Inleiding tot cryptocurrency: wat is het en hoe wordt het gebruikt?

Cryptocurrency heeft het afgelopen jaar de wereld stormenderhand veroverd. De meeste mensen waren nogal onzeker over het succes ervan toen het net begon, maar de meesten zijn nog steeds sceptisch over de stabiliteit en vragen zich af hoe lang het zal duren. Maar ondanks alle scepsis eromheen, is cryptocurrency hier om te blijven.

wat is cryptocurrencyCryptocurrencies zijn een wereldwijd fenomeen geworden. Ze zijn verreweg het meest besproken onderwerp op financiële talkshows en sociale mediasites. Ondanks alle zendtijd en focus die eraan is gegeven, begrijpen maar heel weinig mensen het volledig.

In dit artikel zullen we stap voor stap doornemen wat cryptocurrency is.

Wat is de impact van cryptocurrency?

Transacties kunnen uitvoeren zonder tussenkomst van een bank, maakt het in de eerste plaats heel gemakkelijk en efficiënt. Aangezien de bank in wezen slechts een tussenpersoon is, wiens taak het is ervoor te zorgen dat de transactie soepel verloopt en dat de cijfers aan elk uiteinde correct zijn. Het zou veel efficiënter zijn als we het zouden kunnen doen zonder dat iemand ernaar kijkt dat vereist ook een salaris, waardoor we transactiekosten krijgen.

Met cryptocurrency is er geen tussenpersoon, er zijn miners (in wezen computers die zijn toegewijd aan het oplossen van wiskundige problemen en zodra deze zijn opgelost, is een transactie goedgekeurd), deze computers kunnen door iedereen op de planeet worden beheerd (zie ons artikel over de beste Bitcoin-mijnwerkers hier). Een andere impact die cryptocurrency heeft, is dat je gemakkelijk geld naar iedereen ter wereld kunt sturen zonder wisselkosten, dit maakt het een zeer interessante valuta voor degenen die geld naar het buitenland willen sturen..

Omdat cryptocurrency gedecentraliseerd is, is het volledig anoniem. Hoewel dit om veiligheidsredenen goed is, heeft dit ertoe geleid dat Bitcoin en andere cryptocurrencies worden gebruikt bij het kopen van illegale producten. Dit resulteerde in een slechte reputatie van Bitcoin, maar de afgelopen maanden hebben mensen zich gerealiseerd dat het in feite niet alleen een valuta is voor criminelen, er zijn eigenlijk veel andere use-cases voor cryptocurrency..

De geschiedenis van cryptocurrencies

Dit kan voor velen een schok zijn, maar de opkomst van cryptocurrencies was het resultaat van een totaal ander product. De uitvinder, Satoshi Nakamoto, wiens identiteit niet is vastgesteld, was niet van plan iets met zo’n revolutionair effect te creëren. Het was trouwens niet zijn bedoeling om met een nieuwe vorm van valuta op de proppen te komen.

geschiedenis van crypto

Dus, wat probeerde deze Nakamoto uit te vinden? Toen hij in 2008 zijn nieuwe idee, Bitcoin, aankondigde, sprak Nakamoto over het ontwikkelen van een vorm van een peer-to-peer elektronisch geldsysteem. Onderdeel van deze nieuwe uitvinding was een geniale manier om het digitale geldsysteem te decentraliseren. In de jaren 90 hadden velen geprobeerd een gedecentraliseerd geldsysteem te maken, maar dat mislukte jammerlijk.

Toen hij de mislukkingen zag en bestudeerde van degenen die het systeem vóór hem probeerden te hacken, besloot hij een geldsysteem op te bouwen zonder een centraal orgaan (d.w.z. een centrale bank). Het zou werken en zich meer gedragen als een peer-to-peer-netwerk dat het delen van bestanden op een standaard computernetwerk mogelijk maakt.

