Wat zijn slimme contracten? Hoe ze werken en waarom ze belangrijk zijn

Als u begonnen bent met het onderzoeken van cryptocurrencies, heeft u het woord slimme contracten waarschijnlijk een paar keer zien verschijnen, vooral als u geïnteresseerd bent in Ethereum of een van zijn rivalen.

interessant genoeg, de voorwaarde ‘slim contract’Is eigenlijk ouderwets dan de huidige cryptocurrency en werd voor het eerst bedacht door computerwetenschapper, wetgeleerde en cryptograaf Nick Szabo in 1997.

Wat is een slim contract?

Zij zijn net als normale contracten, behalve dat ze volledig digitaal zijn en geautomatiseerd en werken als een computerprogramma binnen een blockchain.

Wanneer een slim contract wordt uitgevoerd, wordt het grootboek bijgewerkt. Ze hebben echter een reeds bestaande gebeurtenis of gebeurtenissen nodig voordat ze kunnen worden uitgevoerd. In zekere zin als een domino-effect.

Welke cryptocurrencies hebben slimme contracten?

welke cryptocurrencies slimme contracten hebben, digitale munten

Slimme contracten werden voor het eerst geïntegreerd in cryptocurrency met Ethereum toen het werd gelanceerd in 2015.

Nu zijn er veel cryptocurrencies met slimme contractmogelijkheden, zoals EOS, Neo en Cardano, om er een paar te noemen.

Met Bitcoin is het ook mogelijk om slimme contracten aan te maken en uit te voeren, maar deze zijn minder geavanceerd.

Ethereum is verreweg het meest populair en bekend als het gaat om slimme contracten. Zijn rivalen komen echter steeds dichter bij het bereiken van dezelfde prestatie.

Cardano werkt bijvoorbeeld met twee blockchains, een voor normale transacties en een tweede, vooral voor slimme contracten.

Dan is er Neo die kan worden gecodeerd in C #, VB.Net, F #, Java en Kotlin. Terwijl Ethereum-gebruikers Solidity moeten leren, een nieuwe coderingstaal specifiek voor slimme contracten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het nog erg vroeg is om te zeggen welke cryptocurrency de beste smart contract-functionaliteit heeft. De tijd zal het leren.

Mis het niet: cryptocurrencies die u kunt kopen, bekijken en vermijden

Hoe werken slimme contracten??

Zoals hierboven vermeld, zijn slimme contracten in feite hetzelfde als een normaal contract, maar ze zijn volledig gedigitaliseerd en vereisen dat aan reeds bestaande voorwaarden wordt voldaan voordat ze worden vervuld..

Transacties vereisen dat ‘gas’ wordt uitgevoerd. Hier wordt een heel klein bedrag aan crypto betaald om de transactie te voltooien.

Wanneer het contract is gemaakt en een bedrag wordt ingevoerd, moet het worden gedolven en wanneer mensen zich terugtrekken uit een contract, moet dit ook worden gedolven omdat het als een afzonderlijke transactie telt.

Dat gezegd hebbende, op blockchains waar mijnbouw niet vereist is, hoeft ‘gas’ mogelijk niet te worden betaald.

Het is mogelijk dat verschillende ontvangers van het slimme contract minder of meer winnen dan de anderen naarmate het slimme contract vordert. Dit kan echter worden voorkomen, zodat iedereen hetzelfde bedrag betaalt.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van hoe een smart contract in het echte leven zou werken:

Harry is een bedrijfseigenaar die webontwikkelaars wil inhuren om een ​​website voor hem te bouwen.

Hij schrijft een smart contract op de blockchain voor een groep van vier webontwikkelaars die hebben afgesproken voor hem te werken.

Laten we zeggen dat hij een smart contract voor Ethereum aan het maken is en dus mist smart contract-software zou gebruiken.

Op het slimme contract zal Harry bepaalde voorwaarden stellen waaraan moet worden voldaan voordat de vier ontwikkelaars worden betaald.

Als aan die voorwaarden is voldaan, krijgen ze alle vier waar ze recht op hebben voor hun werk. Als niet aan deze voorwaarden is voldaan, wordt de betaling door het slimme contract ingehouden totdat het is voltooid.

Hoe verhouden slimme contracten zich tot dApps?

dApps zijn in wezen een verbinding van slimme contracten samenwerken, elkaar informatie geven.

Slimme contracten hoeven niet per se waarde te hebben. Het enige wat ze hoeven te doen, is geactiveerd te worden wanneer aan de reeds bestaande voorwaarden is voldaan.

