The Rise of Cryptocurrency: hebben we nog steeds banken nodig?

Al meer dan een jaar groeit cryptocurrency snel in populariteit. Het is nu een belangrijk financieel gespreksonderwerp en kan op een dag de hele banksector zoals we die nu kennen, vervangen. Het is zelfs zo snel in populariteit gestegen dat velen zich beginnen af ​​te vragen of we überhaupt nog banken nodig hebben.

Bankiers en banken staan ​​tegenwoordig niet in een bijzonder gunstig daglicht, vooral niet door degenen die de hebzucht van de banken de schuld geven van de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de wereldwijde economische crisis van 2008. Peter Daisyme heeft deze vraag al onder de loep genomen, dus bij Trading Education zullen we zijn gedachten en bevindingen analyseren.

Wat doen banken precies??

wat banken doen

Voordat we ingaan op de waarschijnlijkheid dat cryptocurrencies banken vervangen, laten we eens kijken waar we banken precies voor nodig hebben. Banken spelen zes hoofdrollen:

1. Financiering en lenen

Banken zijn ‘s werelds belangrijkste financieringsbron voor zowel consumenten als bedrijven. Ze zijn essentieel om mensen in staat te stellen te kopen boven hun bestaande middelen en langetermijninvesteringen te doen, met name hypotheken.

2. Administratie en beheer van transacties

Banken treden op als facilitator voor allerlei kleine en grote financiële transacties, hetzij tussen uw eigen rekeningen, hetzij naar andere partijen. Ze houden ook een gedetailleerd logboek bij van al dergelijke transacties.

3. Veilig opslaan van valuta

Banken fungeren als een veilige zone voor u om uw geld op te slaan wanneer het niet wordt gebruikt. Zonder banken zou u kunnen worden gedwongen om contant geld op een fysieke manier op te slaan die veel minder liquide en veilig is.

4. Valuta’s wisselen

Met banken kunt u uw valuta op elke gewenste locatie in een andere valuta omwisselen.

5. Zorgen voor financiële stabiliteit

Centrale banken zijn verantwoordelijk voor het toezicht op een aantal belangrijke economische functies, zoals het vaststellen en beheersen van rentetarieven en inflatie. Dit wordt bereikt door nieuwe geldbronnen af ​​te drukken en indien nodig te verspreiden.

6. Toezicht houden op financiële bewegingen en acceptatie

Investeringsbanken kunnen u helpen bij het maken van grote financiële bewegingen, zoals overnames tussen bedrijven. Ze helpen ook bij het overnemen.

Mensen lezen ook: Is Bitcoin nog steeds een waardevolle investering in 2018?

Waar gaan banken de fout in?

waar gaan banken de fout in

Als je al deze doelen analyseert, lijkt het erop dat banken onvervangbaar zijn. Dus waarom zouden we ze willen vervangen? Hier zijn de drie belangrijkste redenen waarom:

1. Hoge vergoedingen

Banken zijn in wezen bedrijven en hun doel is om winst te maken met al het geld dat ze aanhouden. Afgezien van het rendement van het beleggen van fondsen, genereren ze ook veel geld via een breed scala aan verschillende vergoedingen. Dit omvat kosten voor het maken van opnames, het overmaken van geld naar een buitenlandse rekening, het hebben van een roodstand of gewoon het bezitten van een rekening. Deze vergoedingen kunnen vaak buitensporig en onnodig lijken.

2. De menselijke factor

Banken worden natuurlijk gerund door mensen. Elke bankier heeft zijn eigen persoonlijke agenda: misschien willen ze de bank een nieuwe weg inslaan of meer geld genereren bij bestaande klanten. Hoe dan ook, de menselijke kant van bankiers leidt tot hebzucht, wat op zijn beurt een slechtere service voor klanten biedt.

3. Traagheid

Het banksysteem heeft zeker zijn tijd in de zon gehad. Banken boden jarenlang snelheid en gemak die veel verder gingen dan elke alternatieve manier om contant geld op te slaan en betalingen te doen. Maar dit is niet langer het geval: in vergelijking met cryptocurrencies kunnen de processen van banken eenvoudigweg niet worden vergeleken in snelheid, gemak en kosten.

Misschien vind je dit ook leuk: 4 veelvoorkomende fouten die forexhandelaren maken

Waar kunnen cryptocurrencies de hiaten opvullen?

waar kunnen cryptocurrencies het gat opvullen

Cryptocurrencies bieden geenszins een onmiddellijke vervanging van het hele banksysteem. Maar ze kunnen verandering brengen op deze belangrijke gebieden:

Valuta omwisselen

Momenteel kunnen cryptocurrencies direct worden ingewisseld voor een aantal valuta’s over de hele wereld. Naarmate hun populariteit zich verspreidt en regeringen ze beter beginnen te reguleren, zouden cryptocurrencies ook beschikbaar moeten zijn voor onmiddellijke uitwisseling in veel meer valuta’s..