Het is dit basisidee dat cryptocurrency heeft voortgebracht. Grappig genoeg was cryptocurrency het ontbrekende puzzelstukje voor de realisatie van digitaal contant geld. Nu een eerlijke waarschuwing, de reden waarom cryptocurrency het ontbrekende stuk was, is een beetje ingewikkeld. Het is echter van cruciaal belang om dit te begrijpen als u het hele idee van digitale valuta goed wilt begrijpen.

Waarom het de ontbrekende puzzel was

Om te beginnen, wil digitale valuta werkelijkheid worden, dan moet er een vorm van betalingsnetwerk aanwezig zijn, compleet met transacties, saldi en rekeningen. Om het systeem stabiel te maken, moet het netwerk een belangrijk ding doen; zorg ervoor dat er geen dubbele uitgaven zijn. In wezen zou iemand zijn cake niet moeten kunnen eten en toch hebben. Dus hoe wordt dit bereikt? Welnu, het huidige valutamodel lost dit probleem op door een centrale server (centrale bank) te hebben die alle gegevens over de saldi bijhoudt.

Maar hier is het ding; een gedecentraliseerd netwerk kan geen centrale bank hebben, omdat het dan in feite niet gedecentraliseerd is. In plaats daarvan vereist het dat elke deelnemer aan het netwerk zijn / haar eigen gewicht draagt ​​om ervoor te zorgen dat er geen dubbele uitgaven plaatsvinden. Elke peer moet alle transacties controleren op geldigheid en dubbele uitgaven voorkomen.

Als u het op de voet volgt, is de vraag die u nu in gedachten heeft: hoe zorgt zo’n groot netwerk voor een consensus over dergelijke opnamekwesties? Is er niet veel chaos?

Het is een gegeven, in een peer-to-peer-netwerk is consensus absoluut noodzakelijk. Als het netwerk het niet eens is over een kleine balans, stort het hele systeem in elkaar. Het systeem vereist niets anders dan volledige consensus – hier zijn geen twee manieren voor.

Met een gecentraliseerd systeem worden alle processen en transacties door een centraal orgaan geleid dat de authenticiteit van de huidige saldi beoordeelt en bevestigt. In een gedecentraliseerd systeem kan er geen centraal orgaan zijn, aangezien zij de macht hebben over het hele systeem, wat betekent dat het niet gedecentraliseerd is.

De mogelijkheid om processen in een gedecentraliseerd systeem te authenticeren werd lange tijd als onmogelijk beschouwd. Nou, totdat Satoshi bewees dat iedereen ongelijk had. Cryptocurrency is de bouwsteen van een gedecentraliseerd systeem.

Cryptocurrency is dus een ingewikkeld systeem?

Niet echt. Als we alle complicaties negeren die tech- en financiële goeroes in de definitie brengen, is cryptocurrency in feite digitale valuta. U kunt het ook definiëren als beperkte digitale invoer in een database die niemand kan wijzigen zonder aan een specifieke reeks voorwaarden te voldoen.

is crypto ingewikkeld

Laten we eens kijken naar het geld dat u al op uw normale bankrekening heeft staan. Als je erover nadenkt, is het niets meer dan eenvoudige invoer in een database die alleen kan worden gewijzigd als aan bepaalde specifieke en strikte voorwaarden is voldaan. U kunt fysiek geld toevoegen aan of opnemen van de bank.

Om deze gegevens in de database in te voeren, moet u ofwel het fysieke geld bezitten (voor stortingen) of een gelijkwaardig bedrag in de database hebben (voor opname). Geld is opgesplitst in termen van leken en is een verzameling geverifieerde boekingen in een of andere vorm van een database met transacties, saldi en rekeningen.

Hoe werkt cryptocurrency?

Nu we begrijpen wat cryptocurrency is, gaan we eens kijken hoe cryptocurrency werkt.

Het proces begint wanneer een peer op het netwerk een transactie aanvraagt. De transactie die wordt aangevraagd, wordt vervolgens automatisch naar elke peer op het netwerk verzonden.

