Hva er smarte kontrakter? Hvordan de fungerer og hvorfor de er viktige

Hvis du har begynt å undersøke kryptovalutaer, har du mest sannsynlig sett ordet smarte kontrakter vises ganske mange ganger, spesielt hvis du er interessert i Ethereum eller noen av konkurrentene..

interessant nok, begrepet ‘smart kontrakt’Utdaterer faktisk moderne kryptovaluta og ble først unnfanget av informatiker, jusforsker og kryptograf Nick Szabo i 1997.

Hva er en smart kontrakt?

De er akkurat som normale kontrakter bortsett fra at de er helt digitale og automatisert og fungerer som et dataprogram i en blockchain.

Når en smart kontrakt blir utført, oppdaterer den hovedboken. Imidlertid krever de at en eller flere eksisterende hendelser skal finne sted før de kan gjennomføres. På en måte, som en dominoeffekt.

Hvilke kryptovalutaer har smarte kontrakter?

hvilke kryptokurver som har smarte kontrakter, digitale mynter

Smarte kontrakter ble først integrert i kryptovaluta med Ethereum da den ble lansert i 2015.

Nå er det mange kryptovalutaer med smarte kontraktmuligheter, for eksempel EOS, Neo og Cardano, for å nevne noen.

Med Bitcoin er det også mulig å opprette og utføre smarte kontrakter, men de er mindre sofistikerte.

Ethereum er den klart mest populære og kjente når det gjelder smarte kontrakter. Imidlertid kommer konkurrentene nærmere og nærmere den samme ytelsen.

Cardano opererer for eksempel med to blokkjeder, en for normale transaksjoner og en andre, spesielt for smarte kontrakter.

Så er det Neo som kan kodes i C #, VB.Net, F #, Java og Kotlin. Mens Ethereum-brukere må lære Solidity, et nytt kodespråk spesielt for smarte kontrakter.

Det er viktig å huske at det fortsatt er veldig tidlig å si hvilken kryptovaluta som har den beste smarte kontraktsfunksjonaliteten. Bare tiden vil vise.

Ikke gå glipp av: Kryptovaluta å kjøpe, se på og unngå

Hvordan fungerer smarte kontrakter?

Som nevnt ovenfor er smarte kontrakter effektivt det samme som en vanlig kontrakt, men er fullstendig digitalisert og krever at eksisterende betingelser må oppfylles før de blir oppfylt.

Transaksjoner krever at det utføres ”gass”. Det er her en veldig liten mengde krypto betales for å fullføre transaksjonen.

Når kontrakten er opprettet og et beløp er angitt, må det utvinnes, og når folk trekker seg fra en kontrakt, må dette også utvinnes ettersom det teller som en egen transaksjon.

Når det er sagt, på blokkjeder der gruvedrift ikke er påkrevd, trenger du kanskje ikke å betale ‘gass’.

Det er mulig at forskjellige mottakere av den smarte kontrakten kan få mindre eller mer enn de andre etter hvert som den smarte kontrakten utvikler seg. Dette kan imidlertid forhindres slik at hver person betaler det samme beløpet.

La oss se på et eksempel på hvordan en smart kontrakt ville fungere i det virkelige liv:

Harry er en bedriftseier som ønsker å ansette webutviklere for å bygge et nettsted til ham.

Han skriver en smart kontrakt på blockchain for en gruppe på fire nettutviklere som har sagt ja til å jobbe for ham.

La oss si at han oppretter en Ethereum smart kontrakt, og så ville han bruke tåkesmart kontraktprogramvare.

På den smarte kontrakten vil Harry stille visse vilkår for å bli betalt for de fire utviklerne.

Hvis disse vilkårene er oppfylt, vil alle fire motta det de har rett til for sitt arbeid. Hvis disse vilkårene ikke er oppfylt, vil betaling bli holdt tilbake av smartkontrakten til den er fullført.

Hvordan forholder smarte kontrakter seg til dApps?

dApps er egentlig en forbindelse av smarte kontrakter jobber sammen, mate hverandre informasjon.

Smarte kontrakter trenger ikke nødvendigvis å ha verdi. Alt de bare trenger å gjøre er å bli aktivert når eksisterende betingelser er oppfylt.

