Hva er Zcash? En omfattende guide til en ny generasjon av personvernmynt

I dag skal vi snakke om Zcash – en ny generasjon kryptovaluta som bruker kryptografi for å gi brukerne bedre privatliv, sammenlignet med andre kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum.

Vi presenterer Zcash

Zcash er en desentralisert, peer-to-peer-kryptokurrency, opprettet som en gaffel av Bitcoin. Akkurat som Bitcoin har den også en grense på 21 millioner mynter. Dette er imidlertid der den felles grunn slutter.

Det som er annerledes med Zcash er at det tilbyr fullstendig privatliv for brukerne sine, oppnådd ved bruk av innovativ kryptografi. La oss se nærmere på kryptovalutaen og dens funksjoner.

Som nevnt tidligere startet Zcash som en gaffel i Bitcoin-blockchain tilbake i oktober 2016. I begynnelsen ble den kalt Zerocoin-protokoll før omdøpt til Zerocash-system og endelig forvandlet til Zcash.

Drivkraften bak prosjektet er Zooko Wilcox, som er en bemerkelsesverdig skikkelse i finanssamfunnet med over 20 års erfaring i åpne og desentraliserte systemer, samt kryptografi, informasjonssikkerhet og oppstart..

Her er hva han sier om prosjektet hans, Zcash:

“Zcash er en annen blockchain og kryptografiske penger som tillater privat utveksling (og stort sett privat informasjon) i en åpen blockchain. Dette tillater organisasjoner, kjøpere og nye applikasjoner å kontrollere hvem som får sjansen til å se interessepunktene til børsene sine, selv når de bruker en verdensomspennende autorisasjon mindre blockchain. ” – Zooko Wilcox

Personvern

zcash, personvernmynt

La oss snakke om personvern, som er kjernetanken bak Zcash.

I Zcash har du valget mellom to typer transaksjoner.

Du har enten muligheten til å utføre den normale gjennomsiktige transaksjonen, eller du kan velge den skjermede private transaksjonen, levert av Zcash.

La oss gi deg et eksempel.

La oss anta at du vil sende 10 Zec til vennen din. (Zec = Zcash).

Hvis mottakeren har det bra med å holde transaksjonen gjennomsiktig og åpen for resten av verden å se, kan du bare sende Zec til hans gjennomsiktige adresse.

Imidlertid, hvis mottakeren ønsker personvern og ikke vil at detaljene i transaksjonen skal være åpen for publikum, kan han få pengene sendt til sin skjermede adresse, også kalt “z-addr”.

Hvis begge parter ønsker å forbli private og ikke vil at transaksjonsdetaljene skal være åpne for publikum, kan de bruke de skjermede adressene til å samhandle med hverandre og vil ha alle detaljene i transaksjonen skjult for offentligheten. Dette inkluderer identiteten til begge figurene og, som nevnt, detaljene i selve transaksjonen.

Årsaken til at Zcash oppnår et så høyt personvernnivå er bruken av zk-SNARKS eller Null kunnskapsbevis.

Det er fordelaktig å påpeke at andre kryptovalutaer som gir anonymitet, for eksempel Monero, er avhengige av private nøkler, bygget med alfanumeriske tegn. I dette tilfellet må avsenderen gis adressen, som i utgangspunktet er ens identitet i kryptosfæren, for å lette overføringen.

Med nok transaksjoner akkumulert over tid, kan brukerens offentlige adresse knyttes til disse transaksjonene, noe som gjør det lettere for forespørere å identifisere adresseadressehaveren.

Hvis for eksempel en selger kan spore en kjøpers tidligere transaksjoner basert på den offentlige adressen som er gitt til selgeren, kan dette potensielt forårsake problemer. Selgeren kan avvise kjøperens betaling hvis hans tro ikke stemmer overens med den avslørte kjøpshistorikken.

Her kommer forskjellen mellom resten av myntene og ZCash.

Null kunnskapssikker gjør ZCash-transaksjoner ikke sporbare på blockchain ved å skjule adressene til begge brukerne og beløpet som er involvert i en transaksjon.

Adressene til begge parter, registrert på blockchain, er skjold og ikke den faktiske brukerens betalingsadresse. Dette betyr at det er umulig å spore noen gitte midler til hverken avsenderen eller mottakeren.

Dette er ganske forskjellig fra Bitcoin eller annen kryptovaluta som viser hvor mye som er overført fra den ene parts faktiske offentlige adresse til en annen.

Nullkunnskapssikkerhet gir høye nivåer av uklarhet, spesielt når en part involvert i den transaksjonen ikke er spesielt opptatt av å kjenne den andre partens identitet. Dette betyr at betalingshistorikk ikke kan bli en grunn til å avvise en myntbetaling.

Hva er egenskapene til et nullkunnskapssikkert?

null kunnskapssikker, zcash

Før vi går videre, la oss prøve å forklare konseptet med en nullkunnskapssikker eller nullkunnskapsprotokoll.

I kryptografi er dette i utgangspunktet en metode der en part (kalt beviseren) kan bevise for en annen part (kalt verifikatoren) at de vet verdien X, uten å formidle noen informasjon, bortsett fra at de vet hva verdien av X er.

Tanken er å bevise at du har kunnskap om viss informasjon, uten å avsløre selve informasjonen.

