Ultimate Crypto Tax Guide (2020)

Zadnja posodobitev: 16. december 2020

Davki niso prva stvar, ki jo večina vlagateljev upošteva pri skokih v svet bitcoinov in kriptovalut. Vendar pa, kot nadaljuje IRS razbiti glede skladnosti z davkom na kripto postaja vse bolj pomembno spoznavanje, kako so obdavčene kriptovalute. 

V tem priročniku razpravljamo o vsem, kar morate vedeti o davkih na kriptovalute. Od davčnih posledic na visoki ravni do dejanskih davčnih obrazcev, ki jih morate izpolniti, boste izvedeli vse o tem, kaj morate upoštevati in pravilno opraviti svoje davke.

Ta vodnik je ustvarila davčna skupina na CryptoTrader.Davek – Danes več kot 50.000 kripto vlagateljev uporablja CryptoTrader.Tax za pravilno poročanje o svojih davkih na kriptovalute. Lahko ustvarite brezplačen račun tukaj

Ta vodnik razčleni posebne posledice kripto davka v ZDA. Ogledate si lahko druge davčne smernice za posamezne države tukaj

Osnove kripto davkov

‍ Osnove kripto davkov

V ZDA kriptovalute, kot je bitcoin se zdravijo kot lastnina za davčne namene. 

Tako kot druge oblike lastnine, kot so delnice, obveznice in nepremičnine, tudi vi pri svojih kriptovalutah prodajate, trgujete ali kako drugače odsvojite kripto valuto..

Na primer, če ste oktobra kupili bitcoin v vrednosti 10.000 USD in ga dva meseca kasneje prodali za 12.000 USD, bi s prodajo svojega bitcoina ustvarili 2.000 USD kapitalskega dobička (12.000 – 10.000). 

Glede na to, pod kakšen davčni razred spadate, boste od tega kapitalskega dobička plačali določen odstotek davka. Davčne stopnje se spreminjajo glede na vaše osebne podatke davčni razred in ali je bil dobiček kratkoročen ali dolgoročen (več o tem kasneje).

Zunaj nakupa, prodaje in trgovanja, če zaslužite s kriptovalutami – bodisi s službo, rudarjenjem, vložki, letališčem ali obrestmi od posojilnih dejavnosti – ste zavezanci za dohodnino na vrednost vašega kripto zaslužka v ameriških dolarjih. 

Spodaj si bomo ogledali primere za vse te scenarije.

Kdaj ste dolžni plačati davke na kripto?

Kadarkoli naletite na obdavčljivi dogodek od vaše dejavnosti kripto naložbe imate obveznost davčnega poročanja.

Obdavčljiv dogodek se preprosto nanaša na scenarij, v katerem sprožite ali ustvarite dohodek. Kot je razvidno iz Navodila za virtualno valuto IRS, za obdavčljive dogodke za kriptovalute se štejejo:

 1. Trgovanje s kripto na fiat valuto, kot je ameriški dolar
 2. Trgovanje z eno kripto za drugo kriptovaluto
 3. Poraba kripto za nakup blaga ali storitev
 4. Zaslužite kripto kot dohodek

Spodaj navajamo praktične primere, ki ponazarjajo vsak od teh obdavčljivih dogodkov.

Kripto za fiat

1. Kripto ➔ Fiat (USD)

Emma kupi 2 ETH od Coinbase za 1.200 dolarjev. Nekaj ​​mesecev kasneje Emma proda 2 ETH za 1.000 dolarjev.

Prodaja kripto za fiat valuto je obdavčljiv dogodek. V tem primeru ima Emma kapitalsko izgubo v višini 200 USD (1.000 – 1.200). Ta izguba dobi odšteti in dejansko zmanjša Emmin obdavčljivi dohodek. 

Kripto do kripto trgovine

2. Kripto ➔ Kripto

John kupi 5 Litecoinov za 250 dolarjev. Potem ko je nekaj mesecev držal svoj Litecoin, John zamenja vseh 5 Litecoinov za 0,5 ETH. V času trgovanja je 5 Litecoinov vreden 400 dolarjev.

V tem scenariju ima John obdavčljiv dogodek tako, da zamenja svoj Litecoin za Ethereum. Trgovanje z enim kripto za drugega se obravnava kot odsvojitev in tu John dobi od trgovine 150 kapitalskih dobičkov, ki bi jih moral prijaviti na svojih davkih (400 – 250).

