Hashgraph VS Blockchain 2021: [Celoten tehnološki vodnik za primerjavo]

Stalna razprava, ki smo jo videli v kripto svetu, je bila Hashgraph vs Blockchain, toda da bi se resnično poglobili v to primerjavo, moramo razumeti, kaj sta Blockchain in Hashgraph.

Blockchain je revolucionarna tehnologija, ki naj bi zmotila skoraj vsako industrijo, ki vključuje zaupanje. Bil je populariziran s svojim prvim uspešnim primerom uporabe, bitcoinom, in močno razširil svoje zmogljivosti, ko je z izdajo Ethereuma dobil podporo za skriptni jezik.

To pomeni začetek eksplozije različnih primerov uporabe tehnologije Blockchain iz finančnega sektorja, logistike, identitete in celo upravljanja. Kljub svoji inovativni ponudbi in številnim prednostim pa ni uspel uveljaviti predvsem zaradi tehnološke omejitve obsega.

Številne blokovne verige, ki jih imamo danes, preprosto niso dovolj obsežne, da bi zadostile ogromnemu številu transakcij, potrebnih za množično posvojitev. To je zato, ker je doseganje razširljivosti v decentraliziranem okolju zelo zahteven podvig.

Razvijalci bitcoinov že več kot desetletje iščejo načine, kako to doseči, vendar tega niso storili. Enako lahko rečemo pri ethereumu, ki ima enak mehanizem soglasja. Morda je omejujoča tehnologija sam Blockchain, razvijalci pa bi morali iskati alternativo blockchain, tehnologijo, ki je brez blokov, kot je Hashgraph.

Zaradi priljubljenosti bitcoinov in ohlapne uporabe izraza BLOCKCHAIN ​​smo Blockchain povezali z vso tehnologijo porazdeljene knjige (DLT). Dejansko obstajajo druge vrste DLT-jev, ki jih lahko opišemo kot blockchains blockchains iz preprostega razloga, ker ne uporabljajo blokov.

Takšen DLT je hashgraph, ki je DLT tipa Directed Acyclic Graph (DAG). Po mnenju zagovornikov hashgraph-a je boljši od Blockchaina ne le glede razširljivosti, temveč tudi stroškov. Hashgraph vs Blockchain, kaj je boljše? Pa ugotovimo.

Hashgraph vs Blockchain

Kaj je Hashgraph?

Hashgraph je opisan kot izvedljiva alternativa blockchain; nima enake omejitve razširljivosti Blockchain in ima boljšo energetsko stroškovno učinkovitost. Njegova glavna prednost je v naravi DLT zasnove.

Namesto da uporabljajo bloke, Hashgraphs delujejo na podlagi vozlišč in zgoščenk. Vozlišča med seboj opravljajo transakcije, medtem ko so zgoščeni podatki dokaz za te transakcije. Za doseganje konsenza uporablja asinhrono bizantinsko toleranco napak (aBFT) ali „trače o protokolu ogovarjanja“ in virtualno glasovanje.

Kaj je Blockchain?

Blockchain pa uporablja verigo blokov za beleženje transakcij v svojem omrežju. Ti bloki se ustvarijo, ko je doseženo soglasje z uporabo različnih vrst mehanizmov soglasja v različnih verigah blokov.

Odličen primer blockchain omrežja je Ethereum, ki trenutno uporablja protokol soglasja Proof-of-Work (PoW). To vključuje kriptografsko rudarjenje z vrsto zapletenih matematičnih izračunov, da se določi, komu bo dovoljeno pisanje naslednjega bloka in pri tem bodo nagrajeni.

Neposredna primerjava Hashgraph in Blockchain

HashgraphBlockchain
Hashgraph Blockchain
Razširljivost: Blokira verigo v skoraj vseh pogledih Razširljivost: Manjkajo lastnosti, ki jih ima Hashgraph
Decentralizacija in varnost: Manjka preizkus časa in odobreni varnostni ukrepi. Decentralizacija in varnost: Že leta je na spletu in je že prej preizkusil svojo varnost.
Kriptovaluta: Odlične funkcionalnosti in lastnosti Kriptovaluta: Odlične funkcionalnosti in lastnosti
Orodja za razvoj: Veliko aplikacij nenehno izhaja Orodja za razvoj: Veliko aplikacij nenehno izhaja
Decentralizirane aplikacije in partnerstva: Precej novo v kripto svetu in brez decentraliziranih aplikacij, kot je Blockchain Decentralizirane aplikacije in partnerstva: Veliko decentraliziranih aplikacij, pripravljenih za uporabo.
Nauči se več Nauči se več

Razbiti ga

Za primerjavo obeh tehnologij porazdeljene knjige smo opredelili 8 kategorij. To so razširljivost, decentralizacija, varnost, kriptovalute, pametne pogodbe, razvojna orodja, dApps in partnerstva.

