Kanadski davki na kriptovalute – popoln vodnik za leto 2020

Kanadska davčna politika za kriptovalute je deležna večje pozornosti, saj so Bitcoin in druge kriptovalute v zadnjih nekaj letih pridobile pomembno priljubljenost. Ta priročnik razpravlja o obdavčitvi kriptovalut v Kanadi in nudi nasvete za olajšanje in hitro spoštovanje davkov za državljane z uporabo programska oprema za davek na kriptovalute

Omejitev odgovornosti: Ta vodnik je na voljo samo v informativne namene. Ni namenjen nadomestitvi davčnega, revizijskega, računovodskega, naložbenega, finančnega ali pravnega svetovanja.

Kako se obdavčuje kriptovaluta v Kanadi? 

Kanadska agencija za prihodke (CRA) kriptovaluto obravnava kot blago za davčne namene. To pomeni, da se vsak dohodek, ki ga prejmete od transakcij s kriptovalutami, obravnava kot poslovni prihodek ali kot kapitalski dobiček – odvisno od tega, ali poslujete “kot podjetje” ali preprosto “kot hobi”. Podobno se, če imate izgube, za davčne namene obravnavajo kot poslovne izgube ali kapitalske izgube.

V Kanadi sta ti dve različni obliki dohodka – poslovni dohodek in kapitalski dobiček – obdavčeni različno. 100% poslovnega dohodka je obdavčljivo, kadar je obdavčljivo le 50% dohodka, prejetega od kapitalskih dobičkov. Za večino Kanadčanov, ki mimogrede vlagajo v kriptovalute, kot je Bitcoin, se bodo z njimi povezani dohodki šteli za kapitalski dobiček in ne za poslovni dohodek. 

Na vas je, da pravilno določite, kako naj bodo vaše transakcije razvrščene.

Primer poslovnega dohodka

John redno kupuje in prodaja različne vrste kriptovalut. Pozorno spremlja nihanja vrednosti kriptovalut in namerava na nihanjih izkoristiti. Njegove dejavnosti so skladne z nekom, ki se ukvarja s dnevnim trgovanjem. Leta 2017 je John prodal 240.000 USD različnih kriptovalut, ki jih je prvotno kupil za 200.000 USD. Njegov čisti dobiček je 40.000 USD. Ker Janez aktivno trguje s kriptovalutami, ki so komercialne dejavnosti, mora ob prijavi dohodnine za leto 2017 prijaviti 40.000 ameriških dolarjev..

Primer kapitalskih dobičkov

Nick je našel posel v dnevni sobi pri spletnem prodajalcu, ki sprejema Bitcoin. Nick je za nakup pohištva kupil Bitcoin v vrednosti 3.500 USD. Ko je kupil pohištvo in svoj preostali Bitcoin preračunal nazaj v dolarje, se je vrednost Nickovega Bitcoina povečala za 500 dolarjev. Dobiček, ki ga je ustvaril Nick, je bil posledica kapitala, zato mora Nick na svojem obračunu dohodnine prijaviti 500 dolarjev kapitala. Vendar je le 50% (250 USD) tega kapitalskega dobička dejansko obdavčljivo.

Za več informacij o tem, ali je treba vašo dejavnost kriptovalut obdavčiti kot poslovni dohodek ali kapitalski dobiček, preglejte CRA.

Kdaj dolgujem davke?

Podobno kot pri drugih naložbah sprožite zahtevo za davčno poročanje, kadar koli odtujite svojo kriptovaluto.

Naložba se nanaša na način, kako se nečesa znebite, na primer z dajanjem, prodajo ali prenosom. Na splošno preprosto posedovanje ali posedovanje kriptovalute ni obdavčljivo. Davčne posledice pa sprožite, če storite kar koli od naslednjega:

  • prodati ali podariti kriptovaluto
  • trgujte ali zamenjajte kriptovaluto, vključno z odprodajo ene kriptovalute, da dobite drugo kriptovaluto
  • pretvorite kriptovaluto v valuto, ki jo izda država, na primer kanadski dolar
  • uporabite kriptovaluto za nakup blaga ali storitev

Preprosto povedano, ko z eno od zgoraj omenjenih dejavnosti odtujite svojo kriptovaluto, sprožite dobiček ali izgubo, ki jo je treba prijaviti na davkih. 

Primer trgovine s kriptovalutami in kriptovalutami

30. julija 2018 je Jordan kupil 100 enot Ethereuma, katerega vrednost je bila 20.600 USD. Za ta nakup je Jordanija uporabila 2.5061 Bitcoina, ki se je na ta dan trgovalo po ceni 8.220 USD na enoto, ali enakovredno 20.600 USD. V tem primeru je Jordan Bitcoin odslovil s trgovanjem za 100 ETH. Jordanija je prvotno kupila 2.5061 Bitcoin 5. maja 2018 za 15.000 USD. Kapitalski dobiček Jordanije se izračuna na naslednji način:

20.600 USD [poštena tržna vrednost 2.5061 bitcoinov v času transakcije] 

– 15.000 USD [prilagojena stroškovna osnova 2.5061 bitcoinov, njihova prvotna nakupna cena]

