Waarom zijn er zoveel cryptocurrencies? [Geschiedenis van Crypto]

Cryptocurrencies en hun onderliggende technologie Blockchain staat algemeen bekend als een van de meest innovatieve technologieën van de 21e eeuw. Beginnend vanuit een obscure en zeer bekritiseerde achtergrond, is de technologie onbedoeld een kracht geworden waarmee rekening moet worden gehouden. Veel mensen zien cryptocurrency als een oplossing voor het probleem van devaluatie – een groot probleem waarmee conventionele fiat-valuta’s dagelijks worden geconfronteerd. Het idee om één wereldwijd acceptabele gedecentraliseerde valuta te hebben, sprak veel mensen aan. De huidige situatie van dingen in de crypto-ruimte is echter verre van deze verwachting. Cryptocurrencies in de wereld verslaan de totale beschikbare fiat-valuta’s van ongeveer 36 crypto’s tot 1 fiat.

De vraag blijft dan dat; Waarom zijn er zoveel cryptocurrencies?? 

Voordat we deze cruciale vraag bespreken, laten we eerst en vooral de geschiedenis van cryptocurrencies ontdekken.

Waarom zijn er zoveel cryptocurrencies?

Geschiedenis van cryptocurrencies

Veel mensen schrijven de eerste cryptocurrency ooit gemaakt toe aan de anonieme oprichter van Bitcoin Satoshi Nakamoto toen hij voor het eerst Bitcoin White Paper publiceerde in 2008. Het theoretische aspect van cryptocurrencies dateert echter al van begin jaren tachtig. Ik noem ze liever de “Pre-bitcoin-tijdperk​Het theoretische aspect van cryptocurrencies werd voor het eerst voorgesteld als oplossingen voor wat de nadelen van traditioneel fiatgeld werden genoemd. De theorieën zijn ontworpen met behulp van zowel wiskundige als computergebaseerde principes.

De eerste praktische toepassing van cryptocurrency werd uitgevoerd door de Amerikaanse cryptograaf David Chaum. Hij ontwikkelde een algoritme dat momenteel dient als de basis van webgebaseerde codering zoals we die nu kennen. Het algoritme maakte het mogelijk om de informatie op een veilige en onveranderlijke manier op te slaan. In die tijd stond geld dat op deze manier werd overgemaakt, bekend als ‘verblind geld’.

Pre-bitcoin-tijdperk

Eind jaren tachtig verhuisde Chaum met hulp van enkele supporters naar Nederland waar hij DigiCash oprichtte. In tegenstelling tot moderne cryptovaluta was DigiCash echter niet gedecentraliseerd. Simpel gezegd, het leek nog steeds behoorlijk op centrale banken. Met dit als een groot probleem en de Nederlandse centrale bank huilde fout, DigiCash sloot de winkel in de jaren ’90.

Afgezien van DigiCash, verschenen er rond dezelfde tijd verschillende andere virtuele valuta.

Wei Dai publiceerde een whitepaper voor B-geld. De whitepaper bevatte een aantal van de functies die worden verdedigd door moderne crypto’s, zoals decentralisatie en anonimiteit. Helaas is b-money nooit op de markt gekomen.

Nick Szabo, een medewerker van Chaum, ontwierp en implementeerde ook crypto, bekend als Bit Gold. De crypto gebruikte ook blockchain-technologie als onderliggende technologie. De crypto genoot al een tijdje adoptie, maar is momenteel ook niet meer in gebruik. Anderen zijn onder meer het Russische WebMoney en e-gold in de Verenigde Staten. 

Ondanks de verschillende pogingen om cryptocurrencies te creëren in het “pre-bitcoin-tijdperk”, wordt Bitcoin momenteel gezien als de allereerste moderne cryptocurrency. Dit komt omdat het verschillende belangrijke functies combineert, zoals decentralisatie, anonimiteit, schaarste, onveranderlijke archivering, enz. Veel denkrichtingen beschouwen het als de enige echte crypto en velen noemen het de “King Crypto”.. 

Waarom zijn er zoveel cryptocurrencies?

