Wat is de privésleutel van Bitcoin? Alles wat u moet weten !!

Overweegt om wat Bitcoin te kopen & HODL het?

Super goed.

Maar laat me je vertellen dat als je privésleutels van Bitcoin niet veilig zijn, je zeker gedoemd zult zijn.

Laat me eerlijk zijn en toegeven dat:

“Uw bitcoins zijn zo veilig als hun privésleutels”

Zelfs de meest populaire Bitcoin-evangelist-Andreas M.Antonopoulos heeft dit verschillende keren gezegd:

“Jouw sleutels, jouw bitcoin. Niet jouw sleutels, niet jouw bitcoin ”

Maar we blijven horen over de privésleutelhacks die aantonen dat dit cruciale aspect van ‘privésleutels’ nog steeds niet goed wordt begrepen.

Daarom probeer ik vandaag het concept van privésleutels met betrekking tot Bitcoin opnieuw uit te leggen en hoop ik dat het bewustzijn ervan Bitcoiners zal helpen om een ​​meer proactieve benadering aan te nemen bij het beschermen van hun privésleutels..

Dus laten we beginnen:

Inleiding: Bitcoin (BTC) privésleutels

Een privésleutel van Bitcoin is slechts een geheim alfanumeriek nummer.

Iedereen die dit geheime nummer heeft, heeft het recht om die bitcoins uit te geven, en daarom moet een privésleutel van Bitcoin zeer zorgvuldig worden beschermd.

Gewoonlijk bevindt deze sleutel zich in een Bitcoin-portemonnee-bestand en voor degenen onder u die niet bekend zijn met een Bitcoin-portemonnee, is hier een simplistische uitleg.

Een Bitcoin-portemonnee is slechts een combinatie van een privésleutel en een openbare sleutel van bitcoins.

Dus als je deze combinatie op een vel papier hebt staan, heet het een papieren portemonnee, of als ze aanwezig zijn op een mobiel apparaat, heet het een mobiele portemonnee.

Om het concept van privésleutels in Bitcoin te begrijpen, wil ik u een voorbeeld geven:

Stel je voor dat dit de jaren 50 is:

je bent Bob, naar wie wil er een brief sturen Alice. Jullie zijn allebei vrienden.

Om dit te kunnen doen, moet Bob het postadres of het postbusnummer van Alice weten. Dit postbusnummer is openbaar en bekend bij Alice en zijn vrienden & familie, zoals Bob.

Bovendien kan Alice dit postbusnummer altijd doorgeven aan iedereen van wie ze brieven wil ontvangen.

Nu begint het echte plezier:

Laten we aannemen dat de brief in de brievenbus is gepost, maar om de brief daadwerkelijk te ontvangen, moet Alice haar brievenbussleutels gebruiken om de doos te ontgrendelen en haar brieven eruit te halen..

Deze sleutel is persoonlijk voor Alice en ze bewaart hem voorzichtig omdat ze weet dat iedereen die in het bezit is van deze sleutel haar brieven kan aannemen.

Dus in dit geval is het postbusnummer of adres eigenlijk de openbare sleutel of het openbare adres in het Bitcoin-rijk en is de brievenbussleutel vergelijkbaar met de privésleutel van Bitcoin..

Bekijk dit om meer te weten te komen over de Bitcoin-sleutel:

Kortom, een privésleutel van Bitcoin is slechts een 256-bits getal dat in verschillende formaten kan worden aangegeven en wordt gebruikt om bitcoins van het ene adres naar het andere adres te besteden / verzenden..

Maar het meest voorkomende type privésleutelformaat is dit, en het begint meestal met ‘5’:

Voorbeeld van een privésleutel: 5KVrxY3ZMQX8mWPXhLrZuvgKBMYLTiEgruhJZMbTGPEjdbQbFc7

Er worden veel andere typen gebruikt voor privésleutels en dezelfde gaan we in de volgende sectie bespreken, omdat deze formaten een integraal onderdeel zijn van het begrijpen van privésleutels van Bitcoin als geheel..