= 5600 dolarjev kapitalskega dobička

5.600 USD dohodka od kapitala obdavčene po 50% = 2.800 dolarjev obdavčljivega kapitalskega dobička

Če bi bila po drugi strani prvotna nakupna cena 2.5061 bitcoinov prvotno 25.000 dolarjev, v času, ko jih je Francis zamenjal za 100 enot Ethereuma, pa so bile vredne le 20.600 dolarjev, bi imel kapitalsko izgubo. Kapitalska izguba se izračuna na naslednji način:

20.600 USD [poštena tržna vrednost 2.5061 bitcoinov v času transakcije]

– 25.000 USD [prilagojena stroškovna osnova 2.5061 bitcoinov, njihova prvotna nakupna cena]

= 4.400 dolarjev kapitalske izgube

4.400 $ kapitalske izgube × 50% = $ 2200 dovoljene kapitalske izgube

Ta primer predpostavlja, da je bila zadevna kriptovaluta držana kot naložba; če pa bi prišlo do te transakcije med poslovanjem, bi bilo treba celoten znesek 5.600 USD prijaviti kot dohodek pri prvi transakciji, celotnih 4.400 USD pa kot izgubo pri drugi transakciji..

Če povzamemo, se zavedate dobička ali izgube v svoji kriptovaluti, kadar koli jo zavržete. Poštejte pošteno tržno vrednost ob odtujitvi od prvotne osnove stroškov (nabavne cene), da izračunate skupni dobiček ali izgubo.

Prilagojena osnova za stroške – računovodska metoda

CRA zahteva metodo izračuna stroškov prilagojene osnove stroškov (ACB) za izračun vaših dobičkov in izgub na vaši kriptovaluti – za razliko od ZDA, ki zahteva FIFO, LIFO ali posebna identifikacija.

Vaš ACB je skupni povprečni strošek (v CAD) vsake enote te kriptovalute v danem trenutku.

Recimo na primer, da imam vrsto nakupov bitcoinov: 

9. 9. 18 – Kupite 0,1 BTC za 1000 USD

10. 9. 18 – Kupite 0,1 BTC za 1300 USD

11. 9. 18 – Kupite 0,1 BTC za 900 USD

Moja prilagojena osnova za stroške 0,1 BTC bi znašala 1066,67 USD (1.000 + 1.300 + 900) / (3). Moj ACB za 0,3 BTC bi znašal 3200 USD.

Če torej dva meseca kasneje prodam 0,1 BTC za 1500 USD, izračunam svoj dobiček na podlagi te povprečne cene.

Prihodki – ACB = dobiček / izguba

1.500 do 1.066,67 dolarja = 433,33 dolarja kapitala

216,67 USD je obdavčeno (50% * 433,33 USD) kot kapitalski dobiček.

Ko kupite nove količine bitcoinov, se celotni ACB preračuna na prejšnji skupni ACB, plus skupni stroški novih delnic, plus morebitni transakcijski stroški. Koristno je, če izkoristite programsko opremo za obdavčitev kriptovalut CryptoTrader.Davek ki samodejno obdela te izračune v zakulisju – vključno z vsemi provizijami za transakcije. Prav tako lahko izveste več o tem, kako delujejo izračuni ACB tukaj.

Izziv za trgovce

Ti izračuni kapitalskih dobičkov in izgub povzročajo trgovcem s kriptovalutami različne težave. Nekateri trgovci že nekaj mesecev, morda tudi leta, trgujejo s kripto in v času, ko so trgovali z njimi, niso spremljali svoje prilagojene osnove stroškov ali poštene tržne vrednosti svojega kripto.. 

Prav tako ni enostavno slediti vrednostim CAD za večino poslov, saj so običajno navedene v drugih vrednostih kriptovalut, ne CAD.

Podatki o stroških in pošteni tržni vrednosti so potrebni trgovcem za natančno vložitev davkov. Odvisno od obsega poslov, ki ste jih opravili, bi lahko izračun dobička postal zelo dolgočasen in bi ga bilo nemogoče opraviti ročno, če niste vodili popolnih evidenc. Zaradi tega izziva uporablja veliko kanadskih uporabnikov kriptovalut kalkulatorji davka na kriptovalute za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o davkih.

Rudarstvo kriptovalut 

Medtem ko lahko rudarjenje kriptovalut včasih štejemo za hobi, je bolj verjetno, da s svojim rudarjenjem kriptovalut ustvarjate poslovni dohodek. Ta dohodek je treba vložiti skupaj z drugimi običajnimi poslovnimi dohodki. Odpisane stroške lahko odpišete (na primer elektriko).

Kapljice in vilice

Za kapljice in trde vilice za razliko od ZDA, kjer smernice niso jasne, je v Kanadi osnova za te kovance enaka nič. Zato se pri odprodaji kovancev celotni izkupiček šteje za kapitalski dobiček (za posameznike) ali dohodek (za podjetja).

Poročanje kriptovalut o davkih

Poročati je treba o kapitalskih dobičkih iz vaših transakcij s kriptovalutami Obrazec za seznam 3. Po drugi strani pa je treba poročati o vašem poslovnem prihodku T2125 Izjava o poslovnih ali poklicnih dejavnostih.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me