Wat is Blockchain-technologie? Alles wat u moet weten

Blockchain en cryptocurrency zijn het afgelopen decennium op verschillende gebieden van het leven een modewoord geworden. De torenhoge waarden van cryptocurrencies eind 2017 hebben deze woorden een bredere propositie gegeven. Er zijn er maar een paar die deze woorden niet kennen. Ook begrijpen fracties van de mensen die deze woorden vaak gebruiken de werkelijke betekenis en betekenis van deze woorden. Eerder werd blockchain-technologie geassocieerd met Bitcoin. Maar tegenwoordig lijkt deze technologie een revolutie teweeg te brengen in bijna alle gebieden van het leven. De onderzoekers zijn druk bezig met het vergroten van de schaalbaarheid en beveiligingskenmerken van deze razende technologie.

Blockchain

Na veel onderzoek zijn de experts tot de conclusie gekomen dat blockchain een soort grootboek is dat alle transacties opslaat die plaatsvinden in de digitale wereld. Een van de bijzondere kenmerken van blockchain is dat elke transactie in een apart blok wordt opgeslagen en door iedereen in het netwerk wordt gedeeld. Al deze blokken zijn met elkaar verbonden en verzetten zich daardoor tegen wijziging in het grootboek. Cryptografie en gedistribueerde consensusalgoritmen zijn de technieken om deze transacties te beveiligen. De toenemende trends op het gebied van digitalisering en slimheid over de hele wereld hebben ervoor gezorgd dat blockchain een breder voorstel is geworden voor de mensen om te begrijpen.

Soorten blockchains

Er zijn twee soorten blockchain-technologie die over de hele wereld op grote schaal worden gebruikt. Dit zijn:

1-toegestane blockchains

Dit zijn de blockchains die alleen worden gevalideerd door de eigenaren en gevalideerde gebruikers in het netwerk. Dit betekent dat er geen verdere verificatie op gezag van deze gebruikers nodig is omdat dit de vertrouwde gebruikers zijn. Dit soort blockchains worden vaak gebruikt in overheidsinstellingen en bedrijven en de overheidsdiensten zijn de gevalideerde gebruikers. Toegestane blockchains kunnen ook privé zijn en in dergelijke gevallen worden de organisaties gevalideerde gebruikers.

2-Permissionless Blockchains

Dit zijn de meest gebruikte blockchains waarin elke gebruiker van het netwerk deelneemt aan de consensus. Het is deze blockchain waarin elk blok is beveiligd door middel van een beveiligingssleutel. Dit soort blockchains zijn voor iedereen toegankelijk, maar niemand kan de transactie die plaatsvindt kopiëren of temperen.

Blockchain-technologie

Blockchain-technologie is de technologie die de ontwikkelaars helpt om verschillende applicaties te ontwikkelen die worden ondersteund door blockchain. Het is deze technologie die het gebruik van blockchain in verschillende levensgebieden heeft uitgebreid, waaronder gezondheidszorg en liefdadigheidsorganisaties. Het is een open source-technologie die zowel door individuen als bedrijven op hun eigen manieren kan worden gebruikt om er zelf van te profiteren. Door het gebruik van deze technologie is de rol van derden bij financiële transacties opgeheven. Dit is de reden waarom blockchain-technologie als ideaal wordt beschouwd voor landen met een meerderheid van de bevolking zonder bankrekening. In eenvoudige bewoordingen kunnen we zeggen dat blockchain-technologie de technologie is die helpt bij het opslaan en uitwisselen van digitale activa in een peer-to-peer-netwerk zonder tussenpersonen.