Dus blijf bij mij …

Private Key Formaat Bitcoin

Hier zijn enkele van de meest populaire privésleutelformaten van Bitcoin die tegenwoordig in verschillende soorten wallets worden gebruikt:

# 1. Onbewerkte privésleutel

Een privésleutel (in bitcoin, d.w.z. ECDSA SECP256K1) is een 32-byte nummer tussen 0x1 en 0xFFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFE BAAE DCE6 AF48 A03B BFD2 5E8C D036 4140.

Bijvoorbeeld: 0C28FCA386C7A227600B2FE50B7CAE11EC86D3BF1FBE471BE89827E19D72AA1D

# 2. Privésleutel WIF (WIF- Portefeuille-importformaat)

Dit type privésleutel heeft een basis58 van 51 tekens en begint met een ‘5’. Het is ook korter en bevat een checksum in geval van typefouten. Bijvoorbeeld: 5KVrxY3ZMQX8mWPXhLrZuvgKBMYLTiEgruhJZMbTGPEjdbQbFc7

# 3. Privésleutel WIF gecomprimeerd (WIFC- Portefeuille-importformaat gecomprimeerd)

Dit type privésleutel heeft 52 tekens met base58, begint met een ‘K’ of ‘L.’ Bijvoorbeeld: L4ePW82Ho4p1HSiSV4dnGbvXEhfJtu1QwHatVou4vu9dAAAzzCBs

# 4. Privésleutel hexadecimaal formaat (HEX)

De indeling van deze persoonlijke sleutel heeft 64 tekens [0-9A-F] en ziet er als volgt uit: DD8E991C5E4F3E715C6753B4DAC6BA5C1BD50DFE8E6984A9C2CF9E6283563F39

# 5. Privésleutel (B64)

Dit privésleutelformaat heeft Base64 (44 tekens) en ziet er als volgt uit: 3Y6ZHF5PPnFcZ1O02sa6XBvVDf6OaYSpws + eYoNWPzk =

# 6. Mini

Dit type bitcoin-sleutelformaat wordt gebruikt waar de ruimte erg kritiek is, zoals op QR-codekaarten of op fysieke Bitcoin. Minisleutels zien er als volgt uit: SzavMBLoXU6kDrqtUVmffv

Wat is een openbare Bitcoin-sleutel (of adres)?

De openbare sleutel van Bitcoin is een ander alfanumeriek nummer dat is gekoppeld aan Bitcoin waarop bitcoins worden verzonden of ontvangen.

En het leuke is dat de openbare sleutels (of het adres) van Bitcoin alleen worden afgeleid van privésleutels van Bitcoin door wiskundige bewerkingen toe te passen op de privésleutels met behulp van Elliptic Curve Cryptography (ECC).

Bovendien kunnen deze openbare sleutels worden omgezet in openbare Bitcoin-adressen, en elke transformatie van de privésleutel naar de openbare sleutel naar het openbare adres is onomkeerbaar..

En deze onomkeerbaarheid door wiskunde is de basis geweest van de eerste volledig functionele cryptocurrency van Bitcoin.

Dit is hoe een getransformeerde openbare sleutel eruitziet en deze begint meestal met cijfer ‘1’ en recentelijk vanwege segwit-adressen vindt u ook openbare adressen of sleutels die beginnen met cijfer ‘3’.

Voorbeeld van openbare sleutel: 1CuzgGMPNLuCd3AWpG53H2qnFaDANq1z5X

Hoe Do Bitcoin Keys werken?

Bitcoin is in wezen een berichtensysteem dat is gebaseerd op cryptografie met openbare sleutels of beter bekend als asymmetrische cryptografie dat twee sleutelsystemen gebruikt voor superefficiënte codering en communicatie..

Bitcoin gebruikt openbare sleutels (of adres) en privésleutels om gegevens te versleutelen en ontsleutelen (transactiewaarde-bitcoins).

De sleutels zijn gewoon grote getallen die aan elkaar zijn gekoppeld, maar niet identiek (asymmetrisch) zijn. Een sleutel in het paar kan met iedereen worden gedeeld; het wordt de openbare sleutel genoemd.

