Hva er forskjellen mellom bevis på arbeid og bevis på stav?

Er du interessert i Bitcoin, Ethereum eller annen kryptovaluta? Følg i så fall nøye med dagens artikkel.

Hvis du har kunnskap om hvordan Bitcoin, Ethereum eller annen digital valuta, har du mest sannsynlig kommet over disse to begrepene om og om igjen:

Bevis for arbeid (POW)

Bevis for innsats (POS)

Disse begrepene kan være for vanskelige å forstå for mange mennesker, men faktisk er de ganske enkle begreper som vi vil prøve å forklare i dag!

Før vi begynner, skal vi snakke om kryptovalutaer først.

Kryptovaluta-bommen

kryptovaluta boom, bitcoin prisdiagram går opp

I løpet av de siste årene har begrepet kryptokurrency fått solid grunn, og flere og flere mennesker begynner å forstå bruken og potensiell verdi.

En kryptovaluta er en digital valuta, opprettet og administrert gjennom avanserte krypteringsteknikker, kjent som kryptografi. Konseptet med digitale penger ble en realitet med opprettelsen av Bitcoin i 2009. Siden den gang har kryptovalutamarkedet kommet langt. For tiden er det over 1600 forskjellige kryptovalutaer, tilgjengelig for folk å kjøpe, bytte, handle, investere i og bruke som betaling i flere selskaper som godtar det.

Årsaken til at så mange mennesker tiltrekkes av kryptovalutamarkedet, er at konseptet og egenskapene til kryptokurver utfordrer økonomien og den tradisjonelle ideen om penger ved å introdusere forskjellige fordeler, inkludert:

Desentralisering

Peer-to-Peer-transaksjoner

Lavere avgifter

Hastighet

Lave inngangshindringer

Anonymitet

Personvern & Sikkerhet

Ingen svindel

Kan legge til rette for internasjonale handler

Kryptovaluta er ikke bundet av valutakurser, renter eller transaksjonskostnader, noe som betyr at du kan bruke krypto på internasjonalt nivå og ikke oppleve noen problemer. Mye tid og penger kan spares hvis du overfører penger fra ett land til et annet. Kryptovaluta fungerer på et universelt nivå. Dette gjør transaksjoner enklere enn noensinne!

Kontoen din eies ikke av noen andre. Du er i utgangspunktet eneeier av de tilsvarende private og offentlige krypteringsnøklene, det er det som utgjør din kryptovaluta nettverksidentitet eller adresse. Ingen annen finansinstitusjon eller instrument kan gi deg individuelt eierskap til kontoen / adressen din.

Se også: Er Blockchain fremtiden for banker?

Hva er gruvedrift?

hva er gruvedrift, mann gruvedrift bitcoin

Før vi går inn på mange tekniske detaljer, bør vi også kort forklare hva gruvedrift er.

Gruvedrift er prosessen med å validere transaksjoner med en datamaskin i et nettverk. Du løser komplekse algoritmer for å bevise riktigheten av en transaksjon og derved legge til en ny blokk i kjeden. Du legger til en “blokk” i den lange offentlige listen over alle transaksjoner, kjent som blockchain. I bytte vil du bli belønnet med kryptovaluta.

For å bli gruvearbeider trenger du ikke bare en god internettforbindelse. Du bør ha solid prosessor og vite at avhengig av hvilken kryptovaluta du gruver og hvor rask datamaskinen din er, vil kostnadene for strøm ende opp med å bli ganske høye.

Noen ganger kan du ende opp med å bruke mer på gruvedrift og ikke tjene tilbake nok i kryptovaluta.

For eksempel, hvis en transaksjon skjer i Bitcoin-nettverket, jo flere datamaskiner og datakraft det er, jo raskere må du validere transaksjoner for å konkurrere med andre gruvearbeidere i nettverket og tjene en brøkdel av en Bitcoin.

Konsensusmekanisme

Et sentralt aspekt av blockchain-teknologi er den distribuerte hovedboken. Hovedboka inneholder en oversikt over alle tidligere transaksjoner. Den er ikke lagret sentralt, men over et nettverk av datamaskiner som ligger over hele verden.