Hoewel het verzoek naar elke peer op het netwerk wordt uitgezonden, kan slechts één peer het accepteren en de volgende validatiestap voltooien. Dit validatieproces kan nu contracten, cryptocurrencies, records of andere informatie bevatten.

Zodra het validatieproces is voltooid, is de volgende stap het combineren van het gevalideerde verzoek met andere transacties in het systeem. Dit duurt ongeveer 10 minuten, in vergelijking met een bank die 1 tot 5 werkdagen nodig heeft om de transactie te voltooien. Deze combinatie zorgt voor een nieuw datablok dat wordt opgenomen in het grootboek.

Het nieuwe blok wordt later toegevoegd aan een bestaande blockchain en permanent gemaakt. Op dit punt wordt het cryptocurrency-proces als voltooid beschouwd.

Op het moment dat een verzoek om een ​​transactie wordt gedaan, is het vrijwel onmiddellijk bekend bij elke peer in het netwerk. Het duurt echter even voordat het proces is geverifieerd en bevestigd. Ik moet erop wijzen dat het bevestigingsproces de ruggengraat van cryptocurrencies is.

Op voorwaarde dat een transactie onbevestigd blijft, kan deze worden vervalst. Maar als het eenmaal is bevestigd, wordt het permanent gemaakt en kunnen er geen verdere wijzigingen in worden aangebracht. Het proces op dat punt wordt onomkeerbaar en wordt toegevoegd aan een onveranderlijke geschiedenis van records die blockchains worden genoemd.

Snelle vraag, wie doet de bevestigingen? Mijnwerkers zijn de enige individuen die de transacties mogen bevestigen. Het is de rol die ze spelen in het peer-to-peer-netwerk. Ze ontvangen de transacties, testen ze op legitimiteit en verspreiden ze over het netwerk. Zodra een miner een transactie bevestigt, moet elke peer op het netwerk de transactie aan de database toevoegen, aangezien deze onderdeel is geworden van de blockchain.

Voor de belangrijke rol die ze spelen in het cryptocurrency-netwerk, krijgen de miners een vorm van beloning. Meestal is de beloning in de vorm van Bitcoins (hierover later meer).

Dieper kijken naar wat mijnwerkers doen

Is er een kwalificatie om een ​​mijnwerker te zijn? Nee, dat is net zoiets als vragen of er persoonlijke kwalificaties zijn om een ​​freelancebedrijf te starten. Het enige dat je nodig hebt, is te begrijpen hoe mijnbouw werkt, een passie te hebben en het te behandelen als een bedrijf als elk ander. Dit betekent dat men moet investeren in de nodige mijnbouwmiddelen om een ​​mijnwerker te worden en bovendien een winstgevende.

Aangezien het cryptocurrency-netwerk gedecentraliseerd is, wat betekent dat het niet één enkele autoriteit heeft die de touwtjes in handen heeft en het genoemde transactieverzoek delegeert, heeft Nakamoto een mechanisme ontwikkeld dat voorkomt dat een enkel individu deze vrijheid misbruikt. Het zou chaotisch zijn en het systeem zou omvallen als een individu leeftijdsgenoten zou kunnen bundelen die vervolgens vervalste legaal ogende cryptocurrencies kunnen verspreiden.

Dus hier is wat Nakamoto deed. Hij bedacht een regel dat elke mijnwerker met behulp van zijn computers in een bepaalde hoeveelheid werk zou moeten investeren om deel te nemen aan het mijnbouwproces. Elke miner heeft de verantwoordelijkheid gekregen om een ​​hasj te vinden. Een hash is gewoon een product van het wiskundige probleem dat de computer moet oplossen. Dit verbindt elk nieuw blok met zijn oorspronkelijke blokfamilie. Dit hele fenomeen wordt Proof-of-Work genoemd.

Zoals eerder vermeld, worden er enkele prikkels gegeven aan de miners in de vorm van bitcoins voor de cruciale rol die ze spelen in het systeem. Bitcoin kan immers alleen worden gemaakt als miners de wiskundige problemen oplossen.