De andere sleutel in het paar wordt geheim gehouden; het wordt de privésleutel genoemd. Elk van de sleutels kan worden gebruikt om een ​​bericht te versleutelen; de tegenovergestelde sleutel van degene die wordt gebruikt om het bericht te versleutelen, wordt gebruikt voor het ontsleutelen.​Bron-techtarget.com)

Zie dit om het volledig te begrijpen:

In Bitcoin wordt ervoor gezorgd dat de afzender de echte eigenaar is van het account van waaruit hij / zij verzendt en dit gebeurt door middel van handtekeningen die worden geverifieerd door dit asymmetrische algoritme of deze functie.

En deze ‘handtekening’ is een nummer dat bewijst dat een ondertekeningsoperatie heeft plaatsgevonden door de juiste volledige eigenaar van de sleutel of bitcoins.

Een handtekening wordt wiskundig gegenereerd op basis van de hash van een transactiebericht plus de privésleutel en is een onomkeerbare wiskundige bewerking.

En verder kan iedereen de bekende openbare sleutel en deze handtekening in een speciale cryptografische functie invoeren om te bepalen dat de handtekening oorspronkelijk is geproduceerd op basis van de hash van het transactiebericht plus de privésleutel, zonder de privésleutel te hoeven kennen.

Dit zorgt ervoor dat de afzender / ondertekenaar de echte eigenaar is van bitcoins.

Hoe wordt een privésleutel van Bitcoin gegenereerd?

Elliptic Curve Digital Signature Algorithm of ECDSA is het asymmetrische cryptografische algoritme dat door Bitcoin wordt gebruikt om openbare en privésleutels te genereren.

En deze asymmetriciteit zorgt ervoor dat geld alleen door de rechtmatige eigenaren kan worden uitgegeven.

Hoe u uw privésleutels veilig kunt houden?

Het zou inmiddels duidelijk zijn geweest dat ‘Private Keys Of Bitcoin’ de belangrijkste zijn.

Maar als we strikt spreken, zijn er helemaal geen bitcoins, dit zijn gewoon numerieke vermeldingen in het grootboek.

En als je de juiste privésleutels bezit, heb je het voorrecht om deze items op een specifiek adres van het Bitcoin-grootboek toe te voegen of af te trekken of om deze numerieke items over te dragen naar een ander adres binnen de blockchain van Bitcoin..

Daarom is het beschermen van uw privésleutels van het grootste belang.

Dit kan eenvoudig worden gedaan door een goede Bitcoin-portemonnee te gebruiken en door de nodige beveiligingspraktijken te volgen. En dat is wat we in deze sectie gaan bespreken.

Dus laten we beginnen:

# 1. Hardware portefeuilles

Hardwareapparaten waarop uw persoonlijke en openbare sleutels zijn opgeslagen, worden over het algemeen hardwareportefeuilles genoemd. En laat me je vertellen dat er een aantal zeer goede hardwareportefeuilles op de markt verkrijgbaar zijn. Bijvoorbeeld Ledger Nano X & Ledger Nano S.

# 2. Mobiele portefeuilles

Een bitcoin-portefeuillesoftware op een mobiele client wordt mobiele portefeuilles genoemd en deze portefeuilles zijn enigszins veilig in het omgaan met uw privésleutels van bitcoins.

Maar onthoud:

Bewaar geen grote som geld op mobiele portemonnees. Gebruik in plaats daarvan hardwareportefeuilles voor het opslaan van grote hoeveelheden bitcoins.

# 3. Desktop-portefeuilles

Bitcoin-portefeuillesoftwareclients die op Windows, Mac of Linux kunnen worden geïnstalleerd, worden desktopportefeuilles genoemd en worden over het algemeen als minder veilig beschouwd dan mobiele portefeuilles.

Maar als u ze gebruikt met de juiste codering en firewall-instellingen, zouden deze portefeuilles goed moeten zijn om een ​​aanzienlijk aantal bitcoins op te slaan.