Bitcoin

Zoals eerder vermeld, werd Bitcoin voor het eerst beschreven in een witboek dat in 2008 werd gepubliceerd door Satoshi Nakamoto. De crypto werd vervolgens voor het eerst gelanceerd in 2009, met verschillende andere alternatieven zoals Litecoin, zoals in 2010. In 2012 trok Bitcoin de aandacht van verschillende institutionele klanten zoals WordPress, Microsoft, Expedia en een dozijn anderen. In 2017 werd Bitcoin zelfs nog populairder toen de prijs steeg tot bijna $ 20.000.

Overheden over de hele wereld hebben momenteel een enorme invloed op de fondsen van mensen, wat resulteert in onder meer devaluatie. Veel cryptoliefhebbers zien de crypto-ruimte als de sleutel om de macht van de overheid weer over te dragen aan de gemiddelde persoon. 

Waarom is er meer dan één cryptocurrency?

Aangezien Bitcoin nog steeds de meest erkende cryptovaluta is die momenteel beschikbaar is, waarom zijn er dan zoveel cryptocurrencies, en er verschijnen er dagelijks nog veel meer? Hebben we meer cryptocurrencies nodig? Kan Bitcoin niet voldoende voorzien in de financiële behoeften van de wereldbevolking enz.? Deze en nog veel meer vragen worden in dit artikel beantwoord.

Ten eerste: waarom zijn er zoveel cryptocurrencies? Of simpel gezegd: waarom is er meer dan één cryptocurrency? Om te beginnen zijn cryptocurrencies wereldwijd ontworpen om oplossingen te bieden voor specifieke problemen in specifieke niches. Bitcoin is bijvoorbeeld ontworpen om soepele, snelle en gemakkelijke peer-to-peer (P2P) -transacties te ondersteunen. De crypto dient ook als een belangrijke waardeopslag en een vorm van investering.

Ethereum is daarentegen ontworpen om het maken en implementeren van slimme contracten te vergemakkelijken. Veel cryptocurrencies zoals Dash en Electroneum zijn gericht op het helpen van mensen zonder bankrekening. Een andere crypto zoals Enjin Coin helpt een bepaald virtueel ecosysteem van stroom te voorzien, terwijl het doel van Elastos is om het nieuwe internet van stroom te voorzien. Een andere belangrijke reden die een antwoord geeft op de vraag; waarom zijn er zoveel cryptocurrencies, is dat crypto’s zijn gebouwd op blockchain-technologie. 

Momenteel worden er dagelijks meer use-cases van blockchain uitgevonden. Van de gezondheidssector tot stemmen, financiën, logistiek, mijnbouw, supply chain, etc. Bij elke nieuwe use case wordt een nieuwe blockchain en vervolgens nieuwe crypto gevormd. Geen enkele blockchain kan alle mogelijkheden van deze innovatieve technologie volledig benutten. Vandaar de noodzaak om verschillende blockchains en hun cryptocurrencies te concentreren op een deeltjesniche.

Hoeveel cryptocurrencies zijn er?

Volgens CoinMarketCap (CMC), er zijn precies 6.510 cryptocurrencies op 19 augustus 2020. Dit is een behoorlijk groot aantal met dagelijks nieuwe crypto’s die bij deze lijst komen. Hieronder vindt u een lijst met de top 10 cryptocurrencies volgens de huidige marktkapitalisatie.

 • Bitcoin (BTC) – $ 218,85 miljard
 • Ethereum (ETH) – $ 46,56 miljard
 • Ripple (XRP) – $ 13,07 miljard
 • Tether (USDT) – $ 10,01 miljard
 • Chainlink (LINK) – $ 5,61 miljard
 • Bitcoin Cash (BCH) – $ 5,41 miljard
 • Litecoin (LTC) – $ 4,08 miljard
 • Bitcoin SV (BSV) – $ 3,83 miljard
 • Cardano (ADA) – $ 3,4 miljard
 • Binance Coin (BNB) – $ 3,3 miljard

Voor-en nadelen

Voordelen 

 • Snellere transactietijd- Door de noodzaak van tussenpersonen volledig te elimineren, kunnen transacties nu in realtime met crypto worden uitgevoerd. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door blockchaintechnologie.
 • Lagere transactiekosten – Het overboeken van geld met behulp van cryptovaluta helpt om de kosten drastisch te verlagen in vergelijking met conventionele grensoverschrijdende fiat-overdrachten.
 • Privacy – Naast de bovenstaande voordelen bieden cryptocurrencies gebruikers de mogelijkheid om vertrouwelijke transacties uit te voeren. 