Prodaja kripto za blago in storitve

3. Kripto ➔ Blago / storitve

Taylor je lastnica 5 bitcoinov, od katerih jih je vsak kupila za 100 USD pred letom 2014. Taylor izkoristi novo pridobljeno bogastvo s 3 bitcoini za nakup nove Tesle za 51.000 dolarjev. V času nakupa avtomobila je 1 bitcoin vreden 17.000 USD.

V tem primeru ima Taylor obdavčljiv dogodek, ko odsvoji svoj bitcoin za novo Teslo. Pri tem si ustvari kapitalski dobiček v višini 50.700 USD (51.000 – 300) in mora ta kapitalski dobiček prijaviti na svojih davkih.

Zaslužite kripto

4. Zaslužek s kripto

Jake vodi operacijo rudarjenja kriptovalut. Jake vsak dan minira 0,5 bitcoina s svojimi kripto-rudarskimi ploščadmi.

V tem primeru bi Jake vsak dan priznal dohodek v vrednosti 0,5 bitcoinov v USD. Na primer, če bi Jake danes, 30. novembra 2020, izkopal 0,5 bitcoina, bi priznal 9 750 USD dohodka (saj bitcoin trenutno trguje po 19 500 USD na kovanec).

Kdaj ne dolgujete davkov na kripto?

V določenih okoliščinah pri transakcijah s kripto ne boste sprožili nobenih obdavčljivih dogodkov in vam ne bo treba plačati ali prijaviti davkov na kriptovalute..

Obdavčljivega dogodka ne sprožite, kadar:

 1. Kupite in zadržite kripto
 2. Prenesite kripto iz ene denarnice, ki jo imate, v drugo denarnico, ki jo imate

Nakup kripto

1. Kupi in zadrži

Če preprosto kupite bitcoin ali drugo kriptovaluto in jo hranite v denarnici, nimate nobene zahteve glede davčnega poročanja, saj še niste realizirali dobička ali izgube na svoji naložbi.

Ko enkrat prodate, trgujete ali sprožite obdavčljiv dogodek z odsvojitvijo kovanca, takrat ugotovite kapitalski dobiček ali izgubo.

Prenos Bitcoin iz denarnice v denarnico

2. Denarnica ➔ Denarnica 

Pošiljanje ene kriptovalute iz ene denarnice, ki jo imate, v drugo denarnico, ki jo imate, ni odsvojitev vaše kripto valute. Še vedno imate kripto in tako ne sprožite obdavčljivega dogodka.

Kako izračunati kripto davke

Kako izračunate kripto davke?

Za izračun kapitalskih dobičkov in izgub iz vsake vaše prodaje, trgovanja ali odsvojitve kripto preprosto uporabite formulo:

Poštena tržna vrednost – osnova za stroške = kapitalski dobiček / izguba

Poštena tržna vrednost

Poštena tržna vrednost je preprosto cena, za katero bi se sredstvo prodalo na prostem trgu. V primeru kriptovalut je to običajno prodajna cena v USD.

Osnova stroškov

Osnova stroškov predstavlja, koliko denarja vložite za nakup nepremičnine (tj. Koliko vas stane). Osnova stroškov vključuje nakupno ceno in vse druge stroške, povezane z nakupom vaše kriptovalute (provizije itd.).

Iz zgornjih primerov je enostavno videti to formulo v akciji. Če kupite 1 Litecoin za 250 USD, znašajo stroški 250 USD na Litecoin. Če ga prodate ali trgujete, ko je vreden 400 dolarjev, je ta 400 dolarjev poštena tržna vrednost. Uporaba formule:

400 USD (poštena tržna vrednost) – 250 USD (osnova za stroške) = 150 USD dobička

Dokaj enostavno.

Zdaj pa pojdimo na bolj zapleten primer, da ugotovimo, kako bi izračunali svoje dobičke in izgube po isti formuli, ko imate več transakcij namesto ene ali dveh.

Primer zgodovine transakcij

Recimo, da imate na Coinbase naslednjo zgodovino transakcij:

 • 1/1/20 – Kupite 1 BTC za 12.000 USD
 • 2. 2. 20 – Kupite 1 BTC za 10.000 USD
 • 3/3/20 – Kupite 1 BTC za 8.000 USD
 • 4. 4. 20 – Trgovanje z 0,5 BTC za 8 ETH (0,5 BTC je bilo trenutno vredno 4.000 USD)

S to zgodovino transakcij najprej sprožite obdavčljiv dogodek (in s tem kapitalski dobiček / izgubo), ko trgujete z 0,5 BTC za 8 ETH. Če želite nato izračunati dobiček / izgubo, morate od poštene tržne vrednosti v času trgovanja odšteti svojo stroškovno osnovo 0,5 BTC.

