Wat is Zcash? Een uitgebreide gids voor een nieuwe generatie privacymunten

Vandaag zullen we het hebben over Zcash – een nieuwe generatie cryptocurrency die cryptografie gebruikt om betere privacy te bieden aan haar gebruikers, vergeleken met andere cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum.

Introductie van Zcash

Zcash is een gedecentraliseerde, peer-to-peer cryptocurrency, gemaakt als een vork van Bitcoin. Net als Bitcoin heeft het ook een limiet van 21 miljoen munten. Dit is echter waar de gemeenschappelijke grond eindigt.

Wat anders is aan Zcash, is dat het volledige privacy biedt voor hun gebruikers, bereikt door het gebruik van innovatieve cryptografie. Laten we de cryptocurrency en zijn functionaliteiten eens nader bekijken.

Zoals eerder vermeld, begon Zcash in oktober 2016 als een vork van de Bitcoin-blockchain. In het begin heette het de Zerocoin-protocol voordat ze hernoemd werden naar de Zerocash-systeem en dan uiteindelijk getransformeerd naar Zcash.

De drijvende kracht achter het project is Zooko Wilcox, een opmerkelijke figuur in de financiële gemeenschap met meer dan 20 jaar ervaring in open en gedecentraliseerde systemen, evenals in cryptografie, informatiebeveiliging en startups..

Dit is wat hij zegt over zijn project, Zcash:

“Zcash is een andere blockchain en cryptografisch geld dat privé-uitwisselingen (en over het algemeen privé-informatie) in een open blockchain mogelijk maakt. Hierdoor kunnen organisaties, kopers en nieuwe applicaties bepalen wie de kans krijgt om de aandachtspunten van hun uitwisselingen te zien, zelfs als ze een wereldwijde blockchain zonder autorisatie gebruiken. “​ Zooko Wilcox

Privacy

zcash, privacymunt

Laten we het hebben over privacy, het kernidee achter Zcash.

In Zcash heb je de keuze tussen twee soorten transacties.

U heeft ofwel de optie om de normale transparante transactie uit te voeren of u kunt kiezen voor de afgeschermde privétransactie, aangeboden door Zcash.

Laten we u een voorbeeld geven.

Laten we aannemen dat u 10 Zec naar uw vriend wilt sturen. (Zec = Zcash).

Als de ontvanger het goed vindt om de transactie transparant en open te houden zodat de rest van de wereld het kan zien, dan kun je de Zec gewoon naar zijn transparante adres sturen.

Als de ontvanger echter privacy wil en niet wil dat de details van de transactie openbaar zijn, kan hij het geld naar zijn afgeschermde adres laten sturen, ook wel ‘z-addr​.

Als beide partijen privé willen blijven en niet willen dat hun transactiegegevens openbaar zijn, kunnen ze hun afgeschermde adressen gebruiken om met elkaar te communiceren en zullen alle details van de transactie voor het publiek verborgen blijven. Dit omvat de identiteit van beide figuren en, zoals gezegd, de details van de transactie zelf.

De reden waarom Zcash zo’n hoog niveau van privacy bereikt, is het gebruik van zk-SNARKS of Zero-Knowledge Proof.

Het is nuttig erop te wijzen dat andere cryptocurrencies die anonimiteit bieden, zoals Monero, vertrouwen op privésleutels die zijn opgebouwd uit alfanumerieke tekens. In dit geval moet de afzender het adres krijgen, dat in feite iemands identiteit in de crypto-sfeer is, om de overdracht te vergemakkelijken.

Als er in de loop van de tijd voldoende transacties zijn verzameld, kan het openbare adres van de gebruiker aan die transacties worden gekoppeld, waardoor het voor aanvragers gemakkelijker wordt om de houder van het openbare adres te identificeren.

Als een verkoper bijvoorbeeld de eerdere transacties van een koper kan volgen op basis van het openbare adres dat aan de verkoper is gegeven, kan dit mogelijk problemen veroorzaken. De verkoper kan betaling door de koper weigeren als zijn overtuigingen niet in overeenstemming zijn met de onthulde aankoopgeschiedenis.

Hier komt het verschil tussen de rest van de munten en ZCash.

Zero-knowledge proof maakt ZCash-transacties onvindbaar op de blockchain door de adressen van zowel gebruikers als het bedrag dat bij een transactie betrokken is, te verdoezelen.

De adressen van beide partijen, vastgelegd op de blockchain, zijn schilden en niet het daadwerkelijke betalingsadres van de gebruiker. Dit betekent dat het onmogelijk is om een ​​bepaald geld te traceren naar de afzender of ontvanger.

Dit verschilt nogal van Bitcoin of een andere cryptocurrency die laat zien hoeveel er is overgedragen van het daadwerkelijke openbare adres van de ene partij naar de andere..

Zero-knowledge proof zorgt voor een hoge mate van onduidelijkheid, vooral wanneer een partij die bij die transactie betrokken is, niet bepaald graag de identiteit van de andere partij wil weten. Dit betekent dat betalingsgeschiedenis geen reden kan worden om een ​​muntbetaling te weigeren.

Wat zijn de eigenschappen van een nulkennisbewijs?

nul kennisbewijs, zcash

Laten we, voordat we verder gaan, proberen het concept van een zero-knowledge proof of zero-knowledge protocol uit te leggen.

In cryptografie is dit in feite een methode waarmee de ene partij (de bewaarder genaamd) aan een andere partij (de verificateur genaamd) kan bewijzen dat ze waarde X kennen, zonder daadwerkelijk informatie over te brengen, afgezien van het feit dat ze weten wat de waarde is van X is.

Het idee is om te bewijzen dat u de kennis van bepaalde informatie bezit, zonder de informatie zelf prijs te geven.

