Pregled kitajske nacionalne digitalne valute DCEP / CBDC

Kaj je DCEP?

Kitajska nacionalna digitalna valuta DCEP (Digital Curnost Elektronski Payment, DC / EP) bo zgrajen s tehnologijo Blockchain in kriptografijo. Ta revolucionarna kriptovaluta bi lahko postala prva digitalna valuta centralne banke na svetu (CBDC), saj jo izdaja državna banka People’s Bank of China (PBoC). Cilj in cilji valute so povečati obtok RMB in mednarodni doseg – z morebitnimi upanji, da bo RMB globalna valuta, kot je ameriški dolar. Kitajska je pred kratkim ustanovila pobudo za pospeševanje sprejetja Blockchain-a s ciljem premagati konkurente, kot je Facebook Libra – valuta, za katero trdi, da bo glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg postala naslednja velika FinTech-ova inovacija. Kitajska je izrecno pojasnila, da Facebook Libra ogroža suverenost Kitajske, in vztrajala, da digitalne valute sme izdajati samo vlade in centralne banke. DCEP ni naveden na borzah kriptovalut in ne bo namenjen špekuliranju vrednosti.

Posodobitev: 22. junija je bilo napovedal da je Kitajska že dokončala zaledno infrastrukturo DCEP.

Če želite izvedeti več o Bitcoinu, kriptovalutah in na splošno, kako začeti. Oglejte si moj tečaj, ustvarjen v sodelovanju z Jeffom Kirdeikisom iz Uptrennda- Bitcademy: Učite se, vlagajte & Trgovanje z bitcoini – v manj kot eni uri

DCEP je edina zakonita digitalna valuta na Kitajskem

DCEP je valuta ki jo je ustvarila in sankcionirala kitajska vlada. To ni stabilen kovanec tretje osebe, kot je Tetherjev žeton za kriptovalute “CNHT”, ki je prav tako vezan na RMB v razmerju 1: 1. DCEP je edina zakonita digitalna valuta na Kitajskem (kriptovalute, kot je Bitcoin ni zakonito plačilno sredstvo na Kitajskem).

Huang Qifan (Predsednik Kitajskega centra za mednarodno ekonomsko izmenjavo) je dejal, da na DCEP delajo že pet do šest let in je popolnoma prepričan, da ga je mogoče uvesti kot finančni sistem države. Trenutno se uvaja, valuto izdaja Ljudska banka Kitajske.

DCEP lahko v realnem času zbira podatke, povezane z ustvarjanjem denarja, knjigovodstvom itd., S koristnimi referencami za zagotavljanje denarja in izvajanje denarnih politik

Huang QiFan na forumu China Finance 40

Zakaj Kitajska prihaja z digitalno valuto??

Pomen DCEP je v tem, da je zasnovan kot zamenjava Rezervni denar (M0) sistem, ki zmanjšuje stroške in trenja pri bančnih nakazilih. je predlagal da bo DCEP ublažil tveganja transakcij s papirnatim denarjem zunaj spleta, kot so anonimno ponarejanje, pranje denarja in nezakonito financiranje. To je zato, ker lahko regulatorji bolje spremljajo transakcije z digitalnimi valutami, kar bo po mnenju nekaterih močno izboljšalo finančni in monetarni nadzor. DCEP lahko tudi zmanjša stroške vzdrževanja in recikliranja bankovcev in kovancev.

V osnovi bo DCEP postal digitalna različica RMB.

Poleg tega je izdaja DCEP ugodna za spodbujanje internacionalizacije RMB in preoblikovanje sedanjega čezmejnega plačilnega sistema. To je zato, ker je bil čezmejni sistem medbančnih plačilnih sistemov (CIPS), ki je začel delovati v začetku oktobra 2015, čezmejni obračun in poravnava RMB v glavnem prek CHIPS (Clearing House Interbank Payments System) ali SWIFT (Society for Worldwide Interbank). Finančne telekomunikacije). Vendar nekateri menijo, da imata tako sistema CHIPS kot SWIFT usodne napake. Prvič, CHIPS je ameriško podjetje. Medtem ko je zlasti SWIFT vzrok za zaskrbljenost Kitajcev, ker je zaradi njegovega uveljavljanja v mednarodnem bančnem sistemu skoraj nujno, da SWIFT uporabljamo za medbančne prenose po državah. Tako bo tisti, ki nadzoruje podatkovni center SWIFT, imel dostop do informacij o skoraj vseh čezmejnih nakazilih, kar nekateri na Kitajskem trdijo, da so ZDA. To je zato, ker SWIFT trdi, da je nevtralna mednarodna organizacija, je 12 od 25 direktorjev iz ZDA ali njenih zaveznikov. Tudi svoje ugotovljeno je bilo, da so bili podatki o transakcijah posredovani ZDA. Zato se domneva, da Kitajsko ZDA zadržujejo prek sistema SWIFT, zato internacionalizacija RMB – Kitajska zahteva svoj svetovni bančni sistem – tj. DCEP.