In het geval van dApps, wanneer aan een voorwaarde is voldaan en een slim contract is geactiveerd, zal het informatie naar een ander slim contract sturen dat vervolgens wordt geactiveerd, enzovoort.

Nogmaals, een domino-effect.

Welke impact kunnen slimme contracten hebben op de samenleving?

de impact van slimme contracten

Slimme contracten kunnen uitvoeren en valideren zichzelf, werken continu en worden nooit veranderd eenmaal gemaakt.

Hierdoor kunnen ze door verschillende bedrijven en instellingen voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Door in grote, slimme contracten kan worden gebruikt om betalingen in realtime uit te voeren waarvoor de informatie correct moet zijn. Dit maakt ze erg waardevol voor bedrijven die diensten verlenen.

Ze kunnen ook erg handig zijn om dingen te kopen van een andere persoon die je niet kent en daarom niet vertrouwt.

Een belangrijk voorbeeld hiervan is het online kopen van een auto, met name een gebruikte auto, waarbij bepaalde zaken over de auto moeten worden geverifieerd, zoals de kilometerstand of de staat van de auto..

Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop verschillende bedrijven kunnen profiteren van slimme contracten.

  • Een contract uitvoeren om iets te kopen. Dit is vooral handig als de transactie verschillende vereisten heeft waaraan beide partijen moeten voldoen en er veel informatie bij betrokken is.
  • Banken kunnen er leningen mee verstrekken. Leners zullen aan bepaalde criteria moeten voldoen om leningen te kunnen verstrekken. Slimme contracten maken het proces sneller en efficiënter.
  • Postbedrijven kunnen betalingen bij aflevering verwerken. Geld kan in een smart contract worden vastgehouden totdat kan worden bevestigd dat een levering is voltooid. Zodra aan die voorwaarde is voldaan, kan geld worden doorgegeven van het slimme contract naar de bezorgdienst.
  • Crowdfunding. Als de doelen niet worden gehaald, wordt het geld dat in het slimme contract is gepoold, teruggegeven aan de oorspronkelijke investeerders.

Slimme contracten voor verzekeringsmaatschappijen

Verzekeringsmaatschappijen kunnen slimme contracten gebruiken om claims te verwerken.

Het is zelfs mogelijk voor slimme contracten rOntvang informatie zoals een nieuwsfeed.

Dit kan handig zijn, want als laten we zeggen dat uw huis wordt getroffen door een natuurramp, zoals een orkaan, kan het slimme contract verifiëren dat dit is gebeurd via zijn nieuwsfeed en kan het zien dat uw adres zich in hetzelfde gebied bevindt..

Het kan dan het bedrag vrijgeven dat aan u moet worden gegeven.

Slimme contacten voor onroerend goed

Er is al meerdere keren gesuggereerd dat blockchain-technologie een revolutie teweeg kan brengen in onroerend goed door alle onroerendgoedrecords op een blockchain bij te houden..

Slimme contracten kunnen dat maak afspraken gemakkelijker voor huurders en verhuurders. Nogmaals, weer een voorbeeld van twee partijen die elkaar misschien niet volledig vertrouwen.

Er is ook benadrukt dat slimme contracten kunnen worden gebruikt om meerdere aandelenaankopen te doen, waarbij veel mensen een huis of andere vormen van onroerend goed kunnen kopen..

Vereisten voor sociale geloofwaardigheid

Slimme contracten kunnen worden ingesteld om een ​​bepaald niveau van sociale geloofwaardigheid.

Hoe meer u dingen op tijd vervult, zoals het betalen van huur, energierekeningen of afbetalingen van leningen, hoe meer het uw sociale krediet kan verhogen..

Met deze sociale geloofwaardigheid kunnen ze betere kredieten en leningen krijgen en lagere kosten voor zaken als huur.

Dit kan handig zijn voor degenen die een woning willen huren in een gebied met veel mensen die hetzelfde huis willen huren. Degenen met de hoogste sociale geloofwaardigheid zullen het kunnen huren.

Een slim contract voor het huren van een huis kan een bepaalde vereiste zijn voor sociale geloofwaardigheid.

Slimme contracten kunnen corruptie voorkomen

slimme contracten kunnen corruptie voorkomen

Niemand kan zomaar meer geld weggeven aan iemand die geen voorkeur heeft, omdat dit gemakkelijk zichtbaar zal zijn, vooral als ze allemaal hetzelfde slimme contract aangaan.

Slimme contracten worden door de blockchain verspreid en gevalideerd. Het is transparant en voor iedereen zichtbaar.

Dus zelfs als iemand buiten het slimme contract extra is betaald, kan iedereen dit zien.

Slimme contracten zijn ook ‘onveranderlijk, wat betekent dat niemand ze kan veranderen.