Het concept van zero-knowledge proof ontstond in de jaren tachtig, dankzij het werk van MIT-onderzoekers Shafi Goldwasser, Silvio Micali en Charles Rackoff.

Om een ​​ZKP te laten werken, moet aan bepaalde vereisten en parameters worden voldaan. Ze bevatten:

  • Volledigheid: Een bewering is waar wanneer een eerlijke verificateur ervan overtuigd kan worden door een eerlijke bewaarder.
  • Degelijkheid: Als de bewijzer oneerlijk is, is het onmogelijk om de controleur van de juistheid van de bewering te overtuigen (door te liegen).
  • Nul-kennis: Als de bewering waar is, heeft de verificateur geen idee wat de bewering werkelijk is.

Laten we het samenvatten door rechtstreeks te citeren vanaf de officiële website van ZCash

“Zcash is de eerste wijdverbreide toepassing van zk-SNARKs, een nieuwe vorm van zero-knowledge cryptografie. De sterke privacygarantie van Zcash is afgeleid van het feit dat afgeschermde transacties in Zcash volledig kunnen worden versleuteld op de blockchain, maar toch als geldig kunnen worden geverifieerd volgens de consensusregels van het netwerk door zk-SNARK-bewijzen te gebruiken.

Het acroniem zk-SNARK staat voor “Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge” en verwijst naar een bewijsconstructie waarmee men kan bewijzen dat men bepaalde informatie bezit, bijv. een geheime sleutel, zonder die informatie te onthullen, en zonder enige interactie tussen de bewijzer en de verificateur. “

Hoe zk-SNARKs een afgeschermde transactie creëren?

zk-snarks, zcash

In Bitcoin worden transacties bijvoorbeeld gevalideerd door het afzender- en ontvangeradres en de invoer- en uitvoerwaarden op de openbare blockchain te koppelen..

Zcash daarentegen gebruikt zk-SNARKs om te bewijzen dat aan de voorwaarden voor een geldige transactie is voldaan, zonder enige essentiële informatie over de adressen of de betrokken waarden te onthullen.

De afzender van een afgeschermde transactie zal met een bewijs komen om aan te tonen dat de private bestedingssleutels op de invoernota’s met grote waarschijnlijkheid cryptografisch zijn gekoppeld aan een handtekening over de hele transactie. Op deze manier kan de transactie niet worden gewijzigd door een partij die de privésleutels niet kent. Niet alleen dat, maar het geconstrueerde bewijs toont de som van de invoerwaarden tot de uitvoerwaarden voor elke overdracht die is afgeschermd.

Zcash, evenals andere cryptocurrencies die het concept van anonimiteit en afgeschermde privétransacties aannemen, worden vaak bekritiseerd omdat ze een omgeving bieden waarin niet-traceerbare transacties, gerelateerd aan illegale activiteiten, kunnen gedijen. Het team achter ZCash heeft dit concept echter niet overgenomen en heeft de munt gecreëerd voor cybercriminelen die illegale transacties uitvoeren op het dark web..

Er zijn een aantal redelijk goede redenen waarom gebruikers anonieme cryptocurrencies zouden willen gebruiken, zoals ZCash. Enkele van die redenen kunnen zijn:

  • Iemand met een chronische medische aandoening die volledig anoniem online pillen wil kopen.
  • Een bedrijf dat zijn handelsgeheimen of toeleveringsketen wil beschermen.
  • Een bedrijf dat op zoek is naar juridische dienstverlening voor privéaangelegenheden, zoals faillissementen.
  • Als u iets persoonlijks wilt kopen (zoals bijvoorbeeld slaapkamerspeelgoed) en om privacyredenen anoniem wilt blijven.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden en toepassingen van ZCash.

ZEC (het valutasymbool van ZCash) is de afgelopen jaren redelijk succesvol gebleken en werd sinds augustus 2019 verhandeld voor $ 49,32 en met een 24-uurs handelsvolume van $ 188.882.943 en een berekenend aanbod van 7.245.181 ZEC, volgens CoinMarketCap.

Zoals eerder vermeld, aangezien Zcash een vork van Bitcoin is, is er een maximale voorraad van 21 miljoen munten. Ze zullen naar verwachting allemaal worden gedolven in 2032. Elke vier jaar wordt de blokbeloning gehalveerd om de aanvoer onder controle te houden. In tegenstelling tot veel andere munten, werd Zcash niet voorgemijnd of door ICO gefinancierd.

Samenvatting en laatste gedachten

Laten we proberen ons nog een laatste keer te concentreren op de belangrijkste aspecten van Zcoin.

Het werd in 2016 gelanceerd door Wilcox-O’Hearn en is gebaseerd op het Zerocoin-protocol. ZEC is een gedecentraliseerde en open-source cryptocurrency, gericht op privacy. Het maakt selectieve transparantie van transacties mogelijk.

Hierdoor kan het Zcash-netwerk een beveiligd grootboek van saldi bijhouden, zonder de betrokken partijen of bedragen te onthullen.

De metagegevens van de transactie zijn versleuteld in zk-SNARKs die bewijzen dat niemand oneerlijk is. Het publiceert geen uitgavenautoriteit en transactiewaarden.

De toekomst ziet er veelbelovend uit voor Zcash. Er zijn veel gebieden die moeten worden onderzocht als het gaat om privacy en anonimiteit, maar experts zijn het erover eens dat het een munt is om op te letten!

Wilt u meer weten over andere cryptocurrencies en hoe u deze kunt verhandelen?

Meld u aan voor onze cursus cryptocurrency-handel!

Als je het leuk vond om dit artikel van Trading Education te lezen, geef het dan een like en deel het met iemand anders waarvan je denkt dat het ook interessant kan zijn.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me