Wat is het verschil tussen Proof of Work en Proof of Stake?

Ben je geïnteresseerd in Bitcoin, Ethereum of een andere cryptocurrency? Als dat zo is, let dan goed op het artikel van vandaag.

Als je enige kennis hebt van hoe Bitcoin, Ethereum of welke andere digitale valuta dan ook, ben je deze twee termen waarschijnlijk keer op keer tegengekomen:

Bewijs van werk (POW)

Bewijs van inzet (POS)

Deze termen zijn voor veel mensen misschien te moeilijk te begrijpen, maar in feite zijn het vrij eenvoudige concepten die we vandaag zullen proberen uit te leggen!

Maar voordat we aan de slag gaan, laten we het eerst hebben over cryptocurrencies.

De hausse in cryptovaluta

cryptocurrency-boom, bitcoin-prijsgrafiek stijgt

In de afgelopen jaren heeft de term cryptocurrency vaste grond gewonnen en steeds meer mensen beginnen het gebruik en de potentiële waarde ervan te begrijpen.

Een cryptocurrency is een digitale valuta, gecreëerd en beheerd door middel van geavanceerde coderingstechnieken, ook wel cryptografie genoemd. Het concept van digitaal geld werd werkelijkheid met de oprichting van Bitcoin in 2009. Sindsdien heeft de markt voor cryptocurrency een lange weg afgelegd. Momenteel zijn er meer dan 1.600 verschillende cryptocurrencies, beschikbaar voor mensen om te kopen, ruilen, verhandelen, erin te investeren en als betaling te gebruiken in verschillende bedrijven die het accepteren.

De reden waarom zoveel mensen zich aangetrokken voelen tot de cryptocurrency-markt is dat het concept en de kenmerken van cryptocurrencies de economie en het traditionele idee van geld uitdagen door verschillende voordelen te introduceren, waaronder:

Decentralisatie

Peer-to-peer-transacties

Lagere tarieven

Snelheid

Lage toetredingsdrempels

Anonimiteit

Privacy & Veiligheid

Geen bedrog

Kan internationale transacties vergemakkelijken

Cryptocurrency is niet gebonden aan wisselkoersen, rentetarieven of transactiekosten, wat betekent dat u crypto op internationaal niveau kunt gebruiken en geen problemen ondervindt. U kunt veel tijd en geld besparen als u geld van het ene land naar het andere overmaakt. Cryptocurrencies werken op universeel niveau. Dit maakt transacties eenvoudiger dan ooit!

Uw account is van niemand anders. U bent in feite de enige eigenaar van de overeenkomstige privé- en openbare coderingssleutels, die de identiteit of het adres van uw cryptocurrency-netwerk vormen. Geen enkele andere financiële instelling of instrument kan u individueel eigendom van uw rekening / adres geven.

Zie ook: Is Blockchain de toekomst van banken?

Wat is mijnbouw?

wat is mijnbouw, man mijnbouw bitcoin

Voordat we op veel technische details ingaan, moeten we ook kort uitleggen wat mining is.

Mijnbouw is het proces van het valideren van transacties met een computer in een netwerk. Je lost complexe algoritmen op om de juistheid van een transactie te bewijzen en voegt daarmee een nieuw blok toe aan de keten. U voegt een “blok” toe aan de lange openbare lijst van alle transacties, de zogenaamde blockchain. In ruil daarvoor wordt u beloond met cryptocurrency.

Om mijnwerker te worden, heb je niet alleen een goede internetverbinding nodig. Je zou een solide stroomprocessor moeten hebben en weten dat, afhankelijk van de cryptocurrency die je aan het minen bent en hoe snel je computer is, de elektriciteitskosten behoorlijk hoog zouden worden..

Soms geeft u uiteindelijk meer uit aan mijnbouw en verdient u niet genoeg terug met cryptocurrency.

Als er bijvoorbeeld een transactie plaatsvindt op het Bitcoin-netwerk, hoe meer computers en rekenkracht er is, hoe sneller u transacties moet valideren om te concurreren met andere mijnwerkers in het netwerk en een fractie van een Bitcoin te verdienen..

Consensusmechanisme

Een centraal aspect van blockchain-technologie is het gedistribueerde grootboek. Het grootboek bevat een overzicht van alle voorgaande transacties. Het wordt niet op een centrale locatie opgeslagen, maar via een netwerk van computers over de hele wereld.