Het is belangrijk op te merken dat de complexiteit van deze problemen met de tijd toeneemt. Als zodanig neemt de verwerkingskracht die een miner moet investeren ook toe met de tijd, omdat elk probleem een ​​bepaalde hoeveelheid tijd nodig heeft om op te lossen.

Eigenschappen van cryptocurrency

Het is onomkeerbaar

Nadat elk transactieverzoek is geverifieerd, wordt het permanent en onomkeerbaar. Niemand kan er wijzigingen in aanbrengen. Heck, Satoshi, degene die erachter zit, kan de veranderingen niet aanbrengen. Als het geld eenmaal is verzonden, kan het niet meer worden teruggedraaid. Dus in het geval dat u geld naar een oplichter stuurt of een hacker de valuta van uw pc heeft gestolen, zijn ze verdwenen. Het hele valutasysteem heeft geen vangnet.

Daarom is het belangrijk om uw cryptocurrencies in portefeuilles op te slaan. Hier is een gids over de beste wallets voor Bitcoin, en hier is een gids over de beste wallet voor Ethereum.

Het is pseudoniem

De rekeningen en de transacties zijn niet verbonden met echte mensen. In zekere zin zijn ze dat, maar er is geen manier om daadwerkelijk te volgen wie er achter de transactie zit. Wanneer u bitcoins ontvangt, komen ze binnen in wat mensen adressen noemen. Dit zijn slechts willekeurige ketens van ongeveer 30 karakters. Ja, u kunt hiermee de stroom van de transactie analyseren, maar ze zijn niet voldoende om u een echte identiteit te geven.

Globaal en snel

De transacties doorlopen het validatieproces in het netwerk zeer snel. Eigenlijk duurt het maar een paar minuten om hun bevestigingen te maken. Dit hangt natuurlijk af van de verwerkingskracht van de computer die de taak uitvoert.

En gezien het feit dat het netwerk bestaat uit computers die over de hele wereld zijn verspreid, staan ​​de transacties onverschillig tegenover de locatie. En als zodanig is de hoeveelheid tijd niet afhankelijk van of u contant geld naar uw buurman of een persoon aan de andere kant van de wereld stuurt..

Het is veilig

De fondsen in het systeem zijn vergrendeld in een zogenaamd cryptografiesysteem met openbare sleutel. Alleen de eigenaar van een bepaalde openbare sleutel kan de valuta verzenden. De kracht van de cryptografie in combinatie met de grote omvang maakt het onmogelijk om het systeem te hacken. Uitwisselingen en wallets, waarin u deze openbare sleutels opslaat, kunnen echter worden gehackt. Daarom is het noodzakelijk om te investeren in een veilige portemonnee voor uw cryptocurrencies.

Vereist geen toestemming

U heeft geen toestemming van iemand nodig om transacties met cryptocurrencies uit te voeren. Het enige wat je nodig hebt, is dat je een portemonnee hebt, met daarin cryptocurrency, zodat je een adres hebt om je crypto’s vanaf te sturen. Nadat u Bitcoin heeft gekocht en in een portemonnee heeft gestopt, kunt u cryptocurrencies verzenden en ontvangen.

Soorten cryptocurrencies

Nu, voordat u zelfs maar over cryptocurrency hoorde, moet u over Bitcoins hebben gehoord. Tegenwoordig is Bitcoins de meest populaire cryptocurrency. Zozeer zelfs dat het bijna synoniem is met het woord cryptocurrency.

Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn er verschillende soorten cryptocurrencies. Bitcoin is toevallig het meest populair. Hieronder vindt u een diepgaande blik op enkele van de meest populaire cryptocurrencies.

Bitcoin

Dit was de allereerste cryptocurrency. Sinds de oprichting is het in populariteit en bekendheid gegroeid. In de hele wereld van cryptocurrency dient Bitcoin bijna als de gouden standaard. Het wordt door velen gebruikt als een wereldwijde betaalmethode en wordt zelfs gebruikt bij cybercriminaliteit op platforms zoals ransomware en de darknet-markt. criminelen tot een geaccepteerde betaalmethode in een paar e-commerce winkels, en nog veel meer binnen een paar jaar.

