Kaj je zasebni ključ Bitcoin? Vse kar morate vedeti !!

Razmišljate, da bi kupili nekaj Bitcoinov & HODL it?

Super.

Toda naj vam povem, če vaši zasebni ključi Bitcoina niso varni, boste zagotovo obsojeni na propad.

Naj bom iskren in priznam, da:

“Vaši bitcoini so varni le kot njihovi zasebni ključi”

Tudi najbolj priljubljeni Bitcoin evangelist Andreas M. Antonopoulos je to že večkrat povedal:

“Vaši ključi, vaši Bitcoin. Ne vaši ključi, ne vaš bitcoin «

Še vedno pa poslušamo o vdorih v zasebne ključe, kar kaže, da ta kritična stvar “zasebnih ključev” še vedno ni dobro razumljena.

Zato poskušam danes še enkrat razložiti koncept zasebnih ključev, povezanih z Bitcoinom, in upam, da bo njegovo ozaveščanje pomagalo Bitcoinerjem sprejeti bolj proaktiven pristop k varovanju zasebnih ključev.

Začnimo torej:

Uvod: zasebni ključi Bitcoin (BTC)

Zasebni ključ Bitcoina je le skrivna alfanumerična številka.

Vsakdo, ki ima to skrivno številko, je upravičen za porabo teh bitcoinov, zato je treba zelo skrbno varovati zasebni ključ Bitcoina.

Ta ključ je običajno v datoteki Bitcoin denarnice in za tiste, ki ne poznate denarnice Bitcoin, je tukaj poenostavljena razlaga.

Bitcoin denarnica je zgolj kombinacija zasebnega in javnega ključa bitcoinov.

Torej, če imate to kombinacijo na papirju, se ji reče papirnata denarnica, če pa je prisotna v mobilni napravi, pa mobilna denarnica.

Da bi razumeli koncept zasebnih ključev v Bitcoinu, naj vam dam primer:

Predstavljajte si, da so to petdeseta leta:

Si Bob, ki želi poslati pismo na Alice. Oba sta prijatelja.

Za to mora Bob vedeti Alicein poštni naslov ali številko poštnega predala. Ta številka poštnega predala je javna in jo poznajo Alice in njegovi prijatelji & družina, kot je Bob.

Poleg tega lahko Alice to številko poštnega predala vedno pove vsakomur, od kogar koli želi prejemati pisma.

Zdaj se začne prava zabava:

Predpostavimo, da je bilo pismo objavljeno v poštnem nabiralniku, toda za resnično prejemanje pisma mora Alice s ključi poštnega predala odkleniti škatlo in odstraniti pisma..

Ta ključ je za Alice oseben in ga previdno varuje, ker ve, da lahko vsak, ki ima ta ključ, vzame njena pisma.

V tem primeru je številka ali naslov poštnega predala dejansko javni ključ ali javni naslov na področju Bitcoin, ključ poštnega predala pa je kot zasebni ključ Bitcoin.

Oglejte si to, če želite izvedeti več o ključu Bitcoin:

Na kratko, zasebni ključ Bitcoina je le 256-bitna številka, ki jo lahko označimo v več formatih in se uporablja za porabo / pošiljanje bitcoinov z enega naslova na drug naslov.

Toda najpogostejša vrsta oblike zasebnega ključa je ta, ki se običajno začne s 5:

Primer zasebnega ključa: 5KVrxY3ZMQX8mWPXhLrZuvgKBMYLTiEgruhJZMbTGPEjdbQbFc7

Obstaja veliko drugih vrst, ki se uporabljajo za zasebne ključe, o istem pa bomo razpravljali v naslednjem poglavju, ker so ti formati bistveni za razumevanje zasebnih ključev Bitcoina kot celote..

Torej ostani z mano …

Oblika zasebnega ključa Bitcoin

Tu je nekaj najpopularnejših oblik Bitcoin zasebnih ključev, ki se danes uporabljajo v različnih vrstah denarnic:

# 1. Neobdelani zasebni ključ

Zasebni ključ (v bitcoinih, tj. ECDSA SECP256K1) je 32-bajtno število med 0x1 in 0xFFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFE BAAE DCE6 AF48 A03B BFD2 5E8C D036 4140.

Na primer: 0C28FCA386C7A227600B2FE50B7CAE11EC86D3BF1FBE471BE89827E19D72AA1D

# 2. Zasebni ključ WIF (WIF – oblika uvoza denarnice)

Ta vrsta zasebnega ključa ima 51 znakov base58, začne se s „5“. Prav tako je krajši in vključuje kontrolno vsoto v primeru tipkarskih napak. Na primer: 5KVrxY3ZMQX8mWPXhLrZuvgKBMYLTiEgruhJZMbTGPEjdbQbFc7

# 3. Stisnjen WIF z zasebnim ključem (stisnjen format uvoza denarnice WIFC)

Ta vrsta zasebnega ključa ima 52 znakov, osnova58 se začne z „K“ ali „L.“ Na primer: L4ePW82Ho4p1HSiSV4dnGbvXEhfJtu1QwHatVou4vu9dAAAzzCBs

