Problem davka na kriptovalute – zakaj borze uporabnikom ne morejo zagotoviti natančne davčne dokumentacije

Borze kriptovalut, kot je Coinbase s sedežem v San Franciscu, olajšajo vsakodnevnim potrošnikom nakup in prodajo kriptovalut.

Namesto da bi morali neposredno sodelovati z verigami blokov, na katerih so shranjena ta digitalna sredstva, se lahko uporabniki preprosto prijavijo v svojo želeno borzo kriptovalut, kliknejo nekaj gumbov in voila! kupijo svojo lastno kriptovaluto. To je nedvomno dobra stvar – tehnologija, ki ljudem olajša življenje.

Vendar pa uporabniki po naravi tehnologije, s katero te borze delujejo (blockchain), lahko na svoje račune za izmenjavo pošiljajo bitcoin in druge kriptovalute z lokacij zunaj lastnega omrežja borze..

Za tiste, ki ne poznajo sveta trgovanja s kriptovalutami, bi bil primer tega videti, kot da bi kupil eno kriptovaluto na ločeni borzi, recimo Kraken, in jo nato prenesel na Coinbase, da bi lahko izplačal v ameriške dolarje. Takšne stvari se dogajajo ves čas in iz različnih razlogov.

Možnost pošiljanja kriptovalut na druge lokacije in naslove drugih denarnic je pravzaprav bistvo celotne predpostavke kripto. Ta preprost mehanizem prenosa vrednosti, ki ne zahteva preverjanja s strani tretje osebe, naredi idejo kriptovalute tako vznemirljivo. Vendar je to temeljno načelo tudi krivec za velik problem davka na kriptovalute.

Vzpostavimo varnostno kopijo … Kako IRS obravnava kriptovalute za davčne namene?

The IRS obravnava kriptovalute kot davčna lastnina, ne kot valuta. Tako kot pri drugih oblikah lastnine – delnicah, obveznicah, nepremičninah – tudi pri prodaji ali trgovanju s kriptovalutami za več ali manj, kot ste jo kupili, imate obveznost davčnega poročanja..

Če ste na primer aprila 2018 kupili 0,1 bitcoina za 1000 dolarjev in ga nato dva meseca pozneje prodali za 2000 dolarjev, imate 1000 dolarjev kapitalskega dobička. Ta dobiček prijavite v davčni napovedi in odvisno od tega, pod kakšen davčni razred spadate, boste od dobička plačali določen odstotek davka. Cene se gibljejo glede na vaš davčni razred in glede na to, ali je bil to kratkoročni in dolgoročni dobiček.

Če želite prijaviti te dobičke in izgube na davkih, morate imeti evidenco stroškovne osnove in poštene tržne vrednosti za vsako prodajo ali trgovanje s svojimi kriptovalutami ob prodaji. Osnova za stroške je preprosto znesek denarja, ki ste ga vložili za pridobitev sredstva. Poštena tržna vrednost je samo dolarska vrednost, ki ste jo prejeli ob prodaji ali odtujitvi sredstva.

Če se držite zgornjega primera, so vaši stroški 1.000 USD, poštena tržna vrednost pa 2.000 USD. Vsako od teh številk skupaj z dobičkom od transakcije v višini 1.000 ameriških dolarjev prijavite v davčnih dokumentih.

Ta postopek bi se vam zdel znan, če vlagate v delnice ali trgujete z njimi, saj gre za isti postopek poročanja, ki ga opravijo trgovci z delnicami.

Preberite našo 2019 Vodnik za davke na kriptovalute za podrobnejši pregled.

Zakaj mi torej menjalnica kriptovalut ne more zagotoviti davčnih poročil, kot to počne moj borzni posrednik?

Tukaj obstaja velik problem.

Ker uporabniki nenehno prenašajo kripto na borze in iz njih, borza nikakor ne ve, kako, kdaj, kje ali s kakšno ceno (na podlagi stroškov) ste prvotno kupili te kriptovalute. Le vidi, da se pojavijo v vašem računu.