Naslednji odstavki bodo pojasnili vsako kategorijo in primerjali dva DLT-ja. Na koncu vsakega odseka izberemo, katera izmed obeh zmag. Odsek lahko štejemo tudi za žreb, kadar v tej kategoriji ni jasnega zmagovalca.

Razširljivost

Kar zadeva razširljivost, ni dvoma, da Hashgraph premaga blockchain roke navzdol. Blockchain transakcije se beležijo kronološko, kar pomeni, da ni mogoče sprožiti novih transakcij, medtem ko prejšnje transakcije niso bile dokončane ali potrjene.

To je glavno ozko grlo za verige blokov. Hashgraphs pa podpira vzporedne transakcije. To pomeni, da je mogoče hkrati obdelati več transakcij. Hashgraph trdi, da lahko z vzporedno obdelavo obdela 250.000+ transakcij na sekundo (TPS).

Blockchains, kot je Ethereum, lahko zmorejo le približno 25 TPS z nekaterimi novejšimi generacijami blockchains, ki potiskajo 4.000 TPS, kot je EOS. Medtem ko obstaja več projektov blockchain, ki trdo delajo za iskanje rešitev za vodoravno skaliranje (vzporedna obdelava), noben ni dosegel 250K TPS.

Ethereum bo kmalu začel naslednjo ponovitev svojega omrežja, imenovanega Ethereum 2.0, za katerega se govori, da lahko doseže 25.000 TPS. EOS je izdal tudi posodobljeni protokol z imenom EOS 2.0, ki trdi, da je 4x-16x hitrejši od svoje trenutne različice. Kljub tem izboljšavam pa še vedno bledi v primerjavi s tem, kar ponuja Hashgraph.

Zmagovalec: Hashgraph

V tem krogu zmaga Hashgraph modro prilagodljiv, saj ponuja bolj razširljivo platformo v primerjavi z Blockchains, ki še ni razvila rešitev, ki bi lahko nudile enako raven zmogljivosti.

Decentralizacija in varnost

Decentralizacija in varnost sta morda najpomembnejši značilnosti katere koli tehnologije porazdeljene knjige. Glede teh dveh značilnosti Blockchain ne more premagati ničesar. Najpomembnejši Blockchain je kljub omejeni funkcionalnosti bitcoinov Blockchain, ki uporablja mehanizem soglasja PoW.

Na splošno velja za standard decentralizacije in varnosti. V celotnem življenjskem ciklu ni bil nikoli ogrožen ali propadel. Najslabše, kar se ji je zgodilo do zdaj, je prezasedenost omrežja, ki je povzročila zamude pri transakcijah in napihnjene transakcijske provizije.

Hashgraphs pa ima svoj mehanizem decentralizacije, o katerem smo že govorili v obliki aBFT z virtualnim glasovanjem. To so razmeroma novi varnostni in soglasni mehanizmi, ki za razliko od Blockchaina še niso prestali preizkusa časa. Če pogledamo drug kritičen kot, Hashgraphs ni odprtokoden.

Gre za patentirano tehnologijo, ki je v lasti podjetja Swirlds Corporation, podjetja, ki ga je ustvaril Leemon Baird, ustvarjalec Hashgraph-a. Na podlagi tega lahko rečemo, da ima Hashgraph v tem pogledu nižjo stopnjo decentralizacije in ni dokazal dovolj dokazov, da bi zdržal preizkus časa.

