Hvorfor er det så mange kryptovalutaer? [Kryptohistorie]

Kryptovaluta og deres underliggende teknologi Blockchain er allment kjent som en av de mest innovative teknologiene i det 21. århundre. Med utgangspunkt i en uklar og sterkt kritisert bakgrunn har teknologien utilsiktet blitt en styrke å regne med i dag. Mange ser på kryptovaluta som en løsning på devalueringsproblemet – et stort problem som konvensjonelle fiat-valutaer møter på daglig basis. Ideen om å ha en global, akseptabel desentralisert valuta appellerte til mange mennesker. Imidlertid er den nåværende situasjonen for ting i kryptorommet langt fra denne forventningen. Kryptovalutaer i verden i dag slår de totale fiat-valutaene tilgjengelig på omtrent 36 kryptoer til 1 fiat.

Spørsmålet gjenstår da at; Hvorfor er det så mange kryptokurver? 

Før vi diskuterer dette viktige spørsmålet, la oss først og fremst finne ut historien til kryptovalutaer.

Hvorfor er det så mange kryptokurver

Historien om kryptovalutaer

Mange tilskriver den første kryptovalutaen som noensinne ble laget til den anonyme grunnleggeren av Bitcoin Satoshi Nakamoto da han først publiserte Bitcoin White Paper i 2008. Det teoretiske aspektet ved kryptovaluta går imidlertid så langt tilbake som på begynnelsen av 1980-tallet. Jeg foretrekker å kalle dem “Pre-bitcoin era“. Det teoretiske aspektet ved kryptovaluta ble først foreslått som løsninger på det som ble kalt ulempene med tradisjonelle fiatpenger. Teoriene ble designet ved hjelp av både matematiske og databaserte prinsipper.

Den første praktiseringen av kryptovaluta ble utført av den amerikanske kryptografen David Chaum. Han utviklet en algoritme som for tiden fungerer som grunnlaget for nettbasert kryptering slik vi kjenner den i dag. Algoritmen gjorde det mulig for informasjonen å bli lagret på en sikker og uforanderlig måte. På den tiden ble penger som ble overført på denne måten kjent som “blindede penger.”

Pre-bitcoin era

På slutten av 1980-tallet, med hjelp fra noen få tilhengere, flyttet Chaum til Nederland hvor han grunnla DigiCash. Imidlertid, i motsetning til dagens krypto, var DigiCash ikke desentralisert. Enkelt sagt var det likevel ganske likt sentralbankene. Med dette som et viktig tema og sentralbanken i Nederland gråt stygt, stengte DigiCash butikken på 90-tallet.

Bortsett fra DigiCash, oppsto flere andre virtuelle valutaer omtrent samtidig.

Wei Dai publiserte en whitepaper for b-penger. Whitepaper inneholdt flere av funksjonene som ble mottatt av moderne kryptoer som desentralisering og anonymitet. Dessverre kom b-penger aldri til markedet.

Nick Szabo, en tilknyttet Chaum designet og distribuerte også krypto kjent som Bit Gold. Kryptoen brukte også blockchain-teknologi som den underliggende teknologien. Kryptoen likte adopsjon en stund, men den er for øyeblikket ikke lenger i bruk. Andre inkluderer Russlands WebMoney og e-gull i USA. 

Til tross for flere forsøk på å lage kryptovalutaer i “pre-bitcoin-tiden”, blir Bitcoin for tiden sett på som den aller første moderne kryptovalutaen. Dette er fordi den kombinerer flere viktige funksjoner som desentralisering, anonymitet, knapphet, uforanderlig journalføring osv. Mange tankeskoler ser på den som den ene sanne kryptoen med mange som kaller den som “King Crypto”. 

