En nybegynnerguide til stablecoins

Har du noen gang lurt på hvordan fungerer stablecoins? Du er på rett sted. I denne artikkelen forklarer vi alt du trenger å vite om stablecoins og om de kan være et smart tillegg til porteføljen din.

Når det gjelder handel med kryptovaluta, kan en av sektorens største trekkplasser også være en alvorlig fare: volatilitet. Samtidig som fiat-valutaer har vanligvis daglige volatilitetsnivåer på 0,5%, det er ikke uvanlig at prisen på kryptokurver endres med så mye som 5% – og hvis prisene konsekvent faller, kan dette føre til store tap for investorer. (En fiat-valuta er en som er regulert av en regjering og har en fast verdi, for eksempel det britiske pundet eller amerikanske dollar).

Selv om volatilitet kan være en positiv faktor hvis handelsmenn vet nøyaktig når de skal kjøpe og selge, betyr det at de fleste kryptovalutaer er ekstremt risikable investeringer. Imidlertid, for de som ønsker å få tilgang til de desentraliserte fordelene med krypto, men ikke ønsker å bekymre seg for de uforutsigbare prisene, er det en alternativ løsning: stablecoins.

Hvis du lurer på ‘hvordan fungerer stablecoins’ eller til og med ‘what are stablecoins’, er du på rett sted. I denne artikkelen har vi satt sammen den ultimate nybegynnerveiledningen for stallmynter. Enten du er en eksisterende kryptoinvestor som vil vite mer om disse eiendelene, eller noen som er skeptiske til Bitcoin og tror stablecoins kan være svaret, kan du lese videre for å oppdage hvorfor så mange investorer legger til stablecoins i porteføljen.

Hva er stablecoins?

bruk av stablecoin

Kilde: etoro.com

Som navnet antyder, er stablecoins en bestemt type kryptovaluta (eller kryptotoken) som er designet for å være stabil i naturen. Mens valutaer som Bitcoin tar sin verdi fra en rekke faktorer – inkludert tilbud og etterspørsel, investortillit og hendelser som Bitcoin-halvering – er stabile mynter knyttet til en fast ekstern verdi.

Ofte er dette en fiat-valuta som amerikanske dollar, men det kan også være en vare som gull, olje eller bestemt mineraleksport. Det kan til og med være en annen kryptokurrency, så lenge den er en (eller flere) som ikke er utsatt for store prissvingninger.

Tanken bak dette er at verdien av den underliggende eiendelen vil være stabil nok til å holde stablecoin i sjakk. Fordi stablecoin har samme verdi, er den beskyttet mot markedsvolatiliteten som påvirker standard kryptovalutaer. Selv om det vil bli påvirket av eventuelle svingninger som oppstår på den tilknyttede eiendelen, vil disse sannsynligvis være langt mindre dramatiske enn de som påvirker prisen på Bitcoin, Ethereum og andre store kryptoer..

Hva er flyktighet?

Volatilitet er et av de viktigste konseptene i kryptovalutamarkedet. Før vi svarer på spørsmålet ‘hva brukes stablemynter til?’, La oss oppsummere nøyaktig hva begrepet ‘volatilitet’ betyr og hvordan det kan måles i investeringer..

Volatilitet er i hvilken grad en kryptovaluta (eller annen eiendel) svinger i verdi. Det er en viktig indikator for handelsmenn og investorer, som kan bruke denne informasjonen til å forutsi bryte ut investeringsmuligheter. Å studere tidligere prisbevegelser er faktisk et av de viktigste trinnene du må ta før du legger til en ny krypto i porteføljen din.

I kryptovalutainvestering måles disse prisbevegelsene generelt i pips. Dette står for prosentpoeng (eller prisrentepunkt) og brukes til å vise selv de minste verdiendringene. Tenk på en pip som den fjerde desimalplassen i et tall – for eksempel $ 0,0001.

En svært flyktig kryptovaluta er en som svinger veldig i verdi. Bitcoin blir ofte sitert som en av verdens mest ustabile eiendeler. I de tre månedene mellom oktober 2017 og januar 2018 slo valutaen for eksempel en rekordvolatilitetsrate på 8% – mens prisen i juni 2019 krasjet med $ 1000 på bare 20 minutter!

