Slimme contracten: wat maakt Ethereum de koning van slimme contracten

Laten we, voordat we aan de slag gaan, kort praten over slimme contracten, hun kenmerken en toepassingen in de huidige wereld van digitale financiën.

Een smart contract is een computerprotocol, bedoeld om u te helpen bij het uitwisselen van geld, aandelen, eigendommen of iets van waarde in een conflictvrije digitale omgeving. Met slimme contracten zijn de diensten van een tussenpersoon achterhaald, waardoor u tijd en conflicten bespaart.

Een van de beste dingen van blockchain-technologie is dat aangezien het een gedecentraliseerd systeem is dat tussen alle toegestane partijen bestaat, er geen vergoedingen hoeven te worden betaald aan tussenpersonen, waardoor u tijd, conflicten en geld bespaart. Blockchain is sneller, goedkoper en veiliger in vergelijking met traditionele banksystemen.

Het was in de vroege jaren ’90 toen een jurist en cryptograaf, Nick Szabo, tot de conclusie kwam dat een gedecentraliseerd grootboek kan worden gebruikt voor slimme contracten of zogenaamde zelfuitvoerende contracten of blockchain-contracten..

In zijn beroemde voorbeeld noemde hij slimme contracten ‘automaten’. Hij legde uit hoe gebruikers gegevens of waarde konden invoeren en een eindig item van een machine konden ontvangen.

In een dergelijk formaat zijn contracten computercodes, opgeslagen en gerepliceerd op het systeem. Het netwerk van computers waarop de blockchain draait, houdt ook toezicht op het proces. Dit resulteert in grootboekfeedback zoals het overmaken van geld en het ontvangen van het product (en) of dienst (en).

Het opsommen:

 • Slimme contracten worden geschreven als codes en toegewijd aan de blockchain. Het contract zelf, evenals de voorwaarden van het contract, zijn openbaar beschikbaar in het grootboek.

 • Wanneer een bepaalde gebeurtenis die in het contract wordt beschreven, wordt geactiveerd, bijvoorbeeld een vervaldatum of de richtprijs van een activum, wordt de code uitgevoerd.

 • Regelgevers kunnen contractactiviteit op de blockchain bekijken, maar toch de privacy van de individuele actoren behouden.

Slimme contracten zijn handig voor vrijwel elk type overeenkomst tussen twee mensen, inclusief financiële diensten, juridische processen, crowdfundingactiviteiten, krediet, eigendomsrecht en meer. Terwijl een standaardcontract de specifieke voorwaarden van een relatie beschrijft, dwingt een slim contract de relatie af met een cryptografische code. Slimme contracten zijn in feite programma’s die uitvoeren wat door hun makers is gevraagd.

Als u bijvoorbeeld een appartement huurt en ervoor wilt betalen met cryptocurrencies, kunt u dat volledig doen via een smart contract. Zowel de verhuurder als de huurder worden op de hoogte gebracht wanneer een door partijen gespecificeerde huurdatum aanbreekt.

Waar werken slimme contracten het beste??

slimme contracten

Slimme contracten werken het beste in sommige bedrijfstakken boven andere vanwege hun zelfuitvoerende karakter. In sectoren als het bankwezen, de gezondheidszorg, onroerend goed en verzekeringen worden slimme contracten bijvoorbeeld elke dag populairder. Omdat dit industrieën zijn die zich baseren op duidelijke regels, algoritmen en kwantificeerbare voorwaarden, werken slimme contracten beter voor hen. Ter vergelijking: slimme contracten zijn mogelijk minder geschikt voor industrieën met een meer kwalitatieve aard van dienstverlening, zoals voedingsmiddelen, dranken en horecabedrijven..

Slimme contracten kunnen op elke blockchain worden gecodeerd. Ethereum is echter het populairst omdat het onbeperkte verwerkingsmogelijkheden biedt. Ethereum is speciaal gebouwd voor het maken van slimme contracten.

Ethereum is een gedecentraliseerd computerplatform. Het moet niet worden verward met Ether, het cryptocurrency-token dat het platform genereert. Programmeurs kunnen slimme contracten schrijven op de Ethereum-blockchain en de contracten worden automatisch uitgevoerd, volgens hun code en de manier waarop ze zijn geprogrammeerd.

Hoe werkt het?

ethereum slim contract

Het is vermeldenswaard dat, hoewel Bitcoin de eerste was die standaard slimme contracten ondersteunde (in de zin dat de ene persoon waarde kan overdragen aan een andere in het netwerk), Bitcoin beperkt is tot het geval van valutagebruik..

Ter vergelijking: Ethereum heeft de beperkende taal van Bitcoin vervangen door een taal waarmee ontwikkelaars hun eigen programma’s kunnen schrijven.

De voorwaarde “Slim contract” wordt vaak gebruikt als vervanging voor Ethereum-scripts omdat het meestal wordt geassocieerd met dit platform.

Kortom, op het Ethereum-platform kunnen ontwikkelaars hun eigen slimme contracten of zogenaamde “autonome agenten” programmeren. De taal ondersteunt een bredere reeks rekeninstructies, waardoor het gemakkelijker wordt voor programmeurs.

