Kripto zakoni po vsem svetu

Kitajska trenutno ima eno najbolj restriktivnih politik po vsem svetu, kar zadeva kriptovalute. Leta 2013 je Kitajska prepovedala vse transakcije z bitcoini. Poleg tega je leta 2017 kitajska vlada prepovedala tudi vse ICO in kripto izmenjave. Vendar mnogi uporabljajo tuje platforme, ki še niso zaščitene za trgovanje s kriptovalutami.

Japonska, po drugi strani pa ima enega najbolj odprtih in naprednih pristopov na svetu. Bitcoin se tam šteje za zakonito plačilno sredstvo. Zakon, sprejet leta 2017, kriptovalute priznava kot pravno lastnino v državi. Kot odziv na kršitve in vdore v borze je Japonska odobrila tudi nove predpise za kripto industrijo, zaradi česar se morajo borze registrirati pri FSA (agencija za finančne storitve). Vsak dobiček na kriptovalutah je kategoriziran kot „razni dohodek“, vlagatelji pa so obdavčeni po stopnjah 15% -55%.

V Južna Koreja, kriptovalute se ne štejejo za zakonito plačilno sredstvo. Izmenjave, čeprav so zakonite, so del natančno nadzorovanega regulativnega sistema. Obdavčitev kriptovalut v Južni Koreji je sivo območje: ker se ne štejejo za valuto ali finančno sredstvo, trenutno ni davka na dobiček iz trgovanja s kriptovalutami.

V ZDA. kriptovalute ne veljajo za zakonito plačilno sredstvo, vendar se zvezne oblasti dejansko razlikujejo glede opredelitve izraza „kriptovalute“ in regulativnega pristopa.. Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) na primer kriptovalute šteje za finančne vrednostne papirje. Nasprotno pa The Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami za blago (CFTC) opisuje bitcoin in nekatere druge kriptovalute kot blago in dovoljuje, da izvedeni finančni instrumenti kriptovalut javno trgujejo na borzah. Za zapletenost se nadaljnji zakoni, ki urejajo menjave, razlikujejo glede na državo. Nedavno je ameriška zakladnica poudarila nujno potrebo po kriptozakonskih predpisih in ustanovila delovno skupino za raziskovanje možnosti za jasne predpise.

PREBERITE Kitajsko mednarodno omrežje blokchain storitev vključuje integrirano verigo blokov Tezos

Švica ima eno najbolj prijaznih okolij za kriptovalute v Evropi. Kriptovalute in menjalnice so popolnoma zakonite in jih ureja lokalna zakonodaja. The Švicarska zvezna davčna uprava (SFTA) kriptovalute štejejo za finančno premoženje in so obdavčene s švicarskim davkom na premoženje.

V tem trenutku, Združeno Kraljestvo nima posebnih zakonov o kriptovalutah. Vendar je leta 2018 Bank of England razkrila, da bodo predpisi o kriptovalutah v Veliki Britaniji kmalu na voljo. Kljub temu kriptovalute trenutno ne veljajo za zakonito plačilno sredstvo. HMRC je objavil kratko o davčna obravnava kriptovalut, navaja, da so vsi dobički iz trgovanja s kriptovalutami obdavčeni z davkom na kapitalski dobiček.

V Gibraltar kriptovaluta se ne šteje za zakonito plačilno sredstvo, vendar so borze zakonite in delujejo v natančno določenem regulativnem okviru. Država kriptovalutam ne uvede kapitalskega dobička ali davka na dividende, za kripto borze pa velja 10-odstotna stopnja davka od dohodka pravnih oseb.

EU nima posebne zakonodaje v zvezi s kriptovalutami. Čeprav v nobeni od držav ni zakonito plačilno sredstvo, se natančni zakoni o kriptovalutah razlikujejo v posameznih državah članicah. V Malta, kriptovalute vlada priznava kot „sredstvo menjave, obračunska enota ali hranilnik vrednosti“. Estonije vlada kriptovalute obravnava kot “vrednost, predstavljeno v digitalni obliki”. V Luksemburg vlada priznava, da je treba kriptovalute obravnavati kot “sprejeto kot plačilno sredstvo za blago in storitve”.

PREBERITE Platformo Lygon Blockchain v Avstraliji širijo za komercialno uporabo

Predpisi v celotnem Latinska Amerika od zakonodajne podpore do popolnih prepovedi. V Bolivija obstaja enostranska prepoved kriptovalut in izmenjav vseh skupaj. Medtem ko je Mehika, Argentina, Brazilija, Čile kriptovalute so splošno sprejete kot način plačila. Ekvador je prva država, ki je lansirala lastno kriptovaluto, vendar prepoveduje vse druge kriptovalute, razen vladnega žetona SDE (Sistema de Dinero Electrónico). Gospodarska kriza in poznejši propad bolívar pomeni, da so kriptovalute splošno sprejete v Venezuela.

Na splošno se zdi, da tehnologija veriženja blokov in kriptovalute hitro prehitevata obstoječe zakone in zahtevata nov pravni okvir. Zdi se, da vlade po vsem svetu začenjajo priznavati potrebo po posodobljenih predpisih. Člani skupine G20 so junija 2019 objavili zahtevo za uvedbo globalnega regulativnega okvira za kriptovalute za boljše upravljanje koristi, izzivov in priložnosti, ki so povezane s kriptovalutami..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me