Kitajci zato menijo, da je treba oblikovati novo klirinško mrežo valut.

Po navedbah kitajskih medijev je DCEP “3. val”Namenjena ZDA.

Zgodovina in razvoj DCEP

Razvoj DCEP se je začel leta 2014 z ustanovitvijo raziskovalnega inštituta, posvečenega digitalnim valutam, in preučevanja, kako izboljšati kitajski sistem juan s tehnologijo veriženja blokov. Vendar pa se je v letih 2014 do 2018 razvojni proces upočasnil, verjetno zato, ker decentralizirana narava Bitcoina ali verige blokov ni združljiva z naravo Renminbija kot zakonite nacionalne valute. Stvari so se hitro pospešile proti koncu leta 2019, kar je bilo mogoče neposredno pripisati Facebooku, ki se je pripravljal na lansiranje tehtnice, zlasti ker so partnerske članice združenja tehtnic in valute, za katere naj bi bila podprta tehtnica, Kitajsko zavestno zavrnile. Kitajska centralna banka je zato občutila vročino konkurence neizmeren pritisk, da mora v globalni konkurenci nujno pospešiti digitalno valuto.

Nekdanji podpredsednik Nacionalnega sveta za sklad za socialno varnost PBoC napovedal 22. junija 2020 je Kitajska že dokončala zaledno infrastrukturo DCEP. Sčasoma bodo tudi druga kitajska mesta, tuja podjetja in prizorišča zimskih olimpijskih iger 2022, ki jih bo gostila Kitajska, sodelovala v pilotnem testiranju DCEP (glej spodaj).

DCEP ni za špekulacije

Kitajska je izrecno jasno povedala, da njihova nacionalna digitalna valuta ni za špekulacije. Mu Changchun, vodja Inštituta za digitalno valuto Ljudske banke Kitajske, je dejal, da gre za “digitalno obliko juana”. Je centralizirana, izdana suverena valuta in bi se brez špekulacij o njegovi vrednosti. To je razočaralo spletno skupnost na Kitajskem, kjer je nekaj uporabnikov interneta na Sina.com komentiralo “Torej v njej ne bo zabave”

Valuta ni za špekulacije. Drugače je od bitcoinov ali stabilnih žetonov

Mu Changchun, inštitut za raziskave digitalnih valut PBoC

Prav tako ni mogoče izkopati DCEP ali vložiti v omrežje DCEP.

Uvajanje in distribucija

Po poročanju revije Caijing je pilotne institucije za DCEP bodo 4 glavne državne banke, to so Kitajska gradbena banka, Kitajska kmetijska banka, Kitajska banka in Kitajska industrijska in poslovna banka. Ta začetna postavitev bo služila kot uradni preizkus proizvodnje valutnega sistema, kjer bosta preverjena omrežje in varnost. V drugi fazi bo DCEP razdeljen velikim fintech podjetjem, kot sta Tencent in Alibaba, za uporabo v WeChat Pay in AliPay oz.

DCEP bo deloval po dvotirnem sistemu

Izdaja in distribucija DCEP bo temeljila na dvotirnem sistemu.

Prva stopnja bi bile transakcije med PBoC in posredniki. Ti posredniki bi bile finančne institucije (npr. 4 glavne državne banke, npr. Kitajska gradbena banka, Kitajska kmetijska banka, Kitajska banka in Kitajska industrijska in komercialna banka) in nefinančne institucije, kot so Alibaba, Tencent in UnionPay . Tu bi PBoC težava DCEP posrednikom.

Druga stopnja bi bila med zgoraj omenjenimi posredniki in udeleženci na maloprodajnem trgu, kot so podjetja (npr. Prodajalne na drobno), in posamezniki, kot ste vi in ​​jaz. Na tej stopnji bodo posredniki, ki so prejeli DCEP, distribuirati maloprodajnim udeležencem, da bi krožil po trgu npr. prek ljudi, ki kupujejo stvari v trgovinah itd.

Glavna razlika pri izdaji in distribuciji DCEP v primerjavi s tradicionalnimi gotovinami je dejstvo, da bi se DCEP nakazal prek elektronskih denarnic in ne z bančnimi računi..