Om dit te doen zou een hacker een 51% aanval, dat is waar ze erin slagen om 51% of meer van alle computers (knooppunten) op de blockchain te besturen en de consensus te veranderen.

Werken slimme contracten?

Hoewel slimme contracten een ongelooflijke innovatie zijn, zijn ze niet foutloos.

Omdat acties onveranderlijk zijn, kunnen ze niet worden gewijzigd. Ze zijn in de blockchain geschreven en zullen daar voor altijd blijven.

Dit betekent dat programma’s die slimme contracten gebruiken, zeer goed doordacht en geschreven moeten zijn voordat ze op de blockchain worden geplaatst. Het kan ook een goed idee zijn om ze eerst in een aparte omgeving te testen.

Hoewel dit de zaken veiliger maakt, levert het wel een probleem op wanneer u een contract moet sluiten.

Een dergelijk probleem kan zich bijvoorbeeld voordoen als een werknemer een bedrijf verlaat en veel mensen hetzelfde slimme contract hebben.

Een manier om een ​​contract bij te werken, is door een ander slim contract te gebruiken dat de informatie uit het origineel haalt.

Het is misschien ook mogelijk om een ​​actie toe te voegen aan een slim contract waardoor het niet werkt als aan bepaalde voorwaarden is voldaan om het te annuleren en ongeldig te verklaren.

Niet alleen voor bedrijven

Slimme contracten kunnen ook worden gebruikt door overheden en liefdadigheidsorganisaties.

Een manier waarop overheden slimme contracten kunnen gebruiken, is door fondsen toewijzen aan verschillende districten van een land op basis van een volkstelling.

Op deze manier kan, wanneer een bepaalde regio een bepaalde bevolking bereikt, automatisch meer geld worden gegeven om wegen, bruggen en andere nuttige infrastructuur te bouwen.

Er zijn ook non-profitorganisaties die proberen slimme contracten te gebruiken om mensen tuinen en daken te laten huren om in steden te boeren.

Andere beroepen zoals advocaten zullen waarschijnlijk ook worden getroffen door slimme contracten.

Advocaten en anderen die de overdracht van informatie afhandelen, zullen waarschijnlijk codeertalen moeten leren als ze op een dag slimme contracten moeten gebruiken of een slimme contractontwikkelaar moeten inhuren.

Of ze zijn misschien helemaal niet nodig bij het controleren van informatie, omdat alles al op de blockchain staat.

Waarom zijn slimme contracten belangrijk voor de handel in cryptocurrency??

slimme contracten en cryptocurrency-handel

Omdat ze meer waarde bieden achter de cryptocurrency.

Een van de grootste hindernissen waarmee cryptocurrency wordt geconfronteerd, is de acceptatie. Het moet door steeds meer mensen worden opgepakt voordat het wordt gezien als een haalbaar alternatief voor fiatgeld.

Er zijn critici die beweren dat cryptocurrency niets waard is, omdat het niet gebonden is aan zoiets als goud of de Amerikaanse dollar.

Zo’n critici negeren het feit dat cryptocurrency veel verschillende toepassingen heeft. De grootste daarvan zijn slimme contracten en hoe ze kunnen worden gebruikt, geeft waarde aan cryptocurrencies.

Ze kunnen ook een brug vormen voor bedrijven om betrokken te raken bij crypto.

Als ze ze gaan gebruiken voor slimme contracten en dApps, kunnen ze cryptocurrency ook voor andere betaalmethoden gaan gebruiken.

Theoretisch geldt dat hoe meer een cryptocurrency wordt geadopteerd, hoe meer waarde er achter zit.

Kernpunten

Als u zich iets uit dit artikel herinnert, maak er dan deze kernpunten van.

  • Slimme contracten zijn net als normale contracten. Het belangrijkste verschil is dat ze gedigitaliseerd zijn en zonder tussenpersoon werken.
  • Er zijn verschillende soorten cryptocurrencies slim contract functionaliteiten. Ethereum, EOS en Cardano, evenals vele anderen, bieden deze mogelijkheid.
  • Overheidsorganisaties en goede doelen kunnen ook profiteren van slimme contracten. Als slimme contracten op grote schaal worden geïmplementeerd, zullen ze veel industrieën ontwrichten, hopelijk ten goede.
  • Slimme contracten meer waarde toevoegen aan cryptocurrencies. Ze bieden bedrijven meer en kunnen de acceptatie helpen versnellen.

Als je het leuk vond om dit artikel uit te lezen Handelseducatie, geef het alsjeblieft een like en deel het met iemand anders waarvan je denkt dat het ook interessant kan zijn.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me