For at hele denne operasjonen skal fungere, må nettverket være enig i innholdet i hovedboken. Dette er konsensusmekanismens jobb. Hensikten er å bare kontrollere at all informasjon som legges til hovedboken er helt gyldig. Dette gjøres for å sikre at neste blokk som legges til representerer de siste transaksjonene på nettverket. Dermed forhindres ugyldige data og dobbeltbruk. Videre holder konsensusmekanismen også at nettverket blir sporet av gjennom konstant gafling.

Det er mange forskjellige konsensusmekanismer, hver med sine unike fordeler og ulemper, men de tjener alle det samme formålet som vi forklarte ovenfor. De skiller seg bare ut i metodikk. Hovedforskjellen mellom konsensusmekanismer er i måten de delegerer og belønner verifisering av transaksjoner.

De to mest populære blockchain-konsensusmekanismene er Proof of Work (PoW) og Proof of Stake (PoS). Vi vil nå gå videre til å forklare mer om hver av dem og sammenligne dem. Merk at disse to er de mest populære, det er andre systemer som eksisterer, for eksempel Delegert bevis på innsats (DPoS), Federated Byzantine Agreement (FBA) og mer.

Bevis for arbeid (PoW):

bevis på arbeid, gruvedrift

PoW følger en enkel regel: Å bryte en blokk og motta en belønning avhenger av hvor mye beregningsarbeid som gjøres av gruvearbeideren. Den første gruvearbeideren som datamaskinen klarer å løse de kryptografiske oppgavene til hver blokk, vil være den som mottar mynter som en form for belønning. Dette betyr at gruvearbeiderne i et nettverk må konkurrere med hverandre ved å bruke sin egen beregningskraft.

Bitcoin og mange altcoins følger denne konsensusmekanismen for å bekrefte blockchain-ektheten.

La oss gi deg et eksempel med hverdagen. Se for deg et klasserom fullt av studenter. Læreren tildeler en oppgave til alle elevene. Den som ikke bare kommer med det riktige svaret, men også svarer først, er den som får belønningen. Studenten skal ha mye hjernekraft til å utføre oppgaven riktig og så raskt som mulig for å komme foran de andre studentene.

Det er det samme med Proof of Work-mekanismen.

Oppgavene krever ikke dyktighet, men heller en sterk maskinvarekraft. Dette gjøres for å sikre at ingen gruvearbeidere vil ha en fordel i forhold til den andre. Den eneste måten å forbedre oddsen for å løse puslespillet og få myntene er å legge til beregningskraft. Dette, som du burde vite, er ganske kostbart, for ikke å nevne energikrevende.

Puslespillparametrene oppdateres regelmessig for å holde blokkeringstiden konsistent. For eksempel har Bitcoin-protokollen et blokkgenereringsmål i 10 minutter.

Hvert konsept eller tilnærming har fordeler og ulemper. PoW er ikke et unntak.

Som nevnt, denne typen konsensusmekanisme krever mye mer elektrisk kraft, som koster gruvearbeidere. Noen ganger vil det han må betale for strøm være høyere enn det han får ut av gruvedrift.

Høy datakraft er også ganske dyrt. Du må bygge deg en superdatamaskin som for hverdagslige middelklassefolk er veldig dyrt.

En ting gruvearbeidere bør ta i betraktning er at etter hvert som flere og flere kryptokurver blir frigitt, kan belønningen deres bli ganske minimal.

For å oppsummere er Proof of Work en protokoll med hovedmålet om å avskrekke cyberangrep. Det er et konsept som eksisterte før Bitcoin, men Satoshi Nakamoto brukte denne teknikken og revolusjonerte virkelig måten tradisjonelle transaksjoner gjøres.

Bevis for innsats (PoS)

bevis på innsatsen

La oss snakke om Proof of Stake-systemet (PoS) og finne ut hvordan det skiller seg fra PoW.

PoS følger en enkel regel: Validering av en ny blokk avhenger av hvor stor av en innsats en person har eller i utgangspunktet hvor mange mynter de har og den respektive alder av innsatsen. Validatorene får ikke belønning. I stedet innkrever de nettverksgebyrer. Til syvende og sist er denne typen systemer kostnadseffektive og energieffektive, sammenlignet med PoW, men de er mindre bevist.