Selv om ingen valuta er helt fri for volatilitet, er det utrolig uvanlig at fiat-valutaer opplever dette nivået av prisbevegelse i løpet av en så kort periode. Dette betyr at stablecoins er langt mer motstandsdyktige mot faktorene som kan påvirke konvensjonell kryptovaluta.

Hva er de forskjellige typene Stablecoin og hva brukes de til?

stablecoins

Kilde: blockdata.tech

For å forstå hva stablecoins brukes til, må vi utforske de forskjellige typene stablecoin. Disse tre typene er:

 • Fiat-støttede stablecoins (ellers kjent som peg stablecoins)
 • Sivile stallmynt
 • Algoritmiske stallmynter

Hver av disse kategoriene har forskjellige egenskaper som gjør dem egnet for en rekke forskjellige formål. La oss se nærmere på hvordan disse typer stablecoin fungerer.

Hva er Fiat-støttede stablecoins?

Fiat-støttede stallmynter, eller pinne stablecoins, er ganske selvforklarende. Dette er kryptotokener som er knyttet til en underliggende fiat-valuta. Dette kan være britisk pund, japansk yen, kanadisk dollar, sveitsisk franc – mulighetene er nesten uendelige, men den vanligste er amerikanske dollar.

Den mest kjente fiat-støttede stablecoin er Tether (USDT) som ble lansert i 2014. Dette var faktisk verdens første stablecoin, så det er noe av en trendsetter. Tether appellerte til investorer som var fascinert av den desentraliserte karakteren til krypto, men fant utsiktene til Bitcoins dramatiske prissvingninger for alarmerende. Og denne anken har gitt uttelling. Tether er for tiden ikke bare den mest populære stablecoin, men også den tredje største kryptokurrency etter markedsverdi. I skrivende stund er markedsverdien $ 17.473.086.836, og den har det høyeste døgnåpne handelsvolumet av alle digitale eiendeler på markedet ($ 41,067,765,107).

Tether tar navnet sitt fra det faktum at det er ‘tethered’ til den amerikanske dollaren. Dette betyr at 1USDT er lik 1USD. Andre eksempler på USA-støttede stablecoins er:

 • TrueUSD
 • USD-mynt
 • Tvillingedollar

En av de viktigste bruksområdene for fiat-støttede stablecoins er som et mellomledd mellom fiat og cryptocurrency. På børser blir det ofte behandlet som en digital dollar. Hvis en investor ikke kan foreta en direkte USD-transaksjon, kan bruk av Tether-tokens være et godt alternativ. Fordi 1USDT (i teorien) alltid vil verdsette 1USD, velger mange investorer å konvertere midlene sine til Tether for å lagre dem i digitale lommebøker uten å måtte bekymre seg for at verdien går ned over tid..

Dessuten tilbyr mange børser ikke investorer muligheten til å kjøpe og selge krypto ved hjelp av fiat-valuta. Som et resultat kan det være ganske vanskelig å konvertere kryptofond til fiat – men å konvertere krypto til Tether, og deretter Tether til USD, er ganske greit.

Hva er sivile stablecoins?

Sivile stallmynt arbeid med samme prinsipp som fiat-støttede stablecoins. Imidlertid, i stedet for å være bundet til USD, GBP eller EUR, er de knyttet til en annen kryptovaluta.

Les mer:

Populære kryptovalutaer å kjøpe og selge i britiske pund

Mest populære kryptovalutaer i USA

Faktisk er de fleste sivile stablecoins knyttet til et utvalg av forskjellige kryptovalutaer. (Dette blir noen ganger referert til som en kurv med eiendeler). Du tror kanskje at å binde en stablecoin til en eller flere kryptovalutaer, beseirer gjenstanden til en stablecoin. Når alt kommer til alt, hvis de underliggende eiendelene ikke er stabile, hvordan kan en stablecoin leve opp til navnet sitt?

Dette er en gyldig bekymring. Sivile stablecoins som Produsentmynt (DAI) er mye mindre stabile enn de som støttes av en fiat-valuta. Men de har en stor fordel over både pinnen og sentraliserte stablecoins: de kan være fullt vert på blockchain. Dette betyr at de er helt desentraliserte, i motsetning til de som er avhengige av statlige eiendeler.

