Zakaj je toliko kriptovalut? [Zgodovina Crypto]

Kriptovalute in z njimi povezana tehnologija Blockchain je splošno znan kot ena najbolj inovativnih tehnologij 21. stoletja. Izhajajoč iz nejasnega in zelo kritiziranega ozadja je tehnologija nenamerno postala sila, s katero je danes treba računati. Mnogi kriptovaluto vidijo kot rešitev problema razvrednotenja – glavnega vprašanja, s katerim se običajne fiat valute srečujejo vsak dan. Zamisel o enotni globalno sprejemljivi decentralizirani valuti je bila všeč mnogim. Vendar pa je trenutna situacija v kripto prostoru daleč od tega pričakovanja. Kriptovalute po vsem svetu danes presegajo skupno fiat valuto, ki je na voljo pri približno 36 kripto valutah na 1 fiat.

Nato ostaja vprašanje; Zakaj je toliko kriptovalut? 

Preden razpravljamo o tem ključnem vprašanju, najprej in predvsem ugotovimo zgodovino kriptovalut.

Zakaj je toliko kriptovalut

Zgodovina kriptovalut

Mnogi prvo kriptovaluto kdajkoli pripisujejo anonimnemu ustanovitelju Bitcoina Satoshiju Nakamotu, ko je prvič objavil Belo knjigo Bitcoin leta 2008. Vendar teoretični vidik kriptovalut sega že v zgodnja osemdeseta leta. Raje jih imenujem “Doba pred bitcoinom“. Teoretični vidik kriptovalut je bil prvič predlagan kot rešitev za tako imenovane pomanjkljivosti tradicionalnega fiat denarja. Teorije so bile zasnovane z uporabo matematičnih in računalniških načel.

Prvo izvedbo kriptovalut je izvedel ameriški kriptograf David Chaum. Razvil je algoritem, ki trenutno služi kot osnova spletnega šifriranja, kot ga poznamo danes. Algoritem je omogočil varno in nespremenljivo shranjevanje informacij. Takrat na tak način nakazan denar je bil znan kot “zaslepljen denar”.

Doba pred bitcoinom

Konec osemdesetih let se je Chaum s pomočjo nekaj podpornikov preselil na Nizozemsko, kjer je ustanovil DigiCash. Vendar v nasprotju s sodobnimi kripto, DigiCash ni bil decentraliziran. Preprosto povedano, bila je še vedno precej podobna centralnim bankam. DigiCash je v devetdesetih letih zaprl trgovino, ker je bila to glavna težava in krik napake centralne banke Nizozemske..

Poleg DigiCash je približno istočasno nastalo še nekaj drugih virtualnih valut.

Wei Dai je objavil belo knjigo za b-denar. Tehnična knjiga je vsebovala več funkcij, ki jih zagovarjajo sodobni kriptos, kot sta decentralizacija in anonimnost. Na žalost b-denar ni nikoli prišel na trg.

Nick Szabo, sodelavec podjetja Chaum, je prav tako zasnoval in uvedel kripto, znan kot Bit Gold. Kripto je kot osnovno tehnologijo uporabljal tudi tehnologijo veriženja blokov. Kripto je nekaj časa užival v sprejemanju, vendar ga tudi trenutno ni več v uporabi. Drugi vključujejo ruski WebMoney in e-gold v ZDA. 

Kljub številnim poskusom ustvarjanja kriptovalut v “predbitcoinovski dobi” je Bitcoin trenutno obravnavan kot prva moderna kriptovaluta. To je zato, ker združuje več pomembnih lastnosti, kot so decentralizacija, anonimnost, pomanjkanje, nespremenljivo vodenje evidenc itd. Številne šole mislijo na to kot na pravo kripto, ki jo mnogi poimenujejo kot “King Crypto”. 