Om deze hele operatie te laten werken, moet het netwerk collectief akkoord gaan met de inhoud van het grootboek. Dit is de taak van het consensusmechanisme. Het doel is om eenvoudig te verifiëren dat alle informatie die aan het grootboek wordt toegevoegd absoluut geldig is. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het volgende blok dat wordt toegevoegd, de laatste transacties op het netwerk vertegenwoordigt. Zo worden ongeldige gegevens en dubbele uitgaven voorkomen. Bovendien zorgt het consensusmechanisme ervoor dat het netwerk niet ontspoort door constant forking.

Er zijn veel verschillende consensusmechanismen, elk met hun eigen voor- en nadelen, maar ze dienen allemaal hetzelfde doel dat we hierboven hebben uitgelegd. Ze verschillen alleen in methodologie. Het belangrijkste verschil tussen consensusmechanismen is de manier waarop ze de verificatie van transacties delegeren en belonen.

De twee meest populaire blockchain-consensusmechanismen zijn de Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS). We gaan nu verder met het uitleggen van meer over elk van hen en het vergelijken ervan. Merk op dat deze twee de meest populaire zijn, er zijn andere systemen die bestaan, zoals Gedelegeerd bewijs van inzet (DPoS), Federatieve Byzantijnse Overeenkomst (FBA) en meer.

Bewijs van werk (PoW):

bewijs van werk, mijnbouwbedrijf

PoW volgt een eenvoudige regel: Het minen van een blok en het ontvangen van een beloning hangt af van hoeveel rekenwerk er door de mijnwerker wordt gedaan. De eerste mijnwerker wiens computer erin slaagt de cryptografische puzzels van elk blok op te lossen, zal degene zijn die munten ontvangt als een vorm van beloning. Dit betekent dat de miners in een netwerk met elkaar moeten concurreren, gebruikmakend van hun eigen rekenkracht.

Bitcoin en veel altcoins volgen dit consensusmechanisme om de authenticiteit van de blockchain te bevestigen.

Laten we u een voorbeeld geven van het dagelijks leven. Stel je een klaslokaal voor vol studenten. De docent wijst een taak toe aan alle studenten. Degene die niet alleen met het juiste antwoord komt, maar ook als eerste antwoordt, is degene die de beloning krijgt. De student moet veel hersenkracht hebben om de taak correct en zo snel mogelijk uit te voeren om de andere studenten voor te zijn.

Hetzelfde geldt voor het Proof of Work-mechanisme.

De puzzels vereisen geen vaardigheid, maar eerder een sterke hardwarekracht. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat geen enkele miner een voordeel heeft ten opzichte van de andere. De enige manier om de kans op het oplossen van de puzzel en het verkrijgen van de munten te vergroten, is door rekenkracht toe te voegen. Dit is, zoals u moet weten, vrij duur, om nog maar te zwijgen van energie-intensief.

De puzzelparameters worden periodiek bijgewerkt om de bloktijd consistent te houden. Het Bitcoin-protocol heeft bijvoorbeeld een doel voor het genereren van blokken gedurende 10 minuten.

Elk concept of elke benadering heeft voor- en nadelen. PoW is geen uitzondering.

Zoals genoemd, dit soort consensusmechanisme vereist veel meer elektrisch vermogen, wat mijnwerkers kost. Soms is wat hij moet betalen voor elektriciteit hoger dan wat hij verdient met mijnbouw.

Hoge rekenkracht is ook vrij duur. Je moet voor jezelf een supercomputer bouwen die voor gewone mensen uit de middenklasse erg duur is.

Nog een ding waar miners rekening mee moeten houden, is dat naarmate de tijd verstrijkt en er steeds meer cryptocurrencies worden vrijgegeven, hun beloning vrij minimaal kan worden..

Kortom, Proof of Work is een protocol met als belangrijkste doel cyberaanvallen af ​​te schrikken. Het is een concept dat al bestond vóór Bitcoin, maar Satoshi Nakamoto paste deze techniek toe en zorgde voor een revolutie in de manier waarop traditionele transacties worden gedaan..

Bewijs van inzet (PoS)

bewijs van inzet

Laten we het hebben over het Proof of Stake (PoS) -systeem en kijken hoe het verschilt van PoW.

PoS volgt een eenvoudige regel: Het valideren van een nieuw blok hangt af van hoe groot de inzet is die een persoon heeft of eigenlijk hoeveel munten ze bezitten en de respectievelijke leeftijd van de inzet. De validators ontvangen geen beloningen. In plaats daarvan verzamelen ze netwerkkosten. Uiteindelijk is dit type systeem kosten- en energiezuinig in vergelijking met PoW, maar ze zijn minder bewezen.

