Charlie Munger: Den pragmatiske investoren som vet hvordan man skaper rikdom

Trading Education deler med deg den inspirerende historien om milliardærinvestoren Charlie Munger og leksjonene du kan lære av hans investeringsprinsipper og mentale modeller.

Selv om Warren Buffett vanligvis er mannen i søkelyset når det gjelder investeringssuksessen til Berkshire Hathaway, bør mye av suksessen tilskrives hans kollega Charlie Munger, nestleder i firmaet.

Hvem er Charlie Munger?

Charlie Munger er Warren Buffetts høyre mann. I tillegg til sine forpliktelser overfor Berkshire Hathaway, er han styreleder for Daily Journal Corporation i Los Angeles og direktør for Costco Wholesale Corporation. I februar 2018, Forbes anslått Mungers nettoverdi til å være omtrent 1,74 milliarder dollar.

Charlie Mungers tidlige liv

Både Buffett og Munger er fra Nebraska, hvor Charlie ble født i Omaha i 1924. Munger jobbet i en lokal matbutikk som tenåring, som var eid av bestefaren til Warren Buffett..

Munger begynte deretter sin høyere utdannelse ved University of Michigan, hvor han studerte for en grad i matematikk. Men like etter 19-årsdagen forlot Munger universitetet for å tjene i US Army Air Corps. Munger var en av få soldater som ble bestilt som offiser uten å ha en grad.

Etter sin tjeneste fullførte Munger flere videregående kurs gjennom en rekke universiteter, til og med inn i Harvard Law School uten en lavere grad hvor han ble uteksaminert magna cum laude i 1948..

Folk leser også: Andy Krieger: The Currency Trading Genius

Den tidlige karrieren til Charlie Munger

I 1962 grunnla Munger eiendomsmeglerfirmaet Munger, Tolles & Olson, som fremdeles er en kjent praksis i dag. Selv om investering aldri var langt fra hans sinn, drev han mellom 1962 og 1975 sitt eget investeringspartnerskap, som genererte en samlet årlig avkastning på 19,8 prosent i løpet av denne perioden. Munger og Buffett møttes tidlig i sin investeringskarriere i 1959, med vennskapet som gradvis utviklet seg til et investeringsforhold.

Forholdet mellom Charlie Munger og Warren Buffett

Det spirende vennskapet mellom paret førte til at Munger forlot en vellykket karriere i loven, for å gå sammen med Buffett for å lede Berkshire Hathaway BRK.B.

Paret har jobbet sammen i en årrekke og har etablert en god rapport mellom seg selv og aksjonærene. Buffett er kjent for sin nyttige innsikt, mens Munger bruker sin hurtige vidd for å bringe et snev av humor til årsmøtene. Et strålende eksempel fra 2005 deles av Morgenstjernen, da paret diskuterte kompensasjon til en rekke styremedlemmer.

Buffett beskrev hvordan han, etter å ha vært en del av 19 styrer, aldri har sett på honorar som et spørsmål om kompensasjon fra en administrerende direktør, med kompensasjonskomiteer som Chihuahuas, snarere enn Great Danes eller Dobermans. Buffett viste da litt bekymring ved å forklare at han var bekymret for å fornærme venner som måtte være til stede i en kompensasjonskomité, som Munger svarte med den vittige kommentaren. "Du fornærmer hundene".

Du vil kanskje også like: Leksjoner fra en mann som slo markedet

Mungers investeringsfilosofi

Munger er kjent for å være en investor i sterke virksomheter med en rekke konkurransefortrinn. I sine flere taler introduserte Munger begrepet elementær, verdslig visdom og dens forhold til næringsliv og økonomi.

Munger mener at enhver virksomhet som er avhengig av lureri, er bestemt for å mislykkes, en god virksomhet bør være en etisk virksomhet. Munger bruker store nivåer av kunnskap og forretningsetikk innenfor sine investeringsprinsipper, der han kjøper undervurderte aksjer basert på deres forretningskvalitet, i stedet for bare å fokusere på hvor billige de er.

Leksjoner vi kan lære av Munger

Hvordan spirende investorer skal få verdslig visdom for å oppnå suksess når det gjelder å plukke aksjer? Munger mener nøkkelen ligger i å forstå en rekke emner, i stedet for å begrense investeringer til noen få smale emner. Av forbedre kunnskapsnivået, investorer begynner å forstå økonomien i flere bransjer og holder fokus på langsiktig suksess, der andre mislykkes på grunn av kortsynthet.

Konstant fornyelse beskriver Mungers tilnærming til investeringer som ganske unik sammenlignet med de fleste toppledere. Selv om han har en lignende utdanningsbakgrunn, deler han ikke noen radikale nye filosofier eller lover å forandre verden. I stedet holder han lav profil og holder seg til en enkel filosofi, for å unngå dumhet i stedet for å prøve å være veldig intelligent.

Se også: Handel med markedsnyhetene

Forstå kompetansen din

Munger oppfordrer ikke andre til å oppsøke glans, i stedet mener han at vi bør unngå å gjøre feil. Både Munger og Buffett følger samme regel, som de kaller ‘kompetansesirkelen’, som beskriver hvordan hver person skal holde seg til sitt kunnskapsområde. For eksempel investerte verken Munger eller Buffett i Google eller Amazon, ettersom teknologien er utenfor deres kompetanse.

I følge denne teorien er vi alle amatører når vi går utenfor vår tillitskrets, men mange av oss har ikke ydmykhet til å innrømme det. Munger mener at for å holde seg foran må investeringer gjøres konservativt for å overleve konkurransen. Forventningsstyring er også en integrert del av enhver investering.

Kraften til mentale modeller

Charlie Munger investeringsprinsipper

Til tross for at han aldri tok kurs i noe som har med investeringer å gjøre, har Munger fortsatt trivdes i karrieren. Munger har brukt sine kunnskapsnivåer til å bygge et gitterverk av kraftige mentale modeller. Kompleksiteten i verden rundt oss kan være vanskelig å forstå med sine tusenvis av variabler, noe som gjør enhver investeringssituasjon umulig å forutsi. Ved kontinuerlig å streve for å forbedre vår kunnskap og utfordrende ideer, er det mulig å bygge nye mentale modeller, som vi kan stole på for å gi et rammeverk for å nærme seg et problem med både forsiktighet og innsikt.

Hvis du ønsker mer informasjon om investeringsstrategier, kan du kontakte vårt erfarne team i dag.

Hvis du likte å lese denne artikkelen fra Trading Education, kan du gi den en like og dele den med alle andre du tror det kan være av interesse også.

Kilder:

[1] https://www.investopedia.com/terms/c/charlie-munger.asp

[2] https://constantrenewal.com/avoiding-stupidity/

[3] http://news.morningstar.com/classroom2/course.asp?docId=145665&side = 2

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me