Konseptet med nullkunnskapssikkerhet oppsto på 1980-tallet, takket være arbeidet til MIT-forskerne Shafi Goldwasser, Silvio Micali og Charles Rackoff.

For at en ZKP skal fungere, må visse krav og parametere oppfylles. De inkluderer:

  • Fullstendighet: En uttalelse er sant når en ærlig verifiserer kan bli overbevist om det av en ærlig påstander.
  • Sunnhet: Hvis beviseren er uærlig, er det umulig å overbevise verifisereren om utsagnets sunnhet (ved å lyve).
  • Nullkunnskap: Hvis utsagnet er sant, vil verifisereren ikke ha noen anelse om hva utsagnet faktisk er.

La oss oppsummere det ved å sitere direkte fra den offisielle nettsiden til ZCash:

“Zcash er den første utbredte anvendelsen av zk-SNARKs, en ny form for nullkunnskapskryptografi. Den sterke personverngarantien til Zcash kommer fra det faktum at skjermede transaksjoner i Zcash kan krypteres fullstendig på blockchain, men likevel verifiseres som gyldige under nettverkets konsensusregler ved å bruke zk-SNARK-bevis.

Forkortelsen zk-SNARK står for “Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge,” og refererer til en beviskonstruksjon der man kan bevise besittelse av viss informasjon, f.eks. en hemmelig nøkkel, uten å avsløre den informasjonen, og uten noe samspill mellom bevismannen og verifisereren. “

Hvordan zk-SNARK oppretter en skjermet transaksjon?

zk-snarks, zcash

I Bitcoin, for eksempel, blir transaksjoner validert ved å koble avsender- og mottakeradresse og inngangs- og utgangsverdiene på den offentlige blockchain.

Zcash bruker derimot zk-SNARKs for å bevise at vilkårene for en gyldig transaksjon er oppfylt, uten å avsløre noen vesentlig informasjon om verken adressene eller verdiene som er involvert.

Avsenderen av en skjermet transaksjon vil komme med et bevis som viser at de private utgiftsnøklene på inngangsnotatene med stor sannsynlighet er kryptografisk knyttet til en signatur over hele transaksjonen. På denne måten kan ikke transaksjonen endres av en part som ikke kjenner de private nøklene. Ikke bare det, men det konstruerte beviset viser inngangsverdiene til utgangsverdiene for hver overføring som er skjermet.

Zcash, så vel som andre kryptovalutaer som tar i bruk begrepet anonymitet og skjermede private transaksjoner, blir ofte kritisert for å tilby et miljø der usporbare transaksjoner, relatert til ulovlig aktivitet, kan trives. Teamet bak ZCash vedtok imidlertid ikke dette konseptet og opprettet mynten for nettkriminelle som driver med ulovlige transaksjoner på det mørke nettet.

Det er en rekke ganske gode grunner til at brukere vil bruke anonyme kryptovalutaer, for eksempel ZCash. Noen av disse grunnene kan omfatte:

  • Noen med en kronisk medisinsk tilstand som ønsker å kjøpe piller online helt anonymt.
  • Et selskap som ønsker å beskytte sine forretningshemmeligheter eller forsyningskjeden.
  • Et selskap som leter etter juridiske tjenester for private forhold, for eksempel konkurs.
  • Hvis du vil kjøpe noe personlig (som, la oss si, soveromsleker) og søke anonymitet av personvernhensyn.

Dette er bare noen få av eksemplene og applikasjonene til ZCash.

ZEC (valutasymbolet til ZCash) har vist seg å være ganske vellykket de siste par årene, og handlet for $ 49,32 per august 2019 og med et døgnåpent handelsvolum på $ 188,882,943 og en beregningsforsyning på 7,245,181 ZEC, ifølge CoinMarketCap.

Som tidligere nevnt, siden Zcash er en gaffel med Bitcoin, er det maksimalt 21 millioner mynter. De forventes alle å bli utvunnet innen 2032. Hvert fjerde år blir blokkbelønningen halvert for å holde forsyningen i sjakk. I motsetning til mange andre mynter ble Zcash ikke forhåndsdrevet eller ICO-finansiert.

Oppsummering og endelige tanker

La oss prøve å fokusere på de viktigste aspektene av Zcoin en siste gang.

Den ble lansert i 2016 av Wilcox-O’Hearn og er basert på Zerocoin-protokollen. ZEC er en desentralisert og åpen kildekode-kryptokurrency, fokusert på personvern. Det muliggjør selektiv gjennomsiktighet i transaksjoner.

Dette gjør det mulig for Zcash-nettverket å opprettholde en sikker balanse uten å avsløre involverte parter eller beløp.

Transaksjonsmetadataene er kryptert i zk-SNARKs som viser at ingen er uærlige. Det publiserer ikke verdier for utgiftsmyndighet og transaksjon.

Fremtiden ser lovende ut for Zcash. Det er mange områder som skal utforskes når det gjelder personvern og anonymitet, men eksperter er enige om at det er en mynt å passe på!

Vil du lære mer om andre kryptovalutaer og hvordan du handler dem?

Registrer deg på kurset for kryptovalutahandel!

Hvis du likte å lese denne artikkelen fra Trading Education, kan du gi den en like og dele den med alle andre du tror det kan være av interesse også.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me