Når det gjelder dApps, når en betingelse er oppfylt og en smart kontrakt aktivert, vil den mate informasjon til en annen smart kontrakt som deretter blir aktivert og så videre.

Igjen, en dominoeffekt.

Hvilken innvirkning kan smarte kontrakter ha på samfunnet?

virkningen av smarte kontrakter

Smarte kontrakter kan utføres og validere seg selv, jobbe kontinuerlig og aldri bli endret en gang opprettet.

På grunn av dette kan de brukes av en rekke virksomheter og institusjoner for en rekke formål.

I store, smarte kontrakter kan brukes til å utføre betalinger i sanntid som krever at informasjonen er riktig. Dette gjør dem veldig verdifulle for selskaper som tilbyr tjenester.

De kan også være veldig nyttige for å kjøpe ting fra en annen person som du ikke kjenner og derfor ikke stoler på.

Et nøkkeleksempel på dette er å kjøpe en bil på nettet, spesielt en bruktbil, der visse ting ved bilen må verifiseres, for eksempel kjørelengde eller bilens tilstand, for eksempel.

La oss se på noen av måtene forskjellige virksomheter kan dra nytte av smarte kontrakter.

  • Gjennomføre en kontrakt for å kjøpe noe. Dette er spesielt nyttig hvis transaksjonen har flere krav som begge sider skal oppfylle, og det er mye informasjon involvert.
  • Bankene kan bruke den til å utstede lån. Låntakere må oppfylle visse kriterier for å få utstedt lån. Smarte kontrakter vil gjøre prosessen raskere og mer effektiv.
  • Postfirmaer kan behandle betalinger ved levering. Penger kan holdes i en smart kontrakt til det kan bekreftes at en levering er fullført. Når denne betingelsen er oppfylt, kan penger overføres fra den smarte kontrakten til leveringstjenesten.
  • Crowdfunding. Hvis målene ikke oppfylles, returneres penger som ble samlet i den smarte kontrakten til de opprinnelige investorene.

Smarte kontrakter for forsikringsselskaper

Forsikringsselskaper kan bruke smarte kontrakter for å behandle krav.

Det er til og med mulig for smarte kontrakter å rfå informasjon som en nyhetsfeed.

Dette kan være nyttig fordi hvis vi sier at hjemmet ditt blir rammet av en naturkatastrofe, for eksempel en orkan, vil den smarte kontrakten kunne bekrefte at dette har skjedd via nyhetsstrømmen og se at adressen din er i samme område.

Det kan da frigjøre beløpet som må gis til deg.

Smarte kontakter for eiendom

Det har allerede blitt foreslått flere ganger at blockchain-teknologi kan revolusjonere eiendom ved å holde oversikt over alle eiendomsregistreringer i en blockchain.

Smarte kontrakter kan gjøre ordninger enklere for leietakere og utleiere. Igjen, et annet eksempel på to partier som kanskje ikke helt stoler på hverandre.

Det har også blitt fremhevet at smarte kontrakter kan brukes til å kjøpe flere aksjer, hvor mange mennesker kan kjøpe et hus eller andre former for eiendom helt.

Sosiale troverdighetskrav

Smarte kontrakter kan settes til å kreve et visst nivå av sosial troverdighet.

Jo mer du oppfyller ting i tide, for eksempel å betale husleie, bruksregninger eller lånebetalinger, jo mer kan det øke din sosiale kreditt.

Med denne sosiale troverdigheten kan de få bedre kreditt og lån og reduserte kostnader på ting som husleie.

Dette kan være nyttig for de som ønsker å leie en eiendom i et område med mange mennesker som ønsker å leie det samme huset. De med høyest sosial troverdighet vil kunne leie den.

En smart kontrakt for leie av bolig kan ha et visst krav til sosial troverdighet.

Smarte kontrakter kan forhindre korrupsjon

smarte kontrakter kan forhindre korrupsjon

Ingen kan bare gi bort mer penger til noen ut av preferanser, da dette vil være lett synlig, spesielt hvis de alle er inngått i samme smarte kontrakt.

Smarte kontrakter distribueres i hele blockchain og valideres. Den er gjennomsiktig og kan sees av alle.

Så selv om noen ble betalt i tillegg utenfor den smarte kontrakten, vil alle kunne se dette.