Lees ook: 8 Beste Blockchain online cursussen voor training & Certificatie 2019

Werking van Blockchain-technologie

hoe werkt blockchain

img bron: G2 Menigte

In het afgelopen decennium is blockchain-technologie erkend als een snelle manier om rijk te worden. Dit is de reden waarom steeds meer mensen interesse tonen om te investeren in blockchain en cryptocurrencies. Het is absoluut noodzakelijk om het concept en de werking van blockchain-technologie te begrijpen om de echte voordelen te krijgen. De werking van blockchain-technologie kan in vier eenvoudige stappen worden uitgelegd. Dit zijn:

LEES Ripple – MoneyNetint met RippleNet op zoek om XRP te gebruiken om on-demand liquide middelen te vinden

1-Plaats van een transactie

Het allereerste en belangrijkste om de werking van blockchain-technologie te begrijpen, is dat er een transactie voor nodig is. De transactie kan plaatsvinden tussen twee personen of bedrijven, ongeacht hun locatie. Een van deze wordt de afzender en de ander wordt de ontvanger.

2-Validatie / verificatie van transactie

Nadat de transactie heeft plaatsgevonden, is de volgende stap in de werking van blockchain-technologie de validatie of verificatie van die transactie. Aangezien de transactie wordt gedeeld door miljoenen computers over de hele wereld, haast zich een netwerk van computers om die transactie te verifiëren. Deze bevestigen de transactie samen met de datum, tijd, bedrag en zelfs de deelnemers aan de transactie.

3-Vorming van een blok

Wanneer de transactie wordt gevalideerd door computers in het netwerk, wordt deze opgeslagen in een apart blok. Dit blok bevat alle informatie over die transactie. Deze informatie kan bestaan ​​uit tijd, datum, bedrag, digitale handtekeningen en nog veel meer. Deze blokkeringen zijn zichtbaar voor alle personen of bedrijven in het netwerk en daarom wordt wijziging van het record onmogelijk. Dit nieuwe blok wordt toegevoegd aan een reeds bestaande blockchain-database. De informatie in elk blok wordt opgeslagen door middel van cryptografie en bepaalde andere gedistribueerde consensusalgoritmen.

4-Toewijzing van een code / hash

De laatste stap in de werking van blockchain is het toewijzen van een code of hash aan dat blok. Deze code wordt toegekend nadat alles over de transactie is geverifieerd. Deze code is altijd uniek waardoor de transactie veilig is. Hier is het belangrijk om te vermelden dat een nieuw blok pas aan de blockchain kan worden toegevoegd nadat het een bepaalde code heeft gekregen. Ook wordt dit nieuwe blok zichtbaar voor het grote publiek na toevoeging aan een bestaande blockchain of database.

Voordelen van Blockchain-technologie

Als open source-technologie wordt blockchain veel gebruikt in verschillende levensgebieden. Het toenemende gebruik van deze technologie heeft een revolutie teweeggebracht in veel bedrijven over de hele wereld. Enkele voordelen zijn:

1-transactiesnelheid

Blockchain-technologie wordt over de hele wereld veel gebruikt vanwege de razendsnelle snelheid van wereldwijde transacties. Hier is het relevant om te vermelden dat de acceptatie van deze technologie een revolutie teweeg heeft gebracht in de banksector over de hele wereld. Dit komt doordat de wereldwijde transacties die vroeger binnen 15-20 dagen plaatsvonden, nu binnen enkele seconden plaatsvinden. Een wereldwijde transactie wordt bijvoorbeeld in slechts 0,3 seconden voltooid in het blockchain-netwerk van Ripple.

2-Beveiliging

De toenemende veiligheidsbedreigingen in de financiële wereld hebben ook het gebruik van blockchain-technologie op verschillende gebieden doen toenemen. De hoge mate van versleuteling in deze technologie maakt elke transactie veilig. Bovendien maakt de beschikbaarheid van blokken in de vorm van een openbaar grootboek voor iedereen in de wereld het voor iedereen onmogelijk om de transacties te wijzigen. Alle blokken die informatie over bepaalde transacties opslaan, zijn beveiligd met hashes / codes die uniek zijn. De onderzoekers en experts zijn nog steeds bezig om de beveiliging van transacties in de digitale wereld te vergroten.

