En introduksjon til kryptovalutahandel: Tickers, markeder, lesekart og mer

“Jeg er ny på krypto, jeg ser disse handelsgrafene med linjer, og jeg leser / hører alle disse motordene, men aner ikke hva de betyr og / eller hvor jeg skal begynne.”

Forstå Tickers / Markets

Det første du trenger å vite når du begynner å lære å handle kryptovalutaer, er hvordan du identifiserer individuelle mynter og de forskjellige markedene du kan handle dem på. Nettsteder som Tradingview.com og Investing.com er gode steder å starte, og tilbyr gratis kryptokurrency-diagrammer du kan analysere og ta tak i.

Ticker

Hver kryptovaluta har sitt eget ‘ticker’ eller forkortede symbol som brukes til å identifisere det når du handler på en børs eller ser på et handelsdiagram. Bitcoin har tickeren ‘BTC’, Ethereum har tickeren ‘ETH’, Litecoins ticker er ‘LTC’ og så videre. Du kan finne ut kryptovalutaens kryss ved å søke etter den på Coinmarketcap.com eller et annet myntoppføringsnettsted.

En kryptovalutas ticker endres ikke, den er den samme på tvers av hver børs og kan ikke endres.

Markeder

Når du handler på en børs eller analyserer et kryptovalutas diagram, er du begrenset til spesifikke fiat og kryptovalutaer som en annen digital eiendel kan handles mot. Et ‘marked’ refererer til disse grunnleggende valutaene.

Bitcoin, Ethereum og USDT (Tether) er de tre viktigste kryptovalutamarkedene som du vil komme over på digitale børser. For de av dere som ikke er kjent med Tether, er det i hovedsak en virtuell valutaversjon av den amerikanske dollaren som kan handles som digital fiat, der hvert USDT-token er knyttet til 1 ekte USD for å stabilisere prisen mot kryptomarkedsvolatilitet.

Dette betyr at hvis du planlegger å kjøpe / selge eller undersøke en bestemt mynt, må du bestemme hvilket handelspar eller “marked” du vil gjøre det i. For eksempel hvis du er interessert i å kjøpe Stellar Lumens (XLM ) og du allerede eier Ethereum, må du handle på XLM / ETH-markedet. Det samme gjelder hvis du er interessert i å analysere Stellar Lumens pris mot Ethereum på et handelsdiagram.

Spesielt når det handles på en kryptobørs, har et stort flertall av plattformene en tendens til å utelukkende bare støtte kryptokrypto-handelspar. Det er imidlertid noen børser som tillater fiat valutahandelspar, men disse er utelukkende begrenset til store sirkulerende valutaer: US dollar (USD), Japansk yen (JPY), Britisk pund (GBP), Korean Won (KRW) og den kinesiske yuanen (CNY). Når du analyserer eller handler mot en fiat-valutakobling, bruker du hver ticker vist ovenfor, på nøyaktig samme måte som du ville gjort mot en kryptovaluta..

Introduksjon til lysestaker og diagrammer

Så nå som du forstår hvordan du kan identifisere og søke etter bestemte kryptoaktiva i hvert marked, er neste trinn å forstå de grunnleggende grunnleggende elementene i et handelskart og hva alle dataene betyr.

Ovenfor er et bilde av hvordan et typisk kryptohandelstabell ser ut.

For det første kan du fortelle ved tickers i øverste venstre hjørne at dette er et diagram over Bitcoin-handel mot den amerikanske dollaren.

Langs bunnen av diagrammet har du datoen, på sidene har du prisen (som i dette tilfellet er i dollar) og også en sanntids prislinje som forteller deg hvilken pris BTC handler til.

Stearinlys

Selve diagrammet er sammensatt av ‘lysestaker’ eller ‘stearinlys’ som vanligvis er grønne og røde i fargen, og brukes til å representere et aktivas ‘prishandling’. Dette refererer ganske enkelt til en eiendels prisaktivitet eller retning den tar i markedet.

Selv om de kan se veldig forvirrende ut, er stearinlys faktisk en veldig enkel og effektiv måte å representere en eiendels markedsbevegelser på. Grønne lys er kjent som “bullish” lys, det vil si når sluttkursen er høyere enn åpningskursen. Dette betyr at eiendelen har økt i verdi i løpet av en viss tidsperiode. Linjene over og under et lys kalles “veker”, og de representerer de laveste og høyeste prispoeng som eiendelen nådde under det aktuelle lyset..