Zmagovalec: Blockchain

V svojem desetletju dolgem obstoju se je Blockchain izkazal za učinkovito tehnologijo, ki je varna in decentralizirana, kar je glavna vrednost te tehnologije. Hashgraph se mora še dokazati, njegova patentirana tehnologija pa dvomi v pomemben vpliv lastnikov patentov na tehnologijo. Varnost je neposredno vezana na decentralizacijo in ker je Blockchain bolj decentraliziran, izniči Hashgraph.

hashgraph vs blockchain

Kriptovalute in pametne pogodbe

Platforma Hedera Hashgraph uporablja kriptokovanec Hashgraph, imenovan Hbar. Služi kot glavni uporabni žeton tehnologije porazdeljene knjige. Hbar je hiter in ponuja nizke omrežnine, zaradi česar je idealen za mikroplačila, zlasti v različnih spletnih modelih mikro monetizacije. Hbar se uporablja tudi za nagrajevanje operaterjev vozlišč v svojem omrežju.

Blockchain pa ponuja tudi svoje uporabne žetone, ki izkoriščajo različne verige blokov v industriji. Različni razvijalci projektov morajo določiti različne primere uporabe svojega izvornega žetona, ki je lahko od medija izmenjave, volilne pravice ali upravljavskega žetona..

Poleg tega oba DLT ponujata pametne pogodbe, ki razširjajo funkcionalnost vsakega od DLT-jev. Čeprav vse verige blokov ne ponujajo pametnih pogodb, so številne novejše verige blokov platforme, ki izvajajo pametne pogodbe. Večina pametnih pogodb je nespremenljivih, kar pomeni, da nad njimi ni mogoče nadgraditi sprememb.

Edini način za uvedbo revizij ali posodobitev je izdelava povsem nove. Hahsgraph pa predstavlja neobvezen mehanizem, ki omogoča “zavezujočo arbitražo”. kar pomeni, da je po potrebi mogoče sprejeti spremembe pametne pogodbe, če se strinja več strank.

Zmagovalec: neodločen izid

Glede kriptovalut in zmogljivosti pametnih pogodb menimo, da gre za žreb, saj imata tako hashgraph kot Blockchain enako funkcionalnost in funkcije. Hashgraph ponuja “zavezujočo arbitražo” za nadgradnjo, revizijo ali razveljavitev pametnih pogodb, čeprav je to nova lastnost; obstajajo blockchain projekti, ki razvijajo podobne funkcije.

Razvojna orodja

Da bi razvijalcem pomagala graditi na svojem DLT, je Hedera Hashgraph izdala odprtokodni komplet za razvoj programske opreme Java (SDK), ki na svoji platformi ponuja tri storitve, ki vključujejo kriptovalute, shranjevanje datotek in pametne pogodbe. SDK Hashgraph vsebuje primere treh ponujenih storitev, ki jih je mogoče enostavno spremeniti, da se aplikacija enostavno zažene in zažene.

Poleg tega ponuja učinkovito uvedbo API-ja Hashgraph ter vsa potrebna orodja za ustvarjanje zasebnih in javnih parov ključev ter digitalno podpisovanje transakcij. To je poleg njegove zmožnosti vodenja pametnih pogodb, napisanih na Solidity, kar omogoča nemoteno migracijo Eth dapps.

Vključitev Hashgraph-a za podporo Solidity je priznanje in priznanje, da je večina ustreznih in odmevnih decentraliziranih aplikacij (dapps) v platformi pametnih pogodb Ethereum, ki je DLT na osnovi verige blokov..

Medtem ko ima Hashgraph znatno prednost pri razširljivosti pred DLT-ji, ki temeljijo na blockchainu, v industriji obstaja veliko projektov, ki z različnimi tehnikami ostrenja raziskujejo vodoravno skaliranje (vzporedna obdelava). Blockchain lahko z mehanizmom soglasja Proof-of-Stake odpravi drag in na videz potratni algoritem Proof-of-Work.

Zmagovalec: neodločen izid

Razvijalci so življenjska kri katere koli tehnologije razdeljene knjige. Oni ustvarjajo različne decentralizirane aplikacije (dapps). Glede na to Hashgraph in Blockchain ponujata svojim razvijalcem potrebna orodja, ki jim omogočajo ustvarjanje in razvoj pravočasnih in uporabnih aplikacij.

Decentralizirana prijava in partnerstva

Hedera Hashgraph je sorazmerno nov DLT in, razumljivo je, da ni veliko aplikacij hashgraph. To je morda razlog, da je Hashgraph dodal podporo Solidity, da bi razvijalcem blokov omogočil nemoten prehod na svojo platformo.

