Kako obdržati davke – graditi svoje kripto davčne obrazce

Uphold je postal ena izmed vodilnih kriptovalutnih platform in borz na današnjem trgu. S trgovanjem brez provizij in presenetljivim novim vmesnikom, ki vam omogoča trgovanje s katerim koli podprtim sredstvom v 10 sekundah, je Uphold na svojo platformo privabil na stotine tisoč vlagateljev v kriptovalute..

Ena težava, ki obstaja pri vseh borzah kriptovalut, vključno z Uphold, je poročanje o davkih. Zaradi prenosljive narave kripto izmenjave kriptovalut, kot je Uphold, nimajo možnosti samodejno zagotoviti uporabnikom dokumentov o kapitalskih dobičkih in izgubah, potrebnih za poročanje o kripto davkih. V tem priročniku je razloženo, zakaj je tako, in razloženo, kako lahko še vedno uspešno plačujete svoje davčne obveznosti in zgradite potrebne kripto davčna poročila

Davki na kriptovalute 101 – Kako to deluje?

V večini držav se kriptovalute obravnavajo kot za davčne namene, ne kot valuta. Tako kot pri drugih oblikah lastnine – delnicah, obveznicah, nepremičninah – tudi pri prodaji, trgovanju ali drugačnem razpolaganju s svojo kriptovaluto zahtevate davčno poročanje za več ali manj, kot ste jo pridobili.. 

Posledično je trgovanje s kriptovalutami podobno trgovanju z delnicami za davčne namene.

Če ste na primer maja 2018 kupili 0,2 bitcoina za 2000 dolarjev in nato dva meseca pozneje prodali za 3000 dolarjev, bi imeli 1000 dolarjev kapitalskega dobička. Ta dobiček prijavite v davčni napovedi in odvisno od tega, pod kakšen davčni razred spadate, plačate določen odstotek davka od dobička. Cene se gibljejo glede na vaš davčni razred in glede na to, ali je bil to kratkoročni in dolgoročni dobiček. To velja za vse kriptovalute.

Seveda se pravila glede na jurisdikcijo nekoliko razlikujejo, zato se prepričajte, da razumete posebnosti, ki veljajo v vaši državi. V našem blogu razpravljamo o osnovah kripto davkov, Končni vodnik po kriptovalutah.

Zadrževanje davkov – razumevanje izziva

Prvi izziv v svetu poročanja o kripto davkih je dejstvo, da se veliko poslov na borzah kriptovalut, kot je Uphold, kotira v drugih kriptovalutah. Ker morate v času trgovanja izračunati pošteno tržno vrednost v lokalni valuti FIAT, je o tem težko poročati.

Drugi problem – in veliko večji – izvira iz bistvene narave kriptovalut. Ker lahko kriptovalute, kot je bitcoin, pošljete v omrežje Uphold in iz njega, na primer pošljete bitcoin iz zunanje denarnice v svojo denarnico Uphold, zato Uphold nikakor ne more vedeti, za katere stroške (na podlagi stroškov) ste kupili to kripto. Osnova za stroške so bistveni podatki, ki jih potrebujete za izračun kripto davkov. Iz tega razloga se Uphold skupaj z vsemi večjimi borzami bori s tem, da svojim uporabnikom daje pogosto prejeta davčna poročila, kot je 1099-B.

O tem temeljnem problemu smo podrobneje razpravljali v našem blogu o izzivi poročanja o kriptovalutah za borze.

Kripto borze ne morejo samodejno predložiti poročil o kapitalskih dobičkih in izgubah

Zaradi zgoraj omenjene prenosljive narave kriptovalut borze, kot je Uphold, nimajo možnosti predložiti natančnih davčnih poročil, ki podrobno opisujejo vaše kapitalske dobičke in izgube. O tem conondrumu razpravljamo naprej v našem blogu: Problem davka na kriptovalute. To velja za vse večje borze, kot so Binance, Coinbase, Kraken in druge. 

Nekateri uporabniki Uphold bodo prejeli a Obrazec 1099-K ob koncu leta (če ste imeli več kot 200 transakcij in več kot 20.000 USD skupnih transakcij). Ker ta dokument ne podrobno opisuje stroškovne osnove, ni koristen za poročanje o kapitalskih dobičkih in izgubah. Izvedete lahko več o tem, kako 1099-K deluje in kaj morate storiti z njim tukaj

Torej, kako dobim potrebna poročila o davkih?

Če želite pravilno sestaviti potrebne obrazce za kripto davke, morate zbrati vse podatke o kriptovalutah, ki sestavljajo vaše nakupe, prodaje, trgovanja, padce zraka, vilice, kovane kovance, menjave in zamenjave vse izmenjave in platforme, ki jih uporabljate.

To lahko storite ročno, tako da izvozite vse datoteke zgodovine trgovine s svojih borz in opravite transakcijo kapitalskih dobičkov in izgub za vsako trgovino. Ta članek s pomočjo opisuje, kako pridobiti svoj Podprite datoteko zgodovine trgovine. Ko imate zgodovino trgovine, je treba vsak davčni dogodek zabeležiti na obrazcu 8949, vaš čisti dobiček pa prenesti na vaš urnik 1040 D. V našem članku si bomo ogledali postopek ročnega poročanja: kako poročati o kriptovaluti o davkih.

Crypto davčna programska oprema

Lahko pa uporabite tudi davčno programsko opremo, specifično za kriptovalute CryptoTrader.Davek za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o davkih. 

Ko uporabljate programsko opremo za kripto davek, na platformo preprosto uvozite vso svojo zgodovino transakcij z vseh svojih borz. To lahko storite tako, da na borzi izpustite datoteko zgodovine trgovanja ali pa neposredno povežete račun Uphold. Programska oprema bo samodejno razvrstila in očistila vaše pretekle podatke o transakcijah in s pritiskom na gumb izdelala zahtevane davčne obrazce. 

Zadržite davke

Ta ustvarjena davčna poročila oddajte svojemu davčnemu strokovnjaku, jih vložite sami ali naložite v svojo najljubšo programsko opremo za prijavo davkov, kot je TurboTax za kriptovalute ali TaxAct z uporabo partnerstev CryptoTrader.Tax.

Več o tem, kako CryptoTrader.Tax avtomatizira postopek poročanja o kripto davkih točno tukaj!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me