worden verkocht. Dit leidde ertoe dat de VS $ 5 miljoen van Mt. Gox’s accounts.

Om hun geld terug te krijgen, wilde de Amerikaanse regering informatie over Silk Road.

Belang van de Amerikaanse overheid in het bedrijf de Japanse regering begon zich zorgen te maken en begon strikte regels op te leggen aan Mt. Gox.

Een van de belangrijkste dingen die Japanse toezichthouders deden, was dat mensen alleen Bitcoin konden kopen via Mt. Gox met Japanse yen.

Dit was een enorme klap voor Mt. Gox omdat meer dan 90% van de gebruikers van de site geen Japanner was.

Dit leidde Mt. Gox moet steeds riskanter gedrag vertonen, zoals het omgaan met fysieke contanten van banken die ze ontvangen via overboekingen.

Vaak zou dit in de miljoenen zijn. Dit vertraagde ook het opnameproces enorm.

Maar dit was allemaal niets in vergelijking met wat er daarna zou gebeuren.

Mt. Gox gaat failliet

Vanwege de manier waarop Karpelès het bedrijf leidde, was er geen manier om de succesvolle Mt. Gox was of hoe groot zijn uitgaven waren of waar het geld naartoe ging.

Mark Karpelès was de enige persoon met toegang tot de accounts en hij weigerde die informatie met iemand anders te delen.

Dan op een dag gebruikers van Mt. Gox begon problemen te krijgen met het intrekken van hun Bitcoin of fiat. Sommige mensen wachtten dagen op opnames.

Kort daarna, Mt. Gox vroeg faillissement aan en de beurs werd gesloten.

En ten slotte brak het nieuws; ze hadden 850.000 verloren Bitcoins. Op het moment van schrijven van dit artikel, 850.000 Bitcoins zou meer dan $ 7 miljard waard zijn.

De prijs van Bitcoin kelderde na Mt. Gox stopte en gaf Bitcoin een negatief imago.

Voor de buitenwereld leek het erop dat Bitcoin niets meer was dan een extreem risicovolle tool voor financiële speculatie of zelfs een oplichterij.

Het gebeurde ook ongeveer tegelijkertijd met de sluiting van Silk Road, wat de publieke perceptie verder schaadde. Echter, Bitcoin herstelde van dit alles en gaat nog steeds sterk.

Hoe heeft Mt. Gox verliest 850.000 Bitcoins?

Volgens onderzoekers lijkt het erop dat de Bitcoins werden in de loop van de tijd in brokken gestolen.

Het is niet bekend hoe dit werd gedaan, maar het is in de loop van de jaren gedaan zonder dat iemand het merkt.

Wat bekend is, is dat Mt. Gox had een ‘warme portemonnee’ en een ‘koude portemonnee’.

De hete portemonnee is waar Bitcoin naartoe werd gestuurd toen deze werd gekocht en de koude portemonnee was waar Bitcoins werden geplaatst om ze veilig te houden.

Het komt voor dat Bitcoins waar afgetapt uit de hete portemonnee en het lijkt erop dat de hete portemonnee niet werd gecontroleerd.

Karpelès had hier meer aandacht aan moeten besteden, of in ieder geval de accountantsprofessionals het heft in handen moeten laten nemen.

De verliezen lijken terug te gaan tot voordat Karpelès Mt. Gox.

Vermoedelijk 80.000 Bitcoins waren al vermist, wat een deel van de schuld bij Jed McCaleb kan leggen.

Toen Karpelès de controle over het bedrijf overnam, was Bitcoin nog steeds relatief goedkoop, en het was geen enorm verlies en kon hopelijk worden hersteld.

Het verlies leek echter alleen maar te groeien en te groeien, en de prijs van Bitcoin begon omhoog te schieten.

Sommigen suggereren dat McCaleb gebruikte Karpelès als een ‘valker’, iemand om de schuld op zich te nemen wanneer Mt. Gox zakte in elkaar.

Het is moeilijk voor mensen om bij te houden waar al het geld naartoe is gegaan, omdat Mt. Gox gebruikte veel adressen en bij elke transactie worden verschillende Bitcoins gebruikt.

Mt. Gox slaagde erin om 200.000 van de vermisten terug te krijgen Bitcoins. Hoe dit precies is gedaan, weet niemand.

Als de hackers worden betrapt, hangt dit waarschijnlijk af van hoe ze het Bitcoins ze stalen.

Het is zeer waarschijnlijk dat de belangrijkste reden waarom Karpelès anderen geen toegang gaf tot de bedrijfsaccounts, is dat hij het feit wilde verbergen dat het bedrijf Bitcoin bloedde..

Sommigen beschuldigen Karpelès van diefstal

Velen speculeren dat Karpelès een dief was en de vermiste Bitcoins heeft gestolen.

Op sociale media leek het er niet op dat hij erg hard op zoek was om ze te vinden en mensen bekritiseerden zijn inspanningen.

Mark werd uiteindelijk in 2015 gearresteerd wegens vermeende vervalsing van financiële gegevens. Vermoedelijk nepwinst van $ 1 miljoen in 2013.