Dvostopenjski sistem DCEPDCEP bi deloval po dvotirnem sistemu (Image Credit: https://www.rieti.go.jp/en/china/19122701.html)

Kitajska je dokončala zaledno infrastrukturo za DCEP

Kitajska je že dokončala zaledno infrastrukturo DCEP, pa tudi nastavitev parametrov, raziskave in razvoj njenih funkcij, skupno testiranje napak itd., Čeprav je še vedno potrebno stalno testiranje. Po mnenju uporabnikov interneta, ki so iz zaprte beta posneli posnetke zaslona, ​​bo denarnica DCEP podpirala več glavnih funkcij, vključno z: izmenjavo digitalnega premoženja, upravljanjem denarnice, zmožnostjo iskanja preteklih transakcij. Druge funkcije vključujejo plačilo s kodo QR, nakazila in mobilna plačila.

SlikaSlike denarnice DCEP in integracija v aplikacijo Alipay in Bank of China (vir: Twitter Matthew Graham)

Zdi se, da so druge slike, ki krožijo po spletu, denarnice DCEP Bank of China. Kot je razvidno iz slike, bo denarnica omogočala pošiljanje, prejemanje in pretvorbo valute itd. Ter preprost in jasen vmesnik, ki prikazuje zgodovino transakcij uporabnika..

Denarnica BOC DCEPDenarnica BOC DCEP

Kako bo preizkušen DCEP?

17. avgusta 2020 je kitajska nacionalna televizija CCTV 2 potrdila, da bo DCEP najprej opravil pilotsko testiranje na tako imenovani “metodi 4 + 1”. To pomeni, da bodo najprej zaprti pilotski preizkusi v Shenzhenu, Chengduju, Suzhouu, Xiong’anu in na nekaterih lokacijah, kjer bodo zimske olimpijske igre 2022.

Poročila CCTV so tudi potrdila, da so nekateri državni delavci v Suzhouu prejemali del plač prek DCEP.

Analitiki menijo, da bodo morali monetarni organi, preden se bo pilotni program razširil v velikem obsegu, rešiti ključne probleme, kot so tehnične zadeve in vprašanja promocije trga, da se bodo ljudje bolj navadili na uporabo digitalnih valut..

Sčasoma bodo testi razširjeni na 28 mest in provinc, vključno s Pekingom, Šanghajem, Guangzhouom in območjem Greater Bay v Hongkongu Macau. Razširitev pomeni, da lahko pokritje pilotnega testiranja vključuje potencialno bazo uporabnikov približno 400 milijonov ljudi – 29% prebivalstva Kitajske.

Tuje družbe, kot so McDonalds in Starbucks, bodo preizkusile tudi DCEP

Skupaj z nekaterimi lokalnimi hoteli, supermarketi brez posadke, poštnimi omaricami, pekarnami, knjigarnami in telovadnicami so tuja podjetja, kot so Starbucks, McDonald’s in Subway, napovedana kot podjetja, ki bodo sodelovala pri testiranju DCEP. Napoved je bila objavljena 22. aprila 2020 na dogodku, ki ga je organizirala Državna komisija za razvoj in reforme, v testiranju pa bo sodelovalo 19 podjetij.

Jingdongov supermarket brez posadke bo eno prvih mest za testiranje DCEP

Kitajska CCTV je potrdila, da so v Xiong’anu McDonalds in 19 drugih podjetij že začeli testirati DCEP.

Trgovci morajo sprejeti DCEP

Centralna vlada je določila, da vsi trgovci, ki so sprejeli digitalna plačila (kot so Apple Pay, AliPay in WeChat), plačujejo mora sprejmite DCEP. To bo DCEP na Kitajskem sprejelo po vsej državi, pri čemer bo vsak trgovec dolžan sodelovati ali se bodo soočili z morebitno izgubo svoje poslovne licence. Zaradi tega bo DCEP najbolj sprejeta digitalna valuta na svetu.

Huawei Pay podpira DCEP

Na tiskovni konferenci 30. oktobra 2020 je Huawei s svojim tesne vezi s kitajsko vlado je napovedal, da je Huawei Mate40 prvi pametni telefon, ki bo omogočil strojno denarnico za DCEP. Huawei je to potrdil tudi na platformi socialnih medijev Weibo da bo lahko sprožil transakcije tudi v situacijah brez povezave. Za Huawei je tudi konkurenčna družba Tencent izjavila, da bo podprla DCEP na Plačilna platforma WeChat.

Testiranje DCEP za splošno javnost

10 milijonov RMB v DCEP bo dano izbranim prebivalcem Shenzhena

Shenzhen bo lokalnim prebivalcem 11. oktobra 2020 v DCEP na loteriji podelil 10 milijonov RMB (1,47 milijona ameriških dolarjev). Okrožje Luohu v Shenzhenu bo prebivalcem, ki so se prijavili za to loterijo na iShenzhen, aplikaciji javnih storitev, ki temelji na blockchainu in jo upravlja vlada Shenzhen.