De fleste investorer bruker sikkerhetsstillelse stablecoins som en sikringsverktøy for å motveie mer volatile valutaer i porteføljen. Selv om de er den mest ustabile formen for stablecoin, kan de fortsatt være en effektiv form for risikostyring, som forvitrer noen av stormene som kan forårsake enorme prisbevegelser i større kryptoer..

Hva er algoritmiske stablecoins?

I motsetning til fiat-støttede eller sikkerhetsstillede stablecoins, algoritmiske stablecoins er ikke knyttet til en underliggende eiendel. I stedet styres sirkulasjonsforsyningen som svar på ytelsen.

For eksempel, hvis en mynt skal være omtrent lik verdi i amerikanske dollar og begynner å falle under dette beløpet, vil en algoritme automatisk redusere tilbudet for å øke prisen. På samme måte, hvis prisen begynner å overstige $ 1, vil algoritmen øke sirkulasjonsforsyningen for å bidra til å redusere prisen.

Algoritmiske stablecoins er basert på mengde teori om penger. Dette sier at prisen på en vare eller tjeneste er direkte proporsjonal med mengden penger som er i omløp. Det er den samme praksisen som de fleste banker bruker for å regulere inflasjon eller deflasjon.

Et eksempel på en algoritmisk stablecoin er Basis. Basis ble grunnlagt av tre nyutdannede fra Princeton University i april 2018, og samlet inn imponerende $ 133 millioner i den siste investeringsrunden, noe som viser at mange mennesker kan se potensialet for algoritmiske stablecoins. Systemet er beskrevet som en ‘algoritmisk sentralbank’ – men hvilke fordeler har den over fiat-støttede eller sikkerhetsstillede stablecoins?

I motsetning til stablecoins som Tether, krever ikke Basis at grunnleggerne holder reserver på amerikanske dollar. Dette er fordi mynten er knyttet til 1USD i verdi, men ikke aktivt støttet av fysiske reserver. Dette gjør det mulig å virkelig desentraliseres fra fiat-banker på en måte som de fleste fiat-støttede kryptovalutaer ikke kan være.

Den algoritmiske tilnærmingen er også mer nøyaktig enn å være bundet til et utvalg av kryptovalutaer. Algoritmen er ikke avhengig av eksterne markedsfaktorer, mens en utbredt hit for kryptovaluta-sektoren (som koronaviruspandemien, som påvirket investeringer av alle slag i en slik grad at den nå er kjent som ‘coronavirus-krasj’) sannsynligvis vil få verdien av en sikkerhetsstillelse som stablecoin krasjer ned.

Hva er fordelene med stablecoins?

Nå har vi svart på spørsmålet ‘hva er stablecoins’, la oss avveie de forskjellige fordelene med denne typen krypto for å hjelpe deg med å avgjøre om stablecoins er en god investering i 2020 og utover.

✅ Den største fordelen med å investere i stablecoins er at de kan være en effektiv form for risikostyring. Som et sikringsverktøy kan stablecoins bidra til å regulere porteføljen din og fungere som en form for forsikring for å motveie mer risikable investeringer

✅ Stablecoins kan enkelt konverteres til fiat-valuta, noe som gjør dem til en praktisk mellomledd mellom fiat og crypto

✅ Stablecoins krever svært lite overvåking av investorer, takket være deres utrolig lave volatilitetsnivå

✅ De kan brukes til å overføre store mengder midler til offshore-kontoer uten å måtte bekymre deg for ugunstige valutakurser eller grenseoverskridende avgifter

✅ Stablecoins er også mindre sårbare for hacking enn konvensjonelle kryptovalutaer, siden blockchain faktisk ikke lagrer sikkerheten

✅ Stablecoins er meget skalerbare, da det ikke er noen faste reserver

Hva er ulempene med stablecoins?

Stablecoins kan ha mange fordeler, men det betyr ikke at de er feilfrie. Langt fra det, faktisk! Dette er de viktigste ulempene du bør vurdere før du bestemmer deg for om du skal investere i noen form for stablecoin.