# 4. Šestnajstiška oblika zasebnega ključa (HEX)

Ta oblika zasebnega ključa ima 64 znakov [0-9A-F] in je videti takole: DD8E991C5E4F3E715C6753B4DAC6BA5C1BD50DFE8E6984A9C2CF9E6283563F39

# 5. Zasebni ključ (B64)

Ta oblika zasebnega ključa ima Base64 (44 znakov) in je videti takole: 3Y6ZHF5PPnFcZ1O02sa6XBvVDf6OaYSpws + eYoNWPzk =

# 6. Mini

Ta vrsta zapisa Bitcoin ključev se uporablja tam, kjer je prostor zelo pomemben, na primer na QR kodnih karticah ali na fizičnih Bitcoinih. Mini tipke so videti takole: SzavMBLoXU6kDrqtUVmffv

Kaj je javni ključ Bitcoin (ali naslov)?

Bitcoin javni ključ je še ena alfanumerična številka, povezana z Bitcoinom, na kateri se bitcoini pošiljajo ali prejemajo.

In zabavno dejstvo je, da javni ključi Bitcoin (ali naslov) izhajajo iz zasebnih ključev Bitcoina samo z uporabo matematičnih operacij nad zasebnimi ključi z uporabo kriptografije eliptične krivulje (ECC)

Poleg tega je te javne ključe mogoče pretvoriti v javne naslove Bitcoin in vsako preoblikovanje iz zasebnega ključa v javni ključ v javni naslov je nepovratno.

In ta nepovratnost matematike je bila temelj prve popolnoma delujoče kriptovalute na svetu Bitcoin.

Tako je videti preoblikovani javni ključ, ki se običajno začne s številko ‘1’, nedavno pa boste zaradi naslovov segwit našli tudi javne naslove ali ključe, ki se začnejo od številke ‘3’.

Primer javnega ključa: 1CuzgGMPNLuCd3AWpG53H2qnFaDANq1z5X

Kako Do Bitcoin ključi delujejo?

Bitcoin je v bistvu sistem za sporočanje, ki temelji na kriptografiji z javnimi ključi ali bolj znan kot asimetrična kriptografija, ki uporablja dva sistema ključev za super učinkovito šifriranje in komunikacijo.

Bitcoin uporablja javne ključe (ali naslov) in zasebne ključe za šifriranje in dešifriranje podatkov (vrednost transakcij-bitcoin).

Tipke so preprosto velike številke, ki so bile seznanjene, vendar niso enake (asimetrične). En ključ v paru lahko delite z vsemi; imenuje se javni ključ.

Drugi ključ v paru je tajen; imenuje se zasebni ključ. Za šifriranje sporočila lahko uporabite katero koli tipko; za dešifriranje se uporablja nasprotna tipka od tiste, ki se uporablja za šifriranje sporočila. (Vir-techtarget.com)

Oglejte si to, da jo popolnoma razumete:

V Bitcoinu je zagotovljeno, da je pošiljatelj dejanski lastnik računa, s katerega pošilja, in to se zgodi s podpisi, ki jih preveri ta asimetrični algoritem ali funkcija.

In ta “podpis” je številka, ki dokazuje, da je operacijo podpisa opravil pravi polni lastnik ključa ali bitcoinov.

Podpis je matematično ustvarjen iz zgoščenega sporočila transakcije in zasebnega ključa in je nepovratna matematična operacija.

Poleg tega lahko kdor koli znani javni ključ in ta podpis doda v posebno kriptografsko funkcijo, da ugotovi, da je bil podpis prvotno izdelan iz razpršenega sporočila transakcije in zasebnega ključa, ne da bi moral poznati zasebni ključ.

To zagotavlja, da je pošiljatelj / podpisnik dejanski lastnik bitcoinov.

Kako se ustvari zasebni ključ Bitcoin?

Elliptic Curve Digital Signature Algorithm ali ECDSA je asimetrični kriptografski algoritem, ki ga Bitcoin uporablja za ustvarjanje javnih in zasebnih ključev.

In ta nesimetričnost zagotavlja, da lahko sredstva porabijo samo upravičeni lastniki.

Kako varovati zasebne ključe?

Do zdaj bi bilo že jasno, da so “zasebni ključi bitcoinov” najpomembnejši.

Če pa govorimo strogo, bitcoinov sploh ni, gre zgolj za številčne vnose v knjigi.

Če držite prave zasebne ključe, imate privilegij, da dodate ali odštejete te vnose na določen naslov knjige Bitcoin ali pa te številčne vnose prenesete na drug naslov znotraj Bitcoin-ove blokovne verige..

Zato je varovanje vaših zasebnih ključev izjemnega pomena.

To lahko enostavno storite z uporabo dobre Bitcoin denarnice in z upoštevanjem potrebnih varnostnih praks. In o tem bomo razpravljali v tem poglavju.

Začnimo torej:

# 1. Denarnice za strojno opremo

Strojne naprave, ki shranjujejo vaše zasebne in javne ključe, so splošno znane kot strojne denarnice. In naj vam povem, da je na trgu na voljo nekaj zelo dobrih strojnih denarnic. Na primer Ledger Nano X & Ledger Nano S.