Zakaj je toliko kriptovalut

Bitcoin

Kot je bilo že omenjeno, je bil Bitcoin prvič opisan v beli knjigi, ki jo je leta 2008 objavil Satoshi Nakamoto. Kripto je bil nato prvič predstavljen leta 2009, nekaj drugih možnosti, kot je Litecoin, pa naslednja obleka leta 2010. Leta 2012 je Bitcoin pritegnil pozornost več institucionalnih strank, kot so WordPress, Microsoft, Expedia in ducat drugih. Leta 2017 je Bitcoin postal še bolj priljubljen, ko se je njegova cena povzpela na skoraj 20.000 USD.

Vlade po vsem svetu trenutno močno vplivajo na sredstva ljudi, kar med drugim povzroča vprašanja, kot je razvrednotenje. Mnogi kripto navdušenci vidijo kripto prostor kot ključ za prenos moči iz vlade nazaj na povprečnega človeka. 

Zakaj obstaja več kot ena kriptovaluta?

Ker je Bitcoin še danes najbolj priznana kripto valuta, ki je na voljo danes, zakaj je toliko kriptovalut, ki jih dnevno poraja veliko več? Ali potrebujemo več kriptovalut? Ali Bitcoin ne more zadovoljivo zadovoljiti finančnih potreb svetovnega prebivalstva itd.? Na ta in številna druga vprašanja bomo odgovorili v tem članku.

Najprej, zakaj je toliko kriptovalut? Ali preprosto povedano Zakaj obstaja več kot ena kriptovaluta? Za začetek so kriptovalute po vsem svetu zasnovane tako, da nudijo rešitve za določena vprašanja v določenih nišah. Bitcoin je bil na primer zasnovan za pomoč pri nemotenih, hitrih in enostavnih transakcijah med enakovrednimi (P2P). Kripto služi tudi kot glavno skladišče vrednosti in oblika naložbe.

Ethereum pa je zasnovan tako, da olajša ustvarjanje in uvajanje pametnih pogodb. Številne kriptovalute, kot sta Dash in Electroneum, so osredotočene na pomoč brezbančnim. Nekateri drugi kripto, kot je Enjin Coin, pomagajo poganjati določen virtualni ekosistem, medtem ko je cilj Elastosa poganjati novi internet. Še en glavni razlog, ki daje odgovor na vprašanje; zakaj je kriptovalut toliko, da so kriptogradi zgrajeni na tehnologiji veriženja blokov. 

Trenutno se vsak dan izumlja več primerov uporabe verige blokov. Od zdravstvenega sektorja do glasovanja, financ, logistike, rudarstva, dobavne verige itd. Z vsakim novim primerom uporabe se oblikuje nova veriga blokov in posledično nova kriptografija. Nobena posamezna veriga blokov ne more v celoti zajeti vseh potencialov, vgrajenih v to inovativno tehnologijo. Zato je treba več blokovnih verig in njihovih kriptovalut osredotočiti na nišo delcev.

Koliko kriptovalut je?

Po navedbah CoinMarketCap (CMC), od 19. avgusta 2020 je točno 6.510 kriptovalut. To je ogromno, saj se novi kripto vsak dan pridružujejo temu seznamu. Spodaj je seznam 10 najboljših kriptovalut glede na tržno omejitev, ki je danes na voljo.

 • Bitcoin (BTC) – 218,85 milijarde USD
 • Ethereum (ETH) – 46,56 milijarde dolarjev
 • Ripple (XRP) – 13,07 milijarde USD
 • Tether (USDT) – 10,01 milijarde USD
 • Chainlink (POVEZAVA) – 5,61 milijarde USD
 • Bitcoin Cash (BCH) – 5,41 milijarde USD
 • Litecoin (LTC) – 4,08 milijarde USD
 • Bitcoin SV (BSV) – 3,83 milijarde USD
 • Cardano (ADA) – 3,4 milijarde dolarjev
 • Binance Coin (BNB) – 3,3 milijarde dolarjev

Prednosti in slabosti

Prednosti 

 • Hitrejši čas transakcije- Z popolno odpravo potrebe po posrednikih lahko zdaj transakcije izvajamo v realnem času s kripto. To je omogočeno tudi zaradi tehnologije veriženja blokov.
 • Nižji transakcijski stroški – Prenos sredstev s kripto omogoča pripomore k drastičnemu znižanju stroškov v primerjavi z običajnimi čezmejnimi prenosi fiat.
 • Zasebnost – Poleg zgoraj navedenih prednosti kriptovalute uporabnikom omogočajo izvajanje zaupnih transakcij. 