# 4. Webportefeuilles

Webportefeuilles zijn die portefeuilles die puur op internet bestaan ​​en die alleen via een browser toegankelijk zijn, worden webportefeuilles genoemd.

Het is niet aan te raden om hier bitcoins op te slaan omdat je gemakkelijk opgelicht kunt worden door een phishing-aanval of een malware-aanval,

# 5. Papieren portemonnees

Papieren portemonnees zijn gewoon een stuk papier waarop de privé- en openbare bitcoin-sleutels zijn gedrukt.

Als u weet hoe u de papieren Bitcoin-portemonnee op de juiste manier gebruikt, kunt u uw bitcoins hier opslaan, maar als u het niet weet, gebruik dan hardware-wallets voor de zekerheid..

# 6. Brain Wallets

Eerste ding eerst …

Een Brain wallet voor het opslaan van bitcoins is een slecht idee omdat het menselijk brein zeer voorspelbaar is en meestal denkt aan simpele cijfers / patronen om private keys te genereren.

En deze aard kan zowel zeer voorspelbaar als dodelijk zijn.

Zie bijvoorbeeld deze openbare sleutel:

1EHNa6Q4Jz2uvNExL497mE43ikXhwF6kZm

Deze sleutel wordt gegenereerd op basis van cijfer ‘1’ als de privésleutel van de hersenportemonnee, en als u deze in de blockchain-verkenner ziet, zult u zien dat er duizenden transacties zijn gebeurd op dit adres en dat er in totaal ongeveer 7 BTC bestond op dit adres.

Dus als u dit adres kiest om uw bitcoins op te slaan, is het 100% zeker dat uw munten worden ingenomen, omdat cijfer ‘1’ als de privésleutel te voorspelbaar en al bekend is.

Waar wordt de privésleutel voor gebruikt??

Privésleutels worden gebruikt voor het ontgrendelen van uw bitcoins die op een openbaar adres zijn vergrendeld. Het hebben van een privésleutel voor een bepaald openbaar adres waarop niet-uitgegeven munten aanwezig zijn, is als het hebben van een eigendomsrecht en het recht om ze uit te geven.

Dit is een wonder van cryptografie met openbare sleutels, een van de vier belangrijkste ingrediënten die Bitcoin mogelijk maken !!

Heeft elke Bitcoin een privésleutel??

Ja & Geen beide.

Elke Bitcoin kan worden opgesplitst tot 10 ^ 8 en de kleinste eenheid is satoshi. Dus het zou correct zijn om te zeggen dat voor elke satoshi-eenheid of een verzameling satoshis die niet op een openbaar adres is uitgegeven, een bijbehorende privésleutel zal hebben.

Wat zijn BTC-beveiligingstips voor privésleutel??

Enkele bruikbare beveiligingspraktijken om privésleutels te beveiligen

  • Private key-encryptie is een slimme manier om uw sleutels te beschermen als u een mobiele of desktopportemonnee gebruikt. Maar vergeet niet dat dit coderingswachtwoord moeilijk te raden of brute kracht moet zijn.
  • Gebruik de juiste firewall-instellingen en gebruik malware & antivirus-beveiligingssoftware.
  • Gebruik wachtwoordzin en salt beide in uw privésleutels of seed. (dit is een beetje ingewikkeld, maar als je het begrijpt, kun je dat doen …)
  • Als u een papieren Bitcoin-portemonnee gebruikt, bewaar uw BTC-papieren portemonnee dan in een vuurvaste, waterdichte en inktbestendige omgeving om uw privésleutels erop te beschermen.
  • Pas op voor phishingaanvallen die proberen uw privésleutels op te halen van uw web- of mobiele portemonnee.

En als je deze dingen doet en de aanbevolen soorten wallets gebruikt, ben je dat ook OKE.

Dus dat is alles wat ik in dit artikel wilde delen. Dus als u nu vragen of suggesties heeft, laat die dan weten in de opmerkingen hieronder.

En als je denkt dat dit artikel nuttig voor je was of als je een aantal van je vrienden kan helpen om voorzichtig te zijn, deel het dan met hen &# 128578;

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me