Wat zijn slimme contracten?

Hoewel blockchain-technologie gebruikers over de hele wereld de mogelijkheid heeft geboden om peer-to-peer-transacties uit te voeren, is een ander probleem voor monetaire systemen om te overwegen hoe complexe financiële overeenkomsten kunnen worden vergemakkelijkt. Voor gebruikers van cryptocurrency betekent de afwezigheid van een centrale bank of toezichthouder dat er altijd overeenkomsten moeten worden gesloten met vertrouwde partijen, aangezien terugbetalingen of garanties niet noodzakelijkerwijs kunnen worden afgegeven.

De term ‘smart contract’, zoals voor het eerst bedacht door Nick Szabo, verwijst naar een protocol dat is ontworpen om de uitvoering van of onderhandeling over een overeenkomst digitaal te vergemakkelijken of af te dwingen. In de context van blockchain-technologie maken slimme contracten het mogelijk om geloofwaardige transacties uit te voeren via een gedecentraliseerd netwerk die zowel traceerbaar als onomkeerbaar zijn.

Belangrijk is dat slimme contracten die worden uitgevoerd via blockchain-technologie via een gedecentraliseerd netwerk niet noodzakelijkerwijs de aanwezigheid van een ‘contract’ in klassieke termen aangeven, maar eerder ook verwijzen naar een reeks vertrouwde principes die kunnen worden ontworpen om een ​​applicatie of systeem over een gedecentraliseerd netwerk van computers.

Specifiek bestaan ​​slimme contracten via blockchain-technologie als zelfuitvoerende overeenkomsten die in coderegels zijn geschreven en waarmee gebruikers overeenkomsten kunnen onderhouden met behoud van pseudonimiteit of anonimiteit. Simpel gezegd, slimme contracten begeleiden gebruikers van cryptocurrency vandaag bij het uitwisselen van iets van waarde op een conflictvrije manier zonder afhankelijk te zijn van een tussenpersoon..

Het grootste verschil tussen slimme contracten en klassieke contracten is dat slimme contracten niet alleen de regels of sancties van een overeenkomst kunnen definiëren, maar deze overeenkomsten verder autonoom kunnen uitvoeren en bestaande verplichtingen kunnen afdwingen..

Hoe kunnen slimme contracten worden gebruikt??

Een voorbeeld hiervan is dat een gebruiker van een cryptocurrency-platform een ​​slim contract kan gebruiken om een ​​overeenkomst met een andere gebruiker te vergemakkelijken.

Hypothetisch, als de twee partijen tot een huurovereenkomst zouden komen, zouden de twee de details van een deal kunnen indienen via een slim contract als ze zouden besluiten om transacties in een cryptocurrency te doen. Een huurder zou huur kunnen betalen via een digitale valuta, en de verhuurder zou op zijn beurt een gehuurd goed kunnen leveren voor een bepaalde periode. Mocht de verhuurder het gehuurde niet op tijd leveren, dan kan het slimme contract een eventuele betaling terugbetalen

Een huurder zou huur kunnen betalen via een digitale valuta, en de verhuurder zou op zijn beurt een gehuurd goed kunnen leveren voor een bepaalde periode. Een slim contract kan worden gebruikt om autonoom een ​​actief op een bepaald tijdstip na betaling te leveren, en als een verhuurder het gehuurde goed niet op tijd levert, kan het slimme contract een terugbetaling van elke betaling aan de huurder doen.

Door te werken aan een ‘als-dan’-uitgangspunt, kunnen slimme contracten zorgen voor een foutloze levering van een overeenkomst. Slimme contracten kunnen worden ingesteld op ‘zelfvernietiging’ of worden beëindigd na een bepaalde periode, en de code die aan de overeenkomst ten grondslag ligt, kan door geen van beide partijen worden verstoord zonder de ander op de hoogte te stellen.

Slimme contracttechnologie kan in de toekomst worden gebruikt om duizenden digitale (en in sommige gevallen real-world) overeenkomsten te ondersteunen, variërend van verzekeringspremies, eigendomsrecht, krediethandhaving en andere financiële diensten.

Hoewel slimme contracten de daadwerkelijke uitwisseling of levering van een fysiek actief (zoals een onroerend goed, huis of ander item) niet kunnen garanderen, zijn ze in staat om overeenkomsten te detailleren en de reikwijdte van een overeenkomst te schetsen via een gedecentraliseerd netwerk.

Slimme contracten worden beschouwd als een sleutelfactor bij het stroomlijnen van verschillende industrieën en kunnen in de nabije toekomst het bestaan ​​van verschillende vertrouwde facilitators of ‘tussenpersonen’ bedreigen..

Slimme contracten zijn echter niet perfect. In de eerste plaats kan een slecht geconstrueerd smart contract een overeenkomst niet uitvoeren zoals oorspronkelijk ontworpen. Bovendien betekent hun gebrek aan regelgeving en goedkeuring door de rechtbanken dat overeenkomsten die zijn uitgevoerd door slimme contracten in veel gevallen niet in aanmerking kunnen worden genomen voor de rechtbank als een uitwisseling misgaat..

Slimme contracten kunnen echter – mits correct opgesteld – de toekomst vertegenwoordigen van veel verschillende soorten transacties of overeenkomsten. Voor hun gebruikers bieden slimme contracten autonomie, vertrouwen, snelheid en nauwkeurigheid, en bieden ze veiligheid door middel van cryptografie. Verder kunnen slimme contracten beide back-upservices bieden (aangezien informatie wordt vastgelegd op een blockchain) en kunnen partijen geld besparen door de behoefte aan een tussenpersoon te verminderen.

Welke platforms ondersteunen slimme contracten?

Ethereum vertegenwoordigt een van de belangrijkste platforms waar slimme contracten kunnen worden gemaakt. Gebruikers die slimme contracten willen maken via Ethereum, kunnen een overeenkomst coderen en betalen voor rekenkracht in Ether (ETH).

Andere van dergelijke platforms, zoals EOS en NXT, zijn de afgelopen maanden en jaren op dezelfde manier ontstaan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me