Andere belangrijke voordelen zijn onder meer: ​​Gebruikers zijn de enige verwerkingsverantwoordelijken van hun fondsen. Cryptotransacties zijn ook onveranderlijk, veilig, gedecentraliseerd, inflatiebestendig, enz.

Nadelen

Hoewel cryptocurrencies veel voordelen hebben, kampen ze nog steeds met verschillende aangeboren problemen.

 • Schaalbaarheidsproblemen
 • Cybersecurity en diefstalrisico’s
 • Beweeglijkheid
 • Vijandige regelgevende omstandigheden

Volgende grote cryptocurrency

De crypto-ruimte is momenteel verzadigd met veel potentieel succesvolle cryptocurrencies. Dus het labelen van de ene als de volgende grote cryptocurrency is niet iets dat met lichtzinnigheid moet worden gedaan. Bitcoin staat momenteel als de beste crypto die vandaag beschikbaar is, met alle andere cryptocurrencies die over het algemeen worden aangeduid als alternatieve munten “altcoins”..

Crypto met het potentieel om de volgende grote cryptocurrency te worden, moet verschillende belangrijke functies hebben. Helaas voldoen de meeste cryptocurrencies die vandaag beschikbaar zijn niet aan een of meer van deze criteria.

1. Schaalbaarheid

Een groot probleem waarmee de meeste crypto- en blockchain-platforms worden geconfronteerd, is schaalbaarheid. De volgende grote crypto zou moeten kunnen bogen op een bijna oneindige schaalbaarheid. Dat wil zeggen, het effectief uitvoeren van ongeveer enkele miljoenen transacties in slechts één seconde. 

2. Decentralisatie

Om decentralisatie te garanderen, moet het stemrecht worden verdeeld over niet minder dan 10.000 tot 100.000 kiezers. Om dit te bereiken kan de crypto geen gebruik maken van het Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme. Dit komt omdat PoW poolcentralisatie vereist. Ze mogen ook geen gebruik maken van Proof-of-Stake (PoS) of het gedelegeerde Proof-of-stake (dPoS) consensusmechanisme.

3. Hoge transactiesnelheden

Ik heb het over het laten bevestigen van transacties in niet meer dan 3 seconden.  

4. Toestemmingsloos en betrouwbaar 

De volgende grote crypto is er een die zowel betrouwbaar als zonder toestemming zal zijn. Dat wil zeggen, er is geen vorm van centralisatie of controle door derden op de blockchain.  

Bovendien vereist een potentieel succesvolle cryptocurrency ook een laag energieverbruik, weinig of helemaal geen kosten, naast verschillende andere functies.

Voorlopig lijkt Ethereum op de goede weg te zijn. Cardano (ADA) heeft ook een groot potentieel om de volgende grote crypto te worden, vooral met de langverwachte Shelley-upgrade.

Ten slotte

Hoewel ze een moeilijke start hebben gemaakt, zijn cryptocurrencies wereldwijd (Bitcoin en Altcoins) een blijvertje. Hoewel het idee van het hebben van een enkele universele crypto meerdere keren is geuit, is de kans dat dat ooit gebeurt vrij klein. Stel je voor dat er maar één bank is die voorziet in de financiële behoeften van iedereen op aarde of dat één taxibedrijf (Uber) wereldwijd hetzelfde doet. Dat is een bijna onmogelijke prestatie. Om eersteklas services te bieden, is het raadzaam dat serviceproviders een bepaalde niche zoeken en bedienen.

We verwachten in de nabije toekomst ook meer cryptocurrencies. Dit komt omdat naarmate er meer use-cases worden gevormd, ontworpen en uitgedacht, er meer blockchains zullen worden ontwikkeld en meer cryptocurrencies zullen worden geboren. Vandaar het antwoord op de vraag: waarom zijn er zoveel cryptocurrencies? Hoewel Bitcoin de eerste go-to crypto blijft, kijken we uit naar een tijd waarin een altcoin de crypto-ruimte zal domineren..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me