Hoe weet u of u een Bitcoin Miner-virus heeft?

Het eerste computervirus verscheen “in het wild” (buiten speciale computerlabs) in 1982, geschreven door een negende-klasser. Sindsdien zijn er honderdduizenden virussen geschreven en ze blijven maar komen. Een van de meer recente iteraties is het bitcoin miner-virus. Misschien heb je van ze gehoord en vraag je je af wat ze zijn en hoe je kunt zien of je een Bitcoin-mijnwerkersvirus hebt.

Zo ja, lees dan verder …

Wat is Bitcoin-mijnbouw?

U weet waarschijnlijk dat Bitcoin en andere cryptocurrencies op blockchains werken en dat sommige mensen crypto verdienen door te minen. Maar misschien begrijp je niet wat ‘mijnbouw’ in deze context eigenlijk is. Blockchains werken door complexe wiskundige puzzels te maken die door computers moeten worden opgelost. De eigenaren van de computer die als eerste met de oplossing komt, worden beloond met Bitcoin. Dat is wat het betekent om Bitcoin te ‘mijnen’.

De puzzels worden met de tijd steeds moeilijker, wat betekent dat je krachtigere computers nodig hebt om ze op te lossen. In het begin kon iedereen het met een gewone pc doen, maar nu is dat simpelweg onmogelijk. Momenteel vereist Bitcoin-mijnbouw speciale computers die veel geld waard zijn. Deze computers worden genoemd mijnwerkers.

Wat is een Bitcoin-mijnwerkersvirus?

De naam zou suggereren dat het een virus is dat Bitcoin-mijnwerkers infecteert. Een computervirus infecteert immers computers. Maar dit is niet het geval. Bitcoin-mining-malware zijn eigenlijk virussen die mijn Bitcoin. Nu vraag je je misschien af: “ Maar is Bitcoin-mijnbouw niet iets dat mensen voor geld doen? Wat is het probleem?”.

Zoals ik hierboven heb uitgelegd, Bitcoin-mijnbouw is op een gewone pc niet meer mogelijk omdat de puzzels te complex zijn en dit maakt speciale mining-apparatuur een vereiste. Als u echter eigenaar bent van veel van pc’s kun je ze aan elkaar koppelen om een ​​zeer krachtige supercomputer te maken. Sommige zeer onethische programmeurs hebben virussen geschreven die de computers van andere mensen kapen en hen dwingen Bitcoin voor hen te delven. Als uw computer is geïnfecteerd, kan het nu mijnbouw zijn … voor iemand anders!

Deze virussen delven ook niet alleen Bitcoin. Uw computer kan zonder uw medeweten Ripple, Monero of een andere altcoin minen. Winst genereren voor de persoon die het virus heeft gemaakt. Dus de technisch meer correcte term zou “Cryptocurrency mining malware” zijn, maar aangezien Bitcoin het meest gerichte token is, is de naam “Bitcoin miner virus” gewoon blijven hangen..

Hoe verspreiden Bitcoin-mijnwerkervirussen zich??

Crypto-mining-malware verspreidt zich net als alle andere virussen. Ze kunnen worden gedownload van niet-officiële softwarebronnen, verzonden via peer-to-peer-diensten voor het delen van bestanden, per e-mail worden verzonden als ogenschijnlijk normale documenten, enzovoort.. 

Dezelfde algemene aanbevelingen om reguliere virussen te vermijden zijn ook hier van toepassing: download alleen programma’s van betrouwbare, officiële bronnen, open geen links of documenten van onbekende afzenders, houd uw antivirussoftware up-to-date, enz..

Hoe weet u of u een Bitcoin-mijnervirus heeft??

Allereerst gebruikt mijnbouw veel van computerkracht. Als het virus je CPU het werk laat doen, zul je merken dat je computer traag, vertraagd en misschien zelfs onbruikbaar is. Er zal ook sprake zijn van ernstige oververhitting. De hitte kan zo intens zijn dat het je processor, RAM of moederbord kan beschadigen.

Als uw computer door oververhitting wordt uitgeschakeld of steeds trager wordt, is deze mogelijk geïnfecteerd. Als u snel wilt controleren op het Bitcoin-mijnvirus, moet u naar uw CPU- en RAM-gebruik kijken. Op Windows kun je dit zien in de taakbeheerder. Open het door op CTRL + ALT + DELETE te drukken. Zoek op Linux-systemen de systeemmonitor van je distro. De onderstaande schermafbeelding toont de Linux Mint 19.2 “System Monitor”. Ze geven allemaal dezelfde algemene gegevens weer:

hoe u kunt zien of u een bitcoin miner-virus heeft

De sleutel hier is om naar de lijst met actieve processen te kijken en te zien hoeveel CPU en RAM ze gebruiken. Als een proces veel computervermogen gebruikt, kijk dan naar de naam. Als het iets raars is dat u niet herkent of niet meer weet te installeren, kan dat uw virus zijn!

hoe u kunt zien of u een bitcoin miner-virus heeft

De bronnengrafiek zou een constant hoog CPU- en netwerkgebruik laten zien.

Maar niet alle Bitcoin-mijnwerkervirussen zijn gericht op uw CPU. Sommigen van hen zorgen ervoor dat de grafische chip van uw computer (uw GPU) de mijnbouw doet. In dit geval worden de prestaties van uw computer niet zo ernstig beïnvloed als in de vorige. Meestal kunt u op uw pc werken zoals u altijd doet. Maar u zult last hebben van vertragingen, trage prestaties en verloren frames bij het gebruik van grafisch intensieve programma’s zoals games of CAD-pakketten. Met dit soort virussen hebben taakbeheerders of systeemmonitors geen enkele zin, omdat ze geen gegevens over GPU-gebruik weergeven.

Om het nog erger te maken, kan een recent beschreven type cryptomining-malware uw computer infecteren zonder er daadwerkelijk bestanden op te installeren.

Deze laatste twee soorten kunnen een uitdaging zijn om op te sporen en te verwijderen, maar het is mogelijk.

Hoe een Bitcoin Minervirus te verwijderen?

Het verwijderen van malware voor cryptomining kan handmatig worden gedaan. Dit vereist echter aanzienlijke technische vaardigheid, omdat het niet alleen een kwestie is van het zoeken en verwijderen van een uitvoerbaar bestand. U zult ook het systeemregister handmatig moeten bewerken en het risico lopen uw computer te blokkeren.

Het is gemakkelijker en veel minder riskant om antimalwaresoftware te gebruiken. Niet alle antivirusprogramma’s kunnen een Bitcoin-mijnervirus detecteren en verwijderen. Sommige programma’s die cryptomining-malware kunnen verwijderen, zijn SpyHunter, ReImage, Malwarebytes, Comodo antivirus en DrWeb. DrWeb heeft versies voor Windows, Mac, Linux en zelfs Android. En Comodo-antivirus beweert bestandsloze mining-malware te kunnen verwijderen.

Ten slotte…

In dit artikel heb je geleerd hoe je kunt zien of je een Bitcoin miner-virus hebt en of iemand je computer gebruikt om geld te verdienen zonder dat je het weet. Als je favoriete games plotseling frames beginnen te laten vallen, ga dan niet zomaar rennen om een ​​nieuwe grafische kaart te kopen. Als uw computer traag en oververhit raakt en uw elektriciteitsrekening plotseling veel hoger is, weet u nu wat er kan gebeuren en wat u moet doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me