Post-blockchain: de alternatieven voor blockchain-technologie

Blockchain-technologie kan op meerdere manieren worden gebruikt. Er zijn tal van verschillende industrieën die kunnen profiteren van het gebruik ervan.

Echter, het hoeft niet alleen om het gebruik van één ketting te gaan en niet alle blockchains werken op dezelfde manier.

Door te experimenteren met blockchain-technologie en deze op verschillende manieren te gebruiken, kunnen problemen als schaalbaarheid, snelheid en beveiliging hopelijk worden overwonnen.

Sommige algoritmen gebruiken meer dan één blockchain en sinds kort verschijnen er ook enkele alternatieven voor blockchain.

Bewijs van werk en bewijs van inzet

Ten eerste moeten we begrijpen dat er een fundamenteel verschil is in de manier waarop de meeste blockchains werken.

De meeste cryptocurrencies gebruiken beide Proof of Work (PoW) of Proof of Stake (PoS). Je kunt hier meer over de twee lezen.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat PoW miners gebruikt, wat het extreem veilig maakt, maar ook duur is omdat miners veel stroom gebruiken.

PoS vereist geen mining, in plaats daarvan hangt het valideren van een blok af van hoe groot een inzet een persoon heeft of eigenlijk hoeveel munten ze bezitten en de respectievelijke leeftijd van de inzet..

Publieke en private ketens

openbare en particuliere ketens

U weet waarschijnlijk dat de meeste cryptocurrencies werken met een gedistribueerd grootboek.

In de meeste gevallen is dit grootboek volledig openbaar en kan iedereen transacties tussen verschillende individuen bekijken.

De voordelen van deze technologie zijn dat het fraude en dubbele uitgaven voorkomt.

Niet iedereen wil echter dat al zijn transactie-informatie openbaar is. Er zijn er genoeg die dergelijke transparantie als potentieel gevaarlijk beschouwen.

Om dit tegen te gaan, zijn er dus particuliere ketens. Deze zijn echter niet alleen voor cryptocurrency, ze kunnen ook worden gebruikt door particuliere bedrijven die informatie binnen hun organisatie willen houden.

Hybriden

Dit zijn blockchains die gebruik de voordelen van private blockchains met openbare blockchains. In dergelijke gevallen kunnen deze blockchains ‘toegestaan’ zijn, maar tegelijkertijd openbaar.

Er zijn ook veel verschillende varianten van PoW of PoS die functies van elkaar lenen.

Terwijl nieuwe cryptocurrencies blijven opduiken, blijven verschillende blockchains worden ontwikkeld met behulp van verschillende elementen van reeds bestaande cryptocurrencies.

Hoewel we proberen de beste onderdelen te nemen, betekent dit niet altijd dat wat wordt geïntroduceerd, beter is.

Zijketens

zijketens

Sidechains, of childchains, zijn in wezen secundaire blockchains die samenwerken met de primaire keten.

Er zijn nu verschillende blockchains die een tweede ketting zaken als slimme contracten afhandelen.

Door dit te doen kunnen ze verhoog de snelheid en schaalbaarheid door slimme contractfuncties weg te halen van de primaire blockchain, die zich dan specifiek op transacties kunnen richten.

Sidechains kunnen ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Er kunnen meerdere ketens zijn die in wisselwerking staan ​​met de primaire keten, die elk voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Sommige van deze doeleinden kunnen specifiek betrekking hebben op verschillende betalingstypen of zelfs op dApps die bovenop de blockchain kunnen worden gebouwd.

Misschien is een van de beste manieren om zijketens te gebruiken, voor kleinere transacties en de primaire keten voor grotere transacties. Dit kan transactiekosten en -tijden eerlijker maken.

Dit komt doordat grotere transacties op een grotere keten langer kunnen duren en kleine transacties sneller kunnen zijn.

Het kan ook het probleem elimineren dat grotere transacties de voorkeur genieten boven kleinere transacties tijdens het validatieproces.

Sidechains of childchains kunnen een haalbare manier zijn om met schaalvergroting om te gaan en blockchain-technologie te helpen omgaan met verkeer naarmate het netwerk blijft groeien.

Post-blockchain: de alternatieven

Net zoals je dacht dat blockchain niet meer verwarrend kon worden, verschijnen er een nieuwe reeks verschillende cryptocurrencies en consensusalgoritmen die beweren het beter te doen dan blockchain..

Zouden ze de vierde generatie cryptocurrency kunnen zijn? Wie weet, moeten we misschien alles wat we weten over blockchain afleren.

IOTA’s Tangle

iota wirwar

IOTA is een cryptocurrency die werkt zonder blockchain. In plaats daarvan, het gebruikt wat het de Tangle noemt, wat een ‘DAG.

DAG staat voor Directe Acyclische grafiek en gebruikt topologische ordening om datastructuren te organiseren.

Voor elke transactie die wordt toegevoegd, bevestigt de tangle er twee. Theoretisch, hoe meer transacties er op het netwerk plaatsvinden, hoe sneller het wordt.