Røde stearinlys er kjent som “bearish” stearinlys der sluttprisen slutter under åpningskursen. Dette betyr at eiendelen har falt i verdi. I eksemplet vist ovenfor kan du se at det røde lyset ikke har noen veke over seg. Dette skjer når en eiendel ikke stiger høyere enn åpningskursen. Det samme kan skje med veker nedenfor, hvis eiendelen ikke faller i verdi under sluttprisen.

Tidsperioder

Ved siden av handelsparet har du tidsperioden for hvert lys. Tidsperioder kan justeres etter ønske til minutter, timer, dager, uker, måneder og år.

Ved å endre tidsperioden øker eller reduserer du handelstiden som et lys representerer.

Dette er et nyttig verktøy som lar deg se intradag, daglige, ukentlige eller månedlige diagrammer avhengig av hvilken type handel du er interessert i.

For eksempel, hvis du setter tidsperioden til 5 minutters lys, kan du observere prisaksjonen mye nærmere for å se etter plutselige avvik – dette er flott hvis du ser på handel i dag og vil åpne og lukke raske posisjoner.

Daglige lys er derfor nyttige for langsiktige investorer som er interessert i ‘HODLing’ eller handler en eiendel over lengre tid.

For å oppsummere dette poenget raskt, avhengig av hvilken type handel du ønsker å gjøre, vil det avgjøre hvilken type lysperiode du bruker. Kortsiktige investorer har det bedre å bruke stearinlys med større variasjon, hvor som helst mellom 5 minutter og 2 timer. Midt til langsiktige investorer har en tendens til å bruke alt fra 4 timers lys og utover.

Grunnleggende terminologi

Ok, så nå har du kanskje hørt noen få buzzwords i denne guiden eller under din egen forskning som du kanskje ikke er kjent med, hvorav noen er vanlige handelsbetingelser og andre som er unikt kryptorelatert. Nedenfor er en liste over de mest brukte begrepene du utvilsomt vil komme over når du handler, analyserer og undersøker kryptovalutaer;

HODL: “Hold på i kjære livet”. Dette er et veldig populært begrep i kryptorommet tilpasset begrepet “å holde”. Ordet refererer komisk til når kryptoinvestorer holder på kryptoporteføljen sin under en bratt markedsnedgang.

FUD: “Frykt, usikkerhet, tvil”. Dette begrepet brukes når vanlige medier, enkeltpersoner eller grupper sprer rykter / nyheter om markedsmangler eller forutsier bearish fall når det kan være utilstrekkelig bevis for å støtte det. Noen ganger sies det at disse individene eller gruppene “sprer FUD” for å skape en negativ respons i markedet.

Alt-mynter: Dette begrepet står for ‘alternative mynter’ og kan brukes til å referere til hvilken som helst kryptovaluta som ble opprettet etter Bitcoin. I utgangspunktet er alle andre mynter enn Bitcoin en alt-mynt.

Harde / myke gafler: Gafler forekommer i blockchain-nettverk av flere grunner, vanligvis når utviklere ønsker å gjøre grunnleggende endringer i de underliggende protokollene, eller når en eksisterende blockchain har blitt ødelagt / brutt.

Hard gaffel: En permanent endring som skaper en helt ny blockchain som gjør den gamle kjeden foreldet.

Myk gaffel: Dette er midlertidige avvik i blockchain som brukes til å implementere nettverksoppgraderinger og mindre modifikasjoner. Både den ‘gamle kjeden’ og den nye kjeden er fortsatt kompatible med hverandre.

SegWit: Dette står for ‘Segregated Witness’ og er en protokolloppgradering som reduserer blokkstørrelser ved å fjerne signaturinformasjon. Når blokkjeder som Bitcoin og Litecoin ble for ‘tunge’ tidligere, brukte de begge SegWit som et middel for å redusere blokkstørrelsene for å hjelpe til med skalerbarhet..

DLT: “Distribuert ledgerteknologi”. Dette refererer til den desentraliserte naturen til blockchain-teknologi. Når noen synkroniserer til en blockchain som en “node”, har de hver en fullstendig oversikt over hver transaksjon som noen gang er utført over det aktuelle nettverket. Dette betyr at hovedboken distribueres over hele verden og ikke utelukkende holdes av en enkelt part eller organisasjon. På grunn av dette er det praktisk talt umulig å ødelegge en blockchain-reskontro, fordi du må endre hver enkelt noder-reskontro individuelt.

