Končni vodnik po spravilu davčnih izgub za kriptovalute

Ukvarjanje z izkoriščanjem davčne izgube s svojimi sredstvi kriptovalut je eden najučinkovitejših načinov za znižanje davčnega računa za leto. Ni skrivnost, da so kriptovalute izredno nestanovitne. Zaradi tega in številnih drugih značilnosti je nenavadno učinkovit kandidat za strategije pridobivanja davčnih izgub. Ta priročnik opisuje, kaj je nabiranje davčne izgube, kako lahko z njim zmanjšate svojo obveznost davka na bitkoine in kripto ter kako lahko uporabite CryptoTrader.Davek Orodje za zbiranje davčnih izgub za samodejno zaznavanje vaših največjih možnosti za davčne prihranke.

Pribiranje davčnih izgub – kaj je to?

Izkoriščanje davčnih izgub je praksa prodaje kapitalskega sredstva z izgubo za poravnavo obveznosti za davek na kapitalski dobiček. Z uresničitvijo ali “nabiranjem” izgube lahko vlagatelji poravnajo davke tako na dobiček kot na dohodek. To je strategija znižanja davkov, ki se običajno uporablja v svetu delnic in vrednostnih papirjev. 

Primer

John v določenem letu kupi 1.000 USD delnic Apple in 2.000 USD delnic Tesle. Medtem ko drži te naložbe, se vrednost delnic Johnovega Apple-a dvigne na 1500 dolarjev, medtem ko Tesla pade na 1700 dolarjev. John proda vse svoje zaloge Apple za 1500 dolarjev.

Brez nabiranja davčnih izgub

Ne da bi John nabral izgube na delnicah Tesle, ima John za leto zaslužek v višini 500 dolarjev od prodaje svojih delnic Apple. John plača davke na vseh 500 dolarjev tega kapitalskega dobička.

Z zbiranjem davčnih izgub

Namesto da bi še naprej držal delnice Tesle, lahko John izgubi izgube v Tesli s prodajo pred koncem leta. Kapitalski dobički in izgube se seštejejo za leto, kar ima za posledico neto dobiček ali izgubo. John-ov čisti kapitalski dobiček zdaj znaša le 200 USD na leto (500–300 USD). V tem scenariju John plačuje davke samo na 200 USD neto kapitalskih dobičkov in ne na 500 USD.

Pribiranje davčnih izgub s kriptovalutami

Kriptovalute se za davčne namene obravnavajo kot lastnina, popolnoma enako kot delnice. To pomeni, da lahko tudi strateško prodajate / trgujete s kripto, da pridobite izgube in zmanjšate davčno obveznost. Za razliko od delnic pa imajo kriptovalute edinstvene značilnosti, zaradi katerih so še boljši kandidati za pridobivanje davčne izgube. O teh razpravljamo spodaj. 

Pravila prodaje pranja

Prazna prodaja se pojavi, ko imate kapitalsko izgubo in nato kupite isti vrednostni papir nazaj v 30-dnevnem roku pred ali po nastanku kapitalske izgube. To pravilo naj bi vlagateljem preprečilo, da v enem letu prevzamejo kapitalske izgube in nato takoj odkupijo delnice. The IRS posebej navaja da se pravila prodaje pranje uporabljajo samo za vrednostne papirje. Kriptovalute so lastnina in ne vrednostni papirji, kot je opredeljeno v Smernice IRS. To pomeni, da za kriptovaluto trenutno ne veljajo pravila prodaje pranja.

Volatilnost

Kriptovalute so zelo nestanovitne – bolj kot tradicionalna sredstva. Ta nestanovitnost pomeni, da imajo vlagatelji redno možnosti realizirati in pobrati kapitalske izgube. Vlagatelji najtežje ugotovijo, katera od njihovih kriptovalut v njihovem portfelju ima največ stroškovna osnova (prvotna nakupna cena) v primerjavi s trenutno tržno ceno. To so sredstva, ki predstavljajo največjo priložnost za davčne prihranke. CryptoTrader.Davek ima v aplikaciji vgrajeno orodje za zbiranje davčnih izgub, ki uporabnikom omogoča, da samodejno prepoznajo, katera od njihovih kriptovalut predstavlja največjo priložnost za pridobivanje izgub.

