Kako prijaviti kriptovaluto pri davkih: 2020

V tem priročniku smo ugotovili, kako prijaviti kriptovaluto glede davkov v ZDA. Za popoln pregled, kako IRS obravnava kriptovalute, kot je bitcoin, si oglejte našo uradni vodnik za davek na kriptovalute.

Kako prijaviti kriptovaluto na davkih

Poročanje o davkih na kriptovalute se sprva zdi zastrašujoče. Vendar je prijetno vedeti, da prijava dobičkov in izgub v kriptovalutah deluje enako kot prijava dobičkov in izgub zaradi vlaganja v delnice ali druge oblike lastnine.

Za učinkovito prijavo davkov na kriptovalute morate slediti 5 korakom:

 1. Izračunajte svoje kripto dobičke in izgube
 2. Izpolnite obrazec IRS 8949
 3. Vključite svoje vsote od 8949 na seznam obrazcev D
 4. Vključite morebiten kripto dohodek na seznam 1 (ali seznam C, če se ukvarjate s kripto davki kot samozaposleni)
 5. Izpolnite preostanek davčne napovedi

Vsak od teh korakov podrobno prehodimo spodaj.

1. Izračunajte svoje kripto dobičke in izgube

Za vsakogar obdavčljivi dogodek (prodajo, trgovanje ali odtujitev vaše kripto), morate izračunati svoj dobiček ali izgubo, nastalo pri transakciji. Če niste prepričani, katere od vaših kripto transakcij so upravičene do obdavčitve, si oglejte našo kripto davčni vodnik

Kapitalski dobički in izgube se posamezno poročajo na obrazec 8949.

Primer:

Mitchell je 1. julija kupil 1 bitcoin za 10.000 ameriških dolarjev. Dva meseca kasneje je 0,5 bitcoina zamenjal za 15 ETH. Poštena tržna vrednost 15 ETH je v času te trgovine znašala 6.000 USD.

Trgovanje z bitcoini za ETH je obdavčljiv dogodek, zato mora Mitchell izračunati in prijaviti svoj dobiček / izgubo iz te transakcije.

Mitchellova stroškovna osnova v njegovih 0,5 BTC je 5000 USD. Poštena tržna vrednost za 15 ETH znaša 6000 USD. Z uporabo spodnje enačbe lahko izračunamo Mitchellov kapitalski dobiček iz te transakcije v višini 1000 USD

Poštena tržna vrednost – osnova za stroške = dobiček / izguba

O tej dobički v višini 1000 dolarjev poročamo na Mitchellovi 8949.

Izračunati morate vsak kapitalski dobiček in izgubo za vse svoje transakcije s kriptovalutami in jih prijaviti na 8949. 

Programska oprema za obdavčitev kriptovalut CryptoTrader.Davek lahko to samodejno reši za vas. Preprosto povežite svoje borze, uvozite svoje pretekle transakcije in pustite, da programska oprema v nekaj sekundah zdrobi vaše dobičke in izgube za vse vaše transakcije..

2. Izpolnite obrazec IRS 8949

Ko izračunate dobiček in izgubo iz vsakega od svojih obdavčljivih dogodkov za kriptovalute, lahko s temi podatki izpolnite obrazec 8949.

Obrazec IRS 8949 se uporablja za poročanje o prodaji in odsvojitvi kapitalskih naložb. Nekateri primeri kapitalskih naložb vključujejo delnice, obveznice in da, kriptovalute.

Za vsako obdavčljivo transakcijo na 8949 izpolnite naslednje:

 • Opis nepremičnine, ki ste jo prodali (a)
 • Datum, ko ste prvotno pridobili nepremičnino (b)
 • Datum prodaje ali prodaje nepremičnine (c)
 • Prihodki od prodaje (poštena tržna vrednost) (d)
 • Osnova za stroške nepremičnine (e)
 • Dobiček ali izguba (h)

Poročajte o kriptovaluti o davkih z 8949

Spodnji video prikazuje ponazoritev postopka izpolnjevanja obrazca 8949 za transakcije s kriptovalutami.