Desentralisert: Du vil se dette begrepet overalt. Desentralisering refererer til konseptet at ingen enkelt enhet, organisasjon eller nasjon kan kontrollere en kryptovaluta på grunn av DLT. Det betyr også at et blockchain-nettverk ikke har et eneste feilpunkt fordi det distribueres identisk over hele verden til tusenvis av mennesker (generelt sett). I motsetning til fiat-valutaer, har et stort flertall av kryptovalutaer endelige forsyninger som ikke kan manipuleres eller endres av noen, til og med deres egne skapere. Skapere av kryptovaluta har heller ikke muligheten til å gjenvinne eller fryse mynter når de er utgitt etter en ICO på børser.

ICO: Dette står for “Initial Coin Offering”, som kryptokvivalenten til en børsnotering i den tradisjonelle bedriftsverdenen. ICO er ansatt av kryptostarter for å skaffe startkapital for å begynne å utvikle en tjeneste eller et produkt. Tokens eller mynter selges til grossistpriser før de slippes på børser. ICO har blitt grundig undersøkt den siste tiden på grunn av det store antallet ‘svindel-ICO-er’ som er opprettet for å svindle penger fra intetanende investorer.

Bullish / Bearish: Vår første handelsperiode er kanskje det mest brukte begrepet du kommer over. “Bull, Bulls, Bullish” er alle en del av det samme begrepet som brukes til å identifisere ‘markedskjøpere’ og indikere et positivt marked i bevegelse. Hvis en eiendel stiger i pris, blir den ansett som ”bullish”.

Bearish er derfor det motsatte. En bjørn er en selger / noen som handler mot en markedskjøper. Bjørnemarkeder oppstår når selgere overvelder kjøpere.

Markedsstemning: Dette begrepet brukes til å beskrive tonen i et marked. Hvis en eiendel vinner godt, vil du si at det er ‘Bullish / positive market sentiment’. Alternativt, hvis en eiendel har dårlige resultater, vil du si at “Markedsstemningen er baisse”.

Støtte / motstand: Når du analyserer et handelskart, vil du begynne å legge merke til at det er vanlige kursområder der en kurs går tilbake til / sliter med å bryte forbi. Dette er hva som menes med henholdsvis støtte og motstand. Et støtteområde er et bestemt prispunkt der en eiendel ‘hviler’ sammen, vanligvis etter en bearish nedgang. Et motstandsområde er en pris som en eiendel ikke klarer å passere over, og er ofte et mål for bullish handelsmenn når de starter et ‘bull run’.

Uptrend / Downtrend: En oppadgående tendens er ganske enkelt når stearinlys gradvis stiger på et diagram over en bestemt tidsperiode, vanligvis når det er bullish markedssentiment. En nedadgående tendens er det motsatte av denne bevegelsen, og er vanligvis forårsaket av en nedgang i en eiendels etterspørsel.

Tilbakeføring: Dette er et ganske selvforklarende begrep. En reversering er når en eiendel finner støtte etter nedadgående trend og begynner å reise tilbake oppover. Dette kan også brukes til å beskrive en plutselig bearish nedgang etter at en eiendel når et toppprispunkt.

Support / Resistance Trend Lines

Som nevnt tidligere er det viktig å identifisere støtte- og motstandslinjer for alle investorer når de bestemmer seg for om de vil handle eller ikke. Å finne disse linjene vil gi deg et sterkt grunnlag for å analysere en eiendel mer detaljert.

Ser vi igjen på BTC / USD-diagrammet under lys over 1 dag, kan vi se veldig tydelige støtte- og motstandslinjer som har spilt en viktig rolle i utformingen av Bitcoins prishandling de siste månedene.

Den beste måten å identifisere et motstandsområde på er å tegne en linje som forbinder alle de høyeste høydepunktene i prisaksjonen. Noen ganger vil du oppdage at en linje ikke alltid passer perfekt mellom visse punkter, og du må kanskje se bort fra visse uregelmessige stearinlys, men du vil fortsatt ha en god ide om hvor prisaksjonen sannsynligvis vil kjempe mot i fremtiden.

Det samme gjelder å finne støttelinjer; tegne en linje som forbinder så mange laveste lavpunkter som du kan finne. Dette nivået blir også noen ganger referert til som ‘basestøtte’ og kan være et flott område å åpne en posisjon på hvis eiendelen har kommet seg tilbake fra samme område tidligere.

