Hyperledger vs Ethereum: Katera platforma Blockchain je boljša?

Če poskušate primerjati Hyperledger in Ethereum, je pomembno razumeti razlike. Blockchain ali bolj primerno poklicano Tehnologija porazdeljene knjige (DLT) je pritegnil pozornost mnogih, vključno z več milijardami podjetij, ki so vedno na lovu za naslednjim tech samorog to bi se lahko izkazalo za njihovo naslednjo krava gotovina. To smo že videli v zgodnjih internetnih dneh, ko so vsa podjetja, povezana z internetom, razgrabljali levo in desno, medtem ko je le malo preživelo, tista, ki so postala večmilijardna podjetja, za katera so pozvali, da so takšna kot večina Podjetja FAANG

Brez dvoma, Ethereum ostaja prednostna platforma pametnih pogodb v celotni industriji. Poleg tega, da prednost prvega uporabnika, je pritegnil vrhunske projekte, ki so bili zgrajeni na vrhu njegove platforme, ki daje Omrežje Ethereum je edinstvena prednost, da ima najbolj raznoliko, celovito in ustrezno zbirko decentralizirane aplikacije (DApps) do danes. Kljub trenutnim in vztrajnim izzivom razširljivosti Ethereuma razvijalci blokov še naprej gradijo na tej platformi in s prihodom Ethereum 2.0, ta trend se bo verjetno nadaljeval. 

hiperledger vs ethereum

Hyperledger vs Ethereum

Z vsem uspehom okoli Ethereum, lahko bi pričakovali, da bi mnoga odmevna podjetja začela graditi svoje DApps na Ethereumu, vendar v resnici, večina podjetij ni, ampak raje uporablja drugačno tehnologijo porazdeljene knjige, tisto, ki je bolj zasebna in tista, ki je v bistvu bolj centralizirana, kar se imenuje Hiperledger. Morda ste prvič slišali za to verigo blokov, saj ta ni navedena na vaših običajnih spletnih mestih s podatki, kot je Coinmarketcap, Messari ali Coingecko iz razlogov, ki jih boste izvedeli kasneje v tem članku. V tem članku bomo naredili primerjavo Hyperledger in Ethereum, da se boste lahko odločili, katera je boljša za vas.

Torej, katera je boljša? No, prav na to vprašanje bomo poskušali odgovoriti v tem članku, ko bomo razpravljali o različnih vidikih teh dveh ločenih tehnologij porazdeljene knjige. Izbrali smo 10 različnih značilnosti, za katere menimo, da bodo najbolje razlikovale dva DLT in vam omogočile boljše razumevanje vsake tehnologije

Vrsta verige blokov

Začnimo s primerjavo same narave verige blokov Hyperledger in Ethereum. Ko govorite o verigah blokov, boste vedno slišali teme o njih decentralizacija, preglednost, varnost, cenzurni odpor in neodvisnost od posredniškega ali centraliziranega organa. To bi lahko bilo velja za javni blockchain vendar ne za a zasebni blockchain. Glede na to je največja razlika med Hyperledgerjem in Ethereumom dejstvo, da je prvi zasebni blockchain, drugi pa javni blockchain.

Javna veriga blokov oz blockchain brez dovoljenj je vrsta verige blokov, ki ne zahteva dovoljenja nobenega centraliziranega subjekta ali posrednika. To je vrsta verige blokov, ki se natančno drži omenjenih značilnosti, predvsem pa je decentralizirana. Decentralizacija je morda najpomembnejša značilnost DLT. Prav zaradi tega so tako edinstveni in revolucionarni, brez tega bomo težko ločevali tehnologijo veriženja blokov od običajne baze podatkov

Hyperledger vs Ethereum

A zasebni blockchain ki se pogosto imenuje tudi pooblaščeni blockchain, ni nujno, da sledi splošno sprejetim značilnostim vrste blockchain, ki so jo popularizirali bitcoin in druge kriptovalute. Ta vrsta blockchain ima selektivna decentralizacija ali stopnje decentralizacije. Lahko jih primerjamo z običajno bazo podatkov, kjer nekateri njeni deli so bili decentralizirani. Mnoga podjetja imajo raje tovrstno verigo blokov, saj jim omogoča večji nadzor, boljšo razširljivost in zmožnost, da deli svojih podatkov o verigi blokov ostanejo stran od radovednih pogledov konkurentov..

Soglasni protokol

Hyperledger vs Ethereum

Druga značilnost, ki razlikuje Hyperledger in Ethereum, so njihovi soglasni protokoli. Ethereum uporablja enak mehanizem soglasja bitcoinov, Dokaz o delu (PoW). To ga uvršča med najbolj varne in decentralizirane verige blokov v celotni industriji. Čeprav ima svoje prednosti PoW je pritegnil veliko količino energije, ki jo porabi, in njeno nezmožnost prilagoditve množičnemu sprejemanju. To je eden glavnih razlogov, zakaj številna podjetja neradi uporabljajo Ethereum za razvoj DApps.

