De beste plaatsen om uw cryptocurrency op te slaan

Privésleutels, herstelzinnen, geen manieren om geschillen in te dienen – het opslaan en beheren van uw cryptocurrency kan ongelooflijk verwarrend zijn. Dit wordt alleen maar erger als je bedenkt hoe waardevol je crypto in de loop van de tijd wordt en het feit dat transacties onomkeerbaar zijn. Deze snelle opfriscursus over de beste plaatsen om uw crypto op te slaan, legt alles uit wat u moet weten en is goed voor zowel beginners als veteranen.

Beurzen (minst veilig)

Uw cryptocurrency ingeschakeld houden top crypto-uitwisselingsservices, zoals Coinbase, Binance, en anderen, is een noodzakelijk kwaad als u actief handelt. Het probleem met uitwisselingen is dat ze de crypto voor al hun gebruikers vasthouden. Daarom worden ze een enorme honingpot voor hackers om te proberen in te breken.

In 2019 werd Binance bijvoorbeeld, toen ‘s werelds grootste beurs naar handelsvolume, gehackt voor 7.000 Bitcoin (ongeveer $ 40 miljoen op het moment). Gelukkig had Binance genoeg geld om hun verliezen te dekken, maar niet elke uitwisseling had zoveel geluk. Populaire bitcoin-website Koop Bitcoin wereldwijd merkt op dat alleen al in 2019 exchange-hackers er vandoor gingen met $ 283 miljoen aan crypto.

Als het een noodzaak is om crypto op beurzen te houden om te verhandelen, overweeg dan om alleen te behouden wat u nodig hebt om op beurzen te handelen en niets meer.

Een andere optie is om gedecentraliseerde uitwisselingen (DEXes) te overwegen, waarbij u niet de controle over uw privésleutels hoeft op te geven. Hoewel DEX’en nog een lange weg te gaan hebben voordat ze overeenkomen met gecentraliseerde beurzen (CEX’en) op het gebied van zaken als liquiditeit en snelheid, hebben ze de afgelopen jaren een lange weg afgelegd. Enkele die u kunt overwegen, zijn onder meer KyberSwap (Ethereum- en ERC20-tokens omwisselen), dYdX (ETH-margehandel), en Synthetix (ETH-derivaten).

Plaats om uw crypto op te slaan Afbeelding tegoed: KyberSwap

KyberSwap biedt een eenvoudige manier om Ethereum-tokens te ruilen zonder de controle over uw crypto op te geven.

Softwareportefeuilles (enigszins veilig)

Software portemonnees voor desktop en mobiel zijn een andere optie voor het opslaan van uw crypto-activa. Hoewel u zich geen zorgen hoeft te maken dat een exchange wordt gehackt, er vandoor gaat met uw geld of anderszins uw cryptovaluta verkeerd beheert, zijn softwareportefeuilles zo veilig als uw apparaat..

Voor veel mensen zijn uitwisselingen misschien zelfs veiliger dan hun desktop of mobiele apparaat. Als u echter de beste beveiligingspraktijken handhaaft en privésleutels en herstelzinnen offline opslaat, zijn softwareportefeuilles beter dan uitwisselingen – in ieder geval voor kleinere hoeveelheden crypto. Overweeg voor grotere bedragen een hardware wallet (besproken in de volgende sectie).

Enkele populaire softwareportefeuilles zijn Exodus, Jaxx Liberty, en Atomic portemonnee. Met de genoemde wallets kunt u ook rechtstreeks vanuit uw portemonnee activa uitwisselen. Hoewel de kosten meestal hoger zijn dan bij gecentraliseerde wisseldiensten.

Exodus portemonnee Afbeelding tegoed: Exodus

Met sommige softwareportefeuilles zoals Exodus kunt u activa rechtstreeks vanuit uw portemonnee verhandelen.

Hardware wallets (meest veilig)

Hardware wallets worden beschouwd als de veiligste manier om uw crypto op te slaan. Dit komt omdat uw privésleutels, waarmee u uw crypto kunt uitgeven, fysiek het hardware-portemonnee-apparaat niet kunnen verlaten vanwege het ontwerp van hardwareportefeuilles. Bovendien moet u ook transacties op het apparaat bevestigen, waardoor u een 2e beschermingslaag krijgt voordat transacties naar de blockchain worden uitgezonden.

Het nadeel van hardwareportefeuilles is dat ze beter zijn voor langetermijnbehoud dan dat ze actief handelen. Tenzij u uw hardwareportefeuille gebruikt met een centrale (meestal alleen DEX-en) of een andere service die dit toestaat handelen met uw hardwareportefeuille, u moet eerst activa van uw hardwareportefeuille ergens anders overzetten voordat u gaat handelen.

Een ander nadeel is dat hardware wallets geld kosten. Niettemin, als de waarde van uw vermogen hoger is dan $ 55 (de prijs van het instapmodel Trezor One hardware wallet), is een hardware wallet een waardige investering om uw geld veilig te stellen..

Trezor waller Afbeelding tegoed: BoxMiningFrom  

Van linksonder naar rechts: Trezor One, Trezor Model T, Ledger Nano S, Ledger Nano X. Trezor en Grootboek zijn de 2 meest populaire hardware wallets. Linksboven is een KeepKey, een andere hardware-portemonnee die populair is, maar niet zo populair als de Trezor of Ledger.

Bonustip: portefeuilles met meerdere handtekeningen

Een andere manier om uw cryptocurrency op te slaan, is met een portemonnee met meerdere handtekeningen. Zoals de naam doet vermoeden, hebben portefeuilles met meerdere handtekeningen meer dan 1 handtekening nodig om transacties goed te keuren.

Als u en een zakenpartner bijvoorbeeld samen een aantal cryptofondsen beheren, kunt u een portemonnee met meerdere handtekeningen maken waarvoor 2/2 transacties nodig zijn om transacties te laten verlopen..

Het grootste nadeel van portefeuilles met meerdere handtekeningen is dat ze absoluut onhandig zijn en niet geschikt zijn voor actief, alledaags gebruik. Een geschiktere use case zou zoiets zijn als een schatkistfonds waarvoor meerdere belanghebbenden nodig waren om transacties af te tekenen.

Populaire portefeuilles met meerdere handtekeningen zijn onder meer Electrum en wapenkamer

multisig portemonnee Afbeelding tegoed: Saleem Rashid

Met Electrum kunt u portefeuilles met meerdere handtekeningen maken met behulp van hardwareportefeuilles als mede-ondertekenaars.

Gevolgtrekking

Het correct opslaan van uw cryptocurrency kan een extreem vreemd concept zijn, aangezien u volledig moet nadenken over hoe u uw geld beheert. Hopelijk heeft deze beknopte handleiding enkele van de lacunes in de kennis opgevuld of u een snelle opfriscursus gegeven van best practices.

Over de auteur: Exodus is ‘s werelds toonaangevende crypto-portemonnee met meer dan 4 miljoen downloads en ondersteunt desktop-, mobiele en hardware-portemonnee-integratie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me