0x ($ ZRX) gids: de toekomst van cryptocurrency-uitwisselingen?

0x ($ ZRX) is een open protocol voor ontwikkelaars om hun eigen gedecentraliseerde cryptocurrency-uitwisselingen op de Ethereum-blockchain te bouwen. 0x is ontstaan ​​als een antwoord op de problemen die inherent zijn aan gecentraliseerde uitwisselingen (CEX) en gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX). Voor CEX’s is al ongeveer $ 1,1 miljard verloren gegaan door beveiligingsinbreuken op deze platforms. Daarom zijn liefhebbers van cryptocurrency op hun hoede geworden uit angst hun geld te verliezen. Gedecentraliseerde uitwisselingen waren bedoeld als antwoord hierop, maar ze hebben ook problemen met verhoogde wrijving en stijgende transactiekosten. In deze gids zullen we onderzoeken wat 0x al aanbiedt op de huidige markt, en een kijkje nemen in hun recent uitgebrachte versie 3 van het protocol.

Achtergrond

0x is een geesteskind van zijn CTO, Amir Bandeali, en zijn CEO, Will Warren. Andere belangrijke personen achter het project zijn hun blockchain-ingenieurs, productontwerpers, onderzoekers en bedrijfsstrategen. Ze hebben ook een sterke lijst van adviseurs, waaronder Fred Ehrsam, mede-oprichter van Coinbase en David Sacks, voormalig COO van PayPal.

Wat is 0x?

0x is een protocol dat is gebouwd op de Ethereum-blockchain om gedecentraliseerde uitwisselingen te creëren en aan te sturen. Het doel is om te worden gekoppeld aan andere systemen om hoogwaardige gedecentraliseerde applicaties (dapps) van stroom te voorzien.

Het protocol is bedoeld om de beweging van activa in de financiële sector te stimuleren door derden uit te schakelen die het proces ingewikkeld en duur hebben gemaakt. De aanwezigheid van slimme contracten heeft er ook toe bijgedragen dat derden verder in de vergetelheid zijn geraakt.

De komst van DEX’s komt om het geld van gebruikers te beschermen en censuur door de overheid te voorkomen. Deze uitwisselingen plaatsen de veiligheid van het geld van gebruikers bij de gebruikers zelf in plaats van te vertrouwen op gecentraliseerde platforms, die vatbaar zijn voor hacks.

Vanwege de schaalbaarheidsproblemen van de Bitcoin-blockchain en het gebrek aan slimme contractflexibiliteit, zijn dapp-ontwikkelaars massaal naar Ethereum gekomen om gedecentraliseerde oplossingen te bouwen, zoals uitwisselingen. Helaas, met iedereen die een gespecialiseerde dapp wil bouwen, wordt Ethereum overspoeld met applicaties die niet goed met elkaar kunnen communiceren.

Bovendien hebben deze applicaties een verschillende mate van beveiliging en kwaliteit. 0x kwam om dit probleem met gebruikersfragmentatie op te lossen en de kosten van het gebruik van dapps te verlagen.

Hoe werkt 0x?

Hoewel het bovenop Ethereum is gebouwd, worden de bestellingen buiten de keten afgehandeld, omdat relayers worden gebruikt om de bestellingen te matchen. De bestellingen worden pas geüpload naar de Ethereum-blockchain nadat het proces is voltooid. Ondertekening buiten de keten vermindert de hoeveelheid gas die in een bepaalde transactie wordt gebruikt en vermindert tegelijkertijd de belasting van de hoofdketen.

Een relayer op het platform kan worden gezien als een gedecentraliseerde beurs met zowel openbare als particuliere orderboeken. Orders worden via deze orderboeken uitgezonden om een ​​passende match te maken.

Afgezien van het verlagen van de betrokken gasvergoedingen, stelt deze aanpak gebruikers ook in staat controle te hebben over hun geld. Een belangrijk kenmerk van een relayer is dat deze alleen transacties faciliteert, maar geen transacties uitvoert.

Om dit mogelijk te maken, moet de relayer worden voorzien van de handtekening van de ordermaker, die vervolgens wordt afgeleverd bij het slimme contract van de DEX. Relayers worden beloond met behulp van het eigen token van het protocol, ZRX, hoewel dit is gewijzigd samen met verschillende andere functies in versie 3 van 0x.

0x versie 3: een nieuw protocol met verbeterde functies

In augustus 2020 bracht het gedecentraliseerde protocol een nieuwe versie 3 uit waarmee gebruikers een meer onderling verbonden DeFi-ecosysteem kunnen ontwikkelen. Er zijn 3 belangrijke upgrades in deze nieuwe versie: ZRX-tokens uitzetten, liquiditeitsbruggen en flexibele vergoedingen.