Beveiliging en opslag

Cryptocurrencies kunnen worden opgeslagen met behulp van verschillende mobiele apparaten, online services en e-wallets. Deze zijn allemaal versleuteld en beveiligd met een wachtwoord. Om iemand anders toegang te geven tot uw cryptocurrencies, hebben ze de hardware en een reeks complexe wachtwoorden nodig.

Beveiliging voor transacties

Als u cryptocurrencies verhandelt voor andere cryptocurrencies, of voor goederen of diensten, profiteert u van gedistribueerde grootboektechnologie. Dit versleutelt alle transacties die plaatsvinden en helpt ze volledig anoniem te houden. Als iemand aan deze ketting zou proberen te knoeien en toegang zou krijgen tot uw geld, zou dit gemakkelijk te herkennen zijn.

Zie ook: Fortune Stories of the Crypto Kings

Waar schiet cryptocurrency tekort?

waar schiet cryptocurrency tekort

Hier zijn enkele van de functies die cryptocurrencies momenteel niet kunnen vervangen binnen de banksector.

De rol van de centrale bank

Cryptocurrencies kunnen bepaalde rollen van de centrale bank, zoals het bepalen van rentetarieven of het beheersen van de inflatie, niet vervangen. Hoewel deze decentralisatie precies is wat hen zo aantrekkelijk maakt voor velen, kan dit op de lange termijn zeker problematisch zijn.

De rol van investeringsbanken

Je hebt nog steeds financiële experts nodig om mensen te faciliteren en te begeleiden bij investeringsmogelijkheden.

Leningen en financiering

Er valt niets te zeggen dat cryptocurrencies in staat zouden zijn om economisch voordelige functies uit te voeren, zoals het verstrekken van leningen en het financieren van grote aankopen. Hoewel dit in de toekomst kan veranderen, zal het niet snel gebeuren.

Mis het niet: de ultieme leeslijst voor de zomer voor investeerders

Hoe zou een wereld zonder banken eruit zien??

wereld zonder banken

Nu hebben we gekeken naar de voor- en nadelen van het vervangen van banken door cryptocurrencies, laten we eens kijken hoe de wereld eruit zou zien als de verandering zou plaatsvinden.

Een stijging van de peer-to-peer-kredietverlening

Zonder banken die financiering voor hypotheken en andere grote aankopen kunnen aanbieden, zouden we een nog grotere toename van P2P-leningen zien. Het zou veel gebruikelijker zijn om leningen te zoeken bij vrienden, familieleden en andere vermogende individuen.

Verlies van menselijke intelligentie

De werknemers bij banken bieden een schat aan informatie over financiële besluitvorming voor zowel consumenten als bedrijven. Hoewel je zou kunnen zeggen dat deze kennis eenvoudig online kan worden overgedragen of beschikbaar kan worden gemaakt via steeds verdergaande AI-technologie, zouden we zeker de menselijke aanraking verliezen.

Financiële instabiliteit (in ieder geval op korte termijn)

Naarmate mensen aan cryptocurrencies wennen, wordt hun vluchtigheid duidelijk. Als cryptocurrencies het zouden overnemen, zou u van dag tot dag enorme schommelingen en waardedalingen zien. Dit zou kunnen leiden tot een ongekende inflatie en een forse daling van de consumentenbestedingen.

De volgende stap: stop met het beoefenen van slechte handelsgewoonten!

Wat als banken met de tijd mee zouden gaan??

In plaats van te kiezen tussen het een of het ander, is het misschien mogelijk om een ​​gezonde middenweg te vinden. Banken beschikken al over de infrastructuur en vormen de steunpilaar van het wereldwijde financiële systeem: cryptocurrencies vertegenwoordigen simpelweg het natuurlijke verloop van digitale evolutie. Dus waarom kunnen banken niet proberen de voordelen van cryptocurrencies te integreren in de diensten die ze aanbieden??

Door een zorgvuldige implementatie kunnen ze transactiekosten aanzienlijk verlagen, de transparantie vergroten en de veiligheid verbeteren. Sommige banken zijn al op zoek naar manieren om dit te doen. Verandering is nog ver weg, maar dat is misschien niet erg, aangezien cryptocurrencies zelf nog in de relatief vroege stadia van evolutie verkeren. Misschien komt er naarmate ze ouder worden, ruimte om ze te integreren in het ouderwetse banksysteem dat we zo gewend zijn.

Als je het leuk vond om dit artikel van Trading Education te lezen, geef het dan een like en deel het met iemand anders waarvan je denkt dat het ook interessant kan zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op due.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me