Po drugi strani, Hyperledger nima niti enega mehanizem soglasja na mestu. Razvijalci lahko ustvarijo svoj mehanizem soglasja. To je omogočeno s pomočjo modularna arhitektura Hyperledgerja. Zaradi prilagodljivosti, ki jo ponuja, je idealna platforma za gradnjo različnih panog, ki ima lahko različne zahteve glede razširljivosti, varnosti in delovanja.. Če pa razvijalci ne želijo razvijati mehanizma soglasja, ki ga lahko uporabijo BFT protokol konsenza, ki naj bi bil privzeti mehanizem za Hyperledger.

Uporaba kriptovalut

Eter (ETH) je sestavni del Ethereuma, saj služi kot glavna valuta omrežja in deluje kot »Plin”Za plačilo transakcij v svoji verigi blokov. Za razliko od Ethereuma, Hyperledger nima na voljo nobene kriptovalute in ne bi bili presenečeni, če je ne bo kmalu; šele, ko kriptovalute dosežejo določeno stopnjo zrelosti v smislu predpisov in standardov skladnosti. Boljši primer uporabe Hyperledgerja bi bil tokenizacija vrednostnih papirjev namesto tega.

Uporaba kriptovalut

Tokeniziranje vrednostnih papirjev bo dobro sodelovalo pri številnih podjetjih in še pomembneje pri regulativnih agencijah, kot je Ameriška komisija za vrednostne papirje in borze. To odnese veliko ugibanj in razprav ali je kriptovaluta a varnost ali ne saj se kot tak razglaša že od samega začetka. To bo omejilo morebitne utekanja s SEC ki lahko pozneje kriptovaluto razglasi za varnost kot nekateri projekti, ki so izvedli ICO leta 2017. Dokler noben zakon ne izvzema kriptovalut, da so vrednostni papirji, vedno predstavlja tveganje, da jih bo ameriška SEC označila kot vrednostni papir. 

Aplikacije in vrste transakcij

Povsem jasno je, da imata Hyperledger in Ethereum različna pristopa pri izkoriščanju tehnologije porazdeljene knjige. To izhaja iz dejstva, da vsaka od teh tehnologij skrbi za različne vrste uporabnikov. Ethereum je po svojem obsegu precej splošen in je namenjen širokemu številu namenov. Vendar, Zdi se, da je Ethereum bolj primeren za ravnanje B2C aplikacij kot Hiperledger saj prvi ne zahtevajo dovoljenja za sodelovanje v transakcijah. Nasprotno, slednje je usmerjena proti B2B aplikacij saj bi udeleženci verjetno potrebovali dovoljenje za varovanje občutljivih poslovnih informacij ali transakcij.

Razumljivo, Transakcije v Hyperledgerju bodo verjetno zasebne, kar je nasprotno od Ethereuma, kjer lahko vsi udeleženci dostopajo do knjige transakcij.  Zato bo udeležba udeležencev pri soglasju Hyperledgerja omejena, če bo sploh izvedena. Čeprav se zdi, da je Ethereum boljša možnost za bolj pregleden in vključujoč blockchain, je treba omeniti, da večina podjetij ima v svojem interesu, da njihovi podatki in podatki uporabnikov ostanejo zasebni, še posebej v okolju, kjer postajajo slabi igralci vse bolj izpopolnjeni

Orodja za razvijalce

Ethereum je bil priznan kot prva platforma, ki temelji na verigi blokov, ki ponuja Turingov popoln pametni programski jezik za pogodbe. Uporabljeni programski jezik je Programski jezik Solidity. To je le široko uporabljeno in znano znotraj blockchain skupnosti, vendar razmeroma nejasno za širšo skupnost razvijalcev programske opreme. Razvijalci, ki so novo v industriji bo verjetno potrebujete dodaten čas ali usposabljanje da se seznanijo z Trdnost. Na svetlejši strani, Solidnost hitro postaja standardno programiranje za razvoj verige blokov saj toliko projektov poleg Ethereuma zdaj podpira jezik. 

Hyperledger vs Ethereum

V skladu z modularno zasnovo Hyperlederja in ciljem standardizacije razvoja porazdeljene knjige, podpira priljubljene programske jezike, kot je Pojdi, Java, in Node.js. S tem bi razvijalci, ki so delali na drugih projektih programske opreme imeti znano okolje za delo. To jim bo omogočilo osredotočiti na oblikovanje in ustvarjanje decentraliziranih aplikacij raje kot poraba časa za učenje solidnosti ali izdelava standardnih knjižnic ni na voljo v programskem jeziku Ethereuma. 

Partnerstva

Tako Hyperledger kot Ethereum se ponašata z nekaterimi najbolj impresivnimi partnerstvi v celotni industriji distribuiranih knjig. Mnogi od teh industrijskih partnerjev so člani konzorcija Ethereum in Hyperledger, kot je Microsoft, Naglas in, JP Morgan, zato lahko sklepamo, da sta si s stališča poslovnih partnerstev precej enaki. Seveda, raven partnerstev je odvisna od tega, kaj nameravajo doseči v omenjeni platformi. Vzemimo za primer JP Morgan, ki so ga namesto Hyperledger ali Ethereum blockchain uporabili Sklepčnost (Zasebna veriga blokov na osnovi Ethereuma) za eksperimentiranje s tehnologijo porazdeljene knjige. 