Elke verbinding wordt een rand genoemd. Dit is waar de transacties worden bevestigd. Theoretisch is er geen directe lijn in de wirwar, maar nieuwe transacties bevinden zich altijd aan het einde van de grafiek.

Transacties worden ook wel ‘sites’ genoemd en het einde wordt ‘tips’ genoemd. Ze wachten op verificatie door de volgende transacties die op hen zullen volgen.

Hoe langer een transactie op het netwerk wordt geaccepteerd, hoe moeilijker het wordt om dubbele uitgaven uit te voeren.

Door de manier waarop de tangle werkt, is hij erg licht. Dit betekent dat elke machine kan transacties verwerken als deze een internetverbinding heeft.

En dat is precies wat IOTA van plan is te gebruiken; apparaten die gebruikmaken van het IoT (Internet van dingen​.

In hun grote plan kan elk apparaat dat gebruikmaakt van het IoT, als een knooppunt fungeren en transacties vergemakkelijken.

De tangle heeft ook geen blokken waarvoor mijnwerkers nodig zijn. Dit maakt transacties goedkoper omdat ze niet gedolven hoeven te worden.

Plus, omdat in theorie hoe meer transacties er plaatsvinden, hoe sneller het wordt zou beter schaalbaar moeten zijn dan blockchain ook.

Kritiek

Sommigen zijn kritisch over DAG’s omdat ze misschien geen dubbele uitgaven kunnen voorkomen en er misschien meer voor openstaan 51% aanvallen.

Eigenlijk, om tangle onder controle te krijgen, hoeft slechts 34% van het netwerk te worden aangevallen, wat het aanzienlijk kwetsbaarder maakt dan blockchain.

DAG’s zijn ook niet goed voor slimme contracten omdat het moeilijk is om de transactieorder te bepalen.

Met blockchain is het veel gemakkelijker omdat je blokken hebt die na elkaar komen en het is heel gemakkelijk te zien. DAG’s hebben mogelijk een tweede laag nodig voor slimme contractfuncties.

Er is ook geen stimulans om een ​​knooppunt in het netwerk te zijn omdat je niets ontvangt. Bij blockchains, waar mijnbouw vereist is, is de prikkel dat je kunt verdienen aan mijnbouw.

DAG’s bestaan ​​ook al meer dan 30 jaar en zijn als concept niet zo nieuw. Mensen zijn zich al terdege bewust van hun beperkingen.

Blockchain-technologie is een stuk nieuwer en overwint enkele van de problemen waarmee DAG’s worden geconfronteerd.

Hoewel IOTA sommige dingen heel goed doet, hebben ze dat ook leed aan verschillende slechte PR-evenementen die hun zaak niet hebben geholpen.

Hashgraph

hashgraph

Hashgraph is een andere alternatieve technologie voor blockchain die beweert dingen beter te doen.

Ze beweren dat ze kan 250.000 transacties per seconde verwerken, dat is meer dan 10 keer wat Visa in staat is.

Ze willen een stemalgoritme, niet PoS of PoW, die volgens hen eerlijker en minder gecentraliseerd zijn.

Transacties worden asynchroon afgehandeld, wat betekent dat transacties niet op andere transacties hoeven te wachten, zoals bij PoS of PoW.

Bovendien kunnen mijnwerkers met PoW kiezen welke blokken ze willen minen op basis van de beloning die ze zullen ontvangen, en dus kunnen ze eerdere blokken overslaan als de beloning voor het minen ervan kleiner is..

Hashgraph gebruikt wat zij een ‘roddelprotocol’ noemen. Dit is om het probleem van bandbreedte met stemalgoritmen op te lossen.

Omdat ze vereisen dat iedereen met elkaar communiceert, wordt de bandbreedte zwaar belast.

Het roddelprotocol vereenvoudigt dit proces door het willekeurig te maken. In plaats van dat elk knooppunt tegelijkertijd met elk ander knooppunt praat, elk knooppunt zal willekeurig communiceren met een ander knooppunt.

Ze noemen dit ‘roddelen over roddels’. Elk knooppunt deelt alles wat ze hebben gezien met een ander knooppunt. Effectief de roddels van anderen delen.

Uiteindelijk zal wiskundig gezien consensus worden bereikt omdat alle informatie wordt gedeeld en bandbreedte wordt bespaard en niet overdreven wordt benadrukt.

Hashgraph gelooft dat ook dit protocol is goedkoper omdat mijnbouw niet nodig is.

Om het af te maken, Hashgraph is mogelijk ook veiliger dan blockchain-technologie. Om het systeem met succes aan te vallen, moet u alle leden tegelijkertijd aanvallen.

Zo’n handeling is in wezen onmogelijk en zou erg duur zijn.

Kritiek

Er zijn echter problemen met Hashgraph. Misschien wel het grootste is dat het een gepatenteerde technologie van Swirlds.