Som du kan se i diagrammet ovenfor, var Bitcoin i stand til å hoppe av basestøtten ved 3 separate anledninger. Det gjør dette til et sterkt basenivå. Det er imidlertid verdt å merke seg at basestøtter kan mislykkes hvis bearish opposisjon overmanner bullish handelsmenn; slik at du ikke alltid kan stole på gode støttelinjer alene for å komme med nøyaktige markedsforutsigelser. Det samme kan sies også for sterke motstandsområder.

Det er også anledninger der en motstand eller støtte kan ‘snu’ og fungere som det motsatte over en gitt periode. Vanligvis dissekerer disse linjene gjennom prisaksjonen og kan noen ganger gi ledetråder om at en trend er i ferd med å snu.

I det samme BTC / USD-diagrammet kan du se et eksempel på dette ‘motstand / støtte’ -nivået. Ved denne anledningen brøt Bitcoin gjennom det nedadgående motstandsnivået og begynte å bruke det som et støtteområde i stedet; fortsetter med å senere presse av denne støtten og begynne bullish reversering.

Grunnleggende Fibonacci Retracement

En berømt kjent italiensk matematiker ved navn Leonardo Fibonacci oppdaget en enormt viktig sekvens av tall tilbake på begynnelsen av 1200-tallet. Tallrekkefølgen hadde et bredt spekter av utrolige anvendelser innen algebra, geometri og ble senere brukt til å forklare naturlige fenomener som hvordan planter blomstrer og snegleskjell dannes.

I løpet av det 20. århundre begynte aksjehandlere å legge merke til at fremtidig støtte og motstandsnivåer kunne identifiseres ved å bruke et visst antall tall fra Fibonacci-sekvensen; spesielt 0,236 (eller 23,6%), 0,382 (38,2%), 0,5 (50%) og 0,618 (61,8%).

Dette handelsverktøyet er fremdeles veldig populært, selv i dagens svært volatile og ofte uforutsigbare kryptomarked. Du kan bruke dette indikatorverktøyet på en rekke forskjellige måter for å forutsi alle slags forskjellige mønstre, men for nå vil vi fokusere på dets grunnleggende applikasjon.

Når du bruker Fibonacci retracement, vil du identifisere både et høyt og lavt punkt i diagrammet over en bestemt tidsperiode du er interessert i å analysere. På BTC / USD-diagrammet ovenfor ble høydepunktet fra begynnelsen av mai 2018 brukt og målt helt til det laveste prispunktet på 5 856 dollar. Her kan du tydelig se hvordan de anslåtte Fibonacci-støtte- og motstandsnivåene har spilt viktige roller gjennom Bitcoins gjenoppretting fra det laveste prispunktet, og hvor Bitcoin sannsynligvis vil finne støtte og bearish salgspress i fremtiden.

Introduksjon til MACD, RSI og Moving Averages

Nå som du har forståelse for støtte / motstandsområder og Fibonacci retracement, er det nå på tide å se på 3 av de mest brukte indikatorene fra markedshandlere; MACD, relativ styrkeindeks (RSI) og bevegelige gjennomsnitt.

MACD

MACD står for ‘Moving Average Convergence / Divergence’. Den tilhører en gruppe indikatorer kjent som ‘lagging’ indikatorer, noe som betyr at den plotter data etter en bestemt bevegelse har funnet sted på diagrammet. Likevel er MACD-indikatoren hver traders brød og smør når det gjelder å måle en eiendels styrke og fremtidige retning.

MACD består av to glidende gjennomsnitt (MAs), den ‘raskere’ MA og den ‘langsommere’ MA. Førstnevnte sporer prisaksjonen mye nærmere enn sistnevnte, noe som gjør at vi kan trekke markedsledninger når de to samhandler.

Når den raskere MA konvergerer (eller passerer over) den langsommere MA, antar vi at kjøpsmomentet vinner bak en eiendel. Når den raske MA divergerer (går under) den langsommere MA, antar vi at det å få fart på å øke.

Det er også en horisontal 9-dagers MA-linje kjent som ‘signallinjen’ som brukes til å bestemme kjøps- og salgssignaler. Når begge MA-ene passerer under signallinjen, antar vi at det totale momentumet synker, og antar at det øker når det krysser over. Dette er ledsaget av et histogram som sitter langs linjen for å representere en bevegelses styrke og varighet.