Namesto da izpolnite ta obrazec ročno, lahko uporabite programsko opremo, kot je CryptoTrader.Davek da samodejno izpolnite 8949 za vas na podlagi preteklih podatkov o transakcijah. Naučite se, kako deluje programska oprema za kripto davek tukaj.

3. Vključite vsote iz 8949 na seznam D

Ko je vaš 8949 izpolnjen, vzemite skupni čisti dobiček ali neto izgubo iz 8949 in ga vključite naprej Seznam D.

Seznam D prikazuje vaše celotne kapitalske dobičke in izgube iz vseh virov. Poleg vaših kratkoročnih in dolgoročnih dobičkov, ki jih prinaša 8949, in vaše kripto dejavnosti, druge postavke, prijavljene na seznamu D, vključujejo seznam K-1 prek podjetij, posesti in skladov..

Tabela D poročanje o kripto davkih Seznam D

4. Vključite morebitni kripto dohodek 

V nekaterih scenarijih kriptovalute zaslužijo v obliki običajnega dohodka in ne kapitalskih dobičkov. To vključuje kriptovaluto, prejeto od rudarjenja, vložka ali zasluženih obresti.

Mnogi posamezniki nimajo nobenega kripto dohodka, saj so ravnokar špekulirali o ceni z nakupom / prodajo / trgovanjem na borzah. Toda za tiste, ki so zaslužili kripto, je treba ta dohodek vključiti v davčno napoved.

Kripto dohodek je treba poročati na enega od dveh načinov: bodisi kot osebni dohodek bodisi kot dohodek za samozaposlitev. Za popoln sprehod preberite naš članek o davki za kripto rudarstvo

Kriptovaluto, ki ste jo zaslužili osebno (ne kot samozaposlena oseba), je treba prijaviti na seznamu 1 »Dodatni dohodek in prilagoditve dohodka«. Vaš celotni kripto dohodek vnesite v vrstico 8: Drugi dohodek.

Po drugi strani pa, če vodite operacijo rudarjenja kriptovalut ali prejemate dohodek od kriptovalut kot samozaposlena oseba (samostojni podjetnik posameznik, neodvisni izvajalec, član partnerske skupnosti ali poslujete drugače zase), mora biti vaš prihodek od kriptovalut poročali na seznamu C.

Če na seznamu C prijavite svoj kripto dohodek iz domačega kripto rudnika kot dohodek za samozaposlitev, boste morda lahko odšteli določene odbitke, kot so elektrika in drugi stroški..

Poročilo C o poročanju o davku na kriptovalute

5. Izpolnite preostanek davčne napovedi

Zdaj, ko ste izpolnili 8949 in vključili kripto dohodek, lahko izpolnite preostanek davčne napovedi.

Crypto Tax Software

Namesto da bi to počeli ročno, danes mnogi kripto vlagatelji izkoriščajo davčno programsko opremo za kriptovalute CryptoTrader.Davek za njihovo poročanje o kripto davkih.

Preprosto izberite vsako borzo, ki ste jo uporabili, in s klikom na gumb uvozite pretekle transakcije iz te borze. CryptoTrader.Tax samodejno ustvari vaš kripto davčni obrazci na podlagi teh podatkov. Nato lahko svoja poročila naložite neposredno v TurboTax ali TaxAct vključiti v preostali del davčne napovedi.

CryptoTrader.Davek

Ustvarjene obrazce lahko preprosto pošljete na svoj davčni strokovnjak vključiti v svojo davčno napoved. Več o tem, kako deluje CryptoTrader.Tax tukaj. Začetek je popolnoma brezplačen.

Izjava o omejitvi odgovornosti – Ta objava je zgolj informativne narave in se je ne sme razumeti kot davčno ali investicijsko svetovanje. Prosimo, pogovorite se s svojim davčnim strokovnjakom, CPA ali davčnim odvetnikom, kako naj ravnate z obdavčitvijo digitalnih valut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me