Risicobeheer bij cryptohandel: eenvoudige regels om te volgen

Risico verwijst naar de kans dat zich een negatieve gebeurtenis voordoet in uw activiteiten; een gebeurtenis die in strijd is met uw beoogde resultaat. Risico is een essentieel onderdeel van de cryptocurrency-handel. Het is de kans op een ongewenste uitkomst in de transactie, wat zich vertaalt in verlies. Een risico van 50% op een shortpositie betekent bijvoorbeeld gewoon dat er een kans van 50% is dat de Bitcoin-prijs zal stijgen, wat resulteert in een verlies van uw kant..

Vandaag laten we u de eenvoudige regels zien die u moet volgen bij het beheren van risico’s bij cryptohandel.

Soorten risico’s

De cryptohandelwereld is blootgesteld aan vier belangrijke soorten financiële risico’s:

 • KREDIETRISICO

Dit risico is van invloed op cryptoprojecten. Het is de kans dat de partijen achter het cryptoproject hun verplichtingen niet nakomen. Kredietrisico wordt voornamelijk toegeschreven aan diefstal en fraude op de cryptomarkt. Een goed voorbeeld is het hacken van Binance in 2018, wat leidde tot een verlies van meer dan $ 40 miljoen.

 • Juridisch risico

Juridisch risico verwijst naar de kans dat zich een negatieve gebeurtenis voordoet met betrekking tot regelgevingsregels. Bijvoorbeeld een verbod op cryptocurrency-handel in een bepaald land. Een praktisch voorbeeld van juridisch risico is toen de staten Texas en North Carolina een stop-en-stop-bestelling aan Bitconnect cryptocurrency-uitwisseling vanwege een vermoeden van fraude.

 • Liquiditeitsrisico

Liquiditeitsrisico met betrekking tot cryptohandel verwijst naar de kans dat een handelaar niet in staat of onbekwaam is om zijn volledige positie om te zetten in fiat-valuta’s (USD, YEN, GBP) die hij kan gebruiken bij zijn dagelijkse uitgaven..

 • Marktrisico

Marktrisico verwijst naar de kans dat muntprijzen stijgen of dalen in tegenstelling tot uw wens in een open positie.

 • Operationeel risico

Operationeel risico is de kans dat een handelaar niet in staat is om te handelen, te storten of zelfs geld op te nemen in zijn crypto-portemonnee.

Belangrijkste risicobeheerstrategieën

De vuistregel bij cryptohandel is: “Risico niet meer dan u zich kunt veroorloven te verliezen.” Gezien de ernst van het risico bij cryptohandel, raden we traders over het algemeen aan om niet meer dan 10% van hun budget of maandelijkse inkomsten te gebruiken. Handelen met geleend geld is ook niet aan te raden, omdat het hen in een kredietrisicopositie plaatst.

Risicobeheerstrategieën kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie: risico / opbrengstverhouding, positiebepaling en stop-loss & winst nemen.

1. Positiebepaling

Positiebepaling bepaalt hoeveel munten of tokens van cryptocurrency een handelaar bereid is te kopen. De kans op het behalen van grote winsten in cryptohandel verleidt handelaren om 30%, 50% of zelfs 100% van hun handelskapitaal te investeren. Dit is echter een ontwrichtende stap die u ernstige financiële risico’s met zich meebrengt. De gouden regel is: leg nooit al je eieren in één mand. Hier zijn drie manieren om positiebepaling te bereiken.

Voer het bedrag in versus het risicobedrag

Deze benadering houdt rekening met twee verschillende bedragen. De eerste betreft geld dat u bereid bent te investeren in elke afzonderlijke deal. We raden handelaren aan om naar dit aantal te kijken als de grootte van elke nieuwe bestelling die ze aannemen, ongeacht het type. De tweede betreft geld dat risico loopt, d.w.z. het geld dat u kunt verliezen als de handel mislukt.

Dit is hoe u uw ingevoerde bedrag definieert:

A = ((Stapelgrootte * Risico per transactie) / (Invoerprijs – Stop-loss)) * Invoerprijs

Laten we zeggen dat we BTC willen kopen met USDT met een richtprijs van $ 13.000. Onze parameters zouden zijn:

 • Stapelgrootte: $ 5.000
 • Risico per transactie: 2%
 • Toegangsprijs: $ 11.500
 • Stopverlies: $ 10.500

Ons ingevulde bedrag zou zijn:

A = ((5.000 * 0,02) / (11.500 – 10.500)) * 11.500 = 1.150

Het ideale bedrag om in deze deal te investeren is $ 1.150 of 23%. Vanwege onze Stop Loss riskeren we echter slechts 2%, omdat de transactie hierdoor wordt stopgezet zodra deze het bepaalde niveau bereikt.

