Canada Cryptocurrency-belastingen – De complete 2020-gids

Het Canadese belastingbeleid voor cryptocurrency krijgt meer aandacht, aangezien Bitcoin en andere cryptocurrencies de afgelopen jaren aanzienlijk populair zijn geworden. Deze gids bespreekt hoe cryptocurrencies worden belast in Canada en geeft tips om het naleven van belastingwetgeving voor burgers gemakkelijk en snel te maken door het gebruik van cryptocurrency belastingsoftware

Disclaimer: deze gids is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Het is niet bedoeld ter vervanging van belasting-, audit-, boekhoud-, investerings-, financieel of juridisch advies.

Hoe wordt cryptocurrency belast in Canada? 

De Canadian Revenue Agency (CRA) behandelt cryptocurrency voor belastingdoeleinden als een commodity. Dit betekent dat alle inkomsten die u ontvangt uit transacties waarbij cryptocurrency betrokken is, worden behandeld als bedrijfsinkomsten of als kapitaalwinst – afhankelijk van of u al dan niet “als bedrijf” of gewoon “als hobby” opereert. Evenzo, als u verliezen lijdt, worden deze voor belastingdoeleinden behandeld als bedrijfsverliezen of vermogensverliezen.

In Canada worden deze twee verschillende vormen van inkomen – bedrijfsinkomsten versus vermogenswinsten – verschillend belast. 100% van het bedrijfsinkomen is belastbaar, terwijl slechts 50% van het inkomen uit vermogenswinsten belastbaar is. Voor de meeste Canadezen die terloops investeren in een cryptocurrency zoals Bitcoin, worden hun bijbehorende inkomsten beschouwd als meerwaarden, niet als bedrijfsinkomsten.. 

Het is aan u om goed te bepalen hoe uw transacties moeten worden geclassificeerd.

Een voorbeeld van zakelijk inkomen

John koopt en verkoopt regelmatig verschillende soorten cryptocurrencies. Hij let goed op de schommelingen in de waarde van cryptocurrencies en wil profiteren van de schommelingen. Zijn activiteiten zijn consistent met iemand die zich bezighoudt met daghandel. In 2017 verkocht John voor $ 240.000 aan verschillende cryptocurrencies, die hij oorspronkelijk kocht voor $ 200.000. Zijn nettowinst is $ 40.000. Omdat John actief handelt in cryptocurrency, wat een commerciële activiteit is, moet hij een bedrijfsinkomen van $ 40.000 rapporteren op zijn aangifte inkomstenbelasting 2017.

Een voorbeeld van meerwaarden

Nick vond een deal voor een huiskamer bij een online verkoper die Bitcoin accepteert. Nick verwierf $ 3.500 aan Bitcoin om het meubilair mee te kopen. Tegen de tijd dat hij het meubilair kocht en zijn resterende Bitcoin weer in dollars omzette, was de waarde van Nick’s Bitcoin met $ 500 gestegen. De winst die door Nick werd behaald, was te danken aan kapitaal, dus Nick moet een meerwaarde van $ 500 rapporteren op zijn aangifte inkomstenbelasting. Slechts 50% ($ 250) van die meerwaarde is echter feitelijk belastbaar.

Raadpleeg voor meer informatie over de vraag of uw cryptocurrency-activiteit moet worden belast als bedrijfsinkomsten of vermogenswinsten de begeleiding van het CRA.

Wanneer ben ik belastingen verschuldigd?

Net als bij andere investeringen, activeert u een belastingaangiftevereiste wanneer u uw cryptocurrency van de hand doet.

Een dispositie verwijst naar de manier waarop u zich van iets ontdoet, bijvoorbeeld door het te geven, verkopen of over te dragen. Over het algemeen is het simpelweg bezitten of houden van een cryptocurrency niet belastbaar. U veroorzaakt echter fiscale gevolgen wanneer u een van de volgende dingen doet:

  • cryptocurrency verkopen of cadeau doen
  • handel of wissel cryptocurrency uit, inclusief het verwijderen van een cryptocurrency om een ​​andere cryptocurrency te krijgen
  • converteer cryptocurrency naar door de overheid uitgegeven valuta, zoals Canadese dollars
  • gebruik cryptocurrency om goederen of diensten te kopen

Simpel gezegd, wanneer u uw cryptocurrency afstoot door een van de bovengenoemde activiteiten uit te voeren, activeert u een winst of verlies dat moet worden gerapporteerd over uw belastingen. 

Een voorbeeld van een cryptocurrency-cryptocurrency-handel

Op 30 juli 2018 kocht Jordan 100 eenheden Ethereum, met een waarde van $ 20.600. Voor deze aankoop gebruikte Jordan 2,5061 Bitcoin, die op die dag werd verhandeld tegen $ 8.220 per eenheid, of het equivalent van $ 20.600. In dit geval heeft Jordan die Bitcoin van de hand gedaan door te handelen voor 100 ETH. Jordan kocht de 2.5061 Bitcoin oorspronkelijk op 5 mei 2018 voor $ 15.000. De meerwaarde van Jordanië wordt als volgt berekend:

$ 20.600 [reële marktwaarde van 2,5061 Bitcoins op het moment van transactie] 

– $ 15.000 [aangepaste kostenbasis van 2,5061 Bitcoins, hun oorspronkelijke aankoopprijs]