Vprašanje je, kakšna je osnova za vaše stroške v 0,5 BTC, s katerimi ste trgovali za 8 ETH? Navsezadnje ste pred to trgovino kupili 3 različne bitcoine, vse po različnih cenah.

Če želite odgovoriti na to, morate ugotoviti, s katerim bitcoinom razpolagate v tem primeru. 

Za določitev vrstnega reda prodaje različnih kriptovalut računovodje uporabljajo posebne metode izračuna stroškov, na primer First-In First-Out (FIFO) ali Last-In First-Out (LIFO). Standardna metoda je First-in First-out.

Te metode izračuna stroškov delujejo natančno tako, kot se slišijo. Pri First-In First-Out je sredstvo (ali kriptovaluta), ki ste ga kupili prvi, tisto, ki se najprej proda. Torej v bistvu razpolagate s svojim kripto v istem vrstnem redu, kot ste ga prvič kupili.

Če za zgornji primer uporabimo First-In First Out, prvi bitcoin “prodamo”, ki je bil 1. januarja 20 pridobljen za 12.000 USD. Osnova za stroške v tem prvem bitcoinu znaša 12.000 USD, zaradi česar je osnova za stroške 0,5 od tega BTC 6.000 USD (0,5 * 12.000 USD).

Kot je navedeno v primeru, je poštena tržna vrednost v času 0,5 BTC v času trgovanja znašala 4.000 USD.

Torej z uporabo formule lahko vidimo, da ta zgodovina transakcij sproži a 2.000 $ kapitalske izgube (4.000 – 6.000). Ta izguba se poroča o vaših davkih in zmanjša vaš obdavčljivi dohodek. 

V tem prispevku v blogu lahko izveste več o tem, kako različne metode obračunavanja stroškov izračunajo vaše dobičke in izgube pri kripto trgovanju: FIFO, LIFO in HIFO za kripto trgovanje.

Izziv za kripto trgovce

Kot lahko vidite v zgornjih primerih, morate za izračun kapitalskih dobičkov in izgub iz svoje dejavnosti kripto trgovanja imeti evidence, ki spremljajo vašo osnovo stroškov, pošteno tržno vrednost in dobiček ali izgubo v USD vsakič, ko odtujite kripto (trgovanje, prodaja, poraba itd.).

Brez teh podatkov ne morete izračunati realiziranega dohodka iz svoje trgovske dejavnosti in ga ne morete prijaviti na davkih.

To je za veliko vlagateljev v kriptovalute izjemno zahtevno, saj večina ni vodila podrobnih evidenc o svoji naložbeni dejavnosti. Poskus sledenja stroškovni osnovi in ​​cenam dolarjev za vse njihove kriptos na vseh njihovih borzah, denarnicah in protokolih se kadar koli hitro spremeni v težko, če ne celo nemogoče izvajanje preglednic.. 

To je razlog, zakaj se na stotine tisoč kripto trgovcev obrača na kripto davčno programsko opremo CryptoTrader.Davek za avtomatizacijo celotnega poročanja o kripto davkih. Lahko se prijavite za brezplačen račun tukaj.

Poročanje o kripto in bitcoinih o davkih

Kako prijavite kripto na svoje davke?

Če ste kot 90% drugih vlagateljev v kriptovalute, ste verjetno kripto valuto kupovali, prodajali in trgovali z njo (tj. Investicijska dejavnost kapitalskega dobička). Ta kripto dohodek se šteje za prihodek od kapitalskih dobičkov in se kot tak poroča. 

Po drugi strani pa, če ste zaslužili kriptovaluto – ne glede na to, ali gre za službo, rudarstvo, vložke ali zaslužek od obresti -, se ta zasluženi dohodek običajno obravnava kot navaden dohodek in se kot tak poroča.

Spodaj se poglobimo v poročanje za vsako od teh vrst dohodka.

Kapitalski dobički in izgube za kripto 

Poročajo o vaših kapitalskih dobičkih in izgubah iz kripto trgovanja Obrazec IRS 8949.

Obrazec 8949 je davčni obrazec, ki se uporablja za poročanje o prodaji in prodaji kapitalskih naložb, vključno s kriptovalutami. Druga kapitalska sredstva vključujejo stvari, kot so delnice in obveznice. 