Impresiven in naraščajoč seznam partnerjev za ponudnike tehnologije distribuirane knjige dokazuje neizmerne potenciale DLT ali blockchain tehnologije.  To kaže tudi na vedno večjo zavest o nastajajoči tehnologiji, za katero mnogi menijo, da bo sestavni del realizacija spleta 3.0 in omogočanje tehnologije industrijska revolucija 4.0. Čeprav imata različna veriga verig različno pravilno, verjamemo, da bosta oba igrala pomembno vlogo v tem tehnološkem razvoju.

Skupnosti

Ni težko opaziti, da je večina članov skupnosti v Hyperledgerju znanih in uveljavljenih organizacij in ustanov. To ni presenetljivo, saj je osredotočeno predvsem na podjetniške blockchain aplikacije. Po drugi strani ima Ethereum konzorcij za podjetja z ustanovitvijo podjetja Enterprise Ethereum Alliance leta 2017. Mnogi ustanovni člani te organizacije so že člani konzorcija Hyperledger. Vendar pa je večnamenska generična veriga blokov za vse vrste decentraliziranih aplikacij še ena skupnost, ki ji Ethereum skrbi.

Hyperledger vs Ethereum

To so različni start-upi blockchain, ki so svojo decentralizirano aplikacijo zgradili na Ethereumu. Mnogi so se rodili in financirali v času razcveta ICO leta 2017 ali pa so jih podprla zasebna podjetja ConsenSys, ki jo je ustanovil eden od ustanoviteljev Ethereuma. Zanimivo je, da je ConsenSys eden izmed ustanovnih članov Hyperledgerja. To kaže, da je genski sklad Hyperleder in Ethereum bolj prepleten kot tisto, v kar bi morda želeli verjeti. Kljub temu se zdi, da ima Ethereum veliko večji obseg trga kot Hyperledger

Skladnost in predpisi

Ker večina projektov, ki temeljijo na Hyperledgerju, verjetno ne bodo uporabljali kriptovalut, je verjetnost, da bi imeli težave z regulativnimi organi, zelo majhna. Tega ni mogoče trditi z Projekti Ethereum nekatere je že ocenil ZDA SEC kot neregistrirani vrednostni papirji. Kot smo že omenili, še vedno ne obstaja noben zakon, ki kriptovalute dokončno uvršča med vrednostne papirje. Medtem ko zagovorniki in zagovorniki kriptovalut pritiskajo na kriptovalutam prijazno zakonodajo, v zakon ni bilo sprejeto nič pomembnega.

Zato lahko rečemo, da bi bila Hyperledger, če primerjamo dve verigi blokov, za zdaj varnejša izbira glede skladnosti in predpisov, edini razlog pa je, da se običajno ne ukvarjajo s kriptovalutami. Odvisno od tega, kako gledate nanj, je to lahko prednost Hyperledgerja, hkrati pa je lahko njegova največja slabost. Vse je odvisno od tega, kako gledate na to in kako bodo razvijalci uporabili tehnologijo.

Hyperledger vs Ethereum: Zaključek

Ethereum bi Hyperledgerja izpihnil iz vode, ker bi imel zasebni blockchain, ki za mnoge najčistejše blockchain sploh ni smiseln. Vendar moramo Razumeti, da se z razvojem tehnologije razdeljene knjige spreminjajo tudi primeri uporabe in subjekti, ki bi jih morda želeli uporabljati. Zato smo ugotovili, da boljši blockchain je odvisno od panoge in vrste decentralizirane aplikacije, v kateri bodo uporabljeni. Kot smo že omenili v tem članku, podjetja ne bi želela verige blokov, ki je popolnoma pregledna iz razlogov, ki smo jih že omenili zgoraj, in bi potrebovali nekaj, kar bi obsegalo. 

Po drugi strani pa Ethereum, všeč mi ali ne, ne more prilagoditi samega števila transakcij, ko doseže splošno uporabo. Prizadevali so si, da bi bila bolj prilagodljiva, a to bomo še videli. V sedanji obliki si težko predstavljamo, da bi si podjetja želela ponuditi razširljive blockchain rešitve, ki bi svoje DAppe nameščale na Ethereum. Presenetljivo je, da se številna zagonska podjetja še vedno uporabljajo na Ethereumu, kljub težavi z razširljivostjo, za katero verjamemo, da temelji na priljubljenosti Ethereuma.. 

Kaj pa ti? Kaj je po vašem mnenju boljše, Hyperledger ali Ethereum? Odgovore in odzive objavite v oddelku za komentarje tega članka. Vedno nas zanima slišati mnenja naših bralcev in začeti konstruktivno in smiselno razpravo. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me