Kaj je tehnologija Blockchain? Vse, kar morate vedeti

Blockchain in kriptovalute so se v zadnjem desetletju pojavile kot modna beseda na različnih področjih življenja. Naglo naraščajoče vrednosti kriptovalut konec leta 2017 so tem besedam dale širši predlog. Le redki so, ki s temi besedami niso seznanjeni. Tudi delci ljudi, ki pogosto uporabljajo te besede, razumejo resničen pomen in pomen teh besed. Prej je bila tehnologija veriženja blokov povezana z Bitcoinom. Toda danes se zdi, da ta tehnologija revolucionira skoraj vsa področja življenja. Raziskovalci so zasedeni s povečevanjem razširljivosti in varnostnih lastnosti te divjajoče tehnologije.

Blockchain

Po številnih raziskavah so strokovnjaki ugotovili, da je blockchain nekakšna javna knjiga, ki hrani vse transakcije, ki potekajo v digitalnem svetu. Ena od posebnosti blockchaina je, da je vsaka transakcija shranjena v ločenem bloku in si jo delijo vsi v omrežju. Vsi ti bloki so med seboj povezani in se tako upirajo spremembam v knjigi. Kriptografija in algoritmi porazdeljenega soglasja so tehnike za zaščito teh transakcij. Naraščajoči trendi digitalizacije in pametnosti po vsem svetu so blockchain postavili širši predlog, ki ga bodo ljudje lahko razumeli.

Vrste blokovnih verig

Obstajata dve vrsti tehnologije veriženja blokov po vsem svetu. To so:

1-dovoljene verige blokov

To so verige blokov, ki jih potrdijo samo lastniki in preverjeni uporabniki v omrežju. To pomeni, da nadaljnje preverjanje pooblastil teh uporabnikov ni potrebno, ker so to tisti, ki jim zaupate. Tovrstne verige blokov se pogosto uporabljajo v vladnih institucijah in podjetjih, vladni oddelki pa so potrjeni uporabniki. Dovoljene verige blokov so lahko tudi zasebne in v takih primerih organizacije postanejo preverjeni uporabniki.

Blockchains brez dovoljenja

To so najpogosteje uporabljene verige blokov, pri katerih vsak uporabnik omrežja sodeluje pri soglasju. To je ta veriga blokov, v kateri je vsak blok zavarovan z varnostnim ključem. Te vrste verig blokov so dostopne vsem, vendar nihče ne more niti kopirati niti popustiti transakcije, ki se zgodi.

Blockchain tehnologija

Blockchain tehnologija je tehnologija, ki razvijalcem pomaga razviti različne aplikacije, podprte z blockchain. Prav ta tehnologija je razširila uporabo verige blokov na različnih področjih življenja, vključno z zdravstvenimi in dobrodelnimi organizacijami. Gre za odprtokodno tehnologijo, ki jo lahko posamezniki in podjetja uporabljajo na svoj način, da koristijo sebi. Uporaba te tehnologije je odpravila vlogo tretjih oseb pri finančnih transakcijah. Zato tehnologija blockchain velja za idealno za države z večinsko nebančno populacijo. Z enostavnimi besedami lahko rečemo, da je tehnologija veriženja blokov veriga tehnologija, ki pomaga pri shranjevanju in izmenjavi digitalnih sredstev v omrežju enakovrednih računalnikov brez potrebe po posrednikih..

Preberite tudi: 8 najboljših spletnih tečajev Blockchain za usposabljanje & Certifikacija 2019

Delovanje tehnologije Blockchain

kako deluje blockchain

img vir: G2 Gneča

V zadnjem desetletju je bila tehnologija veriženja blokov prepoznana kot hiter način za bogatenje. Zato se vedno več ljudi zanima za naložbe v blockchain in kriptovalute. Nujno je razumeti koncept in delovanje tehnologije veriženja blokov, da bi dobili resnične prednosti. Delovanje tehnologije veriženja blokov je mogoče razložiti v štirih preprostih korakih. To so:

PREBERITE Ripple – MoneyNetint z RippleNetom namerava uporabiti XRP za pridobivanje likvidnosti na zahtevo

1-Namestitev transakcije

Prva in najpomembnejša stvar za razumevanje delovanja tehnologije veriženja blokov je, da zahteva transakcijo. Transakcija lahko poteka med dvema posameznikoma ali podjetjema, ne glede na njihovo lokacijo. Eden od teh postane pošiljatelj, drugi pa prejemnik.

2-Potrditev / preverjanje transakcije

Po opravljeni transakciji je naslednji korak pri delovanju tehnologije veriženja blokov verifikacija ali preverjanje te transakcije. Ker si transakcijo delijo milijoni računalnikov po vsem svetu, mreža računalnikov hiti preverjati to transakcijo. Ti potrjujejo transakcijo skupaj z datumom, uro, zneskom in celo udeleženci transakcije.

3-Oblikovanje bloka

Ko transakcijo potrdijo računalniki v omrežju, je shranjena v ločenem bloku. Ta blok vsebuje vse informacije v zvezi s to transakcijo. Ti podatki lahko vključujejo čas, datum, količino, digitalne podpise in še veliko več. Ti bloki so vidni vsem posameznikom ali podjetjem v omrežju, zato je sprememba njihovega zapisa nemogoča. Ta novi blok je dodan že obstoječi zbirki podatkov blockchain. Informacije v vsakem bloku se shranijo s kriptografijo in nekaterimi drugimi algoritmi porazdeljenega soglasja.