Zmagovalci bodo objavljeni 11. oktobra 2020, rdeči paket DCEP pa lahko prejmejo prek e-denarnice v aplikaciji Digital Renminbi. Tu je slika, kako izgledajo ti srečni paketi:

DCEP bodo lahko porabili v 3.389 določenih trgovinah v Luohuju od 12. do 18. oktobra 2020.

Čeprav bi bilo na voljo le 50.000 digitalnih paketov, je loterija DCEP vseeno za prijavo privabil skoraj 2 milijona prebivalcev Shenzhena (15% prebivalstva). To pomeni, da je le D61P lahko prejelo le 2,61% prosilcev. To je prvič, da je PBoC v testiranje vključil splošno javnost.

Zmagovalci so 12. oktobra 2020 prejeli besedilno sporočilo z navodili, da določeno aplikacijo prenesejo v Android ali Apple. V tej aplikaciji Digital Renminbi, ki ni na voljo za javni prenos, bodo morali uporabniki odpreti e-denarnico, da bodo prejeli DCEP. Zato se nekateri sprašujejo, kako bodo starejši ali otroci lahko uporabljali DCEP, ko se bo končno uvedel.

Medtem že lahko vidimo, da Kitajska utira pot sprejetju DCEP. Iz kitajskih družbenih medijev že vidimo, da se bo DCEP na splošno imenoval “E-CNY” ali 数字 人民币 (prevod: Digital RMB). Avtomati za metro v Shenzhenu so že omogočili funkcijo dopolnjevanja kart podzemne železnice z DCEP, nekateri komercialni prostori pa imajo oznake “DCEP je tukaj sprejet”.

Podzemna železnica Shenzhen in trgovine, ki asfaltirajo cesto, sprejemajo DCEPPodzemna železnica v Shenzhenu in trgovine, ki asfaltirajo cesto, da sprejmejo DCEP (kreditna slika: Weibo)

DCEP testiranje v Suzhouu

Ta druga podelitev DCEP bo v Suzhouu na Kitajskem, začela pa se bo 12. decembra 2020. Tokrat bo skupaj 10.000 zmagovalcev, ki bodo lahko DCEP porabili v določenih trgovinah. Izbira 12. decembra je ključna, saj velja za še en velik nakupovalni festival na Kitajskem, podobno kot “dvojni enajst” 11. novembra vsako leto.

Več preizkusov v Shenzhenu leta 2021

11. januarja 2021 je Shenzhen ponovno podelil DCEP v vrednosti 20 milijonov RMB za javno testiranje. Srečni državljani bodo morali porabiti svoje rdeče kuverte do 17. januarja 2021.

Kateri kitajski trgovci že podpirajo plačila DCEP?

Pri testiranju DCEP je sodelovalo več kot 10.000 trgovcev. Naslednji glavni spletni trgovci že imajo podporo za kitajsko digitalno valuto: JD.com (največja kitajska platforma za e-poslovanje), Didi (storitev vožnje s klicem), Meituan

(storitve dostave hrane), Bilibili (platforma za pretakanje videov).

Hong Kong bo sodeloval pri čezmejnem testiranju DCEP

4. decembra 2020 je bil Hongkong monetarna uprava (HKMA) potrjeno sodeluje z Inštitutom za digitalno valuto Ljudske banke Kitajske pri tehničnem pilotnem testiranju DCEP za čezmejna plačila. Trenutno potekajo predhodne tehnične priprave za takšno preskušanje. HKMA je optimističen glede uporabe DCEP za čezmejna plačila, saj je RMB že v uporabi v Hongkongu in zaradi velike priljubljenosti čezmejnega turizma med Kitajsko in Hongkongom.

Kitajska gradbena banka lansira denarnico DCEP

29. avgusta 2020 je Kitajska gradbena banka (CCB) sprostila denarnico DCEP. Uporabniki ene od največjih štirih kitajskih državnih bank so ugotovili, da je v njihovi mobilni aplikaciji na voljo funkcija denarnice DCEP. Uporabniki so lahko celo prišli do digitalne juan denarnice in jo aktivirali z registracijo številk mobilnih telefonov.