Če želite izpolniti obrazec 8949, v obrazec 8949 (na sliki spodaj) navedite vse svoje trgovanje s kriptovalutami, njihovo prodajo in odsvojitev skupaj z datumom, ko ste kupili kripto, datumom prodaje ali trgovanja, svojim prihodkom (poštena tržna vrednost), svojo osnovo stroškov in vaš dobiček ali izguba za trgovino. 

Obrazec IRS 8949 za kripto

Ko navedete posamezne posle, jih seštejte in na dnu izpolnite svoj čisti kapitalski dobiček ali izgubo za leto. 

Za podroben opis izpolnjevanja obrazca 8949 si oglejte to objavo v spletnem dnevniku: Kako prijaviti kriptovaluto IRS z obrazcem 8949.

Navaden dohodek 

Na žalost običajni dohodek ne pade lepo na eno davčno obliko, kot smo jo videli pri kapitalskih dobičkih in obrazec 8949. 

Običajni dohodek, ki ga prejmete od rudarjenja, vložka, obrestnih računov ali morda kripto, ki ste ga prejeli kot plačilo od službe, se poroča na različnih davčnih obrazcih, odvisno od posebne situacije.

Priloga C – Če ste kripto zaslužili kot poslovni subjekt, na primer prejemate plačila za službo ali vodite operacijo rudarjenja kriptovalut, se to pogosto obravnava kot dohodek za samozaposlitev in se poroča o Priloga C

Priloga B – Če ste s posojanjem svojega kripto zaslužili z dohodki od obresti ali obrestnimi nagradami, se o tem dohodku praviloma poroča Priloga B.

Razpored 1 – Če ste kripto zaslužili z airdropsi, vilicami ali drugimi kripto plačami in dohodki iz hobijev, se to običajno poroča o Razpored 1 kot drugi dohodek.

Da bi olajšali stvari vlagateljem, CryptoTrader.Davek ustvari popoln poročilo o dohodku ki je vključena v izpolnjena poročila o kripto davkih. To poročilo podrobno opisuje vrednost ameriških dolarjev vseh vaših dogodkov dohodka od kriptovalut, ki ste jih prejeli skozi vse leto: rudarjenje, vložki, airdrops in drugo. To poročilo o dohodku lahko uporabite za izpolnjevanje ustreznih obrazcev za redni davek od dohodka, kot so seznam 1, seznam B in seznam C.

Če imate kakršna koli vprašanja o tem, kako je treba poročati o vašem dohodku, povezanem s kripto, se obrnite na našo skupino za podporo uporabnikom v klepetu v živo prek pripomočka za klepet našo domačo stran. To počnemo že dolgo in z veseljem odgovorimo na vsa vaša vprašanja!

Za podroben opis postopka poročanja o kripto davkih si oglejte spodnji video z obrazložitvami.

Koliko davka plačate za svoj kripto?

Vaš osebni dohodninski razred in obdobje hrambe kripto sredstev (kratkoročno v primerjavi z dolgoročnim) bosta določila, koliko davka (in kakšen odstotek davka) boste plačali na svoj kripto dohodek. To bo za vsakega vlagatelja drugačno.

Kratkoročni kapitalski dobički

Kratkoročni kapitalski dobički veljajo za katero koli kripto, ki je bila v posesti manj kot 12 mesecev. 

Če ste na primer Ethereum kupili za 400 dolarjev in ga 5 mesecev pozneje prodali za 600 dolarjev, bi bil vaš dobiček v višini 200 dolarjev kratkoročni kapitalski dobiček.

Kratkoročni kapitalski dobički niso deležni posebne davčne obravnave. Preprosto se obravnavajo kot dohodek od vaših davkov (tako kot dohodek od vaše službe), zato plačujete davke od svojih kratkoročnih kapitalskih dobičkov v skladu z vašim dohodninskim razredom (opisano nadalje spodaj).

Dolgoročni kapitalski dobički

Dolgoročni kapitalski dobički veljajo za katero koli kripto, ki je bila v lasti 12 mesecev ali več.

Vlada želi vlagatelje spodbuditi k dolgoročnemu vlaganju, zato za to ponuja davčne spodbude. 

Stopnje davka na dolgoročni kapitalski dobiček ponujajo nižje davke kot kratkoročne dobičke, spodnji grafikon pa prikazuje te stopnje.