Drugič, ko kripto prenesete v borzo ali iz nje, ta borza izgubi sposobnost, da vam predloži natančno poročilo, ki podrobno opisuje stroškovno osnovo in pošteno tržno vrednost vaših kriptovalut, ki sta obvezni komponenti za davčno poročanje.

Kot lahko vidite na spodnji sliki, Coinbase sami razlaga svojim uporabnikom, kako njihova ustvarjena davčna poročila ne bodo točna, če je prišlo do katerega od spodnjih scenarijev. To verjetno vpliva na več kot dve tretjini uporabnikov Coinbase, kar znaša milijone ljudi.

Napačni davki na izmenjavo kriptovalut

V mnogih pogledih je trgovanje s kriptovalutami lahko zelo podobno trgovanju z delnicami. V primeru davčnega poročanja pa vam morajo spletni posredniki, kot sta Etrade ali Fidelity, dati 1099-B ob koncu leta, ki podrobno opisuje potrebne podatke za davčno poročanje. Ti podatki vključujejo, uganili ste, osnovo stroškov in pošteno tržno vrednost v vseh vaših poslih, česar borze kriptovalut po svoji naravi ne morejo storiti.

Ključna razlika, ki ločuje posrednika od menjalnice kriptovalut v tem smislu, je dejstvo, da svojih delnic Apple ne morete poslati v denarnico brez povezave, da bi nato kupovali blago in storitve v lokalnem nakupovalnem središču. Kripto se že po naravi razlikuje po tem, da je lahko prenosljiv – navsezadnje prav ta kakovost potrošnikom povzroča močan glavobol pri davčnem poročanju.

Rešitev

Z vsakim problemom pride priložnost, da mu ponudimo rešitev.

V tem primeru je rešitev problema davka na kriptovalute odvisna od združevanja vseh vaših podatkov o kriptovalutah, ki sestavljajo vaše nakupe, prodaje, trgovanja, zračne kapljice, vilice, izkopane kovance, menjave, zamenjave in prejete kriptovalute v eno platformo, tako da lahko izdelati natančen davčni profil, ki vsebuje vse potrebne podatke.

Natančno to smo zgradili pri CryptoTrader.Tax.

Kriptovalute napačno izmenjujejo davke

CryptoTrader.Davek je orodje za trgovce s kriptovalutami, namenjeno reševanju davčnega problema. Uporabnikom kriptovalut omogoča združevanje vseh njihovih zgodovinskih podatkov o trgovanju, tako da se integrira s svojimi borzami in uporabnikom olajša združitev vsega na eno platformo. Ko so zgodovinski podatki v sistemu, bo davčni mehanizem samodejno ustvaril vsa potrebna davčna poročila, ki jih bodo trgovci s kriptovalutami lahko vložili v 8949.

Danes tisoče uporabnikov uporablja CryptoTrader.Tax za varno in samodejno izdelavo potrebnih poročila o davku na kriptovalute. Uporabniki lahko ta ustvarjena poročila odnesejo svojim davčnim strokovnjakom ali pa jih preprosto naložijo v davčno programsko opremo TurboTax ali TaxAct.

Od januarja 2018 je ekipa CryptoTrader.Tax partnerstvo z Intuitovim TurboTaxom, da bo postopek vložitve za trgovce nemoten in hiter.

V zaključku

Kadar koli se pojavijo nove industrije in trgi, se ob njih vedno pojavijo tudi infrastrukturni problemi. Te temeljne težave je treba rešiti, preden bo množični trg lahko izkoristil določeno učinkovitost, ki jo prinašajo nove tehnologije. Svet kriptovalut in verige blokov ni nič drugačen. Če se bodo temeljne težave še naprej reševale posamično, bo kripto ekonomija uspevala.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me