Kako narediti davke za dvojčke – ustvarjanje obrazcev za kripto davek

Gemini je postal ena največjih borz kriptovalut s sedežem v ZDA. Številni trgovci uporabljajo Gemini, ker deluje in je v skladu s strogim regulativnim okoljem, ki je prisotno v ZDA. Ko pa gre za plačilo davkov na dvojčke in oblikovanje zahtevanih davčnih obrazcev za dvojčke, se pojavi veliko izzivov. 

Ta članek se poglobi v to težavo in razloži, kako najlažje sestavite zahtevane davčne obrazce za Gemini.

Kratek pregled tega, kako davčna uprava v ZDA obravnava kriptovaluto za davčne namene

IRS kriptovalute obravnava kot lastnino za davčne namene. Tako kot druge oblike lastnine – delnice, obveznice, nepremičnine – tudi pri prodaji ali trgovanju s kriptovaluto za več ali manj, kot ste jo pridobili, prevzamete obveznost davčnega poročanja.. 

V tem smislu je trgovanje s kriptovalutami podobno trgovanju z delnicami za davčne namene.

Če ste na primer aprila 2018 kupili 0,1 bitcoina za 1000 dolarjev in ga nato dva meseca pozneje prodali za 2000 dolarjev, imate 1000 dolarjev kapitalskega dobička. Ta dobiček prijavite v davčni napovedi in odvisno od tega, pod kakšen davčni razred spadate, boste od dobička plačali določen odstotek davka. Cene se gibljejo glede na vaš davčni razred in glede na to, ali je bila kratkoročna v primerjavi z dolgoročnim dobičkom.  

Na drugi strani pa, če ste kriptovaluto prodali za manj, kot ste jo kupili, lahko odpisati kapitalske izgube prihranite denar za svoje kripto davke

Davki za dvojčke – odprava problema

Gemini uporabnikom iz več razlogov ne more zagotoviti potrebnih davčnih poročil, ki jih običajno prejemajo v svetu trgovanja z delnicami.

Prva težava je, da se veliko poslov na Gemini kotira v kriptovalutah. Ker morate v času trgovanja izračunati pošteno tržno vrednost v lokalni valuti FIAT, to postane zelo problematično in Gemini ne spremlja izvirnih stroškovnih podatkov / podatkov o pošteni tržni vrednosti med posli.

Drugič, ker lahko pošljete kripto v omrežje Gemini in iz njega, Gemini nikakor ne more vedeti, za kakšno ceno ste kupili to kripto. Stroškovna osnova so bistveni podatki, ki jih potrebujete za izračun vašega kripto davki.

Za globlje razumevanje lahko preberete naš celoten vodnik kako delujejo davki na bitcoin

Dobil sem 1099-K od Gemini – ali to deluje za vložitev kripto davkov?

Na žalost, a 1099-K ni koristen dokument za namene davčnega poročanja. Ta dokument izključno poroča, koliko ste opravili transakcij v omrežju tretjih oseb, kot je Gemini, in ne vsebuje nobenih potrebnih informacij, kot sta osnova za stroške USD ali poštena tržna vrednost za vaše transakcije s kriptovalutami. Če ste dosegli dva praga, vam morajo Gemini poslati 1099-K:

  1. Vaša prodaja digitalnih sredstev za USD na borzi presega 200 transakcij v koledarskem letu
  2. Vaš skupni prodajni prihodek od celotne prodaje Digital Asset-for-USD v koledarskem letu presega 20.000 USD.

Kot smo že omenili, morate za pravilno poročanje o kriptovaluti na davkih sporočiti osnovo stroškov, pošteno tržno vrednost in dobiček / izgubo za vsako prodajo, trgovanje ali drug obdavčljiv dogodek, ki nastane v koledarskem letu. Pravilni obrazec, da morate to prijaviti, če obrazec IRS 8949, ne 1099-K.

Borze, kot so Gemini, dejansko nimajo možnosti uporabnikom dati natančnih davčnih obrazcev. Ta problem in razlog, zakaj obstaja, razčlenimo v našem članku: Problem davka na kriptovalute.

Torej, če mi Dvojčki ne morejo dati svojih potrebnih davčnih obrazcev, kako jih dobim?

Da bi pravilno zgradili svoje potrebno kripto davčni obrazci, morate združiti vse svoje podatke o kriptovalutah, ki tvorijo vaše nakupe, prodaje, trgovanje, padce zraka, vilice, kovane kovance, menjave in zamenjave na vseh borzah, ki jih uporabljate.

To lahko storite ročno, tako da izvozite vse datoteke zgodovine trgovine s svojih borz in opravite transakcijo kapitalskih dobičkov in izgub za vsako trgovino. Vsak davčni dogodek je treba zabeležiti na obrazcu 8949 in vaš čisti dobiček prenesti na vaš 1040 urnik D. V našem članku si oglejte postopek ročnega poročanja: kako poročati o kriptovaluti o davkih.

Davčno poročanje o dvojčkih

Crypto Tax Software

Lahko pa uporabite tudi kripto davčno programsko opremo CryptoTrader.Davek za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o davkih. 

Pri uporabi programska oprema za kripto davek, v platformo preprosto uvozite vso svojo zgodovino trgovanja in transakcij z vseh svojih borz. Programska oprema bo samodejno razvrstila in očistila te podatke ter s pritiskom na gumb izdelala zahtevane davčne obrazce. Spodaj si lahko ogledate kratko video predstavitev, kako lahko uvozite svoje transakcije Gemini.

Ta ustvarjena davčna poročila lahko oddate svojemu davčnemu strokovnjaku, jih vložite sami ali naložite v svojo najljubšo programsko opremo za prijavo davkov, kot je TurboTax za kriptovalute ali TaxAct z uporabo partnerstev CryptoTrader.Tax.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me