❌ Selv om stallmynt kan være et godt sikringsverktøy, er de ikke i seg selv gode investeringer. Dette er fordi verdien over tid aldri vil øke – den vil alltid være lik 1 enhet av den underliggende basale eiendelen

❌ Mange stallmynt krever en forvalter eller revisor for å overvåke ytelsen og sikre at verdien er festet. Dette krever at investorer setter sin lit til noen og betyr at det kan være potensial for menneskelige feil

❌ Noen mennesker har sammenlignet algoritmiske stablecoins med et pyramidespill. Den lave prisen på poletter som Basis ($ 1) betyr at veksten uunngåelig må subsidieres av nye investorer som kjøper seg inn i ‘ordningen’

❌ Det kan være mangel på gjennomsiktighet rundt fiat-støttede stablecoins. For eksempel har Tether gjentatte ganger kommet under skudd for angivelig ikke å eie nok reserver på USD for å støtte sine påstander om at for hvert Tether-token det utsteder, holder det $ 1 i banken

Viktige punkter

 • Stablecoins ble utviklet for å omgå volatiliteten som gjør kryptomarkedet så risikabelt
 • Stablecoins fungerer ofte som skjæringspunktet mellom fiat og kryptovaluta
 • Volatiliteten til en typisk kryptovaluta kan være rundt 5%, i motsetning til 0,5% for en typisk fiat-valuta
 • Det er tre hovedtyper av stablecoin: fiat-støttet, sikkerhet og algoritmisk
 • Flertallet av fiat-støttede stablecoins er knyttet til den amerikanske dollaren
 • Store stablecoins inkluderer Tether, DAI Coin og Basis
 • Algoritmiske stablemynter er basert på mengdeteorien om penger
 • Stablecoins kan være et effektivt sikringsverktøy for å håndtere risiko i en diversifisert portefølje
 • Imidlertid er de ikke selv en investering som vil øke i verdi over tid

Hvis du har lurt på hva er stablecoins, håper vi denne nybegynnerveiledningen har gitt deg en introduksjon til denne unike typen kryptovaluta. Etter hvert som bredere interesse for stallmynt begynner å vokse, kan det nå være på tide å være nøye med stallmynter og overvåke bruken i det større markedet. Faktisk avslørte en rapport fra kryptovaluta-børsen Binance at interessen for USD-sikkerhetsstillede stablecoins økte dramatisk mellom mai 2018 og mai 2019, med døgnåpent noteringsvolum drevet av stablecoins som steg fra 35,78% til 60,55%.

Tenker du å legge stablecoins til porteføljen din? Til tross for deres lave volatilitet, er det fortsatt viktig å huske at enhver form for kryptovaluta er en risikabel investering. Utfør alltid due diligence før du kjøper inn i en fiat-støttet, sikkerhetsstillelse eller algoritmisk stablecoin.

En nybegynnerguide til stablecoins – ofte stilte spørsmål

Hvor mange stallmynter er det?

Det er for tiden mer enn 200 stabile mynter på kryptovalutamarkedet. Siden det totalt er over 6000 kryptovalutaer, representerer dette en relativt liten andel.

Hva er den mest populære stablecoin?

Den mest populære stablecoin er Tether. Det var den første stablecoin som ble lansert, så regnes ofte som Bitcoin av stablecoins!

Er stablecoins faktisk stabile?

Svaret på dette spørsmålet er ikke greit. Mens stablecoins vanligvis er mye mer stabile enn konvensjonelle kryptovalutaer, er de bare like stabile som den underliggende eiendelen de er knyttet til. Dette betyr at de ikke er helt fri for volatilitet (nesten ingen valuta er).

Hvorfor er stablecoins populære?

Stablecoins er populære fordi de omgår mye av volatiliteten som gjør Bitcoin og andre kryptoer så risikable. De har også blitt stadig mer populære som en måte å konvertere kryptofond til fiat.

Hva er fremtiden for stallmynter?

Ettersom stablecoins vokser i popularitet, tror mange eksperter at vi kan se dem begynne å oppmuntre til masseadopsjon av kryptovaluta. I fremtiden kan stablecoins være en praktisk måte å foreta online eller kontaktløse betalinger, samt overføre midler mellom digitale lommebøker.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me