Smarte kontrakter er ogsåuforanderlig, noe som betyr at ingen kan endre dem.

For å gjøre det vil det kreve at en hacker utfører en 51% angrep, det er der de klarer å kontrollere 51% eller mer av alle datamaskiner (noder) på blockchain og endre konsensus.

Fungerer smarte kontrakter?

Mens smarte kontrakter er en utrolig innovasjon, er de ikke uten feil.

Siden handlinger er uforanderlige, kan de ikke endres. De er skrevet inn i blockchain og vil forbli der for alltid.

Dette betyr at programmer som bruker smarte kontrakter, må være veldig gjennomtenkte og skrevet før du legger dem på blockchain. Det kan også være lurt å teste dem først i et eget miljø.

Selv om dette gjør ting sikrere, skaper det et problem når du trenger å lukke en kontrakt.

For eksempel kan et problem som dette oppstå hvis en ansatt forlater et selskap og mange mennesker har samme smarte kontrakt.

En måte å oppdatere en kontrakt på er å bruke en annen smart kontrakt som tar informasjonen fra originalen.

Det kan også være mulig å legge til en handling i en smart kontrakt som vil forhindre at den fungerer hvis visse vilkår er oppfylt for å kansellere og annullere den..

Ikke bare for bedrifter

Smarte kontrakter kan også brukes av regjeringer og veldedige organisasjoner.

En måte regjeringer kan bruke smarte kontrakter på er tildele midler til forskjellige distrikter i et land basert på folketelling.

Når en bestemt region når en viss befolkning, kan det automatisk gis mer penger til å bygge veier, broer og annen nyttig infrastruktur.

Det er også ideelle organisasjoner som prøver å bruke smarte kontrakter for å la folk leie hager og hustak for å drive gård i byer..

Andre yrker som advokater blir sannsynligvis også berørt av smarte kontrakter.

Advokater og andre som håndterer overføring av informasjon, vil sannsynligvis trenge å lære kodingspråk hvis de en dag trenger å bruke smarte kontrakter eller ansette en smart kontraktutvikler..

Eller de kan ikke være nødvendig i det hele tatt når du sjekker informasjon, da alt allerede vil være på blockchain.

Hvorfor er smarte kontrakter viktige for kryptovalutahandel?

smarte kontrakter og kryptovalutahandel

Fordi de tilbyr mer verdi bak kryptovalutaen.

En av de største hindringene kryptovaluta står overfor er adopsjon. Det må tas opp av flere og flere mennesker før de blir sett på som et levedyktig alternativ til fiatpenger.

Det er kritikere som hevder at kryptokurrency ikke er verdt noe, da den ikke er bundet til noe som gull eller amerikanske dollar.

Slik kritikere forsømmer det faktum at kryptovaluta har mange forskjellige applikasjoner. Den største av dem er smarte kontrakter og hvordan de kan brukes, gir verdi til kryptokurver.

De kan også være en bro for bedrifter å involvere seg i krypto.

Hvis de begynner å vedta dem for smarte kontrakter og dApps, kan de også begynne å bruke kryptovaluta for andre betalingsmåter.

Teoretisk sett, jo mer en kryptovaluta blir vedtatt, jo mer verdi ligger det bak.

Viktige punkter

Hvis du husker noe fra denne artikkelen, gjør det til disse viktige punktene.

  • Smarte kontrakter er akkurat som normale kontrakter. Den primære forskjellen er at de digitaliseres og fungerer uten mellomledd.
  • Flere forskjellige kryptovalutaer tilbyr smart kontrakt funksjonalitet. Ethereum, EOS og Cardano, så vel som mange andre, tilbyr denne muligheten.
  • Offentlige organisasjoner og veldedige organisasjoner kan også dra nytte av smarte kontrakter. Hvis de implementeres i stor skala, vil smarte kontrakter forstyrre mange bransjer, forhåpentligvis til det bedre.
  • Smarte kontrakter legge til mer verdi for kryptovalutaer. De tilbyr mer til bedrifter og kan bidra til å øke adopsjonen.

Hvis du likte å lese denne artikkelen fra Handelsutdanning, vennligst gi den en like og del den med alle andre du tror det kan være av interesse også.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me