Bitcoin bestaat nu al meer dan zeven jaar. Gedurende deze tijd is de waarde ervan gestegen van $ 0 naar een indrukwekkende $ 19.600. Het wordt ook dagelijks ongeveer 200.000 keer afgehandeld.

Ethereum

Ethereum is gemaakt door Vitalik Buterin, een van de genieën in de cryptocurrency-ruimte. Deze specifieke cryptocurrency is in de loop der jaren door de gelederen gestegen naar de derde plaats na Bitcoin en Ripple. Het is hetzelfde als Bitcoin, maar met een klein verschil. De blockchain is niet ontworpen om alleen saldi en rekeningen te valideren. Het wordt ook gebruikt om staten te valideren. In het kort betekent dit dat deze cryptocurrency niet alleen transacties kan verwerken, maar ook enkele complexe programma’s, applicaties en contracten.

Deze mogelijkheid biedt Ethereum extra flexibiliteit bij het toepassen van blockchains. Deze flexibiliteit brengt echter, net als elk ander gemak, kosten met zich mee. Wanneer de DAO (lees hier meer over DAO) was gehackt, besloten de ontwikkelaars van Etherum om uit te voeren wat zij een hard fork noemden zonder een consensus te hebben. Dit leidde tot de ontwikkeling van de Ethereum Classic.

Nu we het daarover hebben, is het belangrijk erop te wijzen dat Ethereum verschillende klonen bevat. Deze omvatten Augur en DigixDAO. Als je erover nadenkt, is Ethereum dus meer een verzameling cryptocurrencies dan een enkele cryptocurrency op zich..

Rimpeling

Het eerste dat een professional over Ripple zal zeggen, is dat het geen echte cryptocurrency is. Hoewel dit niet helemaal waar is, werpt het enig licht op hoe mensen Ripple waarnemen. Van alle soorten cryptovaluta is Ripple verreweg het meest gehaat.

Waarom is dit het geval? Welnu, de valuta is meestal bedoeld om als een IOU te fungeren in plaats van als een cryptocurrency. XRP, de native Ripple-cryptocurrency, fungeert als medium voor het opslaan van waarde of het uitwisselen van waarde. Het is ontworpen om het cryptocurrency-netwerk te beschermen tegen spam.

De Ripple Labs hebben het XRP-token bedacht en dragen de verantwoordelijkheid om deze naar believen te verspreiden. Dus ja, ze zijn gepre-mined en om deze reden worden ze niet als een echte cryptocurrency beschouwd.

Maar hoewel mensen neerkijken op dit soort cryptocurrency, lijken banken verliefd te zijn op Ripple, en daarom is het de op een na meest waardevolle cryptocurrency tot nu toe..

Litecoin

Litecoin was de tweede cryptocurrency die na Bitcoin werd ontwikkeld. Lange tijd werd het beschouwd als de zilveren cryptocurrency, aangezien Bitcoin het digitale goud was. Het is ontworpen om iets sneller te zijn dan de Bitcoin en heeft een nieuw mijnalgoritme. Het kwam ook met meer tokens.

Bij de oprichting was het het beste tot nu toe. De creatie ervan heeft de creatie van andere cryptocurrencies mogelijk gemaakt, waaronder Feathercoin en Dogecoin.

Nu Litecoin niet echt een plaats en gebruik heeft gevonden, heeft het zijn tweede plaats in de wereld van cryptocurrencies verloren. Het wordt echter nog steeds ontwikkeld, verhandeld en ondergebracht. De meesten doen dit in de hoop dat het verder zal worden ontwikkeld om Bitcoin te verslaan in de race om de beste cryptocurrency te worden.