Hvorfor er det så mange kryptokurver

Bitcoin

Bitcoin som tidligere nevnt ble først beskrevet i en whitepaper publisert i 2008 av Satoshi Nakamoto. Kryptoen ble deretter først lansert i 2009, med flere andre alternativer som Litecoin følgende drakt i 2010. I 2012 vakte Bitcoin oppmerksomhet fra flere institusjonsbaserte klienter som WordPress, Microsoft, Expedia og et dusin andre. I 2017 ble Bitcoin enda mer populær da prisen steg til nesten $ 20.000.

Regjeringer over hele verden hevder for tiden en enorm innflytelse på folks midler, noe som resulterer i spørsmål som devaluering blant flere andre. Mange kryptoentusiaster ser på kryptorommet som nøkkelen til å overføre makt fra regjeringen tilbake til den gjennomsnittlige personen. 

Hvorfor er det mer enn én kryptovaluta?

Siden Bitcoin fremdeles er den mest anerkjente kryptoen tilgjengelig i dag, hvorfor er det så mange kryptovalutaer, med mange flere som dukker opp hver dag? Trenger vi flere kryptovalutaer? Kan ikke Bitcoin tilfredsstille de økonomiske behovene til globale befolkninger osv.? Disse og mange flere spørsmål vil bli besvart i denne artikkelen.

Først og fremst, hvorfor er det så mange kryptovalutaer? Eller ganske enkelt sagt Hvorfor er det mer enn en kryptovaluta? Til å begynne med er kryptokurver over hele verden designet for å gi løsninger på spesifikke problemer i spesifikke nisjer. Bitcoin, for eksempel, ble designet for å hjelpe jevn, rask og enkel peer-to-peer (P2P) transaksjoner. Kryptoen fungerer også som en stor butikk med verdi og en form for investering.

Ethereum er derimot designet for å lette opprettelsen og distribusjonen av smarte kontrakter. Mange kryptovalutaer som Dash og Electroneum er fokusert på å hjelpe ubankede. Noen andre kryptoer som Enjin Coin hjelper til med å drive et bestemt virtuelt økosystem mens Elastos mål er å drive det nye internett. En annen viktig årsak som gir svar på spørsmålet; hvorfor er det så mange kryptovalutaer at kryptoer er bygget på blockchain-teknologi. 

Foreløpig oppdages flere brukstilfeller av blockchain på daglig basis. Fra helsesektoren til stemmegivning, økonomi, logistikk, gruvedrift, forsyningskjede osv. Med hver nye brukssak dannes en ny blockchain og deretter ny krypto. Ingen enkelt blockchain kan fange opp alle potensialene som er innebygd i denne innovative teknologien. Derfor er behovet for at flere blokkjeder og deres kryptovaluta fokuseres på en partikkelnisje.

Hvor mange kryptovalutaer er det?

I følge CoinMarketCap (CMC), det er nøyaktig 6510 kryptovalutaer fra 19. august 2020. Dette er ganske stor figur med nye kryptoer som blir med på denne listen hver dag. Nedenfor er en liste over de 10 beste kryptovalutaene i henhold til markedsverdi tilgjengelig i dag.

  • Bitcoin (BTC) – 218,85 milliarder dollar
  • Ethereum (ETH) – 46,56 milliarder dollar
  • Ripple (XRP) – 13,07 milliarder dollar
  • Tether (USDT) – 10,01 milliarder dollar
  • Chainlink (LINK) – 5,61 milliarder dollar
  • Bitcoin Cash (BCH) – 5,41 milliarder dollar
  • Litecoin (LTC) – 4,08 milliarder dollar
  • Bitcoin SV (BSV) – 3,83 milliarder dollar
  • Cardano (ADA) – 3,4 milliarder dollar
  • Binance Coin (BNB) – 3,3 milliarder dollar

Fordeler og ulemper

Fordeler 

  • Raskere transaksjonstid- Ved å fullstendig eliminere behovet for mellommenn, kan transaksjoner nå utføres i sanntid med krypto. Dette er også mulig på grunn av blockchain-teknologi.
  • Lavere transaksjonskostnader – Overføring av midler ved hjelp av krypto bidrar til å redusere kostnadene drastisk sammenlignet med konvensjonelle fiatoverføringer over landegrensene.
  • Personvern – I tillegg til de ovennevnte fordelene gir kryptovaluta brukerne muligheten til å utføre konfidensielle transaksjoner. 