Risico's handelen in cryptocurrency

Elder’s “Haaien” en “Piranha’s”

Dit concept van positiebepaling heeft betrekking op het diversifiëren van uw beleggingen. Dr. Alexander Elder, aan wie het concept wordt toegeschreven, stelt twee regels voor:

 • Elke positie beperken tot 2% risico. Ouderling vergelijkt risico met een haaienbeet. Soms zou je een enorm bedrag willen riskeren, maar het risico zou enorm en catastrofaal zijn als een haaienbeet.
 •  Handelssessies beperken tot 6% per sessie. In een verliezende reeks kun je uiteindelijk alles wat je bezit beetje bij beetje uitgeven. Elder vergelijkt dit risico met een piranha-aanval, die kleine happen van zijn slachtoffer neemt totdat hij alles opeet.

Het volgen van de aanpak van Elder met haaien en piranha’s resulteert in niet meer dan drie openstaande posities per 2% elk of zes per 1%. Beperking resulteert in omgekeerde samenstelling; verliezen worden steeds kleiner met elk volgend verlies dat u maakt.

Kelly Criterion

Het Kelly-criterium is een formule die in 1956 door John Larry Kelly is ontwikkeld. Het is een benadering van positiebepaling die het percentage van het in te zetten kapitaal bepaalt. Het past bij langetermijnhandel.

A = (succes% / verliesratio bij stop-loss) – ((1 – succes%) / winstverhouding bij take-profit)

Met behulp van het vorige voorbeeld zouden de functies zijn:

 • Voorraadgrootte: $ 5.000
 • Geïnvesteerd bedrag: $ 1.150
 • Succes%: 60%
 • Toegangsprijs: $ 11.500
 • Stopverlies: $ 10.500
 • Verliesverhouding: 1,10
 • Winst nemen: $ 13.000

Ons resultaat zou zijn:

A = (0,6 / 1,10) – ((1 – 0,06) / 1,13) = 0,19

Dit betekent dat u niet meer dan 19% van het volledige kapitaal van $ 5.000 moet riskeren om tot het best mogelijke resultaat te komen in een reeks deals.

2. Risico-opbrengstverhouding

De risico-opbrengstverhouding vergelijkt het werkelijke risiconiveau met het potentiële rendement. Bij het handelen geldt: hoe riskanter een positie, hoe winstgevender deze kan worden. Als u de risico / opbrengstverhouding begrijpt, weet u wanneer u een transactie moet aangaan en wanneer deze niet winstgevend is. De risico / opbrengstverhouding wordt als volgt berekend:

R = (richtprijs – instapprijs) / (instapprijs – stop-loss)

Van de vorige afbeelding:

 • Toegangsprijs: $ 11.500
 • Stopverlies: $ 10.500
 • Richtprijs: $ 13.000

Onze verhouding zou zijn:

R = (13.000 – 11.500) / (11.500 – 10.500) = 1,5 of 1: 1,5

Een verhouding van 1: 1,5 is goed. Wij adviseren handelaren om niet te handelen met een ratio lager dan 1: 1.

3. Stop met verlies + winst nemen

Stop Loss verwijst naar een uitvoerbare order die een open positie sluit wanneer een prijs daalt tot een specifieke barrière. Take Profit daarentegen is een uitvoerbare order die openstaande orders liquideert wanneer de prijzen tot een bepaald niveau stijgen. Beide zijn goede benaderingen om risico’s te beheersen. Stop Losses behoeden u voor het handelen in onrendabele deals, terwijl Take Profits u uit de handel laat stappen voordat de markt zich tegen u kan keren.

U kunt gebruikmaken van Trailing Stop Losses en Take Profits die automatisch de koerswijzigingen volgen. Een dergelijke functie is echter niet beschikbaar bij de meeste cryptobeurzen. Gelukkig, met crypto-terminals zoals Superorde, u kunt uw Trailing Stop Losses en Take Winsten direct vanaf de terminal instellen.

Winnende strategieën

Accepteer mislukkingen

Risico is een essentieel onderdeel van handelen. Bovendien kunnen we het niet elimineren, maar het alleen beheren. Daarom moet u uw verliezen accepteren en vertrouwen op op plannen gebaseerde besluitvorming om winst te maken in toekomstige transacties.

Overweeg vergoedingen

Nieuwe handelaren kennen vaak niet de vergoedingen die gepaard gaan met handelen. Dit zijn onder meer opnamekosten, hefboomvergoedingen, enz. U dient hiermee rekening te houden bij uw risicobeheer.

Focus op het winstpercentage

Er zullen altijd risico’s zijn om u te ontmoedigen om te handelen. Als u zich echter concentreert op het aantal keren dat u wint, kunt u een positieve houding ontwikkelen bij het handelen.

Maatregel Drawdown

Dit verwijst naar de totale vermindering van uw aanvankelijke fondsen na een reeks verliezen. Als u bijvoorbeeld $ 1.000 hebt verloren van $ 5.000, is uw afname van de maatstaf 10%. Hoe hoger het bedrag, hoe meer u in een transactie zou moeten injecteren om het te herstellen. Houd u, zoals dr. Elder adviseerde, aan een risicolimiet van 6%.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me