La oss gi deg et eksempel med altcoins og spesielt Nxt som bruker PoS. Hvis du har en viss mengde mynter i den digitale lommeboken, vil du også kunne se hvor lenge du har hatt dem. Husk at flytting av myntene fra en digital lommebok til en annen vil tilbakestille alderen.

Beløpet du har regnes som et depositum. Hvis Validator har en betydelig eierandel i Nxt-mynt med god aldring, betyr det at de er forpliktet og har større sjanse til å validere en blokk. Dette vil skape et nettverk av pålitelige og lojale validatorer.

I motsetning til PoW handler det i PoS ikke om “gruvedrift”, men “smiing” som gjøres av Validator som vil behandle og smi en ny blokk i kjeden..

Hva er fordelene med PoS?

Sannsynligvis det beste med dette systemet er at det ikke er behov for dyr maskinvare, den vanlige datamaskinen din vil gjøre det bra med en Validators klient. Vi har allerede nevnt at det ikke vil forbruke høy strøm som PoW gjør.

Også, jo høyere innsats validatorene har (og jo lenger tid de har hatt det også), jo større sjanser blir du plukket opp for “smiing” og tjener transaksjonsgebyrer.

Selvfølgelig er det problemer med PoS, inkludert det faktum at bare en liten gruppe mennesker som eier et flertall mynter / tokens, kan være validatorer. Dette er imidlertid noe som utvikler seg, og på et tidspunkt i fremtiden er det mer sannsynlig å endre seg.

Ethereum, for eksempel, går mot PoS med sin nye protokoll, kalt “Casper”.

Proof of Stake-systemer i krypto er en relativt nyere mekanisme, sammenlignet med Proof of Work. Det har ikke blitt strengt testet, og det er noen få sikkerhetsrisikoer identifisert. Til slutt kan den konstante gaffelen av en blockchain føre til ustabilitet i nettverket.

Noe som er sikrere – PoW eller PoS?

bevis på arbeid eller bevis på innsats, transaksjonssikkerhet

Ethvert system prøver å gi et trygt miljø uten hackerangrep. Det gjelder spesielt hvis denne tjenesten er relatert til penger. Så hvilken som er tryggere, PoW eller PoS?

Med Proof of Work kuttes de såkalte “dårlige skuespillerne” på grunn av økonomiske og teknologiske motiver. Hvis noen vil programmere et angrep, vil det være veldig dyrt og absolutt ikke verdt det. En hacker ville trengt mer penger enn det han kunne stjele.

Et PoS-system er billigere å angripe. Derfor bør den være helt skuddsikker. Derfor blir Casper-protokollen opprettet. Det vil innføre omstendigheter og strenge regler der en “dårlig validator” kan miste sitt innskudd hvis protokollen fastslår at de handlet på en måte som brøt reglene deres.

Ikke gå glipp av: Topp kryptovalutaer og deres utfordringer

Siste tanker

Som du sikkert allerede har funnet ut, har både PoW og PoS sine fordeler og ulemper. Mange kryptografer og informatikere jobber med å finne løsninger for å oppgradere disse to algoritmene.

Det er viktig å vite at:

  • PoS og PoW er introdusert for å forhindre juks;

  • Deres tidlige utvikling var fokusert på å oppdage nettangrep;

  • Å løse et komplisert kryptografisk puslespill og bli belønnet med mynter kalles Proof of Work (PoW);

  • I Proof of Stake (PoS) velger nettverket skaperen av en ny blokk, basert på mengden mynter de har;
  • Antall digitale valutaer endres aldri;

  • Proof of Stake er teknisk sett en forbedret versjon av Proof of Work, men det må fortsatt optimaliseres.

PoS er kostnadseffektivt og miljøvennlig, men det har noen alvorlige ulemper når det gjelder sentralisering og sikkerhet. PoW er derimot kostbart og krever høy datakraft, men det er mye tryggere.

Vi må vente og se hvordan disse to algoritmene vil utvikle seg i tide.

Håper du likte å lese artikkelen vår. Ikke glem å gi dine kommentarer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me