Monero

Dit is een prominente cryptocurrency met het CryptoNight-algoritme. Het CryptoNight-algoritme is ontwikkeld om privacyfuncties te bieden die Bitcoin niet bood. Met Bitcoin, hoewel iemand misschien niet de exacte persoon achter de bitcoin-transactie kent, laat het een spoor achter na zijn validatie en documentatie. Het CryptoNight-algoritme loste dit probleem echter op met behulp van de ringhandtekeningen.

Het CryptoNight-algoritme werd voor het eerst uitgeprobeerd op Bytecoin. Dit werd zwaar gepre-mineerd en als gevolg daarvan weigerde de cryptocurrency-gemeenschap het gebruik ervan. De Monero was de allereerste Bytecoin “kloon” die niet voorgemijnd was en die veel bekendheid en populariteit vergaarde. Na Monero zijn er andere klonen gevolgd, maar geen enkele heeft het succes gehad dat Monero heeft genoten.

De populariteit van Monero ging door het dak in 2016 toen het werd geaccepteerd als een vorm van betaling bij een transactie op de donkere markten. De prijs is sindsdien gestaag gestegen, ook al is het gebruik nog mager.

Altcoins

Tot nu toe hebben we naast Bitcoins slechts vier cryptocurrencies bekeken. Dit is echter niet in het minst een weergave van het aantal soorten cryptovaluta dat er is. Er zijn momenteel 1400 cryptocurrencies, allemaal ontworpen om een ​​functie te bieden die Bitcoin niet biedt.

Dus wat is altcoin? Een altcoin is gewoon een Bitcoin-alternatief. Het beschrijft letterlijk alle cryptocurrencies behalve Bitcoin.

De diehard-fans van Bitcoin houden vol dat altcoins niet nodig zijn en dat ze geen kans van slagen hebben. Ze kunnen gewoon niet wedijveren met de infrastructuur die Bitcoin geniet. Welnu, hoewel dit tot op zekere hoogte waar kan zijn, kunnen altcoins niet worden afgedaan omdat ze een belangrijke rol spelen bij het stabiliseren van het hele cryptocurrency-systeem. Een van de functies waar Bitcoin trots op is, is decentralisatie. Welnu, de altcoins helpen om de cryptocurrency verder te decentraliseren en meer stabiliteit te geven.

De meeste cryptocurrencies zijn gemaakt voor een specifiek type markt, bedrijf of gebruik.

Waar kan cryptocurrency voor worden gebruikt?

Cryptocurrencies kunnen voor verschillende dingen worden gebruikt. Hieronder staan ​​slechts enkele voorbeelden om u een voorproefje te geven van de nieuwe wereld die zich opent.

Goederen kopen

Een tijdje geleden was het bijna onmogelijk om een ​​handelaar te krijgen die cryptocurrency zou accepteren. Tegenwoordig is de situatie echter veranderd en accepteren steeds meer handelaren, restaurants en bars deze nieuwe betaalmethode.

Investeren

Sinds de oprichting van Bitcoins is het gegroeid van $ 0 tot meer dan $ 19.600 in waarde en groeit het nog steeds. Hoewel alle cryptocurrencies met de tijd in waarde stijgen, doen ze dit tegen verschillende tarieven en afhankelijk van hun populariteit.

Als u overweegt om in Bitcoins te investeren, moet u weten dat dit een investering met een hoog risico is. Hun waarde fluctueert waanzinnig in tegenstelling tot andere activa. En gezien het feit dat ze gedecentraliseerd en niet gereguleerd zijn door een instelling of individu, lopen ze ook het risico te worden verboden in bepaalde delen van de wereld.

Mijnbouw

Zoals eerder vermeld, is dit de ruggengraat van cryptocurrency. Mijnbouw kan worden vergeleken met handel. Het is een investering die helpt om de wereld van cryptocurrency draaiende te houden.

Wilt u meer weten over cryptocurrency?

Hieronder vindt u onze laatste berichten over cryptocurrency. U kunt ook ingaan op ons cryptocurrency-nieuws sectie als u het laatste nieuws op de markt wilt lezen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me