4-Dodelitev kode / Hash

Zadnji korak pri delovanju verige blokov je dodelitev kode ali razpršitve temu bloku. Ta koda se dodeli po preverjanju vsega o transakciji. Ta koda je vedno edinstvena, zaradi česar je transakcija varna. Tu je pomembno omeniti, da je mogoče nov blok dodati v verigo blokov šele potem, ko mu je dana določena koda. Ta novi blok postane viden tudi širši javnosti po dodajanju obstoječe verige blokov ali zbirke podatkov.

Prednosti tehnologije Blockchain

Blockchain je odprtokodna tehnologija in se pogosto uporablja na različnih področjih življenja. Vse večja uporaba te tehnologije je revolucionirala številna podjetja po vsem svetu. Nekatere njegove prednosti so:

1-hitrost transakcije

Tehnologija Blockchain se po vsem svetu pogosto uporablja zaradi svoje hitrejše hitrosti globalnih transakcij. Tu je primerno omeniti, da je uporaba te tehnologije revolucionirala bančno industrijo po vsem svetu. To je zato, ker se globalne transakcije, ki so se zgodile v 15-20 dneh, zdaj odvijajo v nekaj sekundah. Na primer, globalna transakcija je v omrežju verig blokov Ripple končana v samo 0,3 sekunde.

2-Varnost

Naraščajoče varnostne grožnje v finančnem svetu so povečale tudi uporabo tehnologije veriženja blokov na različnih področjih. Visoka stopnja šifriranja v tej tehnologiji omogoča vsako transakcijo varno. Poleg tega dostopnost blokov v obliki javne knjige vsem na svetu vsem onemogoča spreminjanje transakcij. Vsi bloki, ki hranijo informacije o določenih transakcijah, so zaščiteni z enoličnimi zgoščenkami / kodami. Raziskovalci in strokovnjaki so še vedno zaposleni pri povečevanju varnosti transakcij, ki potekajo v digitalnem svetu.

PREBERITE Blockchain na zdravstvenem trgu do leta 2025 presegel 1,6 milijarde USD

3-preglednost

Druga prednost tehnologije veriženja blokov je njena neprimerljiva preglednost. Nobena druga tehnologija ne more vzdržati tehnologije veriženja blokov v preglednosti globalnih transakcij, ker so vse transakcije vidne vsem. Do teh transakcij lahko dostopajo samo osebe, ki imajo ključe, ne da bi jih spremenile. Poleg tega pošiljatelj in prejemnik ostaneta obveščena o statusu transakcije, ki se izvaja.

4-stroškovna učinkovitost

Tudi obseg tehnologije veriženja blokov se z vsakim dnem povečuje zaradi njene stroškovne učinkovitosti. Ta tehnologija je odpravila vlogo posrednikov pri finančnih transakcijah, ki ni samo povečala hitrosti transakcij, temveč jih je tudi naredila stroškovno učinkovite. V blockchain omrežju ni potrebna nobena dokumentacija, ki je prav tako odpravila zamude pri transakcijah. Pošiljatelj in prejemnik sta neposredno povezana med seboj prek blockchain omrežja in sta obveščena o stanju transakcije.

5-Sodelovanje

Sodelovanje je tudi med najpomembnejšimi prednostmi tehnologije veriženja blokov, saj tako pošiljatelj kot prejemnik med postopkom transakcije sodelujeta, zaradi česar je zadovoljiv in brez trenja. Zaradi tega je tehnologija veriženja blokov tudi zaupanja vredna in hitra, ker tretja oseba ne potrebuje.  

6-visoka stopnja natančnosti

Nazadnje se tehnologija blockchain pogosto uporablja tudi zaradi visoke stopnje natančnosti transakcij. Vidnost blokov vsem v omrežju naredi transakcije pregledne. Povezave med temi bloki povečujejo natančnost tehnologije, ker podatkov v teh blokih ni mogoče niti kopirati niti spremeniti.

Kako kriptovalute uporabljajo Blockchain?

Obstaja več kot 1400 kriptovalut, ki tehnologijo veriženja blokov uporabljajo na svoje posebne načine. Bitcoin je bil prva kriptovaluta, ki je uporabila to tehnologijo. Ob upoštevanju različnih težav v svoji mreži različni alt kovanci uporabljajo to tehnologijo v različnih oblikah. Na primer, v Bitcoinovem omrežju se po desetih minutah ustvari vsak nov blok, ki potrdi transakcijo. Po drugi strani pa se v blokovni verigi Ethereum ta čas zmanjša na 10-20 sekund, ta čas pa se zmanjša na 0,3 sekunde v omrežju verig blokov Ripple.

Prihodnost tehnologije Blockchain

Zaradi svoje široke uporabe tehnologija veriženja blokov ostaja v ospredju skoraj vseh razprav, povezanih z digitalnimi valutami. Večina strokovnjakov meni, da se zdi uporaba tehnologije veriženja blokov neskončna. Čez desetletje ali dve bo skoraj na vseh področjih življenja. Nekateri načini uporabe blockchain tehnologije v bližnji prihodnosti lahko vključujejo:

  • Njegova uporaba pri sklepanju pametnih pogodb se lahko poveča.
  • Strokovnjaki menijo, da se bo tehnologija blockchain kmalu začela uporabljati za distribucijo zdravstveno pomembnih informacij.
  • Ker so splošne volitve v večini držav vdrle, se bo tehnologija blockchain kmalu lahko uporabila za namene glasovanja, da bodo volitve pravične in hitre.
  • Nihče ne more zanikati njegove uporabe v industriji e-trgovine, zato lahko upamo, da bo nakup in prodaja vseh vrst nepremičnin potekal prek verig blokov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me