Smarte kontrakter: Hva gjør Ethereum til kongen av smarte kontrakter

Før vi begynner, skal vi snakke kort om smarte kontrakter, deres egenskaper og applikasjoner i dagens verden av digital økonomi.

En smart kontrakt er en datamaskinprotokoll, ment å hjelpe deg med å veksle penger, aksjer, eiendom eller noe av verdi i et konfliktfritt digitalt miljø. Med smarte kontrakter er tjenestene til en mellommann foreldet, noe som sparer tid og konflikt.

En av de beste tingene med blockchain-teknologi er at siden det er et desentralisert system som eksisterer mellom alle tillatte parter, er det ikke nødvendig å betale avgifter til mellommenn, og sparer dermed tid, konflikt og penger. Blockchain er raskere, billigere og sikrere sammenlignet med tradisjonelle banksystemer.

Det var på begynnelsen av 90-tallet da en juridisk lærd og kryptograf, Nick Szabo, kom til at en desentralisert hovedbok kunne brukes til smarte kontrakter eller såkalte selvutførende kontrakter eller blockchain-kontrakter.

I sitt berømte eksempel refererte han til smarte kontrakter som “salgsautomater”. Han forklarte hvordan brukere kunne legge inn data eller verdi og motta et endelig element fra en maskin.

I et slikt format er kontrakter datakoder, lagret og replikert på systemet. Nettverket av datamaskiner som kjører blockchain, overvåker også prosessen. Dette resulterer i tilbakemeldinger fra reskontro, for eksempel å overføre penger og motta produktet (e) eller tjenesten (e).

For å oppsummere:

 • Smarte kontrakter er skrevet som koder og forpliktet til blockchain. Selve kontrakten, samt vilkårene for kontrakten, er tilgjengelig offentlig på hovedboken.

 • Når en bestemt hendelse skissert i kontrakten utløses, for eksempel når en utløpsdato eller en aktivas målpris, blir koden utført.

 • Regulatorer kan se kontraktaktivitet på blockchain, men likevel holde personvernet til de enkelte aktørene.

Smarte kontrakter er nyttige for stort sett alle typer ordninger mellom to personer, inkludert finansielle tjenester, juridiske prosesser, crowdfunding-aktiviteter, kreditt, eiendomsrett og mer. Mens en standardkontrakt skisserer de spesifikke vilkårene for et forhold, håndhever en smart kontrakt forholdet med en kryptografisk kode. Smarte kontrakter er i utgangspunktet programmer som utfører det som ble spurt av skaperne.

Hvis du for eksempel leier en leilighet og ønsker å betale for den med kryptovalutaer, kan du gjøre det helt gjennom en smart kontrakt. Både utleier og leietaker vil bli varslet når en leiedato ankommer, spesifisert av partene.

Hvor fungerer smarte kontrakter best?

smarte kontrakter

Smarte kontrakter fungerer best i noen bransjer fremfor andre på grunn av deres selvutførende natur. For eksempel, i bransjer som bank, helsevesen, eiendom og forsikring, blir smarte kontrakter mer og mer populære hver dag. Siden dette er bransjer som har klare regler, algoritmer og kvantifiserbare vilkår, fungerer smarte kontrakter bedre for dem. Til sammenligning kan smarte kontrakter være mindre passende for bransjer med mer kvalitativ service, for eksempel mat, drikke og serveringsvirksomhet.

Smarte kontrakter kan kodes på hvilken som helst blockchain. Ethereum er imidlertid den mest populære siden den gir ubegrensede prosesseringsmuligheter. Ethereum er bygget spesielt for å lage smarte kontrakter.

Ethereum er en desentralisert databehandlingsplattform. Det er ikke å forveksle med Ether, som er kryptovaluta-token plattformen genererer. Programmører kan skrive smarte kontrakter på Ethereum blockchain, og kontraktene blir automatisk utført i henhold til koden og måten de ble programmert på..

Hvordan virker det?

ethereum smart kontrakt

Det er verdt å nevne at selv om Bitcoin var den første som støttet grunnleggende smarte kontrakter (i den forstand at en person kan overføre verdi til en annen i nettverket), er Bitcoin begrenset til valutabruk..

Til sammenligning har Ethereum erstattet Bitcoins begrensende språk med et språk som lar utviklere skrive sine egne programmer.

Begrepet “Smart kontrakt” brukes ofte som en erstatning for Ethereum-skript fordi det for det meste er knyttet til denne plattformen.

I utgangspunktet kan utviklere på Ethereum-plattformen programmere sine egne smarte kontrakter eller såkalte “autonome agenter”. Språket støtter et bredere sett med beregningsinstruksjoner, noe som gjør det lettere for programmerere.

