Bitcoin: wat is het? Een eenvoudige gids voor beginners

Bitcoin (BTC) is verreweg de bekendste digitale asset met het grootste handelsvolume.

Bitcoin is zowel een valuta als een technologie. In de kern is Bitcoin peer-to-peer elektronisch geld met één uitdrukkelijk doel. Het doel is om de bemiddeling en het vertrouwen van gecentraliseerde financiële instellingen te vervangen. Het is bedoeld als vervanging voor traditionele fiat-valuta en een innovatieve vereffeningslaag voor het verwerken van transacties zonder dat een derde partij nodig is.

Bekijk onze serie beginnersgidsen voor meer informatie over Bitcoin en hoe u aan de slag kunt met cryptocurrencies.

Beginnershandleiding voor Bitcoin en cryptocurrencies

Bitcoin is gedecentraliseerd

Voordat Bitcoin werd uitgevonden, was de enige manier om geld digitaal te gebruiken, via een tussenpersoon, zoals een bank of PayPal. Zelfs toen was het gebruikte geld nog steeds door de overheid uitgegeven en gecontroleerde valuta. Bitcoin heeft dat echter allemaal veranderd door een gedecentraliseerde vorm van valuta te creëren waarin individuen rechtstreeks konden handelen zonder tussenkomst van een tussenpersoon. In plaats van een gecentraliseerde bank te vertrouwen om transacties te verwerken, zouden we een protocol vertrouwen dat door verschillende personen over de hele wereld wordt beheerd.

Elke Bitcoin-transactie wordt gevalideerd en bevestigd door het hele Bitcoin-netwerk. Er is geen enkel storingspunt, dus het systeem is vrijwel onmogelijk uit te schakelen, te manipuleren of te controleren.

Hoofdkenmerken van Bitcoin

 • Gedecentraliseerde besturing: Er is geen autoriteit die Bitcoin controleert. Alle transacties zijn zichtbaar in een openbaar grootboek genaamd de blockchain.
 • Bitcoin is een winkel van waarde: U kunt Bitcoin gebruiken om goederen en diensten te kopen.
 • Veiligheid: Bitcoin is nooit gehackt.
 • Open source: de Bitcoin-broncode is openbaar beschikbaar en leden van de gemeenschap kunnen deze bijwerken.
 • Openbaar: Alle transacties zijn zichtbaar op de Bitcoin-blockchain.
 • Pseudoniem: U kunt een pseudonieme identiteit gebruiken om Bitcoin-transacties uit te voeren. Het is niet echt anoniem omdat de transactieadressen zichtbaar zijn in de openbare keten.
 • Beperkt aanbod: Bitcoin heeft een beperkt en voorspelbaar aanbod.

Hoe werken Bitcoin-transacties? Hoe verdien je Bitcoin?

Het Bitcoin-netwerk is in wezen een gedecentraliseerd grootboek dat vertrouwt op de gecombineerde rekenkracht van zijn gemeenschap. Bitcoin werkt als volgt:

 • Bitcoin-transacties zijn niet bevestigd totdat ze worden bijgewerkt in het bitcoin-transactiegrootboek. Dit heet de blockchain. Dit is een gedecentraliseerd grootboek, d.w.z. iedereen kan het bijwerken en niemand beheert dit grootboek.
 • Mensen kunnen helpen dit grootboek bij te werken door gespecialiseerde computers te gebruiken. De computers zullen willekeurige getallen genereren. Het doel is om het juiste antwoord te genereren op het wiskundige probleem dat door het systeem wordt gegenereerd.
 • De computer die de oplossing raadt, mag beslissen welke van de in behandeling zijnde bitcoin-transacties worden gegroepeerd in een blok.
 • Het blok en het antwoord op het wiskundige probleem is verzonden naar het bitcoin-netwerk. Dit is een netwerk van computers.
 • Het bitcoin-netwerk controleert of het antwoord juist is. Als dit het geval is, zullen ze hun kopieën van het bitcoin-transactiegrootboek bijwerken met het blok dat u had gemaakt. Het proces wordt dan herhaald. Vandaar de naam “Blockchain​.
 • De computer die het juiste nummer heeft geraden, ontvangt een beloning van Bitcoins en de transactiekosten voor de transacties in het blok.

Dit proces heet mijnbouw. Dit komt omdat jij de mijne (verdienen) Bitcoins door te helpen bij het bijwerken van het bitcoin-transactiegrootboek.

Bitcoin-mijnbouwbedrijfBitcoin-mijnbouwbedrijf

Waar worden Bitcoins bewaard??

Bitcoin-eigenaren slaan hun munten op met portemonnees. U bezit niet echt uw Bitcoins, maar een prive sleutel waarmee u toegang heeft tot uw Bitcoin-adres, d.w.z. uw publieke sleutel.

Klik hier voor meer informatie over privésleutels en openbare sleutels.

Portemonnees kunnen in verschillende hoofdvormen voorkomen:

 • Hardwareportefeuilles: fysieke offline apparaten die uw privésleutels opslaan. Klik hier voor onze portemonnee-beoordelingen en tutorials.
 • Mobiele portemonnees: dit zijn applicaties voor mobiele telefoons, bijv. de Enjin-portemonnee. Klik hier voor een recensie van de Enjin-portemonnee.
 • Online wallets: draaien op een cloudserver en zijn dus toegankelijk voor meerdere computers. De meest voorkomende online wallets zijn cryptocurrency-uitwisselingen. Bekijk onze recensie van de beste uitwisselingen.
 • Papieren portemonnees: een afdruk die uw openbare en privésleutels bevat. Hoewel dit de meest elementaire methode is, is het de veiligste methode om uw cryptocurrencies veilig te houden.
 • Desktopportefeuilles: ze worden gedownload en op uw computer geïnstalleerd.  

Wie is Satoshi Nakamoto

Het is de uitvinding van een “Satoshi Nakamoto” in 2008 als een gedecentraliseerde virtuele valuta die draait op blockchain-technologie. We weten nog steeds niet de ware identiteit (en) van Satoshi Nakamoto, hoewel er mensen zijn die beweren hem te zijn.

Wat is de toekomst van Bitcoin??

Bitcoin wordt steeds meer geaccepteerd voor betalingen over de hele wereld. Op dit moment accepteren veel winkels en handelaren betalingen in Bitcoin. De lijst met handelaars wordt met de dag groter.

Bitcoin is zelfs bruikbaar met sommige creditcards en betaalpassen.

Bitcoin is echter niet zo gemakkelijk schaalbaar als de meeste andere volgende munten. Dienovereenkomstig is een toekomst waarin Bitcoin de traditionele valuta vervangt hoogst onwaarschijnlijk.

Bitcoin blijft echter een uitstekende Store of Value (SOV). Dit komt door zijn onveranderlijkheid en periodieke prijsstijging. Dat gezegd hebbende, kan de kwestie van regelgevingsbeleid over de hele wereld het daadwerkelijke obstakel zijn voor het succes van Bitcoin op de lange termijn.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me