Dolgoročni davčni razred za kapitalski dobiček

Kot lahko vidite, če držite kripto več kot eno leto, lahko prinesete resne davčne ugodnosti. Če ste v najvišjem davčnem razredu, bodo vaši davki na vaše dolgoročne kapitalske dobičke znašali 20% namesto 37% (najvišja davčna stopnja za kratkoročne dobičke).

Lahko uporabiš CryptoTrader.Davek za samodejno zaznavanje, katere kriptovalute v vašem portfelju izpolnjujejo pogoje za dolgoročni kapitalski dobiček, in za pomoč pri načrtovanju prihodnjih poslov. To vam lahko dolgoročno prihrani deset tisoč dolarjev davkov. Začnite brezplačno tukaj

Kripto dohodek

Kripto transakcije, ki so razvrščene kot dohodek, so običajno obdavčene v vašem dohodninskem razredu.

To vključuje vaše kratkoročne kapitalske dobičke (kot je omenjeno zgoraj), nagrade za vložke, zračne kapljice in zaslužke od obresti. 

Ti nosilci dohodnine so opisani v spodnjem grafikonu.

Kratkoročni davčni razred za kapitalski dobiček

Primer

Recimo, da ste s svojim kripto trgovanjem ustvarili 25.000 USD kratkoročnega kapitalskega dobička in to je bil edini dohodek, ki ste ga imeli v tem letu. Bi preprosto plačali 12% davka od teh 25.000 USD?

Ne. Dejansko plačate 10% za prvih 9.875 USD in 12% za naslednjih 15.125 USD.

Obdavčljivi dohodki

Kako delujejo davki DeFi? 

Platforme za izposojo kriptovalut in druge storitve DeFi, kot so Uniswap, Maker in Compound, so v razvijajoči se kriptopokrajini postale priljubljene.. 

Prejemanje dohodka od obresti iz dejavnosti kriptoposojanja ali likvidnostnih skladov se šteje za obliko obdavčljivega dohodka in ga je treba poročati o svojih davkih – podobno kot pri rudarjenju in nagrajevanju. 

Popolne davčne posledice, povezane s transakcijami, ki so skupne pokrajini DeFi, so zunaj področja uporabe tega dela; o njih pa temeljito razpravljamo v našem blogu tukaj: Defi Crypto Tax Guide.

Crypto izmenjuje davčno poročanje

Zakaj kripto borze ne morejo zagotoviti natančnih davčnih obrazcev

Tu obstaja velik problem znotraj kripto davčnega prostora. 

Izmenjave kriptovalut kot Coinbase, Binance, drugi pa svojim uporabnikom ne morejo zagotoviti natančnih poročil o davkih na kapitalske dobičke in izgube. To ni krivda same menjave kriptovalut, ampak je preprosto plod edinstvenih značilnosti kriptovalut – namreč njihove prenosljivosti.

Ker uporabniki nenehno prenašajo kripto na borze in iz njih, borza nikakor ne more vedeti, kako, kdaj, kje ali po kakšni ceni ste prvotno pridobili svoje kriptovalute. Borza vidi samo, ko se kripto pojavi v vaši denarnici. 

Drugič, ko kripto prenesete v borzo ali iz nje, ta borza izgubi sposobnost, da vam predloži natančno poročilo, ki podrobno opisuje stroškovno osnovo in pošteno tržno vrednost vaših kriptovalut, ki sta obvezni komponenti za davčno poročanje.

Kot lahko vidite na spodnji sliki, Coinbase sami razlaga svojim uporabnikom, kako njihova ustvarjena davčna poročila ne bodo točna, če je prišlo do katerega od spodnjih scenarijev. To prizadene več kot dve tretjini uporabnikov Coinbase, kar pomeni milijone ljudi. 

Več o “problemu kripto davka” si lahko preberete v našem blogu: Zakaj borze ne morejo prijaviti kripto davkov.

Poročanje o davkih na Coinbase

Rešitev Crypto Tax Reporting

Rešitev problema kripto davka je odvisna od združevanja vseh vaših podatkov o kriptovalutah, ki sestavljajo vaše nakupe, prodaje, trgovanje, kapljice zraka, vilice, minirane kovance, borze, zamenjave in prejete kriptovalute v eno platformo, tako da lahko zgradite natančen davčni profil, ki vsebuje vse podatke o vaših transakcijah.

