Een investeringshorrorverhaal!

Een investeringshorrorverhaal: te vroeg verkopen

Van alle fouten waar beleggers bang voor zijn, moet het te vroeg verkopen van een aandeel – en het vervolgens in waarde zien stijgen – een van de grootste zijn. Vandaag horen we van een investeerder die precies dit heeft meegemaakt.

Wat is er gebeurd?

Auteur en blogger bij de Motley Fool, Matt Frankel, beschreef hoe hij een fout maakte bij het besluit om drie belangrijke aandelen te verkopen. Als solide en ervaren investeerder was hij gewend om fouten te maken – en hij geeft vrijuit toe dat het zijn vermogen was leer van deze fouten dat hielp hem zijn vaardigheden en vertrouwen in het kopen en verkopen van aandelen te ontwikkelen. Maar het risico om te vroeg te verkopen bleef bestaan ​​- zoals hij op het punt stond om er achter zijn kosten achter te komen!

Matt legt uit dat er tijdens zijn investeringscarrière een paar keer was geweest dat hij de fout had gemaakt om een ​​solide aandeel te verkopen voordat het zijn volledige waarde had bereikt, ook al had hij volledig vertrouwen in het bedrijf op de langere termijn – vanwege zijn eerdere onderzoek en analyse voordat u de aankoop doet.

De verkoopfout van drie aandelen

aandelen prijsgrafiek

Drie aandelen vallen op voor Matt als belangrijke voorbeelden van hoe een vroege verkoop kan leiden tot een gemiste kans van duizenden ponden.

De eerste was Tesla Motors – genoteerd op NASDAQ als TSLA. Oorspronkelijk was het een verstandige investeringsbeslissing, maar de voorraad steeg snel in waarde met meer dan 100%. Matt kocht de aandelen in 2011 na de beursintroductie. Destijds kostte het $ 23 per aandeel. Tesla had destijds één enkele productmarkt – de indrukwekkende Roadster – maar was nog niet bewezen als leider in de motorproductie. In 2012 kreeg de uitgave van Model 5 lofbetuigingen en steeg de voorraad van het bedrijf enorm. Matt verkocht het op dit moment voor $ 58 per aandeel – en zag toen hoe de marktwaardering van het bedrijf bleef groeien! Op het moment van schrijven handelde Tesla tegen ongeveer $ 300 per aandeel…

Misschien vind je dit ook leuk: deze man kan je financiële situatie ten goede veranderen

De tweede fout was met Universal Display. Matt geloofde dat de markt voor OLED-schermen de komende jaren snel zou groeien, dus kocht hij het bedrijf in 2013 voor $ 25 per aandeel. Slechts een paar maanden later verdiende hij geld, terwijl aandelen werden verhandeld voor $ 49 per stuk. Dit ondanks het vertrouwen dat de OLED-markt nog steeds klaar was om te groeien en dat het bedrijf goed geplaatst was om daarin voorop te lopen. Nogmaals, nadat hij zijn positie had uitverkocht, zag hij het aandeel met toenemende somberheid stijgen tot boven de $ 200 per aandeel!

De derde fout kwam veel voor bij beginnende investeerders: trachten te handelen voor winst op korte termijn en van positie wisselen in een poging de markt te ‘verslaan’.. Meer ervaren investeerders besteden hun tijd aan het analyseren van de markt en de bedrijven waarin ze geïnteresseerd zijn en analyseren hun redenen om voor de langere termijn te investeren​soms zelfs een ‘buy and hold’-strategie toepassen in plaats van op korte termijn te verkopen.

Opnieuw leerde Matt op de moeilijke manier. Hij kocht Repligen op de NASDAQ-beurs voor slechts $ 2,53 per aandeel in 2004. Het biotechbedrijf leek toen weinig te doen en hij verkocht zijn oorspronkelijke investering van 1000 aandelen iets boven de aankoopprijs. Nogmaals – en cruciaal – hij geloofde nog steeds in de waarde en het potentieel van het bedrijf voor de langere termijn. Tegenwoordig is het bedrijf een belangrijke speler in zijn branche en worden zijn aandelen verhandeld voor ongeveer $ 38 per aandeel. Als Matt ze had vastgehouden, zou hij een winst van ongeveer 1.400% hebben genoten!

Mensen lezen ook: 7 stappen om uw financiële doelen te bereiken

De afhaalmaaltijd

strategische beslissingen om aandelen te verkopen

Er zullen altijd momenten zijn waarop het zinvol is om een ​​aandeel te verkopen. Zelfs Warren Buffet, een beroemde voorvechter van de ‘buy and hold’-benadering, zal strategische beslissingen nemen om, indien nodig, een aantal van zijn holdings te verkopen. Maar dit zijn nooit krampachtige reacties als reactie op een marktbeweging of winst op korte termijn. De verstandigste beleggers besteden hun tijd aan het echt proberen de bedrijven en markten waarin ze beleggen te begrijpen en nemen vervolgens beslissingen voor de langere termijn. Dit betekent dat ze de markt kunnen blijven scannen op factoren die het landschap voor hun beleggingen fundamenteel kunnen veranderen, maar de kortetermijnfluctuaties die ervoor zorgen dat aandelenkoersen continu stijgen en dalen, grotendeels kunnen worden uitgesloten. Door vertrouwen te hebben in het onderzoek en de analyse die ze in de eerste plaats hebben gedaan, kunnen ze hun aannames en strategie herzien, controleren of ze nog steeds correct zijn en vervolgens het vertrouwen hebben om hun investeringspositie te behouden.

Onderwijs op de aandelenmarkt blijft de sleutel tot succes als belegger op de aandelenmarkt. Het goede nieuws is dat het niet moeilijk hoeft te zijn om te leren hoe de markt werkt, vooral met moderne digitale tools en methoden. Handelseducatie kan het essentiële inzicht, de kennis en de vaardigheden bieden die u nodig hebt om een ​​succesvolle belegger voor de langere termijn te worden, zelfs als u momenteel een complete beginner bent met weinig kennis van hoe de aandelenmarkt werkt. Lees meer en leer de geheimen kennen die de professionals leuk vinden met onze cursussen en trainingsmaterialen.

Als je het leuk vond om dit artikel van Trading Education te lezen, geef het dan een like en deel het met iemand anders waarvan je denkt dat het ook interessant kan zijn.

U kunt het originele artikel van Matthew Frankel lezen hier.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me