Primer

Amy je letos z naložbami na borzi ustvarila 15.000 dolarjev kapitalskega dobička. Amy je vlagala tudi v kriptovalute, kot so bitcoin, XRP in Ethereum. Decembra Amy uvozi svoje transakcije s kriptovalutami v CryptoTrader.Tax in opaža, da so se njene naložbe v letu zmanjšale za več kot 20.000 USD. Da bi pobrala te izgube, Amy trguje z vsemi svojimi kriptovalutami v Litecoin (s čimer nastane obdavčljivi dogodek in spoznavanje njenih izgub). Amyne izgube v kriptovaluti so v celoti izravnale vse njene dobičke na borzi in ji letos ostane 5000 dolarjev kapitalske izgube.

Čiste kapitalske izgube do 3000 dolarjev izravnanih navadnih dohodkov

Kadar se skupni kapitalski dobički in izgube v letu seštejejo v negativno število, nastane čista kapitalska izguba. Če je neto kapitalska izguba manjša ali enaka 3000 USD (1500 USD, če ste poročeni in oddate ločeno davčno napoved), potem lahko celotno kapitalsko izgubo uporabite za izravnavo drugih vrst dohodka – na primer dohodka iz službe..

Čiste izgube, ki presegajo 3000 USD, se prenesejo v naslednja leta.  

Uporaba CryptoTrader.Tax za samodejno zaznavanje priložnosti za pridobivanje izgub

Z CryptoTrader.Tax lahko ustvarite popolno poročilo, ki razčleni vaše največje priložnosti za pobiranje davčne izgube. Začnite s povezovanjem svojih borz in uvozom vseh podatkov o transakcijah s kriptovalutami v platformo. Zgodovinski cenovni mehanizem CryptoTrader.Tax bo dodelil stroškovno osnovo vsaki vaši transakciji s kriptovalutami.

Zbiranje davkov na izgubo Bitcoinov

Pojdite na zavihek Pobiranje davčnih izgub

Po izdelavi davčnega poročila pojdite na zavihek »Pobiranje davčnih izgub« (na sliki spodaj). To poročilo prikazuje vaše največje možnosti nabiranja izgub v padajočem vrstnem redu. Poročilo primerja vašo osnovo stroškov v določeni kriptovaluti (koliko ste zanjo plačali) s trenutno tržno ceno. Kriptovalute, katerih stroškovna osnova je veliko višja od trenutne tržne cene, predstavljajo največjo priložnost za pridobivanje davčne izgube.

Zbiranje davčnih izgub za kriptovalute

Ko zaznate, prodajte ali trgujte

Ko enkrat veste, katere kriptovalute predstavljajo najboljše možnosti za prihranek davka, jih lahko prodate ali zamenjate na svoji izbrani borzi. Ne pozabite, da bo prodaja ali trgovanje s kripto povzročilo a obdavčljivi dogodek in “realizirajte” svoje izgube v sredstvu. 

Ko zaključite prodajo ali trgovanje, uvozite transakcije v korak 2 CryptoTrader.Davek in znova zaženite davčna poročila! Nato boste lahko videli, koliko nabiranje te izgube je zmanjšalo vaše neto dobičke.

31. decembra je Cutoff – čas je bistva!

Pomembno je upoštevati, da se davčno leto konča 31. decembra – čeprav je rok za prijavo šele 15. aprila. To pomeni, da morate izgube nabrati pred koncem leta, če želite, da vplivajo na davke v tem letu. Številni vlagatelji zamujajo šele, ko se zavedajo, da bi lahko prihranili denar na davčnem računu, če bi že decembra prodali ali realizirali izgubo. Takrat je že prepozno.

Ne dovolite, da se vam to zgodi! Vse svoje možnosti zbiranja davčne izgube si lahko ogledate tako, da ustvarite davčno poročilo z CryptoTrader.Tax danes.

Več o tem, kako so obdavčene kriptovalute z našimi Popoln vodnik za davke na kriptovalute.

Omejitev odgovornosti: Ta vodnik je na voljo samo v informativne namene. Ni namenjen nadomestitvi davčnega, revizijskega, računovodskega, naložbenega, finančnega ali pravnega svetovanja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me