Ko so vse vaše transakcije (nakupi, prodaja, trgovanje, zaslužek) na enem mestu, boste lahko izračunali osnovo stroškov, poštene tržne vrednosti, dobičke / izgube in dohodek za vse svoje naložbene dejavnosti..

Vso svojo zgodovino transakcij lahko ročno združite tako, da povlečete transakcije iz vsake svoje borze in denarnice. Lahko pa se izognete ročnemu delu in ta postopek avtomatizirate z uporabo programska oprema za kripto davek.

Crypto Tax Software

Crypto Tax Software

Programska oprema za obdavčitev kriptovalut CryptoTrader.Davek je bil zgrajen za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o kripto davkih. 

Z neposredno integracijo z vodilnimi borzami, denarnicami, verigami blokov in protokoli DeFi lahko mehanizem CryptoTrader.Tax samodejno generira vse vaše potrebna davčna poročila na podlagi vaših preteklih podatkov. Lahko preizkusite, kako deluje ustvarjanje računa zastonj.

Kako deluje

1. Izberite vsako izmed borz kriptovalut, denarnic in platform, ki ste jih uporabljali v preteklih letih.

2. Uvozite svoje pretekle transakcije tako, da svoje račune povežete prek API-ja ali naložite poročilo o zgodovini transakcij CSV, ki ga izvozijo vaše borze.

3. Na koncu ustvarite davčna poročila na podlagi teh uvoženih podatkov s klikom na gumb.

Ko ustvarite davčna poročila, lahko jih pošljete svojemu davčnemu strokovnjaku ali jih uvozite neposredno v želeno programsko opremo za prijavo davkov, kot je TurboTax ali TaxAct.

Programsko opremo lahko preizkusite sami, tako da ustvarite brezplačen račun tukaj.

Za čim enostavnejše poročanje o kripto davkih je ekipa CryptoTrader.Tax sodelovala s TurboTax. To omogoča, da se davčna poročila uvažajo neposredno na vaš račun TurboTax.

IRS kripto

Kako IRS ve za vaš kripto?

IRS uporablja različne taktike za odkrivanje naložb v kriptovalute in neprijavljenega dohodka. Med njimi prevladuje sistem poročanja 1099.

Glavne borze, kot so Coinbase, Gemini, Uphold, Kraken in druge prijavite določeno dejavnost strank davčni upravi z uporabo obrazca 1099-K in / ali drugih sorodnih 1099-ih. Vseh teh 1099 ima isti splošni namen: prijavi dohodka, ki ni povezan z zaposlitvijo, davčni upravi. 

Tako vi kot davčna uprava ob koncu leta prejmete kopijo teh obrazcev. 

Če IRS prejme 1099 od vaše kripto menjalnice, vendar ne vidi dohodka od kriptovalut, prijavljenega od vaših davkov, bo vaš račun označen in samodejno CP2000 pismo bo poslano z opozorilom o vašem neprijavljenem dohodku in davčni obveznosti. 

Več o tem lahko izveste kako 1099-K deluje za vašo kripto izmenjavo tukaj

Zunaj poročanja 1099 IRS sodeluje s podjetji za analizo blockchain, kot je Chainalysis, za sledenje gibanju kriptovalut neposredno v verigi. Od leta 2015 davčna uprava porablja več kot 10 milijonov dolarjev o pogodbah za Chainalysis. Te podatke uporabljajo za prepoznavanje davčnih goljufij in pranja denarja.

Kaj se zgodi, če ne prijavite kripto davkov?

Šteje se, da namerno ne prijavite svojih dobičkov, izgub in prihodkov od kriptovalut na davkih davčne goljufije IRS. 

IRS lahko izvrši številne kazni za davčne goljufije, vključno s kazenskim pregonom, petimi leti zapora, skupaj z globo do 250.000 ameriških dolarjev.

V zadnjih dveh letih je davčna uprava agresivno zaostrovala spoštovanje davka na kriptovalute. Agencija jih je poslala na desettisoče opozorilna in akcijska pisma uporabnikom Coinbase, za katere obstaja sum netočnega poročanja o davkih. Prav tako je je posodobil glavni obrazec za dohodnino v ZDA (1040), da vključi vprašanje, na katero mora vsak davčni zavezanec v ZDA odgovoriti pod kazensko lažjo:

“Ali ste kadar koli v letu 2020 prejeli, prodali, poslali, zamenjali ali kako drugače pridobili kakršen koli finančni delež v kateri koli virtualni valuti?”