0x uitzetfuncties

Versie 3 van 0x introduceerde een uitzetmechanisme waarmee handelskosten in elk token kunnen worden geaccepteerd. Marketmakers die liquiditeit bieden, worden gezien als cruciaal voor de langetermijngroei van 0x, aangezien ze liquiditeit binnenhalen. Daarom is er een nieuwe staking-functie geïntroduceerd waarbij market makers op 0x geldelijke beloningen krijgen. Dit betekent dat elke ZRX-houder zich kan aansluiten bij de staking pool van een market maker en recht kan hebben op een deel van de liquiditeitsbeloningen. Ondertussen is het in het belang van de market maker om stakers te verleiden om zich bij hun pool aan te sluiten, omdat het hun potentiële uitbetalingen van liquiditeitsbeloningen en hun stemrecht over bestuurskwesties verhoogt, aangezien stakers de helft van hun stemrecht aan de marketmaker moeten delegeren..

Liquiditeitsbruggen

Liquiditeitsbruggen is een opwindende upgrade voor ontwikkelaars van gedecentraliseerde financiering (DeFi) die dapps bouwen die zullen profiteren van toegang tot meer liquiditeit. Dit komt omdat de functie hen in staat stelt om niet alleen liquiditeit te verkrijgen van het 0x-netwerk zelf, maar ook van andere DEX’s zoals UniSwap of Kyber vanuit een enkel integratiepunt, bekend als 0x API (meer daarover hieronder). Kortom, gebruikers toegang geven tot liquiditeit in andere DEX’s, waardoor ervoor wordt gezorgd dat bestellingen worden gevuld om hogere volumes te bereiken en zo nog meer gebruikers op het platform kunnen aantrekken..

Flexibele vergoedingen voor relais

Voorheen stond 0x alleen Relayers toe om alleen vergoedingen in ZRX te ontvangen. Dit was problematisch omdat relais soms geen vergoedingen in ZRX willen ontvangen. Het leidde ook tot een slechte ervaring voor Relayers, omdat het meer extra stappen in DEX-handel creëerde, bijvoorbeeld een van de grootste 0x DEX’s naar volume zonder kosten. En er wordt gespeculeerd dat dit komt door de beperkte manieren waarop vergoedingen kunnen worden uitbetaald. Dit is opgelost in versie 3, waar Relayers ervoor kunnen kiezen om hun vergoedingen te laten betalen in elk op Ethereum gebaseerd token of zelfs in het token dat momenteel wordt verhandeld.

ZRX-token: Wat is het?

Het ZRX-token is gebouwd op basis van de ERC-20-standaard van Ethereum. Behalve dat het wordt gebruikt om relayers te betalen voor het faciliteren van transacties, wordt het ook gebruikt voor governance op het 0x-protocol. In overeenstemming hiermee bepaalt het aantal aangehouden ZRX de macht die een gouverneur heeft om bij te dragen aan bestuurskwesties zoals protocolupgrades.

Het aanbod van ZRX-tokens is beperkt tot één miljard. Tijdens de lancering in 2017 werd de helft van de tokens vrijgegeven en gedistribueerd onder ontwikkelaars (15%), 0x (15%), oprichters (10%) en adviseurs (10%).

ZRX staat genoteerd op Binance, Coinbase, Huobi, HitBTC en andere toonaangevende beurzen. Voor opslag wordt het token ondersteund door Ledger (zowel de Nano X als Nano S), Enjin, Exodus en alle andere cryptocurrency-wallets die klaar zijn voor ERC-20-tokens.

Zoals hierboven vermeld, heeft het 0x-team onlangs staking-functies geïntroduceerd voor ZRX, wat meer prikkels geeft voor zowel liquiditeitsverschaffende marketmakers als ZRX-houders..

Andere producten aangedreven door 0x

0x heeft een hele reeks producten afgezien van het open protocol. Dit zijn:

0x Instant– Dit biedt een manier om cryptocurrency te kopen op elke app of website.

0x mesh – Geeft toegang tot een wereldwijd P2P-orderboek voor tokens.

0x API – Kan worden gebruikt om liquiditeit te verzamelen van platforms die zijn gebouwd op het protocol, zoals UniSwap en Mesh. Het kan ook worden gebruikt om tokens te ruilen op basis van prijs.

Matcha – Een platform om de beste prijzen te vinden via uitwisselingsnetwerken.

0x extensies – Voor gebruik met relayers om nieuwe handelstypen op te nemen.