Druge pomembne prednosti vključujejo: Uporabniki so edini upravljavci svojih sredstev. Kripto transakcije so tudi nespremenljive, varne, decentralizirane, proti inflaciji itd.

Slabosti

Medtem ko imajo kriptovalute veliko prednosti, še vedno trpijo zaradi več prirojenih težav.

 • Težave z razširljivostjo
 • Kibernetska varnost in tatvine
 • Volatilnost
 • Sovražni regulativni pogoji

Naslednja velika kriptovaluta

Kriptoprostor je trenutno nasičen z veliko potencialno uspešnimi kriptovalutami. Torej, označevanje ene kot naslednje velike kriptovalute ni nekaj, kar bi bilo treba narediti z lahkoto. Trenutno je Bitcoin trenutno najboljši kripto, ki je danes na voljo, vse druge kriptovalute pa na splošno imenujejo alternativni kovanci “altcoins”.

Kripto, ki lahko postane naslednja velika kriptovaluta, mora imeti nekaj pomembnih lastnosti. Na žalost večina danes na voljo kriptovalut ne izpolnjuje enega ali več teh meril.

1. Razširljivost

Glavno vprašanje, s katerim se sooča večina kripto in blockchain platform, je razširljivost. Naslednji veliki kripto bi se lahko pohvalil s skoraj neskončno razširljivostjo. To pomeni, da v samo eni sekundi dejansko izvedemo približno nekaj milijonov transakcij. 

2. Decentralizacija

Za zagotovitev decentralizacije bi morali glasovalno moč razdeliti na nič manj kot 10.000 do 100.000 volivcev. Da bi to dosegel, kripto ne more uporabiti mehanizma soglasja Proof-of-Work (PoW). To je zato, ker PoW zahteva centralizacijo bazena. Prav tako ne smejo uporabljati mehanizma soglasja Proof-of-Stake (PoS) ali delegiranega mehanizma soglasja Proof-of-Stake (dPoS).

3. Hitre transakcijske hitrosti

Govorim o potrditvi transakcij v največ treh sekundah.  

4. Brez dovoljenja in brez zaupanja 

Naslednja velika kripto je tista, ki bo tako nezaupljiva kot brez dovoljenja. To pomeni, da na blockchainu ni nobene oblike centralizacije ali nadzora tretjih oseb.  

Poleg tega bo potencialno uspešna kriptovaluta med številnimi drugimi funkcijami zahtevala tudi nizko porabo energije, malo ali pa sploh nič..

Zdi se, da je Ethereum za zdaj na pravi poti. Tudi Cardano (ADA) ima velik potencial, da postane naslednji velik kripto, zlasti s svojo težko pričakovano nadgradnjo Shelley.

V zaključku

Čeprav se kriptovalute po vsem svetu (Bitcoin in Altcoins) ne bodo začele, so tu, da ostanejo. Čeprav je bila ideja o enotnem univerzalnem kripto že večkrat izražena, je možnost, da se to kdaj zgodi, zelo majhna. Predstavljajte si, da imate samo eno banko, ki servisira finančne potrebe vseh na zemlji, ali eno službo za upravljanje taksijev (Uber), ki to počne po vsem svetu. To je skoraj nemogoč podvig. Za zagotavljanje vrhunskih storitev je priporočljivo, da ponudniki storitev poiščejo in servisirajo določeno nišo.

V bližnji prihodnosti pričakujemo tudi več kriptovalut. To je zato, ker se bo z oblikovanjem, oblikovanjem in premišljevanjem več primerov uporabe razvilo več verig blokov in rodilo več kriptovalut. Zato je odgovor na vprašanje, zakaj je toliko kriptovalut? Medtem ko Bitcoin ostaja prvi kripto, se veselimo časa, ko bo altcoin prevladoval v kripto prostoru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me