Kdaj je pravi čas za začetek vlaganja?

Ko gre za borzo, dober čas vedno ne bo pomenil ničesar – če pa si zagotovite čas, lahko pomeni vse.

Najpogostejša skrb vlagateljev na začetku potovanja je nakup prvih delnic v slabem času. Res je, da lahko naložba ob napačnem času povzroči izgubo, vendar je pomembno, da zgodnja izguba ne vpliva na vašo odločnost.

Kadar koli se odločite za naložbo, bo vedno na vašem strani en vidik – čas. Pomembno je pogledati širšo sliko: sčasoma se bodo sestavljeni donosi dobro postavljenih naložb začeli dokazovati kot odlična izbira. To ni pomembno za položaj na trgu, ko kupujete prvi sklop delnic.

Naredite prvi nakup

potencialna donosnost naložbe

Namesto da bi vas skrbelo, kdaj opraviti prvi nakup, razmislite, kako dolgo boste denar pustili na izbranem trgu. Vse naložbe ponujajo različne stopnje tveganj in možnosti za donos, pri čemer ima vsaka naložba drugačen časovni okvir.

Če iščete donos kratkoročno, bo obveznica običajno ponudila manjše in zanesljivejše donose. Po mnenju Ibbotsona so ameriške zakladne menice med letoma 1926 in 2003 vsako leto prinesle približno 3,7%. To se morda zdi majhen podatek, toda ko pomislimo, da se je inflacija začela rasti šele v šestdesetih letih, kmalu postane privlačna donosnost.

Tisti, ki so dolgoročno vlagali v obveznice, so imeli nekoliko višjo donosnost; v istem obdobju so dosegli povprečno 5,4% letno. V tem obdobju je trg doživljal nestanovitna obdobja, na primer osemdeseta leta, ko so se vrnili skoraj 14% letno, ali petdeseta leta, ko so obveznice vsako leto dejansko izgubile približno 4%.

Tudi zaloge so odlična naložbena izbira, saj se delnice z velikim kapitalom vsako leto med letoma 1926 in 2003 v povprečju vrnejo 10,4%. Čeprav je donosnost višja od obveznic, če upoštevamo različna desetletja, sledijo podobnim trendom. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je delniški trg nekoliko upadel, čemur je sledilo nekaj dobro delujočih desetletij, donosnost v devetdesetih letih pa je bila 17,3-odstotna.

Ne zamudite: 20 najboljših finančnih nasvetov za tisočletnike

Kdaj rabiš denar?

pravi čas za naložbe, dolgo časovno obdobje, videti dolgoročno

Višjo stopnjo tveganja boste lahko sprejeli, če boste dalj časa čakali na vrnitev, saj boste lahko izpustili morebitne padce na trgu.

Če pa boste v naslednjih petih letih morali svoj denar vzeti s trga, je priporočljivo, da se izognete delniško usmerjenim vzajemnim skladom in posameznim delnicam. Če se vaš časovni okvir skrajša na tri leta, se izogibajte skrbniškim skladom za naložbe v nepremičnine in obvezniškim vzajemnim skladom, ki bi lahko ob zvišanju obrestnih mer padli.

To še vedno pušča nekaj smiselnih možnosti, na primer posamezne obveznice ali potrdila o vlogi, ki trajajo manj kot tri leta. Svoj denar je mogoče tudi vložiti v sklad denarnega trga ali ga preprosto vstaviti na hranilnico. Te možnosti bodo prinesle majhen dohodek, a vseeno zagotavljajo donos vaše glavne naložbe. Očitno je, da prej ko boste morali denar odstraniti iz naložbe, manj si lahko privoščite izgubo.

Če iščete dolgoročno naložbo, ki bi vas lahko pripeljala do upokojitve, so delnice zelo dobra izbira z možnostjo visokih donosov.

Preberite tudi: Načela Ray Dalio – Kako biti uspešen v svojem poslu in življenju

Izbira, kdaj prodati

Ko izberete naložbo in se odločite, kdaj vložiti denar, se odločite tudi, kdaj ga boste vzeli. Obveznica se bo prodala sama, ko bo zapadla, zato bo to veljalo le, če razmišljate o nakupu delnice ali delniškega vzajemnega sklada.

Obstajajo vlagatelji, ki verjamejo, da lahko napovedo trg. Vsem bodo svetovali, naj prodajo svoje delnice, ko bo trg kmalu padel, in jih odkupijo, ko bodo na robu rasti. Vendar si je treba zapomniti, da vlaganje ni tako preprosto in da njihove metode časovnega razporeda pogosto temeljijo na sreči in ne na strokovnem določanju časa..

Upad gospodarstva bi lahko vplival na rast podjetja, zato bi bilo v tem trenutku priporočljivo prodati vse naložbe, ki so precenjene. Toda natančen sistem za popoln čas naložb je le sanje.

Vlagatelji v vzajemne sklade se pogosto hitro umikajo, če začne njihov donos padati. Vendar pa obstaja več akademskih člankov, ki so dokazali, da vlagatelji, ki hitro preidejo v različne vzajemne sklade, pogosto dobijo nižji donos kot tisti, ki padejo na padec.

Odpravljanje sprememb na trgu je dober nasvet, razen za aktivno upravljane sklade. Če ste zaposlili storitve profesionalnega upravitelja denarja, bi lahko sklad prenesli na drugega upravitelja, ki bi se lahko slabo odločil. Mogoče je le nekaj mesecev nezadovoljivega upravljanja, zaradi česar bi se splačalo držati naložbe, če pa niste zadovoljni z odločitvami, boste morda želeli prodati.

Obstajata dva glavna opozorilna znaka, ki bi lahko napovedala, da je idealen čas za prodajo. Prvi je, če se spremenijo poslovne osnove, zato to ni več privlačna panoga. Drugi opozorilni znak je, ko zaloge postanejo precenjene, delnice pa na nevzdržni ravni. Oba znaka bi lahko nakazovala verjetno sesutje na trgu.

Morda vam bo všeč tudi: Naložba grozljivk!

Poskusite ignorirati novice

ignoriraj novice

Morda ste opazili, da se mediji pogosto osredotočajo na določen indeks, ob predpostavki, da njihova uspešnost kaže na celoten trg. Obstajajo vlagatelji, ki bodo izvedli tehnično analizo za spremljanje sprememb na trgu, da bi napovedali, kdaj bi se trg lahko dvignil. Ključ do uspešne naložbe je spremljanje celotnega trga poleg šibkosti in moči posameznih podjetij. Najboljši način, da izkoristite dolgoročne donose, je, da vlagate in se držite svoje naložbe.

Ljudje preberejo tudi: 9 Morate si ogledati dokumentarce o bitcoinih

Preglejte svojo naložbo

preglejte svojo naložbo

Ko enkrat naložite, bodo potrebovali posebno pozornost. Vse naložbe bi bilo treba redno pregledovati, da bi analizirali njihov položaj na trgu, da bi zagotovili dobro uspešnost v primerjavi z alternativnimi možnostmi.

Če se zmotite, preglejte korake in se iz njih učite. Vsi vlagatelji bodo vsake toliko naredili napako, zato se je vredno naučiti in zagotoviti, da se ne bodo ponovili. Poskusite pregledati naložbeni portfelj vsake tri mesece, če vam primanjkuje časa, čeprav vam bodo tedenske analize omogočile globlji vpogled. Ni treba slediti vašim naložbam vsako uro, vendar morate razumeti trende na trgu.

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trading Education, mu podelite všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Članek temelji na članek iz The Motley Fool.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me