Trenutno se na Hashgraphu izvaja zelo malo decentraliziranih aplikacij in še ni bilo nobenega odmevnega blockchain projekta, ki bi se preselil v njegovo platformo. Zato lahko varno rečemo, da je Blockchain, kar se tiče dapps, še vedno kralj.

Vendar pa potenciala aplikacij Hasgraph ni mogoče prezreti, še posebej, če se toliko odmevnih podjetij pridruži vodstvenemu organu Hedera Hashgraph. Sorazmerno varno je trditi, da bodo nekatera ali številna od teh podjetij uporabila tehnologijo Hashgraph za uvedbo DLT, naj bo to javna ali zasebna.

Toda spet je vrednostni predlog Blockchaina ponuditi nadomestne izdelke in storitve, ki jih podjetja ne nadzorujejo ali vplivajo, ponuditi pravičnejši in bolj vključujoč model monetizacije ter bolj pregleden in cenzurno odporen.

Na partnerstvo Hashgraph-a z odmevnimi podjetji bi lahko gledali kot na meč z dvojnim robom, saj ga lahko štejemo tudi med slabosti Hashgraph-a. Večina podjetij, ki so se pridružila vodstvenemu organu Hashgraph, postanejo člani ne zato, ker so njihove vrednote ali poslanstva odmevali z ideali decentralizacije.

Namesto tega izkoristite tehnologijo za boljšo operativno učinkovitost ali zmanjšanje stroškov ali trženjski trik, da svojim vlagateljem, uporabnikom in navijačem pokažete, da so v ospredju nastajajočih tehnologij..

Po drugi strani pa bodo podjetja DLT za množično posvojitev in za prehod v splošno rabo potrebovala pomoč uveljavljenih in vplivnih institucij, da bodo javnost prenesla na množice. To pomeni, da bodo morali sodelovati s podjetji, ki jih nameravajo motiti ali na koncu zamenjati. To lahko vidimo pri bitcoinih, kjer se vse bolj seka s tradicionalnimi financami, da bi se propagiral.

Zmagovalec: Split-Draw

Blockchains imajo bolj decentralizirane aplikacije, zato je v tem pogledu očiten zmagovalec. Po pravici do Hashgraph-a se je njegovo potovanje šele začelo in na njegovi platformi se bo sčasoma začelo pojavljati več datotek, toda zaenkrat Blockchain sprejme ta krog. Kar zadeva partnerstva, menimo, da je žrebanje, tako kot Hashgraph, nekateri blockchains imajo tudi veliko odmevnih partnerstev, ki gledajo na Ethereum Enterprise Alliance.

Končno ponovno štetje

Hashgraph:

Ta DLT je zmagal le v eni izmed osmih kategorij, ki smo jih uporabili v tem pregledu. To je bilo v kategoriji razširljivosti. Blockchain je v treh kategorijah izgubil, medtem ko je preostale kategorije izžrebal.

Blockchain:

Ta DLT zmaga v 3 kategorijah, decentralizacija, varnost in dApps ali decentralizirane aplikacije. Blockchain in Hashgraph črpata kriptovalute, pametne pogodbe, razvojna orodja in partnerstva.

Hashgraph prednosti in slabosti

Hashgraph Pros

 • Prilagodljivo
 • Težki partnerji
 • Popolna razvojna orodja
 • Podpira trdnost

Proti Hashgrpah

 • Centralizirano
 • Lastniška tehnologija

Nauči se več

Blockchain prednosti in slabosti

Blockchain profesionalci

 • Varno
 • Decentralizirano
 • Odprtokodno
 • Prednostna platforma za dApps

Blockchain Cons

 • Vprašanja razširljivosti
 • Pomanjkanje regulativne jasnosti

Nauči se več

Hashgraph VS Blockchain: Končna razsodba

Če povzamemo vse, lahko vidimo, da je Blockchain na vrhu. Edina kategorija, ki jo je osvojil Hashgraph, je razširljivost. Čeprav je to bistveni vidik katere koli tehnologije Distributed Ledger, so drugi vidiki enako pomembni, nad katerimi prevladuje Blockchain.

Hashgraph je še vedno zelo nov in le čas bo pokazal, ali bo Blockchain lahko premagal v drugih vidikih naše primerjave. Kaj misliš? Povejte nam v oddelkih za komentarje v tem članku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me