De hele structuur van Ethereum slimme contracten, het combineren van programmeertaal, platformontwikkeling en verificatie door een groot aantal verbonden computers zorgt ervoor dat slimme contracten veilig, betrouwbaar, open en met weinig tot geen kans op mogelijke fouten zijn.

De meeste mensen kennen het Ethereum-project vanwege het token, Ether.

Velen zijn zich er echter niet van bewust dat dit een van de meest succesvolle startups van de afgelopen twee decennia is. Het werd ook ‘s werelds toonaangevende slimme contractplatforms, gekozen door de meeste ontwikkelaars.

Sinds het platform in juli 2015 live ging, is het met grote sprongen gegroeid en kan het nu slimme contracten faciliteren voor alles, van online games tot ICO’s. De meeste ICO’s gebruiken nu de ERC-20 token-standaard om hun aanbod te vergemakkelijken.

Wat is het geheim van het slimme contractplatform van Ethereum en waarom noemt iedereen het de koning van slimme contracten??

Laten we beginnen met de introductie van twee zeer belangrijke concepten die u moet begrijpen voordat u met Ethereum gaat werken: Ethereum Virtual Machine en gas.

 • Ethereum virtuele machine: Het is het platform waarop slimme contracten worden uitgevoerd in Ethereum. Qua scripting biedt het een meer expressieve en complete taal dan Bitcoin. Zie het als een wereldwijde computer waarop slimme contracten worden uitgevoerd.

  Op het EVM-platform is er een mechanisme ingesteld om de middelen die door elk contract worden gebruikt, te beperken. Elke bewerking die op het EVM-platform wordt uitgevoerd, wordt gelijktijdig uitgevoerd door elk knooppunt op het netwerk. Dat is de reden waarom gas- bestaat.

 • Gas: Een transactiecontractcode kan verschillende dingen doen: bellen of berichten verzenden naar andere contracten, dure berekeningen uitvoeren, het lezen en schrijven van gegevens triggeren, enz. Elk van deze bewerkingen moet in Ether worden betaald, op basis van een gas / etherprijs, die verandert nogal vaak. De prijs wordt meestal in mindering gebracht op het Ethereum-account dat de transactie verzendt. De transacties hebben ook een gaslimiet die aangeeft hoeveel gas de transactie kan verbruiken. Het dient als bescherming tegen fouten. U kunt er meer over lezen gas- hier.

Laten we het eens hebben over het Ethereum-platform en hun slimme contractvoordelen.

Afgezien van het feit dat het de grootste marktkapitalisatie heeft van alle andere slimme contractplatforms die er zijn, is het mooie van het platform de mate van standaardisatie en ondersteuning die het biedt. Er is ook een reeks duidelijke regels die ontwikkelaars moeten volgen, namelijk Ethereum slim contract ontwikkeling vrij gemakkelijk en minder riskant.

Op het gebied van ondersteuning werkt Ethereum voortdurend bij en verbetert het de manier waarop hun slimme contracten worden gemaakt en beheerd.

Verder heeft Ethereum hun eigen smart contract-programmeertaal ontwikkeld, bekend als Stevigheid. Het maakt het tien keer makkelijker om een ​​smart contract op te zetten en helpt bij standaardisatie. Solidity is een contractgeoriënteerde taal op hoog niveau, vergelijkbaar met JavaScript. Het is ontworpen voor de Ethereum Virtual Machine (EVM). Er is nog een andere taal op hoog niveau die wordt gebruikt om Ehtereum-contracten te schrijven, genaamd Serpent. Het lijkt veel op Python, maar Solidity blijft de voorkeurstaal voor ontwikkeling voor Ethereum-ontwikkelaars.

Laten we enkele van de beste schetsen Ethereum slim contract platformfuncties die het zo populair maken onder programmeurs:

 • Eigen slimme contract programmeertaal, genaamd Solidity.
 • Gratis om uw slimme contract op te zetten. Slimme contracttransacties worden in rekening gebracht gas-, dat is de initiële prijs voor het uitvoeren van een transactie of contract op het Ethereum-platform.
 • Er zijn duidelijke richtlijnen en regels voor ontwikkelaars.
 • Lange lijst met beschikbare literatuur en ondersteuning.
 • ERC-20 technische standaard, gebruikt op de Ethereum-blockchain voor het implementeren van tokens.
 • Geavanceerde technologie, met kernvoordelen van blockchain, zoals beveiliging, decentralisatie, snelle transacties en onveranderlijkheid.

Wat maakt de slimme contracten van Ethereum zo waardevol??

ethereum slimme contracten

Uiteindelijk is de kracht van de Ethereum-blockchain de programmeerbaarheid.

De reden waarom Ethereum de beste optie is voor het uitvoeren van slimme contracten, is omdat overeenkomsten zijn ingebed in de code zelf, zodat transacties automatisch worden uitgevoerd.

