150 milijonov davkoplačevalcev bo moralo odgovoriti na to vprašanje o kriptovalutah na novem davčnem obrazcu IRS

Dva dni po tem, ko je IRS izdal posodobljene in težko pričakovane nova navodila za davek na kriptovalute oktobra 2019 je agencija objavila osnutek nov seznam 1040 1 za prihajajočo davčno sezono 2019. Na tem novem davčnem obrazcu, ki ga bodo na tak ali drugačen način izpolnili vsi davkoplačevalci (približno 150 milijonov), je na vrhu postavljeno vprašanje »da« ali »ne«:

“Ali ste kadar koli v letu 2019 prejeli, prodali, poslali, zamenjali ali kako drugače pridobili kakršen koli finančni interes v kateri koli virtualni valuti?” Nova kriptovaluta s seznama 1040

To je zelo velik posel. Pod kaznijo za krivo prisego bo 150 milijonov davkoplačevalcev zdaj moralo ugotoviti, ali so opravljali transakcije z virtualnimi valutami, kot je bitcoin.

Izjava o omejitvi odgovornosti – Ta objava je zgolj informativne narave in se je ne sme razumeti kot davčno ali investicijsko svetovanje. Prosimo, pogovorite se s svojim davčnim strokovnjakom, CPA ali davčnim odvetnikom, kako naj ravnate z obdavčitvijo digitalnih valut.

Kako se obdavčuje kriptovaluta?

Kriptovalute, kot so same bitcoin, niso dokončno obdavčene. Z drugimi besedami, preprosto posedovanje bitcoinov ne ustvarja davčne obveznosti. Dobički in izgube, ki nastanejo pri nakupu, prodaji in trgovanju s kriptovalutami, ustvarjajo kapitalske dobičke in izgube, ki jih je treba na koncu prijaviti v davčni napovedi.

Tako deluje: IRS kriptovalute obravnava kot lastnino za davčne namene in ne kot valuto. Tako kot druge oblike lastnine tudi takrat – delnice, obveznice, nepremičnine – tudi pri kriptovaluti prodate, trgujete ali kako drugače razpolagate s svojo kriptovaluto za več ali manj, kot ste jo pridobili, prevzamete obveznost davčnega poročanja.. 

V tem smislu je trgovanje s kriptovalutami podobno trgovanju z delnicami za davčne namene.

Če ste na primer aprila 2019 kupili 0,2 bitcoina za 2000 dolarjev in nato dva meseca pozneje prodali za 4000 dolarjev, imate 2000 dolarjev kapitalskega dobička. Ta dobiček prijavite v davčni napovedi in odvisno od tega, pod kakšen davčni razred spadate, boste od dobička plačali določen odstotek davka. Cene se spreminjajo glede na vaš davčni razred in glede na to, ali je šlo za kratkoročno in dolgoročno dobičkonosnost. 

Če ste kriptovaluto prodali za manj, kot ste jo kupili, lahko to kapitalsko izgubo odpišete tako, da prihranite denar na računu za davek. Vse to se vam morda zdi znano, saj točno tako delujejo davki na zaloge (oblika lastnine).

Za popoln globok potop si lahko preberete naš blog zapis Vodnik za davke na kriptovalute za leto 2019

Zakaj IRS povečuje izvrševanje davka na kriptovalute?

IRS je zaskrbljen, ker se kriptovaluta uporablja kot orodje za izogibanje davkom. Z dodajanjem tega obveznega potrditvenega polja na nov seznam 1040, seznam 1, bo moral vsak ameriški davčni zavezanec ugotoviti, ali je na tak ali drugačen način uporabljal ali ni uporabljal kriptovalut. IRS to uporablja kot orodje za povečanje skladnosti z davki na kriptovalute in zmanjšanje shem pranja denarja / izogibanja davkom.

Panike ni treba

To še ni konec sveta. Kadar koli se pojavi nov, visoko rastoč razred premoženja, družbe in vlade počasi ugotovijo, kako bi se morale združiti s trenutnim svetom. To je preprosto razvoj kriptovalut, kot je bitcoin, ki postajajo bolj splošni. Da bi prišlo do množičnega sprejemanja, morajo biti pravila in predpisi glede kriptovalut jasni. Jasnost omogoča vsakodnevnim ljudem, da pridobijo raven udobja in seznanjenosti z novim sredstvom, kot je bitcoin.

Kako prijaviti kriptovaluto na davkih

Za pravilno evidentiranje in poročanje o svojih kripto transakcijah morate izpolniti obrazec IRS 8949.

Na obrazcu 8949 (na sliki spodaj) boste navedli vse prodaje, trgovanja in razpolaganja s kriptovalutami skupaj z datumom, ko ste kripto valuto kupili, datumom prodaje ali trgovanja, prihodkom (poštena tržna vrednost), osnovo stroškov in dobičkom ali izgubo . Ko navedete posamezne posle, jih seštejte na dnu in ta znesek prenesite na svoj seznam 1040, ki ga vključite v svoj letni obračun davka..

Za podroben opis postopka poročanja si oglejte naš članek o poročanje kriptovalut o vaših davkih. Spodaj si lahko ogledate tudi kratek videoposnetek, da vidite primer izpolnjenega obrazca 8949. 

Kot vedno se je dobro posvetovati z davčni strokovnjak glede vaše posebne situacije.

Kaj storiti, če ste »pozabili« prijaviti kripto na davčna povračila prejšnjih let

Morda ste pozabili ali pa se preprosto niste zavedali, da morate na davčni napoved vložiti svoje kripto kapitalske dobičke in izgube. To je poštena napaka. Če ste v tej situaciji, je najboljši pristop, da spremenite donose iz prejšnjih let. Skozi ta postopek gremo v našem spletnem dnevniku tukaj o spreminjanje davčnih napovedi za kripto.

IRS nova kriptovaluta 1040

Programska oprema za davek na kriptovalute

Izračun vseh kapitalskih dobičkov in izgub v kriptovalutah in poročanje o njih na številki 8949 lahko včasih postane težka naloga. Izmenjave kriptovalut pri poročanju o davkih niso v veliko pomoč (preberite, zakaj tukaj) in nič ni navedeno v USD.

Programska oprema za obdavčitev kriptovalut CryptoTrader.Davek je rešitev za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o kripto davkih za trgovce in uporabnike kriptovalut. Ponujajo tudi orodje posebej za davčne strokovnjake. Preprosto uvozite svoje posle in transakcije iz svojih borz v programsko opremo in s klikom gumba bo ustvarila vaše potrebne davčne dokumente, na primer 8949.

Kriptovaluta IRS 1040

Ustvarjena davčna poročila lahko odnesete davčnemu strokovnjaku ali pa jih preprosto naložite v programsko opremo, kot je npr TurboTax ali TaxAct. Več o tem lahko izveste kako CryptoTrader.Tax deluje tukaj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me