Hva er Cardano?

Cardano er en desentralisert smart kontraktplattform som vil være drevet av fagfellevurdert akademisk forskning og i stand til å kjøre både økonomiske applikasjoner og desentraliserte applikasjoner. Cardano ble etablert av en tidligere medstifter av Ethereum og har som mål å forbedre Ethereum ved å tilby billige, sikre og skalerbare transaksjoner. For å forbedre sikker kontraktsikkerhet bruker Cardano programmeringsspråk Haskell som har vist seg å være lettere å revidere og formelt verifisere. I tillegg adresserer Cardano åpent behovet for regulatorisk tilsyn, samtidig som det opprettholder forbrukernes personvern og beskyttelse gjennom en innovativ programvarearkitektur.

Hva er ADA-token og dets bruksområder?

ADA er Cardanos opprinnelige kryptovaluta. Den ble lansert 1. januar 2018 gjennom et første mynttilbud som et verktøytegn og vil ha 45 milliarder samlet forsyning. Det er for tiden den 8. mest populære kryptovalutaen basert på markedsverdi i henhold til CoinGecko.

Ved åpningen av Shelley Public testnet 9. juni 2020, og enhver operatør kan sette opp et Cardano-stavbasseng i påvente av staking og delegering på mainnet som skal frigjøres sommeren 2020.

Til slutt vil ADA tillate brukere å sende verdi mellom to parter, betale for varer eller tjenester, sette inn penger på en børs eller legge inn en applikasjon. ADA vil også bli brukt til å drive transaksjonene i Cardano-nettverket.

Lær mer om ADA med vår video-Cardano (ADA-mynt) i et nøtteskall.

Grunnlegger: Charles Hoskinson

Charles Hoskinson er medstifter av Ethereum og grunnlegger av Ethereum Classic, med lang erfaring med å jobbe med smarte kontrakter og programmeringsspråket Haskell. Han er en frittalende kritiker av Ethereum og skiltes fra Ethereum-teamet i 2016. Dette var sannsynligvis på grunn av ideologiske forskjeller som oppstod fra teamets respons på DAO hack av 2016. Hoskinson er nå administrerende direktør for Inngangsutgang Hong Kong (IOHK), og de har viet et stort team av ekspertingeniører og forskere for å bygge Cardano fra grunnen av.

Cardano – utvikling av blockchain-protokollen

Cardano har som mål å bli tredje generasjon blockchain, og løse problemer med tidligere generasjoner av blockchains, nemlig mangel på skalerbarhet, interoperabilitet og bærekraft. Cardano har som mål å utvikle sin plattform etter disse to hovedprinsippene:

 • Peer-review: enhver vitenskap som styrer løsningene på disse problemene, går gjennom fagfellevurdering.
 • Kode med høy sikkerhet: Cardano tar sikte på å bringe samme nivå av vitenskapelig strenghet for oppdragskritiske systemer som romfart til utviklingen av prosjektet.

Cardanos plattform har følgende viktige funksjoner:

 • Cardano vil bli bygget i Haskell-kode. Haskell bruker en mattebasert tilnærming som resulterer i en mye mer sikker og pålitelig protokoll.
 • En formelt bekreftet konsensusbevis for innsats Ouroboros. Det er den første beviselig sikre blockchain-protokollen utviklet av IOHK-teamet og fagfellevurdert. Det har fordeler i forhold til det tradisjonelle beviset på arbeidsblokkeringer (f.eks. Som brukt av Bitcoin) ved å kreve mindre beregningsressurser (det blir ikke gruvedrift) og er dermed billigere å kjøre, men er like sikkert som den mer populære Proof of Work-algoritmen. Den kommer også med en ny belønningsmekanisme for å forhindre angrep som blokkering og egoistisk gruvedrift.
 • Recursive InterNetwork Architecture (RINA): Cardano ser mot å bygge RINA for å redusere båndbredden som kreves for å kommunisere og spre data. Tanken er at RINA har færre protokoller, men er i stand til å jobbe raskere, men likevel gir gjennomsiktighet, personvern og skalerbarhet.
 • Protokollen er rettet mot å beskytte brukernes personvernrettigheter under hensyntagen til regulatoriske behov. Ved å gjøre dette er Cardano den første protokollen som balanserer disse kravene på en nyansert og effektiv måte, og er banebrytende for en ny tilnærming for kryptovalutaer..
 • Cardano vil også være helt åpen kildekode og patentfritt.