Očitno se je novica o tem kot požar razširila med kitajsko skupnostjo kriptovalut in družabnimi mediji. Nekateri uporabniki naj bi lahko celo izvajali majhne transakcije s povezovanjem svojih računov CCB z denarnico DCEP. Glede na spodnje slike, ki so bile v obtoku, se je zdelo, da bodo uporabniki po aktiviranju denarnice dobili določen ID denarnice za transakcije med denarnico in njihovimi bančnimi računi (leva slika). Glavni vmesnik (sredinska slika) prikazuje tudi več funkcij, kot so nakazila / dvigi, ogled podrobnih informacij o transakcijah, povezava vašega bančnega računa z denarnico DCEP, možnost “darila” rdečih paketov, odplačilo kreditnih kartic, nadgradnja in preklic denarnice DCEP . Na desni sliki je prikazana tudi možnost plačila / prejema / nakazila sredstev s preprostim klikom ali možnost optičnega branja denarnice drugih uporabnikov. Zanimiva je tudi funkcija “rdečega paketa”, saj iz priljubljene funkcije rdečega paketa WeChat odstrani stran, ki ljudem omogoča, da vsoto denarja podarijo drugim. Samo prejemnik vidi nadarjeni znesek, ko “odpre” paket. Ta funkcija je neverjetno priljubljena med kitajskim novim letom, kjer bi menedžerji ali šefi tuširali virtualne rdeče pakete po celotni klepetalni skupini WeChat njihovega podjetja, da zaposleni navdušeno zbirajo.

Nazadnje lahko uporabniki digitalno valuto pošljejo / prejmejo drugim tako, da vnesejo svoj edinstveni ID denarnice ali telefonsko številko, povezano z bančnim računom.

Denarnica CCB DCEPDenarnica CCB DCEP

Vendar je CCB onemogočil funkcijo denarnice DCEP za javni dostop, vendar šele preden je dobil veliko pozornosti. Uporabniki, ki zdaj iščejo to denarnico, bodo prejeli samo sporočilo o napaki, ki pravi, da funkcija še ni uradno na voljo javnosti.

Tencent je glavni partner DCEP

Tencentov Meituan Dianping ima bili v pogovorih z raziskovalnim krilom PBoC o dejanski uporabi DCEP. Meituan Dianping se ponaša z milijardami dolarjev dnevnih transakcij na svoji platformi za mobilne aplikacije, ki ponujajo storitve, kot je dostava hrane (podobno kot UberEats), B&Rezervacije B (podobno kot AirBnb), storitve vozovnic, skupna raba koles, nakupovanje v trgovinah in še več. V glavnem za tiste na Kitajskem lahko vse vaše dnevne potrebe izpolnite v Meituanskem ekosistemu.

Raziskovalno krilo PBoC se pogovarja tudi z drugim podjetjem, ki ga podpira Tencent, Bilibili Inc., ki ponuja storitve pretakanja video posnetkov. Čeprav bodo posebnosti partnerstva šele dokončne, je verjetno, da bo takšno sodelovanje ogromno za množično uporabo DCEP na Kitajskem..

Ta podjetja se pridružujejo obstoječemu velikanu, kot je Didi Chuxing, aplikacija za vožnjo, ki se je leta 2016 združila z Uber China in ima dnevno tudi transakcije v vrednosti milijonov dolarjev.

Meituanski ekosistemMeituanski ekosistem (Zasluge za slike: GGVCAPITAL)

Kakšna je razlika med DCEP, Libra, Bitcoin in Cash? Primerjava

Tu je primerjava različnih funkcij med DCEP, tehtnico, bitcoinom in gotovino:

DCEP TEHTNICA BITKOIN GOTOVINA
Anonimno? Lahko postane anonimen Da Da Da
Vrsta uporabljene tehnologije veriženja blokov? Pametna pogodba, asimetrična kriptografija itd. Konzorcijska veriga blokov Javni blockchain Nič
Učinkovitost? Visoko Visoko Nizko Nizko
Decentralizirano? Ne Delno Da Ne
Volatilnost? Nizko Nizko Visoko Nizko
Prenosljivost? Visoko Visoko Srednje Nizko
Varnost? Visoko Visoko Visoko Nizko
Podpora za plačilo brez povezave? Da Ne Ne Da
Hitrost transakcije (TPS / s)? 220.000 1.000 7. N / A
Stanje? Preizkušanje V razvoju V obtoku V obtoku

Za več podrobnosti si oglejte naš članek o primerjanih DCEP, tehtnicah, bitcoinih in gotovini.

Plačilo na podlagi stikov NFC

Po navedbah Uradni Sina Blockchain, DCEP bo imel možnosti plačila na osnovi NFC, ki jih nimajo zahtevajo, da so naprave v spletu med prenosom. To bo pripravljeno kot neposredna zamenjava papirnatega denarja, saj bo DCEP uporaben na območjih brez internetne pokritosti. Poleg tega DCEP ne zahteva, da je mobilna naprava vezana na bančni račun – kar pomeni, da bo imelo nebančno prebivalstvo tudi dostop do digitalne valute.

Z DCEP-jevo funkcijo plačevanja z dotikom lahko ljudje nakažejo denar preprosto s tapkanjem dveh telefonov, brez uporabe interneta. Torej tudi DCEP ni ravno takšen kot blockchain, temveč gre za njihovo lastno različico.

DCEP bankomati?

