Nekaj ​​sem plačal s kripto – kako lahko plačam davke?

Ker se kriptovalute, kot je bitcoin, za davčne namene obravnavajo kot lastnina, se plačilo blaga ali storitve s kriptovaluto obravnava enako, kot če bi nekaj plačali z drugo obliko lastnine. To pomeni, da plačilo blaga ali storitve s kripto pomeni obdavčljivi dogodek in realizirate kapitalske dobičke ali kapitalske izgube pri plačilni transakciji. Te dobičke in izgube je treba prijaviti pri davkih.

Pregled davkov na kriptovalute

Kot je navedeno v uradna navodila IRS za kriptovalute izpuščeni leta 2014, imate zahteve po poročanju o davku na kapitalske dobičke in kapitalske izgube, ko prodajate, trgujete ali kako drugače prodajate svojo kriptovaluto – tako kot to počnete z drugimi oblikami lastnine, kot so delnice, obveznice ali nepremičnine. 

V tem smislu je trgovanje s kriptovalutami podobno trgovanju z delnicami za davčne namene.

Če ste na primer aprila 2018 kupili 0,2 bitcoina za 2000 dolarjev in nato dva meseca pozneje prodali za 4000 dolarjev, imate 2000 dolarjev kapitalskega dobička. Ta dobiček prijavite v davčni napovedi in odvisno od tega, pod kakšen davčni razred spadate, boste od dobička plačali določen odstotek davka. Cene se gibljejo glede na vaš davčni razred in glede na to, ali je bil to kratkoročni in dolgoročni dobiček.  

Če ste kriptovaluto prodali manj, kot ste jo kupili, lahko na drugi strani to kapitalsko izgubo odpišete prihranite denar za svoje kripto davke

Za globlje razumevanje lahko preberete naš celoten vodnik kako delujejo kripto davki

Nekaj ​​sem kupil z Bitcoini – kako to sporočim pri svojih davkih?

V redu, torej ste nekaj kupili z bitcoini, zdaj pa se sprašujete, kako to prijaviti na davkih. Poglejmo si primer, da ponazorimo, kako to deluje.

Primer

Recimo, da ste kupili 0,1 bitcoina za 1000 USD. Dva meseca kasneje se je ta ista količina bitcoinov podražila in je zdaj vredna 1.200 dolarjev. V tem trenutku porabite 0,05 BTC za nov televizor. Kako je to obdavčeno in kako to prijavite?

Ne pozabite, da je nakup nečesa s kripto tehnično “razpoloženje” kripto sredstva. Z drugimi besedami, sproži a obdavčljivi dogodek, in pri transakciji realizirate kapitalske dobičke ali kapitalske izgube.

Torej za izračun dobička / izgube uporabite to enačbo:

Poštena tržna vrednost – osnova za stroške = kapitalski dobiček / izguba

V tem primeru bi bila poštena tržna vrednost vrednost televizorja, ki ste ga kupili, v USD. Ker ste ga kupili za 0,05 BTC, kar je bilo takrat vredno 600 USD (0,1 je vredno 1200 USD), je poštena tržna vrednost televizorja 600 USD.

Vaša stroškovna osnova je, za koliko ste prvotno pridobili sredstvo. V tem primeru je bila vaša osnova za stroške 0,05 BTC 500 USD (prvotno ste kupili 0,1 BTC za 1000 USD).

600 do 500 dolarjev = 100 dolarjev kapitalskega dobička

V tem primeru uporabe bitcoina za nakup televizorja poročate o kapitalskem dobičku v višini 100 USD – vaš bitcoin se je v dveh mesecih, ko ste ga imeli, povečal. Ta dobiček ugotovite pri prodaji vašega BTC-ja, ki je v tem primeru kupoval televizor.

Ta kapitalski dobiček prijavite naprej Obrazec IRS 8949. Obrazec 8949 vključite v davčno napoved za leto. Preberite naš blog v kako poročati o kriptovaluti o davkih za podroben sprehod, kako izpolniti obrazec 8949.

Izziv s plačili s kriptovalutami

Kot ste morda opazili, lahko ta postopek postane zelo težaven za vsakogar, ki v času plačila ni vodil stroge evidence vseh plačil, ki so jih opravili s kriptovalutami, in vrednosti teh kriptovalut v USD..

Kripto davčna programska oprema je zgrajen za samodejni uvoz tovrstnih transakcij skupaj z vsemi drugimi običajnimi nakupi, prodajami in trgovanji ter zgodovinsko pridobivanje cen v USD, tako da lahko ustvarite 1 klik kripto davčna poročila.

Crypto davčna programska oprema za kripto plačila

Programska oprema za davek na kriptovalute

CryptoTrader.Tax je orodje za davčno poročanje ki ga uporablja več deset tisoč navdušencev nad kriptovalutami za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o kripto valutah.

Preprosto uvozite vsa plačila s kriptovalutami v 3. koraku aplikacije kot »odhodne transakcije«. Kot lahko vidite na spodnji sliki, smo v 3. korak dodali naše odhodno plačilo z bitcoinom 0,05. Vrednosti teh transakcij v tej valuti vam ni treba vključiti v ameriških dolarjih, saj bo programska oprema samodejno pridobila pretekle cene.

Davki na plačila kriptovalut

Ta transakcija bo zdaj kategorizirana z vsemi drugimi transakcijami (nakupi, prodaja, trgovanje) in vključena v vaša davčna poročila. Plačila s kriptovalutami lahko tudi naložite v velikem obsegu s pomočjo Predloga za uvoz CSV.

Ali želite avtomatizirati poročanje o davku na kriptovalute? Ti lahko začeti z CryptoTrader.Tax danes brezplačno. Ali kliknite tukaj za izveste več o tem, kako deluje.

Izjava o omejitvi odgovornosti – Ta objava je zgolj informativne narave in se je ne sme razumeti kot davčno ali investicijsko svetovanje. Prosimo, pogovorite se s svojim davčnim strokovnjakom, CPA ali davčnim odvetnikom, kako naj ravnate z obdavčitvijo digitalnih valut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me