# 2. Mobilne denarnice

Programska oprema za denarnice za Bitcoin na mobilnem odjemalcu se imenuje mobilne denarnice in te denarnice so nekaj, kar je varno pri ravnanju z vašimi zasebnimi ključi bitcoinov.

Ampak ne pozabite:

Ne shranjujte velike vsote sredstev na mobilnih denarnicah. Namesto tega uporabite strojne denarnice za shranjevanje velikih količin bitcoinov.

# 3. Namizne denarnice

Odjemalci programske opreme za denarnice Bitcoin, ki jih je mogoče namestiti v sistem Windows, Mac ali Linux, se imenujejo namizne denarnice in se na splošno štejejo za manj varne kot mobilne denarnice..

Če pa jih uporabljate z ustreznimi nastavitvami šifriranja in požarnega zidu, bi morale biti v teh denarnicah dobro shraniti znatno količino bitcoinov.

# 4. Spletne denarnice

Spletne denarnice so tiste denarnice, ki obstajajo zgolj v internetu in so dostopne samo prek brskalnika, in se imenujejo spletne denarnice.

Tu ni priporočljivo hraniti bitcoinov, ker vas lahko zlahka prevarajo napadi z lažnim predstavljanjem ali napadi zlonamerne programske opreme,

# 5. Papirnate denarnice

Papirnate denarnice so preprosto papir, na katerega so natisnjeni zasebni in javni ključi bitcoinov.

Če veste, kako pravilno uporabljati papirnato Bitcoin denarnico, lahko tukaj shranite svoje bitcoine, če pa ne veste, uporabite varnostne denarnice za varno stran.

# 6. Brain Denarnice

Najprej najprej …

Brain denarnica za shranjevanje bitcoinov je slaba ideja, ker so človeški možgani zelo predvidljivi in ​​običajno ustvarjajo preproste številke / vzorce za ustvarjanje zasebnih ključev.

In ta narava je lahko zelo predvidljiva in tudi smrtonosna.

Glejte na primer ta javni ključ:

1EHNa6Q4Jz2uvNExL497mE43ikXhwF6kZm

Ta ključ je generiran iz številke „1“ kot zasebni ključ za možgansko denarnico in če ga vidite v raziskovalcu blokovnih verig, boste ugotovili, da se je na tem naslovu zgodilo 1000 transakcij in je na tem naslovu skupaj obstajalo približno 7 BTC.

Torej, če izberete ta naslov za shranjevanje svojih bitcoinov, je 100% prepričan, da bodo vaši kovanci vzeti, ker je številka ‘1’ kot zasebni ključ preveč predvidljiva in že znana.

Za kaj se uporablja zasebni ključ?

Zasebni ključi se uporabljajo za odklepanje vaših bitcoinov, zaklenjenih na javnem naslovu. Imeti zasebni ključ za določen javni naslov, na katerem so neporabljeni kovanci, je kot imeti lastniško pravico in pravico, da jih porabite.

To je čudo kriptografije z javnimi ključi, ena glavnih štirih sestavin, ki omogoča Bitcoin !!

Ali ima vsak Bitcoin zasebni ključ?

Da & Ne oboje.

Vsak Bitcoin je mogoče razdeliti na 10 ^ 8 in najmanjša enota je satoshi. Zato bi bilo pravilno reči, da bo imela vsaka enota satoshi ali zbirka satošijev, ki niso porabljeni na javnem naslovu, ustrezen zasebni ključ.

Kaj so nasveti za varovanje zasebnih ključev BTC?

Nekatere dejanske varnostne prakse za zaščito zasebnih ključev

  • Šifriranje zasebnega ključa je en pameten način zaščite vaših ključev, če uporabljate mobilno ali namizno denarnico. Ampak ne pozabite, da je treba to geslo za šifriranje težko uganiti ali silovito uporabiti.
  • Uporabite ustrezne nastavitve požarnega zidu in zlonamerno programsko opremo & programska oprema za protivirusno zaščito.
  • Uporabite geslo in sol v zasebnih ključih ali semenu. (to je nekoliko zapleteno, toda če razumete, lahko to storite …)
  • Če uporabljate papirnato Bitcoin denarnico, hranite papirnato denarnico BTC v ognjevarnih, nepremočljivih okoljih, odpornih proti črnilu, da na njej zaščitite svoje zasebne ključe.
  • Zavedajte se napadov z lažnim predstavljanjem, ki poskušajo poiskati vaše zasebne ključe iz vaše spletne ali mobilne denarnice.

In če delate te stvari in uporabljate priporočene vrste denarnic, boste V REDU.

Torej, to je vse, kar sem hotel deliti v tem članku. Torej, če imate kakršna koli vprašanja ali predloge glede tega, jih izrazite v spodnjem oddelku za komentarje.

Če menite, da vam je bil ta članek koristen ali lahko pomaga prijaznejšim prijateljem, ga delite z njimi &# 128578;

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me