Zahteve za poročanje FBAR za kriptovalute

Ali poročilo tujih bančnih in finančnih računov (FBAR) velja za kriptovalute? To je priljubljeno vprašanje znotraj skupnosti kripto davkov, na katero nihče nima natančnega odgovora. Ta članek razčlenjuje FBAR in njegovo uporabo za kriptovalute.

*** POSODOBITEV od 18.7.2019 ***

"Kot odgovor na prošnjo računovodske skupine je Mreža za izvrševanje finančnih kaznivih dejanj nedavno izdala odločbo, da računov kriptovalut, ki jih imajo borze zunaj države, ni treba razkriti.

To pomeni, da vam ni treba priznati svojih sredstev Binance v poročilu tujih bank in finančnih računov, alias FBAR. Poročilo, ki je vloženo na obrazcu z imenom Fincen 114, je potrebno, kadar finančna sredstva davkoplačevalca (denar in vrednostni papirji) v tujih institucijah znašajo 10.000 USD."

Več o tej posodobitvi FBAR si lahko ogledate v tem članku Forbes tukaj.

FBAR, kdaj se uporablja?

V skladu z navodili za prijavo FBAR, ki jih je izdal Mreža za izvrševanje finančnih kaznivih dejanj (FinCEN), oseba iz ZDA, ki ima finančni interes ali ima podpisnik tujih finančnih računov, mora vložiti FBAR, če skupna vrednost tujih finančnih računov kadar koli v koledarskem letu preseže 10.000 USD. Finančni račun vključuje, vendar ni omejen na vrednostne papirje, borznoposredništvo, varčevanje, povpraševanje, čekiranje, polog, vezani depozit ali drug račun, ki ga vodi finančna institucija (ali druga oseba, ki opravlja storitve finančne institucije). Finančni račun vključuje tudi račun blagovnih terminskih pogodb ali opcij, zavarovalno polico z denarno vrednostjo, rentno polico z denarno vrednostjo in delnice vzajemnega sklada ali podobnega združenega sklada.

V edini uradni napotki glede kriptovalute, Obvestilo IRS 2014-21, notranja davčna služba (IRS) je ugotovila, da se virtualna valuta šteje za lastnino in ne valuto davčne namene. Kot lahko vidite iz zgornje opredelitve finančnega računa, nepremičnin ni na seznamu. Zato nekateri trdijo, da kriptovaluta ne spada v zahtevo FBAR za vložitev. Do zdaj niti IRS niti FinCEN nista izdala uradnih navodil za pojasnitev, ali FBAR velja za kriptovalute. Če težavo raziskujete po internetu, boste videli nasprotujoče si zaključke, nekateri verjamejo, da za kriptovaluto FBAR ne velja, medtem ko nekateri mislijo drugače.

Kaj pravijo strokovnjaki iz industrije?

Junija 2014 je analitik davčne uprave IRS za oddelek za mala podjetja / samozaposlene v spletni oddaji izjavil, da za namene FBAR Bitcoin ni poročljiv “… trenutno ne.” Analitik davčne uprave IRS je tudi izjavil, da je “FinCEN dejal, da virtualne valute vsaj v tej vloženi sezoni ne bo mogoče prijaviti na FBAR.” Vendar za prihodnja davčna leta niso bila podana navodila. Ameriški inštitut pooblaščenih javnih računovodij (AICPA) je 16. junija 2016 IRS poslal pismo IRS, v katerem prosi za nadaljnja navodila glede zahtev FBAR glede poročanja o kriptovalutah. Toda davčna uprava še ni odgovorila.

Nekateri davčni odvetniki so trdili, da ker je sodna praksa ugotovila, da za tuje račune spletnih iger na srečo veljajo zahteve FBAR za prijavo, tudi tuje borze kriptovalut. 9. avgusta 2018 je direktor FinCEN-a Kenneth Blanco predstavil a govor glede pristopa agencije k kriptovaluti. Govor je ponudil nekaj koristnih pojasnil in vpogledov, vendar je nekaj pomembnih vprašanj pustil brez odgovora. V svojem govoru je direktor Blanco znova poudaril, da so mednarodne organizacije ICO prenosniki denarja, za katere veljajo predpisi FinCEN o preprečevanju pranja denarja (AML). Govor direktorja Blanca tudi nakazuje, da so določene medsebojne izmenjave prenosniki denarja. Vendar govor še vedno pušča precej dvoumnosti.

Bolje varno kot žal

Kljub negotovosti glede zahtev glede poročanja v tujini mnogi strokovnjaki za kripto davke predlagajo, da bi bili previdni. Njihovo stališče je, da poročanje nikoli ne škodi in da poročanje ni preveč tvegano, saj lahko v najslabšem primeru nepriglasitev povzroči kazen v višini 100.000 USD in zapor.

V svoji praksi kripto davka strankam priporočam, da vložijo FBAR, če so lastniki katerega koli računa za kripto izmenjavo zunaj ZDA in je vrednost računa kadar koli med davčnim letom več kot 10 tisoč USD v USD. Čeprav FinCEN ni izdal navodil, da je treba kriptovaluto poročati pod FBAR, agencija tudi ni izdala nobene izjave, da v prihodnosti ne boste vpleteni v kršitve FBAR, če zdaj ne prijavite kriptovalute na svojem FBAR . Z drugimi besedami, FinCEN se lahko v prihodnosti ozira nazaj in vas kaznuje, zato se zdaj ne morete vrniti, da spremenite svojo evidenco neprijavljanja. Z vložitvijo zahtevka FBAR ni davka ali pristojbine za prijavo, skoraj ni nobene možne težave. Nasprotno, če ne vložite prijave, obstaja veliko tveganje in vas postavi v svet negotovosti.

Sharon Yip – svetovalci za kripto davke, LLC

Sharon Yip je CPA z 20-letnimi davčnimi izkušnjami tako v javnem računovodstvu kot v podjetjih. Je ustanoviteljica in lastnica podjetja Crypto Tax Advisors, LLC, davčna praksa, specializirana za obdavčevanje kriptovalut. Podjetje se osredotoča na storitve strankam, ki se ukvarjajo z zapletenimi kripto transakcijami ali so vpletene v kriptovalute za polni delovni čas. Sharon ponuja celovite in prilagojene poslovne in davčne storitve. Njene stranke vključujejo trgovce s kriptovalutami, rudarje in lastnike podjetij v kripto prostoru.

Z uporabo avtomatizirajte poročanje o kapitalskih dobičkih v kriptovalutah CryptoTrader.Davek.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me