= $ 5.600 meerwaarde

$ 5.600 meerwaarde belast tegen 50% = $ 2.800 belastbare meerwaarde

Als, aan de andere kant, de oorspronkelijke aankoopprijs van de 2.5061 Bitcoins oorspronkelijk $ 25.000 was geweest, maar op het moment dat Francis ze inwisselde voor 100 eenheden Ethereum, waren ze slechts $ 20.600 waard, dan zou hij een kapitaalverlies hebben geleden. Het kapitaalverlies wordt als volgt berekend:

$ 20.600 [reële marktwaarde van 2,5061 Bitcoins op het moment van transactie]

– $ 25.000 [aangepaste kostenbasis van 2,5061 Bitcoins, hun oorspronkelijke aankoopprijs]

= $ 4.400 kapitaalverlies

$ 4.400 kapitaalverlies × 50% = $ 2.200 toelaatbaar kapitaalverlies

In dit voorbeeld wordt ervan uitgegaan dat de cryptocurrency in kwestie werd aangehouden als een investering; als deze transactie echter plaatsvond tijdens het zakendoen, zou het volledige bedrag van $ 5.600 moeten worden gerapporteerd als inkomsten in de eerste transactie en de volledige $ 4.400 zou als een verlies worden gerapporteerd in de tweede transactie.

Om samen te vatten, realiseert u zich de winst of het verlies in uw cryptocurrency wanneer u erover beschikt. Trek de reële marktwaarde op het moment van verkoop af van uw oorspronkelijke kostenbasis (aankoopprijs) om uw totale winst of verlies te berekenen.

Aangepaste kostenbasis – Boekhoudmethode

De CRA vereist de aangepaste kostenbasis (ACB) -kostenmethode om uw winsten en verliezen op uw cryptocurrency te berekenen – in tegenstelling tot de VS die vereist FIFO, LIFO of specifieke identificatie.

Uw ACB is de totale gemiddelde kosten (in CAD) van elke eenheid van die cryptocurrency op een bepaald moment.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat ik een reeks bitcoin-aankopen heb: 

9/9/18 – Koop 0,1 BTC voor $ 1.000

10-09-18 – Koop 0,1 BTC voor $ 1.300

11-9-18 – Koop 0,1 BTC voor $ 900

Mijn aangepaste kostenbasis voor 0,1 BTC zou $ 1.066,67 (1.000 + 1.300 + 900) / (3) zijn. Mijn ACB voor 0,3 BTC zou $ 3.200 zijn.

Daarom, als ik twee maanden later 0,1 BTC verkoop voor $ 1.500, bereken ik mijn winst op basis van deze gemiddelde kostenbasis.

Opbrengst – ACB = winst / verlies

$ 1.500 – $ 1.066,67 = $ 433,33 meerwaarde

$ 216,67 wordt belast (50% * $ 433,33) als meerwaarden.

Wanneer u nieuwe hoeveelheden bitcoin koopt, wordt de totale ACB herberekend als de vorige totale ACB, plus de totale kosten van de nieuwe aandelen, plus eventuele transactiekosten. Het kan handig zijn om gebruik te maken van belastingsoftware voor cryptovaluta, zoals CryptoTrader.Tax die deze berekeningen achter de schermen automatisch voor u afhandelt, inclusief alle transactiekosten. U kunt ook meer leren over hoe ACB-berekeningen werken hier.

De uitdaging voor handelaren

Deze berekeningen van kapitaalwinsten en -verliezen veroorzaken een verscheidenheid aan problemen voor handelaren in cryptocurrency. Sommige handelaren handelen al maanden, mogelijk jaren in cryptovaluta, en hielden hun aangepaste kostenbasis of de reële marktwaarde van hun cryptovaluta in CAD niet bij op het moment dat ze deze verhandelden.. 

Het is ook niet eenvoudig om CAD-waarden bij te houden voor de meeste transacties, aangezien deze doorgaans worden vermeld in andere cryptocurrency-waarden, niet in CAD..

Zowel kostenbasis als eerlijke marktwaarde-informatie is nodig voor handelaren om hun belastingen nauwkeurig in te dienen. Afhankelijk van het aantal transacties dat u heeft uitgevoerd, kan het berekenen van winsten buitengewoon vervelend worden, en mogelijk onmogelijk met de hand te doen als u geen perfecte gegevens bijhoudt. Vanwege deze uitdaging gebruiken veel Canadese cryptocurrency-gebruikers belastingcalculators voor cryptovaluta om het volledige belastingaangifteproces te automatiseren.

Mijnbouw in cryptovaluta 

Hoewel het delven van cryptocurrency soms als een hobby kan worden beschouwd, is de kans groter dat u bedrijfsinkomsten genereert via uw cryptocurrency-mining. Dit inkomen moet samen met elk ander normaal bedrijfsinkomen worden ingediend. U kunt gerelateerde kosten (zoals elektriciteit) afschrijven.

Airdrops en vorken

Voor airdrops en hard forks, in tegenstelling tot de VS waar de begeleiding onduidelijk is, is de kostenbasis in Canada nul voor deze munten. Dus wanneer de munten worden verkocht, wordt de volledige opbrengst beschouwd als vermogenswinst (voor particulieren) of inkomen (voor bedrijven).

Cryptocurrency rapporteren over uw belastingen

Over meerwaarden uit uw cryptocurrency-transacties moet worden gerapporteerd Schema 3 Formulier. Over uw bedrijfsinkomsten moet daarentegen worden gerapporteerd T2125 Verklaring van zakelijke of professionele activiteiten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me