Karpelès ontkent het stelen van het Bitcoin of het verlies was de schuld van de Willy Bot.

Willy Bot is gemaakt om de ontbrekende 80.000 Bitcoins te herstellen die Karpelès had toen hij voor het eerst de controle over het bedrijf kreeg.

Dit was een bot die elke 5 tot 10 minuten Bitcoin kocht zonder financiële steun.

Echter, zogenaamd Willy Bot maakte een verlies van meer dan $ 64 miljoen, de financiële problemen van het bedrijf verder verergeren.

Karpelès bracht vier maanden in de gevangenis door, omdat Japanse aanklagers steeds nieuwe aanklachten voerden.

Uiteindelijk, Karpelès werd beschuldigd van verduistering op grond van het feit dat de winsten de verliezen en uitgaven niet konden dekken.

Er was bezorgdheid dat de zaak niet goed zou worden onderzocht omdat er niet genoeg mensen met expertise waren. Zelfs vandaag de dag is dit waarschijnlijk nog steeds het geval.

Zelfs als alle gestolen Bitcoins worden teruggevonden, moet Karpelès mogelijk nog steeds worden vervolgd voor iets dat te maken heeft met hoe hij roekeloos omging met Mt. Gox.

Zal zo’n hack ooit weer gebeuren?

bitcoin-hacks

Helaas is er nog steeds een mogelijkheid dat dergelijke hacks opnieuw plaatsvinden.

De waarheid is dat de meeste uitwisselingen niet zijn ontworpen om cryptocurrency veilig op te slaan.

Omdat ze gecentraliseerd zijn, kunnen hackers ze gemakkelijk aanvallen. Ze zijn alleen bedoeld als ruilmiddel.

Mt. Gox was niet bedoeld om het geld van mensen op te slaan of Bitcoin helemaal. De meeste mensen wisten dit niet en zouden grote sommen van hun aanbetalingen achterlaten in Mt. Gox die het risico liepen te worden gehackt.

Vanwege het succes is Mt. Gox werd een enorm doelwit.

Cryptocurrency-uitwisselingen besteden tegenwoordig veel meer tijd aan het beveiligen van hun netwerk, maar er gebeurt nog steeds nieuws over aanvallen.

Tegenwoordig worden uitwisselingen beter en veiliger. Maar er is nog steeds de dreiging om ‘goxed’ te worden.

In de vroege dagen dat veel Bitcoin-ondernemingen opstartten, waren veel van de betrokken personen erg naïef en hadden ze weinig ervaring met het runnen van dergelijke bedrijven.

In 2019 worden veel van de beste uitwisselingen afgehandeld door professionals met ervaring met het runnen van vergelijkbare bedrijven.

Als iets, Mt. Gox staat als een solide herinnering om uw cryptocurrency nooit achter te laten op een cryptocurrency-uitwisseling, trek het altijd terug en stop het in een portemonnee.

Of, als je een uitwisseling niet vertrouwt, handel in cryptocurrency als een CFD of andere marktinstrumenten, zoals futures of ETF’s.

Hoewel mensen het leuk vonden dat Bitcoin niet door een regering werd gecontroleerd, realiseerden ze zich al snel de negatieve kant daarvan toen er geen overheidssteun was die hen kon redden toen Mt. Gox zakte in elkaar.

Regelgeving haalt langzaamaan de cryptocurrency in, maar het zal waarschijnlijk nog een paar jaar, misschien zelfs decennia duren voordat het op het niveau is waar de meeste mensen zich op hun gemak en veilig zullen voelen.

Vanaf 2019 hopen mensen nog steeds hun Bitcoins van Mt. Gox.

Kernpunten

Als u zich iets uit dit artikel herinnert, maak er dan deze kernpunten van.

  • Mt. Gox was de eerste geloofwaardige Bitcoin uitwisseling. Er wordt aangenomen dat op het hoogtepunt van hun run tot 98% van alle Bitcoin via hen werd verhandeld.
  • In totaal, Mt. Gox verloor 850.000 Bitcoins toen het faillissement aanvroeg. Dit werd gedaan door hackers die in de loop van de jaren voortdurend een klein brokje leken te hebben genomen.
  • 200.000 Bitcoins werden teruggevonden. Tegenwoordig betekent dit dat er nog steeds 650.000 vermist zijn en het is zeer waarschijnlijk dat ze nooit zullen worden gevonden.
  • Cryptocurrency-uitwisselingen worden veiliger. Het wordt echter nog steeds algemeen geadviseerd dat handelaren hun cryptocurrency altijd in hun portemonnee moeten opnemen.

Leer Bitcoin verhandelen met onze cursus cryptocurrency

Wilt u meer weten over andere cryptocurrencies en hoe u deze kunt verhandelen? Meld u dan aan voor onze cursus cryptocurrency-handel!

Als je het leuk vond om dit artikel uit te lezen Handelseducatie, geef het alsjeblieft een like en deel het met iemand anders waarvan je denkt dat het ook interessant kan zijn.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me