China’s Blockchain Service Network (BSN) -gids

China’s Blockchain-servicenetwerk (BSN) is een nationaal initiatief dat is ontworpen om de integratie en acceptatie van Blockchain in grote bedrijven te stimuleren. China heeft zichzelf gepositioneerd als leider in de ontwikkeling van Blockchain, waarbij 45% van alle blockchain-projecten afkomstig is van de nationale industrieën en technische giganten (zoals de Blockchain Accelerator van Tencent). De industrie kreeg in oktober 2018 een enorme boost toen president Xi Jinping zijn bewondering uitsprak voor de technologie achter cryptocurrencies. Het netwerk is opgezet voor commercieel gebruik en lijkt een platform te bieden voor bedrijven en individuen die een blockchaintoepassing willen maken. Blockchain-technologieën zijn buitengewoon krachtig voor bedrijfstoepassingen omdat het grootschalige datatracking mogelijk maakt met een garantie voor de authenticiteit van gegevens. We hebben gezien dat enterprise-gerichte Blockchain-projecten in het verleden belangrijke partnerschappen kregen, zoals Vechain’s partnerschap met logistiek bedrijf DNV GL en accountantskantoren PwC.

Xi JinpingPresident Xi sprak de natie persoonlijk toe over Blockchain Development in 2019

Naast de aankondiging van zijn digitale valuta elektronische betaling (DCEP) vorige maand, lanceerde China ook zijn blockchain-servicenetwerk (BSN), waarmee het zijn voortdurende verschuiving naar een digitale economie signaleert. Hoewel het niet met zoveel tamtam werd behandeld, heeft het BSN een vergelijkbaar transformerend effect als het DCEP en is het niet minder belangrijk voor de industrie binnen en buiten China.

Wat is het Blockchain Services Network (BSN) van China?

Het Blockchain Service Network (BSN) is een platform dat is opgezet voor particulieren, bedrijven en lokale overheden waarop zij blockchaintoepassingen kunnen bouwen. Gelanceerd op 25 april, is het belangrijkste doel van het openbare netwerk om een ​​one-stop-shop voor blockchain in China te creëren die smart city-initiatieven, andere openbare netwerken en regio’s ondersteunt in de op handen zijnde digitale economie die de Volksrepubliek aan het opbouwen is..

Het netwerk heeft twee hoofdfuncties. De eerste is commercieel en hierdoor kunnen bedrijven / blockchain-startups het netwerk gebruiken om applicaties te ontwikkelen, waardoor een openbaar alternatief wordt geboden voor de private blockchain-netwerken die al bestaan. Daarnaast biedt het BSN ook een fundamenteel consortiumketenalliantie voor gebruik in slimme steden en digitale economieën. Volgens rapporten zal het netwerk zich richten op openheid, openbaar nut, schaalbaarheid, open source, multi-portal, lage kosten en autonomie.

Het initiatief zal ook een integraal onderdeel zijn van het onderzoek naar overheidsgebruik voor blockchain en governance. Het netwerk zal ook onderzoek op andere gebieden bevorderen en een ontwikkelingsecologie proberen te bevorderen, volgens BSN-alliantie President Liu Yunan.

Liu Yunan BSN President (bron: SIC.com)

Partnernetwerken en -organisaties

De oprichting van het BSN is gedaan door een reeks bekende gezichten binnen de technische industrie. Leider van het onderzoek was de denktank van de Chinese overheid, het State Information Center (SIC), waarvan de onderzoeksgroep voor slimme stadsontwikkeling het centrale team is. Andere instellingen die hebben geholpen bij de ontwikkeling zijn onder meer telecombedrijf ChinaMobile en het bank- / betalingsnetwerk China’s UnionPay. In termen van de cryptocurrency-industrie was exchange Huobi een verrassing inclusie in zijn ontwikkeling.

Lijst met enkele leden van de BSN-ontwikkelingsvereniging (Bron: CoinTelegraph

Technologie achter het BSN

Het netwerk zal een op maat gemaakte blockchain gebruiken en er zijn een aantal bedrijven betrokken geweest bij het onderzoek en de implementatie van de technologie. De kopgroep bij de oprichting is FISCO, of Financieel B.lockchain Shenzhen Consortium. Deze groep omvat de digitale valutaportefeuille Webank en Cloud van Tencent, Huawei, en Shenzhen Securities Communication.