Cardanos plattform blir konstruert i to lag – et oppgjørslag og et beregningslag. Dette gir systemet fleksibilitet under vedlikehold og gir mulighet for oppgraderinger ved hjelp av myke gafler.

Etter fullføring av oppgjørslaget som skal kjøre ADA, vil det separate databehandlingslaget bygges for å håndtere smarte kontrakter. Cardano vil også kjøre desentraliserte applikasjoner, eller dapps, tjenester som ikke kontrolleres av en enkelt part, men i stedet opererer på en blockchain.

Fordeler og ulemper ved Cardano?

Fordeler med Cardano

Mange smarte kontraktsbrukere mener at Cardano har nøkkelen til langsiktig sikker utvikling. Dette på grunn av de mange hackene og sårbarhetene i plattformer som Ethereum. Cardano-grunnlegger Charles Hoskinson har kritisert Ethereum som et “rushed product” med sårbarheter som førte til berømte hacks som f.eks. DAO. Dette kan sees på som et symptom på feilene i Ethereums programmeringsspråk, Solidity. Cardano forbedrer dette ved å tillate utvikling ved hjelp av Haskell som kan formelt bekreftes.

Cardanos bruk av proof of stake-modellen i seg selv gir mange fordeler, som for eksempel mindre følsomhet for interferens, fordi nodene vil være ansvarlige for gjennomstrømning og dermed eliminere behovet for ekstra maskiner. I sin tur vil mindre energi forbrukes, noe som er bedre for miljøet.

Belønninger blir gitt ut basert på antall tokens som holdes i stedet for mengden beregnet kraft som er bidratt, noe som er mer rettferdig.

Plattformens 2-lags system gjør det mulig for hvert lag å være ansvarlig for et komplett sett med oppgaver. Dette betyr mer potensial for interoperabilitet med forskjellige kryptovaluta-plattformer og er derfor mer skalerbart sammenlignet med Ethereum.

Ulemper ved Cardano

Kritikere av Cardano har pekt på den langsomme utviklingen og altfor ideelle målene for prosjektet. Dette kan være risikabelt for Cardano fordi det kan bli forbigått av mer aggressive konkurrenter, eller det regulatoriske miljøet kan endres i mellomtiden.

Mange funksjoner som er lovet av Cardano-teamet er fremdeles ikke tilgjengelige ennå. Så mye av det som sies om hvordan kryptovaluta ADA vil fungere, er fortsatt teoretisk.

Hva er Daedalus-lommeboken?

For å lagre og bruke ADA, må du installere Cardano’s Daedalus lommebok. Med lommeboken kan du sende og motta ADA samt se transaksjonshistorikken din.

Daedalus-lommeboken vil også tilby følgende funksjoner:

 • Ubegrenset regnskap – Administrer et hvilket som helst antall lommebøker med Cardanos innovative hierarkiske deterministiske lommebokimplementering. Dette vil gi deg mer kontroll over hvordan midlene dine er organisert. Den har også kraftige sikkerhetskopifunksjoner som hjelper deg med å gjenopprette pengene når som helst.
 • Avansert sikkerhet – Cardano holder ikke nøklene dine. De bruker den mest avanserte kryptografien i verden for å sikre sikkerhet mot angrep og tilbyr å bruke passord og frø til alle kontoene dine.
 • Eksporter til papirsertifikater – Lommebøker kan eksporteres til papirsertifikater som gir brukerne muligheten til å plassere penger i fryselager.
 • Bygget med webteknologier – Daedalus er bygget på toppen av Electron, en kampbevist utviklingsplattform for åpen kildekode for å bygge stasjonære apper på tvers av plattformer ved hjelp av Javascript, HTML og CSS.

Daedalus-lommeboken er fortsatt et pågående arbeid, funksjoner som forventes å komme snart inkluderer:

 • Støtte for Bitcoin og Ethereum Classic.
 • Innsatsfunksjoner som gjør at ADA-holdere kan tjene flere ADA-tokens.
 • En mobil lommebok for både iOS og Android.

Ressurser:

Nettsted https://cardanofoundation.org/

IOHK nettsted https://iohk.io/

Ouroboros whitepaper https://iohk.io/research/papers/#9BKRHCSI

Blogg https://cardanofoundation.org/blog/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me