Kitajski viri novic poročajo, da bo Kitajska kmetijska banka prva banka, ki bo lansirala bankomate DCEP, ki bodo imeli digitalne funkcije RMB.

Mandat za sprejetje Blockchaina

Kitajska je ustanovila pobudo po vsej državi, da bi pospešila sprejetje Blockchain. Predsednik Xi Jinping je odredil, da je treba 24. oktobra pospešiti “razvoj tehnologije veriženja blokov” pred Političnim uradom. Temu govoru se je odzval tudi Li Wei, vodja Ljudske banke Kitajske. Aprila 2020 je Kitajska začela Blockchain Service Network, da bi poenotila vse projekte, povezane z Blockchain, v državi.

Kitajska je sprejela “Blockchain, ne Cryptocurrency”, s čimer so poudarjene prednosti Blockchain. Po drugi strani pa so kriptovalute, ki izvirajo iz Blockchaina, onemogočene, saj so v državi prepovedane izmenjave kriptovalut in ICO..

Kitajska naj bi za razvoj veriženja blokov do leta 2020 zapravila 1,42 milijarde USD

Statista Research Prijavi

DCEP je centralizirana valuta

DCEP je digitalna valuta, ki se upravlja v centraliziranem zasebnem omrežju – Centralna banka Kitajske ima popoln dostop do valute in nadzor nad njo. To je velik kontrast Bitcoinu, ki ima odprto decentralizirano omrežje, kjer ni centraliziranega vodje. V primeru DCEP lahko centralna banka Kitajske ustvari ali uniči DCEP.

Trgovanje z DCEP? Katere platforme podpirajo DCEP?

Le nekaj ur po objavi DCEP so naštele različne kitajske borze (potencialno prevara) IOU ali knock-off kloni DCEP. Pomembno je vedeti, da se DCEP trenutno distribuira samo bankam, ki sodelujejo s PBoC, in ne bo na voljo javnosti. Če želite izvedeti, katere so ugledne borze, si oglejte naš vodnik po najboljših borzah kriptovalut. Močno priporočamo, da z DCEP ne trgujete, dokler ni uradno izdan, saj ni garancij, da imajo borze dostop do digitalne valute.

Knock-off kloni DCEP že trgujejo na (potencialno) borzah prevar.

Kako kupiti DCEP?

Trenutno je DCEP na voljo samo drugim bankam, ki sodelujejo z Ljudsko banko Kitajske. To se bo sčasoma odprlo za širšo javnost leta 2020. Trenutno ni nobene borze kriptovalut, ki bi trgovala z DCEP.

Je DCEP izziv za ameriški denarni sistem?

Zdi se, da je prepričljiv pogled tako s kitajske kot z ZDA. Po statističnih podatkih Svetovne banke 1,7 milijarde odraslih po vsem svetu uporablja gotovino, ker nima bančnih računov. Vendar imata dve tretjini te populacije mobilni telefon, s katerim lahko opravljata denarne transakcije. To se dogaja na Kitajskem, kjer imajo mobilna plačila, kot sta Alipay ali WeChat Pay, več kot 1,7 milijarde strank po vsej Kitajski. Trenutno dve podjetji za spletno plačevanje mesečno opravita več plačil kot Paypal v celotnem letu 2017 (tj. 451 milijard USD). Na Kitajskem je zelo pogosto videti, da ulični prodajalci sprejemajo plačilo Alipay ali WeChat.

Alipay in WeChat sprejemata v prodajalni ATV

Z vzpostavljeno infrastrukturo za plačevanje z mobilno denarnico bi njihovo sodelovanje s PBoC lahko bilo odgovor za distribucijo DCEP v tujino. To bi ustrezalo kitajski pobudi “Pas in pot”, katere cilj je zgraditi novo trgovsko pot, ki povezuje Azijo z Evropo in Afriko. Ideja je, da se lahko z uporabo DCEP v mobilnih denarnicah poveže prebivalstvo vzdolž pasu in ceste, ki v celoti zaobide obstoječo finančno infrastrukturo in omogoči nebančnim osebam plačilo spletnih nakupov in prihranek.

Zaupanje v stolček Fed doseže najvišjo točko od obdobja Greenspan ...Jerome Powell, predsednik Zveznih rezerv

V ZDA vlada ne vidi povpraševanja po digitalni valuti. V pismu predsednika Zvezne rezerve Jeromea Powella je menil, da številni izzivi, ki jih digitalna valuta želi rešiti, ne veljajo za ZDA. Po njegovem mnenju je plačilno območje ZDA že zelo konkurenčno in inovativno, z veliko možnostmi digitalnih plačil za potrošnike. Powell je prav tako komentiral in ponovil mnenja ameriških zakonodajalcev, ki nasprotujejo tehtnicam, da bi bilo digitalno plačilo, kjer bi vedeli in lahko sledili vsakemu plačilu, za ZDA neprivlačno.