FISCO- BCOS

FISCO creëerde het open-source netwerk BCOS. BCOS is gebaseerd op de blockchain van Ethereum en gebruikt verschillende functies, zoals zero-knowledge proofs en maakt het mogelijk dat individuele geautoriseerde ketens gelijktijdig worden uitgevoerd. 

Tencent heeft een integrale rol gespeeld in zijn ontwikkeling, met zijn digitale bank, Webank, die smart contract Digital Asset Modelling Language levert voor FISCO BCOS.

Het netwerk heeft zich al als populair getoond in de eerste bètaperiode, die zes maanden geleden begon. Rapporten hebben gesuggereerd dat 2000 ontwikkelaars zich hadden aangemeld voor de testperiode, door blockchain-applicaties te maken voor liefdadigheidsinstellingen en elektronische facturen.

Zowel het DCEP-project als het BSN zijn allemaal sleutelstructuren in het technologische plan van China, het “China Standards 2035”. Het document, dat later dit jaar zal verschijnen, zal uitzetten hoe de technologieën het komende decennium zullen bepalen. 

De BSN-bètatest

Het eerste testplan werd gelanceerd in oktober 2019 en eindigde onlangs voor de lancering in april. Volgens berichten in de lokale media zijn de bètatests voor commercieel gebruik goed verlopen. Ongeveer 2.000 ontwikkelaars sloten zich aan bij de testperiode en creëerden blockchaintoepassingen voor liefdadigheidsinstellingen en elektronische facturen. Momenteel heeft het netwerk 128 openbare knooppunten, waarvan het merendeel uit China komt, maar een klein aantal overzee, verspreid over zes continenten.

Pilotprojecten voor BSN

Huangzhou was de pilootstad voor het BSN

De stad waarin het netwerk werd getest, was Hangzhou, in Oost-China, nadat de lokale overheid een overeenkomst had getekend met de onderzoeksgroep. Volgens China dagelijks, het BSN werd uitgerold in samenwerking met het City Brain-platform van Hangzhou en was gericht op verbetering van e-governance, desinfectie voor hotels en meer geïndividualiseerde technologische diensten. Het systeem zal ook worden gebruikt om problemen op lokaal niveau te volgen, zoals verkeersveiligheid, waarbij gebruikers worden aangemoedigd om eventuele problemen die ze in de gemeenschap zien, te melden.

Naast de proefprojecten in Huangzhou was er ook een proef voor een kredietbeoordelingssysteem op basis van blockchain dat kleine en middelgrote bedrijven zou volgen die financiering van banken wilden krijgen..

Blockchain in China

Blockchain is al lang een technologie die in China wordt bewonderd, getypeerd door de directe promotie ervan door hun leider Xi Jinping in oktober 2019. Zelfs zonder de opmerkingen van Xi is China nog steeds de leidende natie voor blockchain-acceptatie met 45% van alle projecten die uit China komen volgens gegevens van het Mutual Chain Pulse Research Institute.

Mutual Chain Research-grafiek van het aantal blockchain-projecten per land

Toptechnologiebedrijven met blockchain-projecten zijn onder meer Tencent, het bedrijf achter WeChat, Alibaba, via het financiële team van Ant en Baidu, de aanbieder van internetzoekmachines.. 

Provinciale overheden in het hele land hebben verschillende blockchain-projecten geïmplementeerd. Meer recentelijk is de verschuiving echter meer nationaal geweest met Blockbeats rapporten vanaf 12 mei beweren dat het Ministerie van Human Resources en Sociale Zekerheid van China op zoek is naar 10 nieuwe rollen met betrekking tot blockchain, waaronder Blockchain Engineering Technicians en een Blockchain Application Operator.

Zullen het BSN en DCEP worden gekoppeld?

Hoewel er op dit moment niets concreets is, lijkt het erop dat zowel het DCEP als het BSN zullen worden gekoppeld. Bewijs hiervoor komt uit rapporten van Webank die smart contract digitale asset-modelleringstaal schrijft. Het is echter duidelijk dat zowel blockchain als een digitale yuan een integraal onderdeel zijn van de toekomst van China, iets dat schriftelijk zal worden vastgelegd in het document China 2035 Standards dat later dit jaar wordt uitgebracht. Het document is een vijftienjarenplan voor de ontwikkeling van China en blockchain / digitale valuta’s zullen een integraal onderdeel zijn. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me