Hele strukturen til Ethereum smarte kontrakter, å kombinere programmeringsspråk, plattformutvikling og verifisering av et stort antall tilkoblede datamaskiner, sikrer at smarte kontrakter er trygge, pålitelige, åpne og med liten eller ingen sannsynlighet for mulige feil.

De fleste er klar over Ethereum-prosjektet på grunn av symbolet Ether.

Imidlertid er mange ikke klar over at dette er en av de mest vellykkede oppstarterne de siste to tiårene. Det ble også verdens ledende smarte kontraktplattformer, valgt av de fleste utviklere.

Siden plattformen gikk live i juli 2015, har den vokst med store sprang, og akkurat nå kan den legge til rette for smarte kontrakter for alt fra online spill til ICO. Flertallet av ICO bruker nå ERC-20 token standard for å lette deres tilbud.

Hva er hemmeligheten til Ethereums smarte kontraktplattform, og hvorfor kaller alle det kongen av smarte kontrakter?

La oss starte med å introdusere to veldig viktige konsepter du trenger å forstå før du jobber med Ethereum – Ethereum Virtual Machine and gas.

 • Ethereum Virtual Machine: Det er plattformen der smarte kontrakter kjører i Ethereum. Når det gjelder skripting, gir det et mer uttrykksfullt og komplett språk enn Bitcoin. Tenk på det som en global datamaskin der smarte kontrakter utføres.

  På EVM-plattformen er det satt inn en mekanisme for å begrense ressursene som brukes av hver kontrakt. Hver operasjon utført på EVM-plattformen utføres samtidig av hver node i nettverket. Det er grunnen til at gass eksisterer.

 • Gass: En transaksjonskontraktskode kan gjøre flere ting: ringe eller sende meldinger til andre kontrakter, gjøre dyre beregninger, utløse datalesing og skriving osv. Hver av disse operasjonene må betales i Ether, basert på en bensin / ether-pris, som endres ganske ofte. Prisen trekkes vanligvis fra Ethereum-kontoen som sender transaksjonen. Transaksjonene har også en gassgrense som viser hvor mye gass transaksjonen kan konsumere. Det tjener formålet med å beskytte deg mot feil. Du kan lese mer om gass her.

La oss snakke mer om Ethereum-plattformen og deres smarte kontraktsfordeler.

Bortsett fra å ha den største markedsverdien blant alle de andre smarte kontraktplattformene der ute, er skjønnheten i plattformen graden av standardisering og støtte den tilbyr. Det er også et sett med klare regler som utviklere kan følge og lage Ethereum smart kontrakt utvikling ganske enkel og mindre risikabel.

Når det gjelder støtte oppdaterer og forbedrer Ethereum kontinuerlig måten deres smarte kontrakter opprettes og drives på.

Videre til det har Ethereum utviklet sitt eget smarte kontraktprogrammeringsspråk, kjent som Tørrhet. Det gjør det ti ganger enklere å sette opp en smart kontrakt og hjelper til med standardisering. Solidity er et kontraktsorientert språk på høyt nivå, ganske likt JavaScript. Den er designet for Ethereum Virtual Machine (EVM). Det er et annet høyt nivå språk som brukes til å skrive Ehtereum-kontrakter, kalt Serpent. Det er ganske likt Python, men soliditet er fortsatt det foretrukne utviklingsspråket for Ethereum-utviklere.

La oss skissere noe av det beste Ethereum smart kontrakt plattformfunksjoner som gjør den så populær blant programmerere:

 • Eget smart programmeringsspråk for kontrakten, kalt Solidity.
 • Gratis å sette opp din smarte kontrakt. Smarte kontraktstransaksjoner belastes i gass, som er den første prisen for å kjøre en transaksjon eller kontrakt i Ethereum-plattformen.
 • Det er klare retningslinjer og regler for utviklere.
 • Lang liste med litteratur og støtte tilgjengelig.
 • ERC-20 teknisk standard, brukt på Ethereum blockchain for implementering av tokens.
 • Avansert teknologi, som inkluderer kjerne-blockchain-fordeler, som sikkerhet, desentralisering, raske transaksjoner og uforanderlighet.

Hva gjør Ethereums smarte kontrakter så verdifulle?

ethereum smarte kontrakter

Til syvende og sist er kraften til Ethereum blockchain dens programmerbarhet.

Årsaken til at Ethereum er det beste alternativet for å utføre smarte kontrakter, er fordi avtaler er innebygd i selve koden slik at transaksjoner automatisk utføres.