0x OTC – Dit is een op de consument gebaseerd uitwisseling dat zorgt voor een P2P-uitwisseling van ETH-tokens zonder een relayer. In tegenstelling tot de andere P2P-uitwisselingen, stelt 0x OTC de verkoper in staat om een ​​link naar de koper te sturen op elk platform, inclusief sociale media, en de resultaten worden geregistreerd op de Ethereum-blockchain.

Zelfs met tal van voordelen, maakt het protocol gebruik van slimme contracten met meerdere handtekeningen die kunnen worden uitgebuit omdat ze nog steeds op code zijn gebaseerd. Omdat de DEXen nog steeds in uitvoering zijn, hebben ze mogelijk niet de liquiditeit die nodig is om bestellingen voor minder bekende tokens uit te voeren.

Gevolgtrekking

Naarmate blockchain-technologie ouder wordt, moeten de applicaties erop draaien. Naarmate er echter meer dapps de scène overspoelen, hebben we een standaardinstelling voor kwaliteit en beveiliging nodig om ervoor te zorgen dat deze systemen werken zoals ze bedoeld zijn. Gelukkig is met 0x de standaard al gezet.

Bovendien moeten dapp-ontwikkelaars het systeem ook omarmen zodat gebruikers kunnen profiteren van lage transactiekosten.

Het 0x-protocol kan worden gebruikt in voorspellingsmarkten zoals sportweddenschappen, die onaangetaste resultaten van uitkomsten van fysieke evenementen vereisen.

De uitgebreide use-cases van het platform zijn ook in staat om echte verandering te brengen in de gedecentraliseerde wereld, terwijl off-chain mechanismen worden gebruikt om de schaalbaarheid drastisch te verbeteren..

Decentralized Finance (DeFi) -serie: tutorials, handleidingen en meer

Met inhoud voor zowel beginners als meer gevorderde gebruikers, bekijk onze YouTube DeFi-serie met tutorials over de ESSENTIAL TOOLS die je nodig hebt om te handelen in de DeFi-ruimte, bijv. MetaMask en Uniswap. Evenals een diepe duik in populaire DeFi-onderwerpen zoals Reef.finance ($ REEF) en Polkadot ($ DOT)

De DeFi-serie op deze website behandelt ook onderwerpen die niet op YouTube zijn onderzocht. Voor een inleiding over wat DeFi is, bekijk Decentralized Finance (DeFi) Overzicht: een gids voor de HEETSTE trend in cryptocurrency

Tutorials en handleidingen voor de ESSENTIAL DEFI TOOLS:

 • MetaMask Guide: Hoe een account aanmaken? PLUS tips en hacks voor gevorderde gebruikers
 • Uniswap review en tutorial: Beginnersgids en geavanceerde tips en trucs
 • Serum DEX-gids en recensie
 • SushiSwap ($ SUSHI) uitgelegd
 • 1inch Exchange, Mooniswap en Chi GasToken: de ultieme recensie en gids

Raadpleeg onze DeFi-tokenhandleidingen voor diepgaande informatie over andere specifieke DeFi-projecten. Hier zijn enkele van onze meest POPULAIRE gidsen:

 • AAVE ($ LENDEN)
 • Ampleforth ($ AMPL) review: de essentiële gids voor dit DeFi-protocol
 • ChainLink ($ LINK) -gids: een belangrijke schakel in de DeFi-ruimte
 • Cream Finance ($ CREAM): wat is het?
 • Curve Finance ($ CRV) gids
 • DODOEx ($ DODO): een revolutionaire leverancier van on-chain liquiditeit
 • Linear Finance ($ LINA): de toekomst van synthetische uitwisselingsplatforms?
 • Polkadot ($ DOT): alles wat u moet weten over de DeFi-lieveling van China
 • RAMP DeFi: hoe ontgrendelt het de waarde van ingezette activa?
 • Reef Finance ($ REEF): het alles-in-één defi-platform
 • Solana ($ SOL) uitgelegd
 • The Graph ($ GRT) – Het volgende niveau van gedecentraliseerde apps
 • Trustswap ($ SWAP) uitgelegd – Volgende generatie DeFi-transacties
 • Yearn.Finance fuseert het DeFi-ecosysteem
 • Wing Finance ($ WING) – Een kredietgebaseerd DeFi-leningplatform

Binnenkort komen er meer video’s en artikelen als onderdeel van onze DeFi-serie, dus zorg ervoor dat u zich ABONNEERT op onze Youtube kanaal en (voorlopig) GRATIS wekelijkse nieuwsbrief zodat u op de hoogte kunt worden gebracht zodra ze verschijnen!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me