Ob tolikšnem pregledu razreda premoženja kriptovalut bomo verjetno videli, da se bodo revizije in kazenski pregoni zaradi davkov še naprej povečevali, ko se bo pospeševanje sprejemanja kriptovalut in bitcoinov še povečalo..

Kako druge države ravnajo s kripto davki?

Podobno kot ZDA so tudi države po vsem svetu začele ukrepati in uveljavljati davke na dohodek, povezane s kriptovalutami. Čeprav so davčna pravila zelo podobna ameriškim, obstajajo majhne razlike. Za podrobnejše informacije si oglejte spodnja navodila v različnih državah:

 • Avstralski kripto davki
 • Kanadski kripto davki
 • UK Crypto Taxes

Kako znižate kripto davke?

Kot pri kateri koli drugi obliki dohodka tudi tu lahko z določenimi koraki in ukrepi aktivno zmanjšate davčne obveznosti, povezane s kriptovalutami. Nekaj ​​teh strategij obravnavamo spodaj.

Pribiranje davčnih izgub

Izkoriščanje davčne izgube je praksa prodaje kapitalskega sredstva z izgubo za izravnavo obveznosti za davek na kapitalski dobiček. Zagotavlja eno najboljših priložnosti za vlagatelje, da zmanjšajo dobiček od kriptovalut v tem letu. 

Primer:

Amy je s prodajo svojih bitcoinov na vrhuncu letos realizirala 15.000 dolarjev kapitalskega dobička. Amy v svojem portfelju še vedno hrani tudi znesek XRP, ki ga je prvotno kupila za 12.000 USD. Danes je ta znesek XRP vreden le 5000 USD.

V tem primeru lahko Amy izgubi svoje izgube v XRP s prodajo ali trgovanjem z drugo kriptovaluto. To sproži obdavčljiv dogodek in ustvari 7.000 USD kapitalskih izgub (12.000 – 5.000).

Amyna izguba v višini 7000 ameriških dolarjev zmanjša njen celotni kapitalski dobiček v letu na 8000 dolarjev (15.000 – 7.000).

Nadzorno ploščo za zbiranje davčnih izgub za davke (CryptoTrader.Tax) z davkom (kot je prikazano spodaj) lahko samodejno zaznate, katera sredstva v vašem kripto portfelju so “pod vodo”, in tako predstavite najboljše možnosti zbiranja davčne izgube. 

Preberite več o tem, kako lahko pridelka davčne izgube s kriptovalutami tukaj

Dolgoročni kapitalski dobički

Za pomembne dobičke v kriptovalutah, ki jih nameravate uresničiti, preverite, ali imate možnost zaklepanja dolgoročnih stopenj kapitalskih dobičkov.. 

Ne pozabite, da dolgoročni kapitalski dobički veljajo za kripto, ki je v posesti dlje kot eno leto, in ponujajo bistveno nižje davčne stopnje v primerjavi s kratkoročnimi dobički.

Pred prodajo ali trgovanjem morate pregledati svoj portfelj, da vidite, katera sredstva izpolnjujejo pogoje za dolgoročne dobičke in katera ne. To je odlična strategija, ki vam pomaga znižati račun za davek na kriptovalute za leto.

Kaj če bi pozabili prijaviti svoje kripto davke?

Če ste kot mnogi drugi kripto vlagatelji, obstaja velika verjetnost, da se niste vedno zavedali dejstva, da je bilo treba o vaših dohodkih, povezanih s kripto, poročati o svojih davkih. 

Če ste v tej situaciji, ne poudarjajte. Davčno napoved za pretekla leta lahko spremenite tako, da bo vključeval vaš dohodek, povezan s kripto Obrazec IRS 1040X.

Veliko vlagateljev v kriptovalute gre skozi ta postopek brez težav in vedno je bolje, da svoj donos spremenite v dobri veri, namesto da čakate, da vas IRS najde.

Za podroben vodnik si oglejte našo objavo v spletnem dnevniku na kako spremeniti svojo davčno napoved tako, da bo vključeval tudi vaš kripto.

Druge transakcije s kriptovalutami

Druge transakcije s kriptovalutami in davčni primeri

Airdrops

Kriptovaluta, prejeta iz letala, je obdavčena kot dohodek. To pomeni, da ste zavezani za plačilo davka na dohodek od vrednosti USD zahtevanega letalskega zračnega prostora.

Davčna uprava je jasna smernice glede dohodkovne obravnave kapljic.