Ethereums digitale avtaler eller “smarte kontrakter” som alle kaller dem, har ubegrensede formater og betingelser. I tillegg kan smarte kontrakter til og med påkalle andre kontrakter, noe som gjør Ethereum nyttig for betalingsoppgjør, samt for voldgift av transaksjonshendelser innen eiendom, lov, offentlige registre, energinett, handelsfinansiering og mange andre sektorer..

En spesiell funksjon av hvordan smarte kontrakter fungerer på Ethereum-plattformen, er at hver og en har sin egen adresse på blockchain. Dette betyr at den tilsvarende koden ikke er oppført i hver kontrakt; i stedet starter et notat en transaksjon som oppretter og legger til en unik adresse til hver kontrakt. Etter den primære transaksjonen blir den smarte kontrakten til en uadskillelig enhet av blockchain, og adressen endres aldri. Etter det vil den smarte kontrakten “handle” kontinuerlig til den når gassgrensen eller til den vellykkede avslutningen av operasjonen.

Ulemper

Så langt så bra. Husk imidlertid at smarte kontrakter fortsatt er ny teknologi. Enten vi snakker om Ethereum-plattformen som i utgangspunktet dominerer smart kontrakt blockchain-industrien, eller en annen smart kontraktplattform, er det problemer som kan oppstå.

En av ulempene med smarte kontrakter er at de må inneholde null feil for å kunne utføre aktivitetene de er programmert til å gjøre riktig. Disse feilene kan utnyttes av svindlere, og penger kan bli stjålet.

Regjeringer prøver også å gripe inn og stille spørsmål ved hva som vil skje hvis noe uventet skjer eller kontrakten ikke får tilgang til gjenstanden for avtalen.

Med tradisjonelle kontrakter vil retten være involvert. Imidlertid, med smarte kontrakter, “Code is Law”, noe som betyr at kontrakten vil utføre uansett hva.

Problemene som følger med smarte kontrakter, vil sannsynligvis løses i tide, da dette er relativt ny teknologi. Det er rom for perfeksjon, men finanseksperter er enige om at de vil bli en integrert del av samfunnet vårt, og Ethereum vil fortsette å lede gjengen.

Noen andre ulemper med Ethereum-plattformen inkluderer:

 • Det er dyrere enn andre plattformer;
 • Ethereum-nettverk overbelastes ganske ofte: mesteparten av tiden kjører nettverket med 100% kapasitet. Søknadsutviklere er bekymret for at kontraktene deres ikke alltid vil kunne behandles så raskt de ønsker.
 • Sikkerhet: Smarte kontraktskoder av dårlig kvalitet blir utsatt for hackere. En fersk studie fant ut at mer enn 30.000 Ethereum-baserte smarte kontrakter er sårbare for feil og følgelig hack.

Obyte

smarte kontrakter og etereum

Er det mulig å utvikle smarte kontrakter uten Ethereum?

Sammenlignet med smarte kontrakter utført på Ethereum-nettverket, tilbyr kryptovaluta-plattformer som Obyte en annen type smart kontrakt som allerede tiltrekker seg oppmerksomhet fra brukere. Obyte er en plattform, bygget på en DAG-protokoll (rettet acyklisk graf) som utfordrer Ethereum med sine menneskelesbare smarte kontrakter, som også kalles smarte adresser. De kalles dette fordi de er delte adresser med et sett med betingelser som må oppfylles for å overføre penger ut av dem.

Obyte tilbyr en plattform for enkle, lesbare kontrakter, og utfører enkle handlinger. Mens Ethereum utfører mer kompliserte, programmerbare lesbare kontrakter som utfører komplekse handlinger.

Alternative plattformer og nye måter å programmere en smart kontrakt på vil være tilgjengelig i fremtiden, det er sikkert. For å bli mer tilgjengelig for hverdagslige mennesker, vil smarte kontrakter utvikle seg videre, uten tvil, sier eksperter.

Siste tanker:

Vi har snakket om naturen til smarte kontrakter og Ethereum-plattformen, der magien skjer. Selv om det er komplisert og krever et visst nivå av kunnskap, betraktes Ethereum-kontrakter faktisk som fremtiden for kryptovaluta, og utfører alle funksjonene i blockchain uten problemer..

Ethereum gir flere muligheter for koding av forskjellige smarte kontrakter, sammenlignet med andre plattformer. Du kan stort sett implementere ethvert scenario. Hvis du vil bygge en desentralisert utveksling, Ethereum er plattformen å henvende seg til.

Har Ethereum smarte kontrakter noen fremtid?

Det er trygt å si at blockchain, Ethereum og smarte kontrakter vil videreutvikle og transformere finansnæringen slik vi kjenner den. Bare tiden vil vise hva du kan forvente og hvordan du kan tilpasse meg som forbruker.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me