De digitale overeenkomsten of ‘slimme contracten’ van Ethereum, zoals iedereen ze noemt, hebben grenzeloze formaten en voorwaarden. Bovendien kunnen slimme contracten zelfs een beroep doen op andere contracten, waardoor Ethereum nuttig is voor betalingsafwikkeling en voor arbitrage van transactiegebeurtenissen in onroerend goed, wetgeving, overheidsregisters, energienetwerken, handelsfinanciering en vele andere sectoren..

Een speciaal kenmerk van hoe slimme contracten werken op het Ethereum-platform, is dat elk hun eigen adres op de blockchain heeft. Dit betekent dat de bijbehorende code niet in elk contract wordt vermeld; in plaats daarvan start een notitie een transactie die een uniek adres creëert en aan elk contract koppelt. Na de primaire transactie verandert het slimme contract in een onafscheidelijke eenheid van de blockchain en verandert het adres nooit. Daarna zal het slimme contract non-stop “werken” totdat het de gaslimiet bereikt of tot het succesvolle einde van de operatie.

Nadelen

Tot zover goed. Houd er echter rekening mee dat slimme contracten nog steeds nieuwe technologie zijn. Of we het nu hebben over het Ethereum-platform dat in feite de slimme contract blockchain-industrie domineert, of een ander slim contractplatform, er zijn problemen die kunnen ontstaan.

Een van de nadelen van slimme contracten is dat ze nul bugs moeten bevatten om de activiteiten waarvoor ze zijn geprogrammeerd, correct uit te voeren. Deze bugs kunnen worden misbruikt door oplichters en er kan geld worden gestolen.

Overheden proberen ook in te grijpen en vragen zich af wat er zal gebeuren als er iets onverwachts gebeurt of als het contract geen toegang krijgt tot het onderwerp van de overeenkomst.

Bij traditionele contracten wordt de rechtbank betrokken. Bij slimme contracten is “Code is Law”, wat betekent dat het contract hoe dan ook zal presteren.

De problemen die gepaard gaan met slimme contracten zullen hoogstwaarschijnlijk op tijd worden opgelost, aangezien dit relatief nieuwe technologie is. Er is ruimte voor perfectie, maar financiële experts zijn het erover eens dat ze een integraal onderdeel van onze samenleving zullen worden en Ethereum zal het voortouw blijven nemen.

Enkele andere nadelen van het Ethereum-platform zijn:

 • Het is duurder dan andere platforms;
 • Ethereum-netwerk wordt vrij vaak overbelast: meestal werkt het netwerk op 100% capaciteit. Applicatieontwikkelaars zijn bang dat hun contracten niet altijd zo snel kunnen worden verwerkt als ze willen.
 • Beveiliging: slimme contractcodes van slechte kwaliteit worden blootgesteld aan hackers. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 30.000 op Ethereum gebaseerde slimme contracten kwetsbaar zijn voor bugs en bijgevolg hacks.

Obyte

slimme contracten en ethereum

Is het mogelijk om slimme contracten te ontwikkelen zonder Ethereum??

In vergelijking met slimme contracten die worden uitgevoerd op het Ethereum-netwerk, bieden cryptocurrency-platforms zoals Obyte een ander type slim contract dat al de aandacht van gebruikers trekt. Obyte is een platform, gebouwd op een DAG-protocol (gericht acyclisch diagram) dat Ethereum uitdaagt met zijn voor mensen leesbare slimme contracten, ook wel smart-adressen genoemd. Ze worden zo genoemd omdat het gedeelde adressen zijn met een reeks voorwaarden waaraan moet worden voldaan om er geld uit te kunnen overboeken.

Obyte biedt een platform voor eenvoudige, door mensen leesbare contracten, waarbij eenvoudige acties worden uitgevoerd. Terwijl Ethereum meer gecompliceerde, door programmeur leesbare contracten uitvoert die complexe acties uitvoeren.

Alternatieve platforms en nieuwe manieren om een ​​slim contract te programmeren, zullen in de toekomst beschikbaar komen, dat is zeker. Om toegankelijker te worden voor gewone mensen, zullen slimme contracten zich ongetwijfeld verder ontwikkelen, zeggen experts.

Laatste gedachten:

We hebben het gehad over de aard van slimme contracten en het Ethereum-platform, waar de magie gebeurt. Hoewel ze ingewikkeld zijn en een bepaald kennisniveau vereisen, worden Ethereum-contracten eigenlijk beschouwd als de toekomst van cryptocurrency, waarbij alle functies van de blockchain gemakkelijk worden uitgevoerd..

Ethereum biedt meer mogelijkheden voor het coderen van verschillende slimme contracten, in vergelijking met andere platforms. U kunt vrijwel elk scenario implementeren. Als je een gedecentraliseerde uitwisseling, Ethereum is het platform om naar toe te gaan.

Hebben slimme Ethereum-contracten een toekomst??

Het is veilig om te zeggen dat blockchain, Ethereum en slimme contracten zal de financiële sector zoals we die kennen verder ontwikkelen en transformeren. Alleen de tijd zal uitwijzen wat ze kunnen verwachten en hoe ze zich als consument kunnen aanpassen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me