Kako opraviti svoje davke na Bittrex – ustvarjanje obrazcev za kripto davek

Bittrex je postal ena največjih borz kriptovalut s sedežem v ZDA. Številni trgovci s kriptovalutami uporabljajo Bittrex, ker deluje in upošteva strogo regulativno okolje, ki je prisotno v ZDA. Ko pa gre za plačilo davkov na Bittrex in oblikovanje zahtevanih davčnih obrazcev za Bittrex, se pojavijo številni izzivi. 

Ta članek obravnava ta vprašanja in razlaga najlažji način za izdelavo zahtevanega Bittrexa in davčni obrazci za kriptovalute.

Kako se obdavčujejo kriptovalute

The IRS obravnava kriptovalute kot davčna lastnina, ne kot valuta. Tako kot pri drugih oblikah lastnine – delnicah, obveznicah, nepremičninah – tudi pri prodaji, trgovanju ali drugačnem razpolaganju s svojo kriptovaluto zahtevate davčno poročanje za več ali manj, kot ste jo pridobili.. 

V tem smislu je trgovanje s kriptovalutami podobno trgovanju z delnicami za davčne namene.

Če ste na primer aprila 2018 kupili 0,1 bitcoina za 1000 dolarjev in ga nato dva meseca pozneje prodali za 2000 dolarjev, imate 1000 dolarjev kapitalskega dobička. Ta dobiček prijavite v davčni napovedi in odvisno od tega, pod kakšen davčni razred spadate, boste od dobička plačali določen odstotek davka. Cene se gibljejo glede na vaš davčni razred in glede na to, ali je bil to kratkoročni in dolgoročni dobiček. To velja za vse kriptovalute.

Na drugi strani lahko, če ste kriptovaluto prodali za manj, kot ste jo kupili, lahko odpisati to kapitalsko izgubo da prihranite denar za svoje kripto davke. 

Preberete lahko naš blog zapis, Popoln vodnik za davke na kriptovalute, za poglobljeno razpravo o kripto davkih.

Davki Bittrex – odprava problema

Bittrex uporabnikom dejansko ne more zagotoviti potrebnih davčnih poročil, ki jih iz več razlogov pogosto prejemajo v svetu trgovanja z delnicami.

Prvo vprašanje je, da se veliko poslov na Bittrexu kotira v kriptovalutah. Ker morate v času trgovanja izračunati pošteno tržno vrednost v lokalni valuti FIAT, to postane zelo problematično in Bittrex ne spremlja izvirnih stroškov ali podatkov o pošteni tržni vrednosti med posli..

Drugi problem – in veliko večji – izhaja iz bistvene narave kriptovalut. Ker lahko pošljete kripto v omrežje Bittrex in iz njega, na primer pošljete bitcoin iz zunanje denarnice v mojo denarnico Bittrex, Bittrex nikakor ne more vedeti, za katere stroške (osnova stroškov) ste kupili to kripto. Osnova stroškov so bistveni podatki, ki jih potrebujete v izračun vaših kripto davkov.

O tem problemu smo veliko bolj podrobno razpravljali v našem blogu, Problem davka na kriptovalute

Davki Bittrex Iz dokumentacije za podporo Bittrex

Bittrex vam ne more dati natančnih davčnih poročil

Torej, tudi če bi vam Bittrex želel zagotoviti natančna davčna poročila, v katerih bi podrobno opisali vaše kapitalske dobičke in izgube ter vse, kar potrebujete za njihovo poročanje o svojih davkih, dejansko fizično nimajo možnosti zaradi problem davka na kriptovalute. To velja za vse večje borze kriptovalut in predstavlja velik problem za uporabnike kripto valut.

Torej, če mi Bittrex ne more dati potrebnih davčnih obrazcev, kako jih dobim?

Torej, da bi pravilno zgradili svoje potrebno kripto davčni obrazci, morate združiti vse svoje podatke o kriptovalutah, ki tvorijo vaše nakupe, prodaje, trgovanje, padce zraka, vilice, kovane kovance, menjave in zamenjave na vseh borzah, ki jih uporabljate.

To lahko storite ročno, tako da izvozite vse datoteke zgodovine trgovine s svojih borz in opravite transakcijo kapitalskih dobičkov in izgub za vsako trgovino. Bittrex opisuje, kako pridobiti datoteko z zgodovino trgovanja tukaj. Ko imate zgodovino trgovine, je treba vsak davčni dogodek zabeležiti na obrazcu 8949, vaš čisti dobiček pa prenesti na vaš urnik 1040 D. Sprehodimo se skozi postopek ročnega poročanja v našem članku tukaj: kako poročati o kriptovaluti o davkih.

Davki Bittrex

Davčna programska oprema za kriptovalute – alternativni pristop

Lahko pa uporabite tudi kripto davčno programsko opremo CryptoTrader.Davek za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o davkih. 

Ko uporabljate programsko opremo za kripto davek, na platformo preprosto uvozite vso svojo zgodovino trgovanja in transakcij z vseh svojih borz. To lahko storite tako, da s borze spustite datoteko zgodovine trgovanja ali povežete svoj račun s ključem API. Programska oprema bo samodejno razvrstila in očistila te podatke ter s pritiskom na gumb izdelala zahtevane davčne obrazce. Spodnji video prikazuje postopek uvoza Bittrexa.

Ta ustvarjena davčna poročila lahko oddate svojemu davčnemu strokovnjaku, jih vložite sami ali naložite v svojo najljubšo programsko opremo za prijavo davkov, kot je TurboTax za kriptovalute ali TaxAct z uporabo partnerstev CryptoTrader.Tax.

Ti lahko nauči se več o tem, kako CryptoTrader.Tax avtomatizira postopek poročanja o kripto davkih tukaj!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me