I BTC / USD-diagrammet over er MACD den nederste indikatoren. Her kan du se at begge MA-ene ligger høyt over signallinjen, med den raskere MA som trekker seg fra den langsommere MA-en. Dette er en god signalindikasjon på et sterkt kjøpsmoment bak BTC akkurat nå.

Relativ styrkeindeks (RSI)

RSI-indikatoren er det motsatte av MACD, ved at den er en del av en gruppe kjent som ‘ledende’ indikatorer. Dette betyr at den bruker en bestemt formel for å forutsi prisbevegelser på forhånd.

RSI er en oscillator som beveger seg mellom null og 100. Innenfor dette området ligger en indekskanal som går mellom 30 og 70. Når RSI går under 30 antar vi at eiendelen er “oversolgt” – det vil si at eiendelen har handler under forventet markedsverdi og bør komme seg snart. Når RSI passerer over 70 antar vi at eiendelen er ‘overkjøpt’ – dette betyr at eiendelen handler over den oppfattede markedsverdien og vanligvis korrigeres tilbake i kanalen like etter avsluttet.

I BTC / USD-diagrammet ovenfor kan du se at BTC allerede var oversolgt i en tidligere markedsbevegelse og er nær å bryte over 70 igjen. Dette forteller oss blant annet at etterspørselen etter Bitcoin er høy, og at eiendelen har sterk kjøpemoment bak seg.

Flytte gjennomsnitt

Det er to typer bevegelige gjennomsnitt som de fleste handelsmenn pleier å bruke, enkle bevegelige gjennomsnitt (SMA eller bare MA) og eksponensielle bevegelige gjennomsnitt (EMA).

Den eneste forskjellen mellom disse to er at EMAs legger større vekt på de nyere prispoengene, mens SMA bruker samme vekt på alle prispoeng. I eksemplet ovenfor bruker vi EMA.

Ethvert glidende gjennomsnitt kan justeres til forskjellige lengder – en lav verdi (5,10,15 osv.) Gir deg et veldig nært glidende gjennomsnitt i forhold til prisaksjonen, mens en høyere verdi MA (50,200,500,1200 etc) vil gi deg en mye bredere snittlinje. I likhet med tidsperioder kan glidende gjennomsnittslengder justeres for å passe hvilken type handel du er interessert i å gjøre / overvåke. Du vil alltid ønske å bruke minst to glidende gjennomsnitt sammen for å gi deg lignende referansepunkter som du får på MACD-indikatoren.

Hvis du ser på intradag-handel med Bitcoin, vil du mest sannsynlig se på BTC / USD over 5min-30min stearinlys og bruke to MA- eller EMA-er satt til noe som 10/25. Dette betyr at den ene MA sporer et gjennomsnitt på 10 lys, mens den andre sporer et gjennomsnitt på 25. Hvis den lavere verdien konvergerer over den større verdien MA, kan du anta at markedet beveger seg bullish. Alternativt, hvis 25 MA begynner å krysse gjennom 10 MA, vil dette gi deg en god indikasjon på et bearish marked.  

Hvis du ser på å handle daglige diagrammer som den ovenfor, er den beste kombinasjonen å bruke 50/200 MA eller EMA. Når 50 MA krysser over 200 MA, er det kjent som en ‘Golden Crossover’ og blir ansett som et veldig sterkt kjøpesignal. Hvis 200 MA krysser under 50 MA, er det kjent som et ‘Death Cross’ og indikerer sterkt salgspress fra bjørnene.

Grunnleggende trekant, vimpel og flaggmønstre

Til slutt har vi et utvalg av grunnleggende mønstre som noen ganger dannes i et aktivas prishandling, og som har en tendens til å forutse bullish eller bearish markedsbevegelse før de skjer.

Det er verdt å gjenta på dette stadiet at når du begynner å analysere kryptomarkedet, vil du kombinere ALLE disse individuelle faktorene sammen før du spår.

Trekantmønstre

En generell regel med alle mønstre er at hvis stearinlys kommer inn i mønsteret fra bunnen, vil de sannsynligvis fortsette oppover (bullish). Hvis stearinlys kommer inn i mønsteret fra toppen, fortsetter de vanligvis nedover (bearish).

Flagg mønstre

Flaggmønstre er preget av å ha jevnt nedadgående / oppadgående støtte- og motstandsnivå. Prisaksjonen kan noen ganger reise veldig langt inne i disse mønstrene og kan være vanskelig å få øye på først.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me