Laten we je een voorbeeld geven met altcoins en specifiek Nxt die PoS gebruikt. Als u een bepaald aantal munten in uw digitale portemonnee heeft, kunt u ook zien hoelang u ze in bezit heeft. Houd er rekening mee dat het verplaatsen van de munten van de ene digitale portemonnee naar de andere hun leeftijd zal resetten.

Het bedrag dat u heeft, wordt beschouwd als een borgsom. Als de validator een aanzienlijk belang heeft in de Nxt-munt met een goede veroudering, betekent dit dat ze toegewijd zijn en een grotere kans hebben om een ​​blok te valideren. Hierdoor ontstaat een netwerk van vertrouwde en loyale validators.

In PoS gaat het, in tegenstelling tot PoW, niet om ‘minen’, maar ‘smeden’, wat wordt gedaan door de validator die een nieuw blok voor de keten zal verwerken en smeden.

Wat zijn de voordelen van PoS?

Het beste aan dit systeem is waarschijnlijk dat er geen dure hardware nodig is, je normale computer doet het prima met een Validator-client. We hebben al gezegd dat het geen hoge elektriciteit verbruikt zoals PoW dat doet.

Ook, hoe hoger de inzet de validators hebben (en hoe langer ze die ook hebben gehad), hoe meer kansen er zijn om opgepakt te worden voor ‘smeden’ en transactiekosten te verdienen.

Natuurlijk zijn er problemen met PoS, waaronder het feit dat slechts een kleine groep mensen die de meerderheid van de munten / tokens bezit, de validators kan zijn. Dit is echter iets dat in ontwikkeling is en dat het op een bepaald moment in de toekomst waarschijnlijk zal veranderen.

Ethereum beweegt zich bijvoorbeeld richting PoS met zijn nieuwe protocol, genaamd “Casper​.

Proof of Stake-systemen in cryptovaluta zijn een relatief nieuwer mechanisme, vergeleken met Proof of Work. Het is niet strikt getest en er zijn enkele beveiligingsrisico’s geïdentificeerd. Uiteindelijk kan het constant forking van een blockchain leiden tot instabiliteit van het netwerk.

Dat is veiliger – PoW of PoS?

bewijs van werk of bewijs van inzet, transactiebeveiliging

Elk systeem streeft naar een veilige omgeving, vrij van aanvallen van hackers. Dat geldt vooral als deze service met geld te maken heeft. Dus welke is veiliger, PoW of PoS?

Met Proof of Work worden de zogenaamde “slechte actoren” afgesneden vanwege economische en technologische belemmeringen. Als iemand een aanval wil programmeren, zou dat erg duur zijn en zeker niet de moeite waard. Een hacker zou meer geld nodig hebben dan wat hij zou kunnen stelen.

Een PoS-systeem is goedkoper om aan te vallen. Daarom moet het absoluut kogelvrij zijn. Daarom wordt het Casper-protocol gemaakt. Het zal omstandigheden en strikte regels introduceren waaronder een “slechte validator” zijn aanbetaling kan verliezen als het protocol bepaalt dat hij handelde op een manier die in strijd was met zijn regels..

Mis het niet: Top cryptocurrencies en hun uitdagingen

Laatste gedachten

Zoals je waarschijnlijk al weet, hebben zowel PoW als PoS hun voor- en nadelen. Veel cryptografen en computerwetenschappers werken aan het vinden van oplossingen om die twee algoritmen te upgraden.

Het is belangrijk om te weten dat:

  • PoS en PoW worden geïntroduceerd om valsspelen te voorkomen;

  • Hun vroege ontwikkeling was gericht op het detecteren van cyberaanvallen;

  • Het oplossen van een ingewikkelde cryptografische puzzel en beloond worden met munten heet Proof of Work (PoW);

  • In Proof of Stake (PoS) kiest het netwerk de maker van een nieuw blok, op basis van het aantal munten dat ze bezitten;
  • Het aantal digitale valuta verandert nooit;

  • Proof of Stake is technisch gezien een verbeterde versie van Proof of Work, maar moet nog worden geoptimaliseerd.

PoS is kosteneffectief en milieuvriendelijk, maar heeft een aantal ernstige nadelen als het gaat om centralisatie en beveiliging. PoW daarentegen is duur en vereist veel rekenkracht, maar het is veel veiliger.

We zullen moeten afwachten hoe die twee algoritmen zich in de loop van de tijd zullen ontwikkelen.

Ik hoop dat je het leuk vond om ons artikel te lezen. Vergeet niet uw opmerkingen te plaatsen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me