LEES Blockchain in de zorgmarkt om in 2025 meer dan $ 1,6 miljard te bedragen

3-Transparantie

Een ander voordeel van blockchain-technologie is de ongeëvenaarde transparantie. Geen enkele andere technologie is bestand tegen blockchain-technologie in transparantie van wereldwijde transacties, omdat alle transacties voor iedereen zichtbaar zijn. Alleen de personen met sleutels hebben toegang tot deze transacties zonder deze te wijzigen. Bovendien blijven de verzender en de ontvanger op de hoogte van de status van de transactie die plaatsvindt.

4-kosteneffectiviteit

De reikwijdte van blockchain-technologie neemt ook elke dag toe vanwege de kosteneffectiviteit. Deze technologie heeft de rol van tussenpersonen bij financiële transacties geëlimineerd, wat niet alleen de transactiesnelheid heeft verhoogd, maar ook kosteneffectief heeft gemaakt. Er is geen documentatie nodig in het blockchain-netwerk, wat ook de vertragingen in transacties heeft geëlimineerd. De afzender en de ontvanger zijn direct met elkaar verbonden via blockchain netwerk en worden op de hoogte gehouden van de status van de transactie.

5-samenwerking

Samenwerking is ook een van de belangrijkste voordelen van blockchain-technologie, omdat zowel de afzender als de ontvanger met elkaar samenwerken tijdens het transactieproces, wat het bevredigend en wrijvingsloos maakt. Dit maakt blockchain-technologie ook betrouwbaar en snel omdat er geen derde partij nodig is.  

6-hoge mate van nauwkeurigheid

Ten slotte wordt blockchain-technologie ook veel gebruikt vanwege de hoge mate van nauwkeurigheid in de transacties. De zichtbaarheid van blokken voor iedereen op het netwerk maakt transacties transparant. Ook verhogen de koppelingen tussen deze blokken de nauwkeurigheid van de technologie omdat de informatie in deze blokken niet kan worden gekopieerd of gewijzigd.

Hoe gebruiken cryptocurrencies Blockchain?

Er zijn meer dan 1400 cryptocurrencies die blockchain-technologie op hun eigen specifieke manier gebruiken. Bitcoin was de eerste cryptocurrency die deze technologie gebruikte. Gezien de verschillende problemen in zijn netwerk, gebruiken verschillende alt-munten deze technologie in verschillende vormen. In het netwerk van Bitcoin wordt bijvoorbeeld elk nieuw blok na tien minuten aangemaakt, waarmee de transactie wordt geverifieerd. Aan de andere kant wordt deze tijd in Ethereum-blockchain teruggebracht tot 10-20 seconden en deze tijd wordt verlaagd tot 0,3 seconden in het blockchain-netwerk van Ripple.

Toekomst van Blockchain-technologie

Vanwege het wijdverbreide gebruik blijft blockchain-technologie in de voorhoede van bijna alle discussies met betrekking tot digitale valuta. De meeste experts zijn van mening dat het gebruik van blockchain-technologie eindeloos lijkt. Over een decennium of twee zal het aan de achterkant van bijna alle levensgebieden zijn. Enkele van de toepassingen van blockchain-technologie in de nabije toekomst kunnen zijn:

  • Het gebruik ervan bij het maken van slimme contracten kan toenemen.
  • Deskundigen zijn van mening dat blockchain-technologie binnenkort zal worden gebruikt voor de distributie van medische informatie met de hoogste prioriteit.
  • Aangezien de algemene verkiezingen in de meeste landen worden gehackt, kan blockchain-technologie binnenkort worden gebruikt voor stemdoeleinden om verkiezingen eerlijk en snel te maken.
  • Niemand kan het gebruik ervan in de e-commerce-industrie ontkennen, daarom kan worden gehoopt dat het kopen en verkopen van allerlei soorten eigendommen zal plaatsvinden via blockchains.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me