Medtem ko hišni odbor za finančne storitve tudi vidi, da tehtnica potencialno poraja pomisleke glede nacionalne varnosti, opazovalci menijo, da izziva Kitajske ne jemljejo resno. Ker je po drugi strani Kitajska zaskrbljena, da bodo tehtnice okrepile prevlado ameriškega dolarja, in si zato prizadeva za hitro sledenje uvedbi DCEP. In verjetno bo Kitajska prehitela nevarnost tehtnice.

Širše gledano nekateri menijo, da je DCEP mogoče uporabiti kot orožje proti ZDA v gospodarski vojni. Ker bo DCEP sprejet po pasu in pasu, bo Kitajska imela moč popolnega nadzora in nadzora nad gospodarsko dejavnostjo potencialno polovice svetovnega prebivalstva. DCEP bo Kitajski omogočil, da spremlja porabo in transakcije vseh in lahko zaseže ali zaklene digitalna sredstva kupca v svojih mobilnih denarnicah. To smo že videli na Kitajskem, kjer je skupaj s svojim “sistemom socialnih kreditov” milijonom posameznikov že prepovedana nakup letalskih kart z uporabo njihovih mobilnih denarnic.

Nastop v debatni oddaji kitajske televizije “Tiger Talk”

29. avgusta 2020 sem nastopil v oddaji kitajske televizije Phoenix “Tiger Talk” (一 虎 一席談). Tiger Talk je ena izmed najdaljših televizijskih oddaj Phoenix TV, vsak teden v njih poteka razprava o pomembnem družbenem vprašanju ali dogodku, k razpravi pa bi povabil strokovnjake, akademike in goste. Televizija Phoenix me je kot čezmorskega analitika povabila na razpravo o temi tedna, in sicer: »DC / EP: sprostitev Kitajske digitalne valute, bo to zamajalo hegemonijo ameriškega dolarja?«. Lahko si ogledate epizodo tukaj.

Boxmining Tiger TalkGostovanje na Tiger Talk

Posledice DCEP na Bitcoin in kriptovalute

Najprej je treba vedno upoštevati, da se DCEP in Bitcoin / kriptovalute močno razlikujejo. Ključne razlike so v tem, da DCEP ne uporablja nujno tehnologije veriženja blokov in da je centralizirana valuta pod nadzorom centraliziranega organa. Preberite več o razlikah med DCEP, tehtnico, bitcoinom in gotovino.

Vendar obsežna promocija DCEP na nacionalni televiziji avgusta 2020 zagotovo spodbuja in pripravlja kitajske državljane na digitalno različico RMB. Postopno uvajanje DCEP bo tudi povprečnega državljana navadilo na dejansko uporabo digitalnih valut.

Kot rezultat, mnogi ljudje navdušeno špekulirajo o možnosti mostu med DCEP in različnimi obstoječimi blockchain projekti – pri nekaterih projektih je razglašeno, da bodo prvi projekt, ki se bo začel na DCEP. Vendar je treba upoštevati, da ne poznamo vseh tehničnih podrobnosti DCEP-ja, zato ne vemo, kako bo ta most med blockchainom in DCEP-om deloval, če sploh. Dejstvo je tudi, da je Kitajska trenutno zelo sovražna do kriptovalut, kar je predvsem posledica številnih prevar s kriptovalutami, kot je Plus Token. Kot rezultat tega je kitajska vlada zaprla več bančnih računov, za katere je bilo ugotovljeno, da sodelujejo pri prenosih kriptovalut, in prepovedala vse ICO-je, več glavnih borz kriptovalut, kot sta Binance in OKEx, ter nekatere pisalne mize Over The Counter. Zato se veliko kriptovalutnih krogov in razprav odvija pod zemljo, na primer v zasebnih skupinah WeChat.

Vendar pa so uradni mediji CCP 消息 消息, Xinhua in CCTV zmedeno zavrteli naslove, da so kripto sredstva najuspešnejše leto doslej. Dovey Wan, ustanovni partner podjetja Primitive Ventures, je opazil, da je resničen namen tega medijskega pritiska težko razložiti, toda doslej kitajska kriptovaluta v tem vidi signal, da je kripto dosegla svoj vrh. Medtem na zahodni fronti na Twitterju ljudje to vidijo kot bikovski signal. Trenutno lahko brez nadaljnjih potez ali novic na Kitajskem o DCEP ali o kriptovalutah le še počakamo in vidimo, kakšna bo naslednja kitajska poteza.