Primer:

George prejme 400 žetonov UNI prek letala Uniswap septembra 2020. V času prejema žetonov je UNI trgoval po ceni 3,50 USD..

V tem primeru George ustvari 1400 USD dohodka (400 * 3,50), ko zahteva žetone. Njegova osnova za stroške v UNI postane znesek priznanega dohodka, v tem primeru 1.400 ameriških dolarjev.

Če George dva meseca pozneje proda 400 UNI za 2.000 USD, je to obdavčljiv dogodek in dobi kapitalski dobiček v višini 600 USD (2000 – 1.400).

Trde vilice

Če določena kriptovaluta, ki jo imate v lasti, preide skozi trdo vilico, ki se »zgodi, ko se kriptovaluta spremeni v protokolu, kar povzroči trajno preusmeritev iz stare razdeljene knjige«, se nova razcepljena kriptovaluta, ki jo prejmete, obdavči kot dohodek. 

Vaša osnova za stroške v novo prejeti kriptovaluti postane dohodek, ki ste ga prepoznali.

Primer: 

Megan je julija 2017 držala 2,5 bitcoina in prejela 2,5 Bitcoin Cash kot rezultat Bitcoin cash fork.

Megan pripozna dohodek po pošteni tržni vrednosti bitcoin gotovine v času, ko je bil prejet. Če bi Bitcoin Cash tisti dan trgoval za 500 USD / BCH, bi Megan priznala prihodek v višini 1250 USD (500 * 2,5 USD). Meganina osnova za Bitcoin Cash znaša 1250 USD.

Obrestni zaslužek

Mitchell izposodi svoj kripto in za to prejme obresti. Septembra Mitchell s posojanjem svojega Ethereuma zasluži 0,2 ETH obresti. V času, ko si prislužite to nagrado, je vrednost 0,2 ETH 120 USD.

V tem scenariju Mitchell prepozna 120 dolarjev navadnega dohodka iz svojih ETH dohodkov od obresti.

Trženje marž

Izmenjave kriptovalut, kot je BitMex, so popularizirale uporabo maržnega trgovanja. IRS še ni izrecno navedel, kako je treba transakcije marže kriptovalut obravnavati z davčnega vidika, vendar lahko na podlagi drugih navodil sklepamo o verjetni obravnavi.

Trgovanje z maržo je sestavljeno iz izposoje sredstev na borzi za izvedbo posla in poznejšega odplačevanja posojila. Konzervativni pristop je, da izposojena sredstva obravnavate kot lastno naložbo in plačate davek na kapitalski dobiček od dobička in izgube iz trgovanja z maržo.

Obdarovanje kripto

Obdarovanje je neobdavčeno do 15.000 USD na prijatelja ali družinskega člana. To ponuja odličen način za prihranek pri davkih, če se počutite radodarno.

Doniranje kripto

Darovanje vašega kripto je neobdavčeno in odbitno, če darujete registrirani dobrodelni organizaciji.

Poročati je treba o donacijah nad 500 USD Obrazec 8283.

Znesek vaše donacije, ki je davčno priznan, je odvisen od tega, kako dolgo imate sredstva:

 • Za kripto, ki je več kot eno leto, lahko odštejete do 30% letnega bruto dohodka
 • Za kripto, ki je v lasti manj kot eno leto, lahko odštejete do 50% letnega bruto dohodka in manjšo stroškovno osnovo ali pošteno tržno vrednost podarjene kripto

Zaključek

Celoten ekosistem kriptovalut je še v povojih. Ko se bo industrija razvijala, se bodo neizogibno pojavila nadaljnja pravila in predpisi. 

Naša ekipa spremlja vsako posodobitev v svetu regulacije kriptovalut in to objavo v blogu bomo še naprej posodabljali z najpomembnejšimi informacijami, ko bo objavljena. Lahko nas tudi spremljate na Twitterju za sprotne posodobitve in strategije varčevanja z davki.

»Naše poslanstvo je narediti kriptovaluto bolj dostopno za vse. Če bomo lahko davčno poročanje naredili brezhibno, bo imel koristi celoten ekosistem. ” 

David Kemmerer, So-ustanovitelj & Izvršni direktor, CryptoTrader.Tax

Vprašanja?

Če imate kakršna koli vprašanja glede davkov na kriptovalute ali vaše posebne razmere, se obrnite na našo skupino za podporo strankam v klepetu v živo prek pripomočka za klepet na našo domačo stran. To počnemo že dolgo in z veseljem odgovorimo na vsa vaša vprašanja!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me