Dit kan betekenen dat het gewoon een hulpmiddel wordt voor bedrijven en niet voor de massa.

Het wordt ook niet als gedecentraliseerd of open-source beschouwd. Om het te gebruiken, moet u een SDK (software development kit) aanvragen.

Het algoritme zelf is gedecentraliseerd, maar niet het bedrijf, Swirlds, of het eigendom achter Hashgraph.

Een ander probleem met Hashgraph is dat het slaat geen historische records van alle transacties op. Na verloop van tijd worden ze verwijderd.

Critici zeggen dat dit een probleem zou kunnen zijn omdat het moeilijker zou zijn om te bewijzen dat transacties in het verleden hebben plaatsgevonden.

Holochain

holochain

Holochain gebruikt ook geen PoS of PoW en is een agent-centric systeem.

Het is zo anders dat je als gebruiker veel van de concepten met betrekking tot blockchain en cryptocurrency moet afleren.

Technisch gezien is er ook geen consensusmechanisme. In plaats daarvan is er wat ze noemen DNA en daar is geen enkel grootboek.

Net zoals het agent-centric is, elke ontwikkelaar heeft zijn eigen consensus en regels voor hun deel van het systeem.

Als agent heb je al je gegevens opgeslagen in een hashchain zodat je je identiteit kunt beheren en behouden.

Holochain is zogenaamd goed voor het bouwen van dApps, wat hun primaire focus lijkt te zijn en ze effectief een rivaal van Ethereum zou kunnen maken.

Holochain is in feite een raamwerk voor ontwikkelaars die hun eigen regels kunnen maken voor wat ze maken op en hoe populairder een dApp wordt, hoe meer hostingvermogen ze krijgen.

Net als Hashgraph, Holochain maakt ook gebruik van een roddelprotocol, ze noemen het echter het ‘immuunsysteem’. Dit wordt gebruikt om slechte acteurs te stoppen.

Het bereik van Holochain is groter dan alleen dApps. In zekere zin willen ze het internet radicaal veranderen. Holochain is zo ontworpen ontwikkelaars kunnen hun eigen blockchain bovenop hun systeem bouwen.

De manier waarop Holochain werkt, is vergelijkbaar met die van Torrents Gedistribueerde hash-tabel (DHT).

In plaats van informatie te verzamelen van iedereen op het netwerk, verzamelt het alleen informatie van een paar knooppunten. Het bereiken van volledige consensus is niet het doel.

Holochain heeft ook geen native token voor het netwerk. In plaats daarvan heeft het de Holo-token (HOT) en deze tokens worden beloond aan knooppunten voor het hosten van dApps.

De waarde van Holo wordt ondersteund door de rekenkracht van het netwerk en de hoeveelheid Holo kan uitbreiden of inkrimpen, afhankelijk van de behoeften van het systeem.

Kritiek

Sommigen zijn sceptisch over Holochain, daar ze zich zorgen over maken de technologie geeft ontwikkelaars te veel verantwoordelijkheid die ze misschien niet aankunnen.

Met blockchain-technologie zijn er alleen al genoeg problemen die nog steeds niet worden aangepakt en om meer verantwoordelijkheid aan ontwikkelaars te geven, kan dit tot meer problemen leiden.

Anderen zijn bezorgd over het immuunsysteem van Holochain, onzeker of het in staat zal zijn om slechte acteurs af te weren.

Het is zelfs mogelijk dat deze slechte acteurs het immuunsysteem overnemen en het zelf besturen.

Zien we het einde van blockchain al?

Nee, het is op dit moment nog te vroeg om zoiets te zeggen.

Blockchain-technologie zelf is nog erg nieuw en heeft nog een lange weg te gaan voordat deze door reguliere gebruikers wordt overgenomen.

We moeten nog zien hoe effectief het zal zijn bij dagelijks gebruik door het grote publiek en welke variant van blockchain het beste zal werken.

En hoewel er alternatieven zijn voor blockchain met enkele voordelen, is er op dit moment geen duidelijk verbeterde versie van blockchain-technologie.

Kernpunten

Als u zich iets uit dit artikel herinnert, maak er dan deze kernpunten van.

  • Blockchains kunnen op verschillende manieren werken. Ze kunnen PoS of PoW zijn, openbaar of privé of een hybride van elk van deze typen.
  • Sommige cryptocurrencies gebruiken sidechains. Ze kunnen verschillende functies beheren, zoals slimme contracten, en de prestaties verbeteren.
  • Er zijn alternatieven voor blockchain-technologie. Er zijn verschillende andere manieren waarop cryptocurrencies kunnen functioneren.
  • Het is nog veel te vroeg om te voorspellen welke alternatieven standhouden. Blockchain zelf is nog erg nieuw en heeft nog een lange weg te gaan voordat de reguliere acceptatie plaatsvindt.

Als je het leuk vond om dit artikel uit te lezen Handelseducatie, geef het alsjeblieft een like en deel het met iemand anders waarvan je denkt dat het ook interessant kan zijn.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me