Hmm, to je zanimiva propagandna vibracija uradnih medijev CCP, kot so “参考 消息”, Xinhua in CCTV2

naslov »Cryptoasset je najuspešnejše sredstvo od začetka« je bil predstavljen na vseh področjih, v časopisnih časopisih, spletnih medijih in na televiziji

Redko je za tako usklajen napor pic.twitter.com/2g6VDsV5SE

– Dovey “Rug The Fiat” Wan&# 129680;&# 129430; (@DoveyWan) 25. september 2020

Ali bo DeFi vlade spodbudil, da končno sprejmejo CBDC?

Decentralizirano financiranje (DeFi) lahko štejemo za zvezdo kriptovalut in blokov verige leta 2020, saj je oživilo trg kriptovalut in prineslo nekaj prepotrebne oživitve in pozitivnosti. Kaj pa je DeFi? Skratka, DeFi poskuša tradicionalno bančništvo približati razvijajočim se panogam, vendar s preobratom: bilo bi odprtokodno, decentralizirano, poceni in bi izrezalo posrednike.

Torej, kaj lahko centralne banke in vlada storijo, da ohranijo svoj prevladujoči status quo, medtem ko imajo koristi od tehnologije, ki jo lahko prinese DeFi? Odgovor bi lahko bil ustvariti CBDC. V Forbes V članku avtor predlaga, da bi bila CBDC pozitivna poteza za vlade, saj simbolizira denar, hkrati pa uporabnikom omogoča, da uživajo prednosti cenejših in hitrejših transakcij..

Članek se dotika tudi našega poročanja o DCEP in obravnava napredek Kitajske pri testiranju DCEP v primerjavi z napredkom uvedbe CBDC v ZDA. Predlaga pa, da bodo morale vlade in institucije hitro dohiteti, saj se tedensko ustvarjajo nove rešitve DeFi pri plačilih, hipoteki, zavarovanju itd., In ta legija fintech inovatorjev raste. Ti inovatorji izpodbijajo status quo in z naraščajočimi prednostmi DeFi-ja se lahko kmalu pojavi pravi kandidat, ki se bo potegoval za pozornost državljanov-potrošnikov.

Kdaj bo uradno predstavljen DCEP?

Še vedno ni posebnega časovnega razporeda za uradni prvenec DCEP. Čeprav so za zdaj nekateri strokovnjaki za China Daily, tiskovno poročilo na Kitajskem, razkrili, da je pred uradnim zagonom DCEP morda treba še prilagoditi prvotne načrte, saj so razmere veliko bolj “zapletene”. Strokovnjaki tudi razkrivajo, da ni jasno, ali lahko DCEP nastopi v drugi polovici leta 2020, čeprav je PBoC zagotovo okrepil načrte za njegov razvoj.

Opomba: Prejšnje publikacije so nacionalno valuto označili kot CBDC.

Posodobljeno: 7. oktobra 2020 o tem, ali bo DeFi vlade spodbudil k sprejetju CBDC.

Ali DCEP podpira Gold?

Preprost odgovor je “Ne”. O nedavni epizodi Kitco News, novinar Max Kaiser je trdil, da Kitajska bo lansiral kriptovaluto z zlatom, z namenom, da uniči USD kot rezervno valuto. Dodal je, da je Kitajska že nabrala kar 20.000 ton zlata. Vendar je to zgolj špekulacija – Kitajska se ne namerava vrniti v zlati standard niti izdajati kriptovalut z zlatom..

Ali bo DCEP interoperabilen z drugimi kriptovalutami

Obstaja veliko načrtov za izgradnjo prehodov, ki omogočajo zamenjavo DCEP z drugimi kriptovalutami. Projekti, kot je Algorand, so izjavili, da želijo podpreti DCEP in zgraditi možne mostove za zamenjavo teh valut. Ker pa tehnične podrobnosti DCEP niso v celoti razkrite, takšni mostovi še niso zgrajeni.

Viri:

https://www.forbes.com/sites/lukefitzpatrick/2020/10/06/defi-may-push-governments-to-adopt-cbdcs/#2d2c1f6f3f5e

https://www.asiacryptotoday.com/how-china-and-the-world-reacted-to-xi-jinpings-blockchain-comments

https://venturebeat.com/2019/09/15/wake-up-us-federal-reserve-china-just-showed-how-digital-currency-is-done/

https://www.reuters.com/article/us-china-blockchain-idUSKBN1X704A

https://u.today/just-in-chinese-central-bank-to-launch-digital-currency-called-dcep

https://beincrypto.com/chinas-dcep-to-be-worlds-first-national-digital-currency-says-ccie-vice-chairman/

https://qz.com/1710850/chinas-central-bank-could-gain-from-a-digital-yuan-cbdc/

https://www.asiacryptotoday.com/news/china-digital-yuan-dcep/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me