Andre viktige fordeler inkluderer, brukere er de eneste som kontrollerer fondene sine. Kryptotransaksjoner er også uforanderlige, sikre, desentraliserte, inflasjonssikre osv.

Ulemper

Mens kryptokurver har mange fordeler, lider de fortsatt av flere medfødte problemer.

  • Problemer med skalerbarhet
  • Cybersikkerhet og tyveri
  • Volatilitet
  • Fiendtlige reguleringsbetingelser

Neste store kryptovaluta

Kryptoområdet er for tiden mettet med mange potensielt vellykkede kryptovalutaer. Så, å merke en som den neste store kryptovalutaen, er ikke noe som bør gjøres med levity. Bitcoin står for tiden som den beste krypto tilgjengelig i dag, med alle andre kryptovalutaer som vanligvis kalles alternative mynter “altcoins”.

Krypto med potensial til å bli den neste store kryptovalutaen må ha flere viktige funksjoner på plass. Dessverre mangler de fleste av de tilgjengelige kryptovalutaene i dag ett eller flere av disse kriteriene.

1. Skalerbarhet

Et stort problem som de fleste krypto- og blockchain-plattformer står overfor, er skalerbarhet. Den neste store kryptoen skal kunne skryte av nesten uendelig skalerbarhet. Det vil si effektivt gjennomføre flere millioner transaksjoner på bare ett sekund. 

2. Desentralisering

For å sikre desentralisering bør stemmegivningen fordeles til intet mindre enn 10.000 til 100.000 velgere. For å oppnå dette kan ikke kryptoen benytte Proof-of-Work (PoW) konsensusmekanismen. Dette er fordi PoW krever bassengsentralisering. De må heller ikke benytte Proof-of-Stake (PoS) eller den delegerte konsensusmekanismen (dPoS).

3. Raske transaksjonshastigheter

Jeg snakker om å få bekreftet transaksjoner på ikke mer enn 3 sekunder.  

4. Tillatelsesfri og pålitelig 

Den neste store kryptoen er en som både er tillitsløs og tillatelsesløs. Det vil si at det ikke er noen form for sentralisering eller tredjepartskontroll på blockchain.  

I tillegg vil en potensielt vellykket kryptovaluta også kreve lav energi, lite eller ingen kostnader i det hele tatt, blant flere andre funksjoner.

Foreløpig ser Ethereum ut til å være på rett spor. Cardano (ADA) har også stort potensial for å bli den neste store kryptoen, spesielt med sin etterlengtede Shelley-oppgradering.

For å konkludere

Selv om det startet en steinete start, er kryptokurver over hele verden (Bitcoin og Altcoins) kommet for å bli. Mens ideen om å ha én universell krypto har blitt uttrykt flere ganger, er muligheten for at det noen gang skjer ganske liten. Tenk deg at bare en bank betjener de økonomiske behovene til alle på jorden eller en førerhusdriftstjeneste (Uber) som gjør det samme globalt. Det er en nesten umulig bragd. For å tilby førsteklasses tjenester anbefales det at tjenesteleverandører finner og betjener en bestemt nisje.

Vi forventer også flere kryptokurver i nær fremtid. Dette skyldes at etter hvert som flere brukssaker blir dannet, designet og tenkt ut, vil flere blokkjeder utvikles og flere kryptovalutaer fødes. Derfor er svaret på spørsmålet, hvorfor er det så mange kryptokurver? Mens Bitcoin forblir den første go-to-kryptoen, ser vi frem til en tid da et altcoin vil dominere kryptorommet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me